3.5.09

ΟΔΟΣ: Κηδεμονίες



Για την πόλη -και τον δήμο- της Καστοριάς, η περιπέτεια της έδρας της Αρχιτεκτονικής Σχολής, είναι μια διδακτική ιστορία, με πολλές πτυχές. Διότι εκτός από την ουσιαστική πλευρά του (απίστευτου) ζητήματος, το οποίο ελπίζεται ότι στο τέλος θα έχει αίσια εξέλιξη τους επόμενους μήνες, έθεσε επί τάπητος και μάλιστα πολλές φορές, το ζήτημα της Καστοριάς γενικότερα. Ένα ερώτημα το οποίο και στο παρελθόν, με άλλες αφορμές, όπως η εμπορία της γούνας, η λίμνη, τα καρναβάλια (και άλλα πολλά) καθόρισε σημαντικές εξελίξεις και οδήγησε την πόλη στην σημερινή της κατάσταση και μορφή. Εξελίξεις οι οποίες στα περισσότερα από τα παραδείγματα αυτά, δεν ήταν πάντα θετικές.

Λοιπόν, σε ποιόν ανήκει αυτή η πόλη; Ή καλύτερα, ανήκει στους κατοίκους και τους δημότες της, οι οποίοι μόνοι αυτοί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους είναι οι (αν όχι αποκλειστικοί, τουλάχιστον οι κύριοι) δικαιούχοι των σοβαρών αποφάσεων που την αφορούν; Ή μήπως, ως πρωτεύουσα του νομού ανήκει σε όλους; Και όλοι δικαιούνται, όχι απλώς να έχουν άποψη γι’ αυτήν, όπως τώρα για την Σχολή, αλλά (να νομιμοποιούνται) και να την υποστηρίζουν ενάντια στην εκφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας της πόλης, ή και να την προωθούν;

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανοικτή επιστολή του κ. Χ. Γκοσλιόπουλου, που είναι δήμαρχος Νεστορίου και όχι ένας απλός ιδιώτης -άλλωστε με την ιδιότητα του δημάρχου προέβη στην κατάθεση της γνώμης του. Λαμβάνοντας ανοικτά και δημόσια θέση κατά της στέγασης της Σχολής στο 1ο γυμνάσιο, έθεσε 1-2 απλοϊκά ερωτήματα ή και διλήμματα. Με πιο βασικό, τον «φόβο» για τα 250 ΙΧ αυτοκίνητα (των φοιτητών!) που θα ανηφορίζουν στην περιοχή της Ομόνοιας, όταν θα εγκατασταθεί η έδρα της Σχολής στο κτήριο του 1ου γυμνασίου. Η κινδυνολογία αποτέλεσε πάντοτε το καταφύγιο των αδυνάτων επιχειρημάτων. Κατέθεσε όμως και την δική του πρόταση για στέγαση της Σχολής στην περιοχή της «Φούρκας» στον δήμο Αγίας Τριάδος.

Παρά ταύτα, στο τέλος της ίδιας επιστολής, δήλωσε έτοιμος να «δεχτεί» (πρόταση Φ. Πετσάλνικου) ως ορθή την στέγαση της Σχολής στο κτήριο του Ξενία, (στα 150-200 μέτρα από το 1ο γυμνάσιο) επομένως έτοιμος και για τα 250 ΙΧ αυτοκίνητα στην περιοχή της Ομόνοιας, «αν αυτή την λύση» υιοθετήσουν οι φορείς της Καστοριάς».

Κι’ όμως συνέβη κι’ αυτό από τον κ. Χ. Γκοσλιόπουλο, που μαζί με τον κ. Παν. Παπαδιαμαντόπουλο εξακολουθούν να αποτελούν με τα σημερινά δεδομένα εναλλακτικούς (και διαλλακτικούς) πόλους στην ευρύτερη κεντροαεριστερά στον νομό Καστοριάς. Αλλά παρά ταύτα, συμπτύχθηκε σε μια αντίθεση, (με την απόφαση της Καστοριάς να στεγάσει την Σχολή στο 1ο γυμνάσιο). Η οποία ολοένα και περισσότερο δείχνει να αποκτά κομματικά χαρακτηριστικά και κίνητρα. Ίσως να ευθύνονται για όλα αυτά, οι πανελλήνιες δημοσκοπήσεις για τις μελλούμενες εκλογικές εξελίξεις που βοηθούν την συσπείρωση στο ΠαΣοΚ. Αλλά το βασικό ερώτημα για το σε ποιόν ανήκει η πόλη της Καστοριάς, παραμένει και επιτείνεται.




Θα μπορούσε φερ’ ειπείν ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, ή ακόμη περισσότερο ο δήμαρχος Καστοριάς, να προτείνει αλλαγή του χώρου που διοργανώνεται το River Party στο Νεστόριο, με την δικαιολογία ότι τα νερά του ποταμού είναι κρύα ή βαθειά, ή ότι συνωστίζονται χιλιάδες αυτοκίνητα που προκαλούν κομφούζιο; Θα μπορούσαν να προτείνουν να μεταφερθούν ή να στεγαστούν αλλού οι κρατικές δραστηριότητες στο Άνω ή το Κάτω Νεστόριο; Αλλού το μουσείο και το πολιτιστικό κέντρο στο Άργος, το δημαρχείο στον δήμο Μακεδνών; Προφανώς δεν θα μπορούσαν.



Διότι, στην ιδιότητα του πολίτη ανήκει απεριόριστο το δικαίωμα έκφρασης γνώμης για κάθε θέμα. Αλλά όταν ασκείται, πρέπει να γίνεται με τρόπο αξιόπιστο και αντικειμενικό, ειδικά όταν αντιπαρατίθεται με αποφάσεις που έχουν ληφθεί, και επαναληφθεί. Άλλωστε ο δήμαρχος Νεστορίου, δεν παρενέβη δημόσια ως απλός πολίτης. Αλλά με την υψηλή αυτοδιοικητική του ιδιότητα, γεγονός που προβληματίζει διπλά. Διότι στον μέχρι τώρα (πτωχό) πολιτικό πολιτισμό του νομού Καστοριάς, τέτοιου είδους αναμείξεις, του δημάρχου ενός δήμου στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου δήμου, ήταν περίπου αδιανόητες.

Επιπλέον, η παρέμβαση αυτή προβληματίζει ακόμη περισσότερο, διότι η απόφαση για την έδρα της Σχολής αφορά την πόλη της Καστοριάς. Υπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική απόφαση, η οποία πέρα από την εκπαιδευτική της διάσταση, λήφθηκε με κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια, για να αντισταθμίσει τις συνέπειες από την απομάκρυνση των στρατοπέδων από την Καστοριά και την κρίση της γούνας. Επομένως, τολμηρό βέβαια, αλλά μη αναμενόμενο το γεγονός των έξωθεν παρεμβάσεων -και μάλιστα αυτού του επιπέδου- στα περίπου αμιγώς δημοτικά ζητήματα.

Για την ΟΔΟ, η εξήγηση αυτών των κάπως αναπάντεχων παρεμβάσεων ή εισβολών, εντοπίζεται στην απουσία αισθητού στίγματος στην σημερινή διοίκηση του δήμου Καστοριάς. Καθ’ ότι, αυτή είναι που εμπνέει, ή και επιτρέπει κάθε είδους παρεμβάσεις και πατερναλιστικές διαθέσεις σε μια πόλη, σε ένα δήμο σαν κι’ αυτόν της Καστοριάς που δείχνει να βολεύεται υπό καθεστώς κηδεμονίας. Διότι αν η Καστοριά εκφραζόταν με πυγμή και αποφασιστικότητα μέσα από τον φυσικό χώρο του δήμου, προφανώς κανένας, δεν θα θεωρούσε περίπου φυσικό του δικαίωμα να κινδυνολογεί και να αγωνίζεται να πείσει με επιχειρήματα για τα (δήθεν) 250 αυτοκίνητα. Όπως δεν θεωρεί και δεν διανοείται να το ισχυριστεί για τα αυτοκίνητα των 50.000-60.000 φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ζουν και κινούνται στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, όπου βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο (φυσικά).

Μέχρι να σταματήσει αυτή η κατάσταση και να γίνει συνείδηση ότι Αρχιτεκτονική θα είναι η Σχολή, και όχι σχολή Οδηγών, ή στρατόπεδο εκπαίδευσης αναρχικών και άλλων τινών δι’ αντάρτικο πόλεων, στην καλύτερη περίπτωση η πόλη της Καστοριάς θα θυμίζει ότι δεν δικαιούται να ανήκει ούτε στην λίμνη (της). Το πολύ-πολύ (μέχρι τότε) να συνεχίσει να κάνει την «Κινέζα». Όπως τους «Κινέζους» αποφάσισαν να υποδυθούν, ελάχιστες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη της δημοτικής αρχής, όλα τα μέλη της πλειοψηφίας, σε εκείνο το πρώτο Καρναβάλι της θητείας τους.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9.4.2009


Σχετικά κείμενα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ