5.3.12

«Βρίσκεται στα… χέρια»

Σε Ερώτηση του βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια προς τον υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού για το πού βρίσκονται η ξύλινη επιγραφή του Δισπηλιού που χρονολογήθηκε από το «Δημόκριτο» στο 5.250 π Χ, αλλά και η πέτρινη επιγραφή που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο, το υπουργείο απήντησε (μόνο για ξύλινη επιγραφή) ως εξής:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αθήνα 17.1.2012

Σε απάντηση της με αρίθμ πρωτοκόλλου 2328/6.12.2011 Ερώτησης του Βουλευτή κ Ζήση Τζηκαλάγια και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε ότι η ξύλινη επιγραφή που βρέθηκε στο λιμναίο οικισμό Δισπηλιού Καστοριάς βρίσκεται στα χέρια της Πανεπιστημιακής ανασκαφής του ΑΠΘ που διεξάγεται τις τελευταίες δεκαετίες υπό τη διεύθυνση του ομότιμου Καθηγητή κ. Γιώργου Χουρμουζιαδη.
Πράγματι το συγκεκριμένο εύρημα είναι σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, αντίγραφο του υπάρχει σε νεολιθικό οικίσκο της αναπαράστασης του Λιμναίου Οικισμού του Δισπηλιού.  Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είχε λάβει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Γ’ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Σχετικά κείμενα:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/3/12

    ΓΡΑΠΤΟ 7.270 ΕΤΩΝ. ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ

    Γράφει ο συγγραφέας Γιώργος Εχέδωρος
    Το πρώτο γραπτό κείμενο στην Ευρώπη – Το 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή …καταστράφηκε.
    Το περίεργο είναι πως 7. 258 χρόνια περίμενε η …επιγραφή για να τη δει ο κ. καθηγητής και μόλις την είδε …κονιορτοποιήθηκε.
    Είναι εμφανές πως η όποια επίσημη δημοσίευσή της θα ανέτρεπε όλο το …ιστορικό σκηνικό περί ανακάλυψης της γραφής, της αποτύπωσης της έναρθρης φωνής του ανθρώπου με γράμματα (και όχι με ιδεογράμματα) και μάλιστα στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης…
    Θα ανατρέπονταν δηλαδή η θεωρία πως οι Έλληνες- όπως μας διδάσκουν- έλαβαν και αυτοί, το φως εξ …ανατολάς ( από βαβυλώνιους, σουμέριους, φοίνικες κλπ. !!) και θα έπρεπε να καλύψουν το μεγάλο κενό των τεσσάρων χιλιάδων χρόνων, όταν δηλαδή, οι ανατολικοί λαοί εκφράζονταν με ιδεογράμματα, οι Έλληνες έγραφαν με συλλαβές όπως σήμερα… Είναι καταφανές ότι αυτό δηλώνει πρώιμο στάδιο σκέψης και πολιτισμού.
    Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία – αυτή που διδάσκεται και στα ελληνικά σχολεία – οι Έλληνες έμαθαν γραφή περί το 800 π.Χ. από τους …Φοίνικες.
    Εκείνο που δεν μπορούν να μας εξηγήσουν πως είναι δυνατόν η ελληνική γλώσσα να έχει 800.000 λήμματα, πρώτη γλώσσα στον πλανήτη, όταν η αμέσως επόμενη έχει 250.000 λήμματα.
    Πως είναι δυνατόν να γράφηκαν τα Ομηρικά έπη περί το 800 π.Χ. όταν δηλαδή έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες; Παρουσιάστηκαν ξαφνικά οι αρχαίοι Έλληνες στο ιστορικό προσκήνιο τον 8ο αιώνα π.Χ., με γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων λημμάτων, που για να δημιουργηθεί απαιτείται γλωσσική προϊστορία τουλάχιστον 10.000 ετών (σύμφωνα με επίσημη αμερικανική γλωσσολογική έκθεση).
    Η αγγλική γλώσσα είναι 1.600 ετών και έχει 48% ελληνικές λέξεις με σύνολο λημμάτων 240.000. Η γερμανική είναι 1.700 ετών και έχει 250.000 λήμματα με ελληνικές λέξεις 46%.
    Η ομηρική γλώσσα τι ηλικία έχει;
    Έμαθαν να γράφουν οι Έλληνες από τους ανατολικούς λαούς και ξαφνικά έγραψαν τα ομηρικά έπη που έχουν ιστορικό βάθος τριών χιλιάδων ετών;
    Τι είναι αυτό που φοβίζει τους ιστορικούς; Μήπως γιατί δεν χάθηκαν στη σκόνη της ιστορίας και οι Έλληνες όπως οι Χαναναίοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Φοίνικες κλπ.; Μήπως η αλήθεια, η πραγματικότητα, αποτελεί εμπόδιο και φόβος στα σχέδια κάποιων ‘εκλεκτών’ που επιδιώκουν την τύφλωση των λαών;
    Τι γράφει το δημοσίευμα πριν δεκαπέντε χρόνια :

    Συνέχεια εδώ:
    http://www.votegreece.gr/archives/17139

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/3/12

    "Έλληνες" στη Νεολιθική; Με όλο το σεβασμό για τα επιχειρήματά σας αγαπητέ-ή, ας μη χρησιμοποιούμαι τα εθνικιστικά γυαλιά ακόμα και για την Προϊστορία. Υποβιβάζεται έτσι η ποιότητα και η σοβαρότητα των θέσεών σας και επιτρέπετε στον αναγνώστη-στρια να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητα όλου του κειμένου.
    ΣΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O 6/3/12 μπούκαρε όχι για να θίξει το κυρίως θέμα που είναι πράγματι συνταρακτικό από πλευράς αρχαιολογικής, ανθρωπολογικής και, ασφαλώς, εθνικής, αλλά για να αποδομήσει, επικαλούμενος "εθνικιστικά γυαλιά", φορώντας ο ίδιος τα ...μαρξιστικξά του γυαλιά!

    Πάντα οι ίδιοι και αμετανόητοι "γνωστοί" κατεδαφιστές με τη "γνωστή" κομματική ρητορική του Περισσού ή των γκροπούσκολων της πλατείς Εξαρχείων εν ...δράσει! Μόνο που δε κατάλαβαν ότι πέρασε, πια, η μόδα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/3/12

    Δε μπούκαρε γι αυτό καχύποπτε φίλε μου, μπούκαρε για να θυμίσει πως πίσω απ΄όλα αυτά υπάρχει και μια επιστήμη που έχει θεσπίσει κάποιους κανόνες για να λειτουργεί. Και όπως και να το γυρίσεις και από όποια πλευρά και να θέλεις να το δεις, η Προϊστορία δεν έχει σχέση με την εθνική ιστορία. Πρόκειται για ακαδημαϊκές αρχές και όχι για κομματικές.
    Και μια συμβουλή, φιλικά πάντα: Στους άλλους μας ενοχλούν τα δικά μας λάθη και μόνο αυτά βλέπουμε. Πριν κάνουμε κριτική, ας δούμε για λίγο στον καθρέφτη.
    Καλημέρα!
    ΣΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ