21.4.09

ΟΔΟΣ: Επιμονές, εμμονές, πλειοψηφίες & μειοψηφίες

Κι’ όμως είναι τόσο απλό. Είναι δηλαδή σαν να γίνονται οι επόμενες εθνικές εκλογές, να ψηφίζει ο λαός, και να εκλέγει στην θέση του νικητή αυτούς που θέλει. Για παράδειγμα το Πα ΣοΚ. Και όμως, αυτοί που χάνουν τις εκλογές , (πχ η Ν.Δ.), παρά την άνετη αυτοδυναμία του νικητή, να μην αναγνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, να ισχυρίζονται ότι (επειδή) οπωσδήποτε κατά την γνώμη τους, έκανε λάθος η πλειοψηφία, να ζητούν άλλες, δεύτερες εκλογές με το ίδιο δίλημμα: εμείς η Ν.Δ., ή το Πα ΣοΚ; Είναι λοιπόν σαν να κατορθώνουν να επιβάλλουν τις επαναληπτικές εκλογές, και όμως να ξαναχάνουν και σ’ αυτές.

Αν συνέβαιναν όλα αυτά -που μόνο στην σφαίρα της φαντασίας, ούτε κ’ αν της θεωρίας μπορούν να υποτεθούν, δεν θα ήταν διπλά άδικο, ο διπλά αποτυχών παρά ταύτα να μην αναγνωρίσει την νομιμότητα της απόφασης της πλειοψηφίας και να μην συμμορφωθεί στην (διπλά επιβεβαιωμένη) εκλογή του νικητή; Ειδικά αν κάθε άλλη λύση μπορεί να οδηγεί, ή προϋποθέτει, εκτροπές και πραξικοπήματα;

Κι’ όμως, παρά το γεγονός ότι το νομαρχιακό συμβούλιο Καστοριάς, αφού με πρωτοβουλία της μειοψηφίας του, κλήθηκε να συζητήσει (για μια ακόμη φορά) την έδρα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο 1ο γυμνάσιο, για το οποίο έχει κατ’ επανάληψη αποφανθεί στο παρελθόν, και καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως, ορθώς ή λάθος, επανέλαβε την ίδια απόφαση (δηλαδή το 1ο γυμνάσιο), ωστόσο, η μειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου (που δεν μπορεί, θα πρέπει λογικά να έχει αντιληφθεί ότι, η πλειοψηφία του κόσμου της Καστοριάς δεν συμφωνεί απαραίτητα μαζί της στο συγκεκριμένο θέμα) δεν έδειξε διάθεση επαναπροσέγγισης στο δίλημμα 1ο γυμνάσιο ή Ξενία; Γιατί, για αλλαγή στάσης, ή για «συγχαρητήρια» στον «νικητή», ούτε λόγος να γίνεται.

Κι’ όμως, από την μειοψηφία του νομαρχιακού συμβουλίου Καστοριά, η οποία ομολογουμένως έχει ασκήσει με υπευθυνότητα τα καθήκοντά της, χωρίς ποτέ να οδηγήσει τα πράγματα στα όριά τους, ο κόσμος περίμενε κάτι άλλο.

Εν τω μεταξύ, και ο αντιπρόεδρος της βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, βουλευτής του ΠαΣοΚ, εξακολουθεί να επιμένει ότι (μόνο ο ίδιος) έχει δίκιο και μόνο αυτός, το ΤΕΕ, και… «μερικοί άλλοι» έχουν βρει τις σωστές λύσεις.

Ύστερα, σ’ αυτό το μεγάλο κόμμα εξουσίας σαν το ΠαΣοΚ, απορούν γιατί σε μια πόλη σαν την Καστοριά, που ωστόσο μπόρεσε να ξεπεράσει παραδόσεις και στερεότυπα, και καταψήφισε στο παρελθόν τους νεοδημοκράτες υποψηφίους δημάρχους, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα μέτρια ποσοστά των παραδοσιακών ψηφόφορων του κεντροαριστερού χώρου. Ή συμπληρωματικά, τις ψήφους προσωπικής αναγνώρισης, σεβασμού και αποδοχής.
Στ’ αλήθεια πράγματι είναι τόσο απλό. Λέγεται και «ετυμηγορία».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2.4.2009


Σχετικά κείμενα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ