4.6.08

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την Σχολή Αρχιτεκτονικής στην πόλη μας

Αξιοπρόσεκτη η πρόταση της ομάδας εργασίας με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας, για το πού θα πρέπει να στεγαστεί η υπό ίδρυση Αρχιτεκτονική Σχολή στην πόλη μας, η οποία έγινε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου την περασμένη Κυριακή.

Θα τολμούσαμε να πούμε όμως και ανατρεπτική για τον χρόνο που επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί και για πολλά ερωτήματα που γεννιούνται εξ αιτίας της αλλά και απορίες.
Και φυσικά σε καμμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μην παραδεχθούμε πως η ομάδα που ασχολήθηκε με αυτήν την πρόταση και αποτελεί επιλογή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας, ότι είναι η καταλληλότερη για το αντικείμενο αυτό μια και αποτελεί το πεδίο των επιστημονικών τους σπουδών και των επαγγελματικών τους ασχολιών.

Όμως γεννιούνται πολλά ερωτηματικά ακόμα και από τις απαντήσεις που δόθηκαν κατά την παρουσίαση της. Και άλλα που αποζητούν πειστικές απαντήσεις για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή αυτή η, εδώ που τα λέμε, ολοκληρωμένη πρόταση από κάθε άποψη για ό,τι αφορά φυσικά την θεωρητική της πλευρά.
Πρότεινε λοιπόν η ομάδα εργασίας για καταλληλότερο χώρο στέγασης της Αρχιτεκτονικής Σχολής, τα γειτονικά κτήρια αυτά του Ξενία, της Λέσχης Αξιωματικών και του αρχοντικού Βαλαλά, που τώρα ανήκει στους αδελφούς Γρηγοριάδη.
Αν περιοριστούμε σ’ αυτά και μόνο παραλείποντας και κάποιες άλλες αναφορές αυτόματα γεννιούνται ερωτήματα και απορίες.

Η υπόθεση Πανεπιστημίου για την Καστοριά επιδιώκεται από τους τοπικούς φορείς εδώ και πολλά χρόνια για να έχει φθάσει στο σημείο τον μήνα αυτόν να εκδοθεί το υπουργικό διάταγμα για την λειτουργία από το προσεχές έτος.

Πού ήταν λοιπόν το Τεχνικό Επιμελητήριο τόσα χρόνια να ενδιαφερθεί και για ποιον λόγο επέλεξε αυτήν την χρονική στιγμή, όταν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες για την λειτουργία του; Και αν η πρόταση αυτή προέβλεπε χώρο για την προσωρινή του στέγαση αφού είναι γνωστό πως χρειάζονται πολλά χρόνια για την αποδέσμευση και την μεταφορά της κυριότητας στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και για την διαρρύθμιση των χώρων –δουλειές των μηχανικών και αρχιτεκτόνων- θα διασκεδάζονταν οι απορίες μας.

Είναι πασίγνωστο στους παροικούντες την Καστοριά και έχει γίνει αποδεκτή από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών η πρόταση για προσωρινή στέγαση στον καθόλα πανέτοιμο συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου.

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μην το γνώριζαν οι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και είναι άξιον απορίας που δεν αναφέρθηκε καθόλου από την ομάδα εργασίας. Τουναντίον, απερρίφθη ασυζητητί η προσωρινή λύση. Γιατί άραγε;
Δεν θα πρέπει να δοθεί μία πειστική απάντηση και σ’ αυτό;

Παραλείπει να θυμηθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο με ποιον τρόπο ξεκίνησαν τα ΤΕΙ στεγαζόμενα προσωρινά σε ιδιοκτησία της ΕΔηΚα αε και σήμερα ύστερα από τόσα χρόνια απέκτησαν την δική τους μεγαλοπρεπή στέγη; Θα είχαμε άραγε ΤΕΙ στον νομό μας αν επικρατούσε μία τέτοια νοοτροπία όπως αυτή για την Αρχιτεκτονική του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που απαντάει με απόλυτο τρόπο πως «εμείς δεν συζητάμε για προσωρινές λύσεις, αλλά μόνο για μόνιμες».

Και ο πιο απλός πολίτης αν ερωτηθεί πόσα χρόνια θα περάσουν για να μπορέσει να υλοποιηθεί η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου –και αν υλοποιηθεί- απερίφραστα και αδίστακτα θα απαντούσε από πέντε μέχρι δέκα χρόνια. Η επιθυμία λοιπόν του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι για τότε να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική στον νομό μας -που υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην λειτουργήσει ποτέ; Δεν νομίζουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το συμπέρασμά μας αυτό.

Για τους λόγους λοιπόν αυτούς, οι φορείς αυτού του τόπου, ας προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν ανάλογα τις εντυπώσεις που τυχόν θα προκαλέσει η κοινοποίηση της μελέτης αυτής στους εμπλεκόμενους, κι ας υποστηρίξουν σθεναρά τις θέσεις και τις προτάσεις που θέλουν να λειτουργήσει άμεσα το τμήμα της Αρχιτεκτονικής στο 1ο Γυμνάσιο, κρατώντας την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου αν μπορεί να υλοποιηθεί για την μόνιμή του εγκατάσταση.

Αν θέλουν να είναι για μία φορά επιτέλους αξιόπιστοι, αλλά και να τιμήσουν την προσπάθεια που έκαναν τόσα χρόνια.

Γιατί η πρόταση του ΤΕΕ μας πάει πολύ πίσω, με μεγάλο κίνδυνο να χαθεί τελείως η ευκαιρία.

Το κείμενο είναι από την εκπομπή του κ. Αθ. Μπατσόπουλου στο Flash, “Ελεύθερος Σκοπευτής”.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15.5.2008]


Σχετικά κείμενα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ