10.1.10

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2009 - Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων (8)

*προνομιακοί φορείς*

Για πρώτη φορά από τότε που η εφημερίδα ξεκίνησε το ετήσιο αφιέρωμα των δέκα προσώπων, αυτή την φορά επιλέχθηκε και προβάλλεται ως «ξεχωριστό» πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε, για το 2009, ένα συλλογικό (νομικό) και όχι ένα φυσικό πρόσωπο.

Πρόκειται για τον διάσημο τα τελευταία χρόνια Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς, που αν και μεταβαλλόμενος τόσο στην σύνθεση των μελών του όσο και της διοίκησής του, ήλθε κατ’ επανάληψη στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια και ιδίως το 2009, όταν μεγιστοποίησε τις προσπάθειές του.

Με πρόσχημα την μόλις τριετή μαθητεία των παιδιών τους στο γυμνάσιο, είχαν τον πρωτοφανή στόχο να επιδιώκουν να εμποδίσουν την πολιτεία να στεγάσει την Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς στο κτήριο του 1ου γυμνασίου. Έστω κι’ αν αυτό θα προκαλούσε κατά πάσα πιθανότητα ολοκληρωτική ματαίωση της Σχολής για την Καστοριά.

Η αλήθεια είναι ότι οι πραγματικοί υποκινητές πρέπει λογικά να ήταν ορισμένοι καθηγητές και διευθυντές, που για απολύτως συντεχνιακούς λόγους (όπως είναι η διατήρηση της θέσης, ίσως και των προνομίων τους) οργάνωσαν και πέτυχαν αυτή την διαχρονική παρέκκλιση στον Σύλλογο. Αλλά τους παρέσυραν και ορισμένοι, που δεν ήθελαν την Σχολή στην καρδιά της Καστοριάς, όχι μόνο γιατί την ήθελαν κάπου αλλού, εντός ή εκτός πόλεως αλλά και επειδή κάποιοι άλλοι δεν λυπούνται ακριβώς για την ερήμωση του αλλοτινού κέντρου.

Έτσι μέσα στο 2009, η πόλη έζησε και δήθεν μαθητικές, δήθεν καταλήψεις και δήθεν διαδηλώσεις, όπως και δήθεν διαμαρτυρίες. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πραγματοποιήθηκαν κυρίως παρασκηνιακές μεθοδεύσεις με ευθύνη του Συλλόγου, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο πολιτικό αλλά και εκπαιδευτικό επίπεδο. Με τελικό στόχο να εμποδίσουν την στέγαση της Σχολής στο κτήριο που υποδείχθηκε ως το μοναδικό κατάλληλο από το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς και εγκρίθηκε αρμοδίως. Μέχρι και στην Εκκλησία προσπάθησαν να παρέμβουν.

Το πραγματικά εντυπωσιακό της υπόθεσης ήταν ότι οι κατά καιρούς εκπρόσωποι του Συλλόγου αυτού, έδειχναν τόσο αποφασισμένοι και τόσο σίγουροι, που έμοιαζαν να πιστεύουν πράγματι ότι είναι προνομιακοί φορείς της μόνης αλήθειας. Δεν έδειξαν να προβληματίζονται από την σθεναρή, ή μετριότερη αντίδραση που προκαλούσαν στους τοπικούς φορείς, και δεν νοιάστηκαν ούτε όταν άρχισαν να υιοθετούν γραφικές μεθόδους διαμαρτυρίας που είναι έξω από την παράδοση και την ιστορία της Καστοριάς. Δήλωναν μάλιστα ότι θα προσφύγουν δικαστικά από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας έως τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια…

Στο τέλος η περιφερόμενη ρομφαία τους, ηττήθηκε και ήδη αποσύρθηκε. Για μια ακόμη φορά η ήττα μιας καθόλου αναμενόμενης σε ένταση και διάρκεια αντίδρασης, δεν οφείλεται στους θεσμικούς φορείς, αλλά στην σιωπηλή και παγερή αποδοκιμασία του κοινωνικού συνόλου.


Σχετικά κείμενα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ