10.2.12

ΟΔΟΣ: Κακουργηματική πράξη

[Γ. Χουρμουζιάδης:]
ΟΔΟΣ 22.12.2011 /  621

Η είδηση πριν αρκετούς μήνες μέσα στο 2011, ότι αντιδήμαρχος Καστοριάς οδηγώντας ο ίδιος προσωπικά βαριά μηχανήματα μπάζωνε την λίμνη στις εγκαταστάσεις του ΔηΝαΚ, παράνομα και αυθαίρετα εννοείαι, ήταν μια πρώτη ψυχρολουσία για τους πολίτες της Καστοριάς. Όσο γραφική να παρέμεινε η υπόθεση του Δήμου Καστοριάς με την παλιά του μορφή ως το 2010, οπότε και καταργήθηκε με την έννοια της πόλης, οι κάτοικοι της Καστοριάς, ήταν μάλλον ασυνήθιστοι σε τέτοιου είδους ειδήσεις και εικόνες.
Μπορεί σε μικρότερα κοινωνικά σύνολα και τις αγροτικές κατοικημένες περιοχές, κάτι αντίστοιχο, δηλαδή ο έφιππος παράγοντας να εφορμά στα έργα ή τα στοιχεία της φύσης, να μην ξένιζε και να ήταν κάτι συνηθισμένο. Εδώ όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρός αντίκτυπος.

Αν και οι λιγότερο ρομαντικοί υπέθεσαν άλλα κίνητρα σ’ αυτόν τον ζήλο, αντίθετα για όποιον προσπαθεί να σκέπτεται θετικά, το θέαμα είχε και κάποιο ρομαντισμό: Ο… αγνός και αθώος δημοτικός αξιωματούχος, που για να εκτελέσει και παραδώσει έργο, ζώστηκε τα μηχανήματα και εφόρμησε στην λίμνη, ώστε να κάνει την Καστοριά, από καλή, ακόμα καλύτερη. Από όμορφη, μια κούκλα. Τι καλύτερο απ’ αυτό; Μέχρι και το φεγκ σούϊ θα συμφωνούσε.

Γεγονός είναι πάντως ότι μετά τις καταγγελίες για εκείνο το συμβάν και την υποβάθμιση (καταστροφή) του περιβάλλοντος της λίμνης που προκαλούσε η «μέγιστη» δημοτική αυτή πράξη, η υπόθεση «κουκουλώθηκε» γρήγορα. Διοικητικά τουλάχιστον, η υπόθεση αυτή σύντομα ξεχάστηκε.

Έκτοτε -ίσως και λόγω του θορύβου που ξέσπασε, ο εν λόγω αντιδήμαρχος, δεν προκάλεσε με άλλη θεαματική παρέμβασή του σαν κι’ αυτή, εκτός από την φημολογούμενη μεταφορά καυσόξυλων σε δημοτικό σύμβουλο. Δεν είναι βέβαια ξεκαθαρισμένος ο τρόπος με τον οποίο εκτονώνει τις εμπνεύσεις του για μια (ακόμη πιο) αγνώριστη Καστοριά. Ούτε αν συνέβησαν αλλόκοτα γεγονότα τα οποία απλά δεν έγιναν γνωστά.

Όλα αυτά ίσχυσαν, μέχρι μερικές μέρες πριν, όταν αποκαλύφθηκε ότι και πάλι ο ίδιος αντιδήμαρχος με μηχανήματα του Δήμου Καστοριάς προχώρησε σε… ανασκαφή στην περιοχή του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, και μάλιστα κατά την διάρκεια Σαββατοκύριακου εντός του αρχαιολογικού χώρου, ανοίγοντας τάφρο μήκους 15 και βάθους 2 περίπου μέτρων.

Έπρεπε να υποστεί βλάβη ένα από τα μηχανήματα, να εγκαταλειφθεί επί τόπου, για να αποκαλυφθεί μια πράξη, που αφού δεν είναι «αρχαιολογική» «ανασκαφή» παραπέμπει σε χειρότερα. Σε πράξη που απαγορεύεται αυστηρά, και μάλιστα διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Αυτά δήλωσε χωρίς πολλές περιστροφές ο υπεύθυνος των αρχαιολογικών ανασκαφών της περιοχής καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης επιμένοντας ότι υπάρχει καταστροφή και σοβαρό θέμα ποινικών ευθυνών.

Η νέα αποκάλυψη, προκαλεί παραμονές των Χριστουγέννων πια, αληθινό σοκ. Όχι μόνο γιατί αυτή την φορά δεν περιβάλλεται από στοιχεία ρομαντισμού. Ούτε επειδή τις περασμένες ημέρες και εβδομάδες εντοπίσθηκαν ίχνη παράνομων ανασκαφών ακόμη και έξω από (τουλάχιστον μια) μεταβυζαντινή εκκλησία μέσα στην πόλη της Καστοριάς, από επίδοξους, αλλά άγνωστους χρυσοθήρες, οπότε προκαλούνται συνειρμοί. Ούτε γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η υπόθεση των εξωθεσμικών δραστηριοτήτων του αντιδημάρχου Καστοριάς, και μάλιστα αυτή την φορά με μηχανήματα ιδιοκτησίας του Δήμου Καστοριάς, ξεκινά και τελειώνει «απλά» μόνο σ’ αυτά τα δύο-τρία περιστατικά. Αλλά και διότι, αυτή την φορά φημολογήθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότεροι, και μάλιστα υψηλά ιστάμενοι.

Αν κάτι απ’ αυτά ανταποκρίνεται στην αλήθεια, πριν καλά-καλά κλείσει ένα χρόνο στην δημοτική αρχή, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδης, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει πειθαρχικές, ποινικές και φυσικά πολιτικές διαστάσεις. Δηλαδή στοιχεία σκανδάλου.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, κ. Κωνσταντίνος Κοντόπουλος, έσπευσε την Δευτέρα να ζητήσει μέσω του ραδιοφώνου Alpha fm, την παραίτηση του εν λόγω αντιδημάρχου και την απαλλαγή του τέλος πάντων, ενώ εντύπωση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η διφορούμενη στάση του κ. Κωνσταντίνου Λιάντση, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Καθώς και η παράξενη σιωπή της Αστυνομικής Διεύθυνσης η οποία αν και ερευνά την υπόθεση, δεν εξέδωσε μέχρι τώρα ούτε ολιγόλογο δελτίο τύπου -σε αντίθεση με όσα πράττει σε άλλες περιπτώσεις «κοινών» Καστοριανών θνητών που για την παραμικρή παράβασή τους εκδίδεται δελτίο τύπου.

Η Καστοριά έχει πέσει στο παρελθόν αμέτρητες φορές θύμα καπηλείας και σφετερισμού των ιστορικών της στοιχείων και των μνημείων της, τόσο από μεμονωμένους ιδιώτες, όσο και από θεσμικούς παράγοντες, καθώς και άτομα πέραν κάθε υποψίας.

Με πιο γνωστές τις τελευταίες δεκαετίες την επιχείρηση «σκούπα» των βυζαντινών εικόνων, που εκτέλεσε επί δικτατορίας ο τότε μητροπολίτης Καστοριάς, προκαλώντας το μεγαλύτερο οργανωμένο πλήγμα στην πόλη, αλλά και του εμπρησμού διατηρητέων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του αρχοντικού Σομαλιά, από το οποίο προηγουμένως είχαν κλαπεί οι τοιχογραφίες.

Πρέπει λοιπόν έξω από τα ευχολόγια και τις αερολογίες, οι αρμόδιες αρχές, Αστυνομική Διεύθυνση, Εισαγγελία Καστοριάς, Εφορίες Αρχαιοτήτων, να ερευνήσουν πραγματικά το θέμα, για να βρουν την αλήθεια, και να παρουσιάσουν συγκεκριμένα πορίσματα για τα έργα και τις συγκεκριμένες πράξεις οποιουδήποτε δείχνει να καταχράται τα μέσα και τις ευκαιρίες που του παρέχονται, και να διαψευστούν οι φήμες ότι «κάποιοι» ετοιμάζονται να θάψουν τις πραγματικές προεκτάσεις αυτής της υπόθεσης που ακούγεται ότι φθάνουν ψηλά.

Αλλά και ο δήμαρχος Καστοριάς, πριν ξεκινήσει τους χορούς και τα ανέμελα γλέντια με τα αντεριά, πρέπει να δείξει ότι δεν καλύπτει συμπεριφορές αυθαίρετες και παράνομες. Με την έννοια αυτή, ειδήσεις και δικαιολογίες ότι ο Δήμος Καστοριάς εκτελούσε έργα σε αρχαιολογική περιοχή, θα έμοιαζαν με ανέκδοτα, αν δεν θύμιζαν συγκάλυψη.


Σχετικά κείμενα:



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Δεκεμβρίου 2012, αρ. φύλλου 621



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/2/12

    Είναι ολοφάνερο ότι ο Δήμαρχος τον υποστηρίζει. Αυτό και αν είναι σκάνδαλο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ