29.7.16

ΟΔΟΣ: Πού εν τέλει βρίσκονται οι εικόνες;


Βυζαντινές Εικόνες Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.12.2004 | 288

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ προκαλείται από την ανάγνωση των καταλόγων με την περιγραφή των 573 φορητών εκκλησιαστικών εικόνων και από τις αποκαλύψεις με τους σαφείς υπαινιγμούς που προκύπτουν από το άρθρο του αντιδημάρχου Καστοριάς κ. Χρήστου Τόσκου. Βεβαίως είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστούν στον σχολιασμό, τον θαυμασμό, την έκπληξη και τα απλά σχόλια.

Κάποιοι είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη αναζήτησης αυτών των εικόνων και έρευνας της υπόθεσης. Γιατί εικόνες υπάρχουν σε αποθήκες και εργαστήρια του βυζαντινού μουσείου, αλλά μέρος ή το σύνολό τους αποτελούν το περιεχόμενο άλλης, μεταγενέστερης λίστας των βυζαντινών εικόνων. Ενώ αυτές που αποκαλύπτει ο κ. αντιδήμαρχος είναι η επίσημη καταγραφή επί νομαρχίας Μαζαράκη και μητροπολίτη Δωροθέου (όταν επί δικτατορίας αποσπάστηκαν οι εικόνες από τους ναούς). Υπηρεσιακός παράγοντας του βυζαντινού μουσείου διαβεβαίωσε στην ΟΔΟ, ότι αυτοί οι κατάλογοι δεν υπάρχουν στην υπηρεσία και κανείς δεν τους έχει δει!

Σ' αυτούς τους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη αναζήτησης, χωρίς αμφιβολία συγκαταλέγονται (εκτός από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς ως πνευματική δικαιούχος) οι διωκτικές - ιδίως οι εισαγγελικές αρχές της Καστοριάς, που πρέπει να επιληφθούν και να ερευνήσουν την υπόθεση προς κάθε κατεύθυνση.

28.7.16

Δημήτριος Διαμαντόπουλος


Flash Kastoria

Απεβίωσε εχθές αιφνίδια, σε ηλικία μόλις 49, ετών ο Δημήτριος Διαμαντόπουλος, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα στις 14:00 στην Τσάκωνη.

27.7.16

ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΣΚΟΥ: Τι έγιναν; Πού πήγα όλα αυτά;


Christos-Toskos-Antidimarxos-Kastorias
ΟΔΟΣ 23.12.2004 | 288

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που γνωστοποιήθηκε μέσω της ΟΔΟΥ ότι από το αρχοντικό Γκουγκουλίτσα κάποιοι "άγνωστοι" αφαίρεσαν τις τοιχογραφίες - μεγάλης καλλιτεχνικής, πολιτισμικής σημασίαςπου κοσμούσαν το "καλό δωμάτιο".

Όλη η πόλη συζητούσε για αρκετές μέρες ίσως και εβδομάδες το γεγονός. Συζητήσεις, διαφωνίες, αντιπαραθέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τοπικά και μη, σε καθημερινή βάση. Και ξαφνικά -ω του θαύματος- ο δράστης, συντηρητής στο επάγγελμα, συνελήφθη κάπο στην Θεσσαλονίκη, και οι τοιχογραφίες βρέθηκαν. Ξανά συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Ήταν μόνος του, ή μήπως είχε συνεργάτες κάποιους δικούς μας; Πού θα πάνε οι τοιχογραφίες; Πώς θα μεταφερθούν και πού θα φυλαχτούν; Θα τις πάρει ο δήμος, η αρχαιολογία, ή οι ιδιοκτήτες; Θα επανατοποθετηθούν στο αρχοντικό όταν αυτό συντηρηθεί

Ερωτήματα πολλά, απάντηση όμως καμμία...

Οι μέρες και οι μήνες πέρασαν, οι τοιχογραφίες γύρισαν στην πόλη (άγνωστο, μέχρι σήμερα, πόσες επέστρεψαν και αν επέστρεψαν όλες).
Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις σταμάτησαν και οι τοιχογραφίες ξεχάστηκαν από όλους.

Πού πήγαν όλα αυτά; Τι έγιναν

Θυμάμαι ότι, πριν από μερικά χρόνια, ένας φορτωτής κάποιου εργολάβου στο Νταηλάκη, στην προσπάθειά του να πάρει χώμα για κάποιο έργο, ξέθαψε αρχαία αντικείμενα και ξαφνικά ανακαλύφθηκε στην περιοχή παλιό νεκροταφείο με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

25.7.16

ΟΔΟΣ [ΙΙΙ]




Η ΟΔΟΣ με χθεσινή ανάρτηση στο blog της έκδοσης, για συμφραζόμενους λόγους ευνόητης πρόνοιας σε υπόθεση κοινωνικής ευαισθησίας (που μερικές φορές υπερβαίνει τα πρόσωπα, δεν περιορίζεται σε σχήματα και δεν γνωρίζει μονοπώλια), γνωστοποίησε ότι διακόπτει την ανταλλαγή σχολίων για το ζήτημα της συνδιοργανωθείσας εκδήλωσης, καθώς υπήρχαν ενδείξεις αποπροσανατολισμού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι σήμερα η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς εξέδωσε πρωτοκολλημένο δελτίο τύπου, υποχρεώνει την ΟΔΟ να επανέλθει, αφ’ ενός μεν καταχωρώντας (αναρτώντας πιο κάτω) το δελτίο τύπου για την σφαιρική ενημέρωση των επισκεπτών της ιστοσελίδας, αφ’ ετέρου για ένα σύντομο σχόλιο, διότι το ύφος και τα επιχειρήματα, δεν ήταν αναμενόμενα:

Ηλίας Παπαμόσχος:

Πήρα στα χέρια μου τη συλλογή Καλοκαίρι και Καστοριά. Αξιόλογη η προσπάθεια. Έχω μία απορία: Γιατί κάποιοι συμμετείχαν με περισσότερα του ενός κείμενα; Κατόπιν τούτου οι ηχηρές απουσίες φαντάζουν ύποπτες, οι παραλείψεις σκόπιμες. Όλα αυτά, με το χέρι στην καρδιά.

Σχετικά: ΟΔΟΣ [Ι] | ΟΔΟΣ [ΙI] |  ΟΔΟΣ [III]

ΟΔΟΣ [ΙΙ]



H ΟΔΟΣ επιθυμεί να δώσει ένα οριστικό τέλος στον διάλογο που διεξάγεται με αφορμή την ανακοίνωση του blog. Και αυτό επειδή διαπιστώνεται ότι χάνεται ο προσανατολισμός. Οφείλει όμως να ξεκαθαρίσει την θέση της:

24.7.16

Συλλογή υπογραφών υποστήριξης στον κ. Αν.Πηχιών




Η πλατφόρμα της ψηφοφορίας Avaaz.org κατά τακτά χρονικά διαστήματα, αφαιρεί τα ονόματα των ψηφισάντων που έχουν χρησιμοποιήσει το ίδιο e-mail με κάποιον που ψήφισε. Έτσι κάποια άτομα, αν και ψήφισαν, δεν εμφανίζονται στον κατάλογο επειδή χρησιμοποίησαν το ίδιο e-mail.  Η σειρά δημοσίευσης των ονομάτων εκδίδεται από την Avaaz και δεν έχει σχέση με την χρονική στιγμή της ψηφοφορίας.

1. Paris Philips
2. Yannis Maleganos
3. Αθανάσιος Καρανικολόπουλος

Επιστράφηκε στην Βέροια κλεμμένη εικόνα του αγίου Προκοπίου 14ου αιώνα


ΟΔΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


Μία φορητή εικόνα του αγίου Προκοπίου, που χρονολογείται στο 14ου αι. και προέρχεται από τον ομώνυμο ναό της πόλης επέστρεψε από το Άμστερνταμ στην Βέροια.

Η λατρευτική εικόνα του αγίου Προκοπίου, βρισκόταν στο τέμπλο του ναού της πόλης μέχρι το 1968. Στο διάστημα που ακολούθησε και πριν το 1975, εκλάπη μαζί με άλλες φορητές εικόνες του ναού και περιπλανήθηκε σε ξένες αγορές. (μία από τις εικόνες που εκλάπησαν, η εικόνα του αγίου Πέτρου βρέθηκε χρόνια αργότερα στο μουσείο του Dumbarton Oaks των ΗΠΑ).

23.7.16

Λουκάς Σαμαράς, συνέντευξη, Νέα Υόρκη, 1979




Υπότιτλοι στα ελληνικά: Ρούλα Ζουπανιώτη*

Ο Λουκάς Σαμαράς, ένας σπουδαίος έλληνας καλλιτέχνης, γεννήθηκε στην Καστοριά και ζει από τα 11,5 του χρόνια στην Αμερική. Σπάνια μιλάει σε δημοσιογράφους, αυτή είναι μια από τις λίγες συνεντεύξεις του. Θα μπορούσε να τον δει κανείς ως ιδιόμορφο, απόμακρο, όχι πολύ κοινωνικό. Το εξαίσιο έργο του, πρωτοποριακό στην εποχή του αλλά και τώρα, θα μπορούσε κανείς να το δει με παρόμοιο τρόπο. Είναι άμεσο, ευθύ και αναζητά την αυθεντικότητα. Την καθαρή, πρωτογενή, και γι' αυτό βαθιά, επαφή με τον εαυτό και τον άλλο άνθρωπο. Αυτήν νομίζω επιδιώκει και στη συνέντευξη αυτή.

Σημ. Αν δεν εμφανίζονται αυτόματα οι υπότιτλοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν με το CC.

(*) Η κ. Ρ. Ζουπανιώτη κατάγεται από την Καστοριά ζει μόνιμα στην Αθήνα.

22.7.16

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Πρόσφυγες 2016


Εφημερίδα-Καστοριάς-Οδός
ΟΔΟΣ 17.3.2016 | 827

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολο να γράψει κανείς κάτι με το ίδιο θέμα για δεύτερη φορά. Ο χρόνος όμως κυλά. Το φθινόπωρο το διαδέχεται ο χειμώνας, τον χειμώνα η άνοιξη. Με ήρεμη θλίψη διαπίστωσα πριν λίγες μέρες ότι το δημοσιευμένο μου άρθρο στην “Οδό” στις 8 Οκτωβρίου 2015 και στην συνέχεια στην “Εστία” των Αθηνών στις 12 Οκτωβρίου με τίτλο «Πρόσφυγες» ήταν και είναι πέρα για πέρα προφητικό. Το ξαναδιάβασα με προσοχή.

ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ αλλάξει στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα. Προς το χειρότερο. Παρασύροντας κοινωνία και κυβέρνηση προς τα κάτω. Και καλά την κυβέρνηση, την οποιαδήποτε κυβέρνηση, η κοινωνία όμως τι φταίει; Εμείς οι πολλοί; Η κοινωνία μιας μικρής χώρας, σαν την Ελλάδα, της οποίας οι ηγέτες κάθε είδους αποδεικνύονται μέρα με τη μέρα πιο «μικροί» με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ποιος θα ζητήσει συγνώμη κι από ποιον; Για το μάζεμα 10.000 - 15.000 ανθρώπων στα σύνορα ενός κρατιδίου που ούτε καν επίσημα -τουλάχιστον στο όνομα- αναγνωρίζουμε διπλωματικά; Για το μάζεμα με δεκάδες πούλμαν από μια πλατεία π.χ. Βικτωρίας των Αθηνών σε άλλη πλατεία και από ένα λιμάνι π.χ. Πειραιώς σε ένα άλλο λιμάνι. Και οι δουλέμποροι Άραβες στη Δυτική Αφρική είχαν περισσότερη τάξη στις ταλαίπωρες ορδές των δούλων που μετέφεραν την εποχή εκείνη. Τουλάχιστον τους φόρτωναν σε καράβια!

21.7.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Ανέστης-Αγγελής-Δημήτρης-Κωτούλας-Δήμος-Καστοριάς
ΟΔΟΣ 21.7.2018 | 845

Δήµος Καστοριάς:

Ο Δήµος της καρδιάς µας


Και ενώ συμπληρώνονται δύο περίπου χρόνια από την εκλογή της «εν τιμή» δημοτικής πρότασης του κ. Ανέστη Αγγελή, και θα περίμεναν όλοι από τον δήμαρχο Καστοριάς να προχωρήσει άμεσα σε γενναίο ανασχηματισμό προσώπων που ο ίδιος έχει προαναγγείλει, ο προσωπικός φωτογραφικός θριαμβευτικός απολογισμός του αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Κωτούλα, προδίδει σοβαρό πρόβλημα στα εσωτερικά της δημοτικής πλειοψηφίας. Στον Δήμο Καστοριάς δεν είναι πια βέβαιο, ποιος κάνει πολιτικά τον έλεγχο, και το κουμάντο. 

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
«Περί αρκούδων»
Πολύ καλά το λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός: «Όποιοι δε σκέπτονται, συσκέπτονται»...

Λόγος & Αντίλογος
“Απλός πολίτης”:
Διάβασα τη σημερινή ΟΔΟ και θέλω να γράψω δυο λόγια για το κείμενο του κ. Αναστάση Πηχιών...

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
«Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς»
Με το άρθρο αυτό – το τρίτο που αναφέρομαι στο Ιστορικό Αρχείο της πόλεώς μας – θέλω αφʹ ενός μεν να συνεχίσω να τονίζω την αδήριτη ανάγκη της δημιουργίας του, αφʹ ετέρου δε να απαντήσω, δια της ΟΔΟΥ, στον αγαπητό συμπατριώτη μας…

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ:
Αγαπημένα μας παιδιά
Έκπληκτος βρήκα ένα γράμμα, το οποίο ήταν γραμμένο από τους γονείς μου τα πρώτα χρόνια που ήρθαν σ’ αυτήν εδώ την μακρινή χώρα, την Αυστραλία...

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Παπά-Ναούμ
Ένας λόγιος Καστοριανός στη Λειψία (IV)
Ήταν τότε ο Ναούμ 25 χρονών. Σ’ όλο αυτό το διάστημα, μέχρι να αποφασίσει την επιστροφή του στην Ελλάδα, διακατέχονταν ολόκληρος από μιά διαρκή αναμονή για την έκβαση του Αγώνα...

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Νίκαια: 34 παιδιά νεκρά, 50 τραυματισμένα 
σε νοσοκομεία της πόλης
Γιατί, τελικά, ναι, ντόμινο ήταν, αλλά όχι ζωντανό. Ήταν ένα απροσδόκητο ντόμινο θανάτου, ντόμινο τελείως απρογραμμάτιστο...

Λόγος & Αντίλογος
Θεόφραστος ο νεώτερος:
α) Ο κύριος Πολάκης 
β) Αγία Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Λόγος & Αντίλογος
Νίκου Πρώϊου:
Για τις δηλώσεις στον Γράμμο, του προέδρου της Δημοκρατίας

MΑRILENA ΝΙΚ:
Στη θερινή ραστώνη…
Από μέρες τα παιδιά είχαν κανονίσει, αν έκανε λιακάδα αυτή τη μέρα, να πάνε για κολύμπι στο ποτάμι...

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

ΧΑΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ:
Στη φύση των παιδικών πληγών και των ζωϊκών Βοτάνων...

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ:
Ημερολογιακή καταγραφή
τριών ετών της ελληνικής κρίσης...

-Είπαν: "Ο Δήμος Καστοριάς πρέπει να τρέξει με πολύ πολύ γρήγορους ρυθμούς"

-Ο Δήμος Κοζάνης σε μετάβαση

-268.205,88 € για ποδήλατα, πλοιάριο και αντικατάσταση κουφωμάτων

-Δήμος Καστοριάς: Σημείωμα απολογισμού έργων 2015 -2016

-Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 21.7.2016 | 845

ΟΔΟΣ [I]



Με αφορμή απορία αναγνωστών, για τους λόγους που απουσίασε από το σημερινό φύλλο της ΟΔΟΥ, αναφορά σε σχέση με εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς, η ΟΔΟΣ διευκρινίζει ότι οφείλεται στο γεγονός ότι η Εταιρεία αυτή, που αποτελεί βέβαια σύλλογο αλλά χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, προέβη στην ιταμή δυσμενή διάκριση να μην στείλει ούτε δελτίο τύπου για την εκδήλωση (ενώ εστάλησαν σε όλες τις εφημερίδες της Καστοριάς). Η παράλειψη αυτή της Εταιρείας και της διοργάνωσης γενικά, είναι ακόμη πιο προκλητική και αδικαιολόγητη, αφού πλείστοι από τους συγγραφείς της Καστοριάς είναι τακτικοί και μακροχρόνιοι συνεργάτες της ΟΔΟΥ, με αποτέλεσμα να είναι προφανές, ότι η Εταιρεία αυτή, λειτούργησε σκοπίμως σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Αυτά για άρση κάθε παρεξηγήσεως.


20.7.16

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ: Μα ...πού πήγε "ο φούρναρης της Κώ";




Ένας οπλίτης [20oς αιώνας]

[...] σαν τον μετανάαααστη
στη δική του γή...

Τραγούδαα και έπλεα! Το "Κάμιρος"* -πλοίο βουνό- νύχτα μπαρκάρισε από τον Πειραιά. Όλο το απόγευμα ταξιδεύαμε οδικώς προς το λιμάνι, από το Μεσολόγγι ορμώμενοι σε μια άρον άρον και καθόλου ηρωϊκή έξοδο από το Τάγμα νεοσυλλέκτων 39 ΤΕΝ. Στην Άρτα είπαν πως θα μας πήγαιναν. Εκεί πάντοτε πηγαίνουν "οι υγειονομικοί". Τα προσφυγάκια -στρατιωτάκια όμως; "Έχει λιμάνι βρε η Άρτα; Στούρνοι... Σαν πρόβατα επί σφαγήν μέσα στη νύχτα από το Αιγαίο μας περνούνε!" τους είπα.
Περάσαμε την "Άγονη γραμμή". Το πρωί με την δροσούλα πιάσαμε Κω. Επίστρατοι, ντυμένοι άλλα αντ' άλλων, αξύριστοι, ξενυχτισμένοι, άοπλοι έκοβαν βόλτες. Βαριούνταν κι έπιναν καφέ. Μπόχα κι ερημιά παράξενη. Και βουβαμάρα. Η "ελληνοτουρκικη κρίση" του 1987 σε εξέλιξη.

Ερώτηση στην Βουλή:

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ  ΔΗΜΑΡ

«Κατάθεση δωρεάς της Τράπεζας Πειραιώς προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε προσωπικό λογαριασμό του Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη»

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Όπως προκύπτει από δημόσιες παρεμβάσεις – Δελτία Τύπου του Συνδυασμού της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας «Ελπίδα», καθώς και σωρεία δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της Δυτικής Μακεδονίας, με την υπ’ αριθ. 2417/15 (28.12.2015) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, έγινε αποδεκτή δωρεά ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (2000 €) από την Τράπεζα Πειραιώς προς την Περιφέρεια. Το ποσό της δωρεάς, ζητήθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας, να κατατεθεί σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Σημειώνεται ότι πρόεδρος και διατάκτης της Οικονομικής Επιτροπής ήταν την περίοδο εκείνη ο Περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης.
 

19.7.16

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Τι να έκανε κι αυτή; πήγε με τον πρώτο τυχόντα.




Δεν πέρασαν ούτε ένα ούτε δύο χρόνια έγγαμου βίου. Κοντά, δέκα χρόνια πέρασαν.
Κι από βάσανα και φουρτούνες άλλο καλό, κάθε μέρα όλο και κάτι προέκυπτε. Στην αρχή βέβαια τη συμβίωσή τους την έκαναν πιο “εύγευστη” τα γαμήλια μέλια, που απάλυναν κάπως τα μεταξύ τους προβλήματα και τα παραδοσιακά με τα πεθερικά. Δεν είναι εύκολο να αποδεχθείς τις συνήθειες ενός άλλου σογιού, που κάνει χίλια δυο τερτίπια για να φανεί ανώτερο και να σε αφομοιώσει. Και μ' έναν άντρα δίπλα σου, που κάθε μέρα σκέφτεται πως καιρός είναι να ξεκολλήσει από την υπερπροστατευτική αγκαλιά της μάνας του, αλλά επειδή φοβάται μήπως κρυώσει το αφήνει για μεθαύριο.

Έπειτα ήρθαν τα παιδιά. Και τα παιδιά σε μας, τις περισσότερες ώρες τα κρατούν οι γιαγιάδες. Φυσικά είναι γυναίκες κάποιας ηλικίας με μυοσκελετικές αγκυλώσεις και νοοτροπία -τουλάχιστον- τριάντα χρόνια πίσω, σε βασικούς τομείς. Κι ενώ έβγαλαν εδώ και δεκαετίες τα χωριάτικα ρούχα, έβαψαν τα μαλλιά, έχουν φούρνο μικροκυμάτων και κινητό τηλέφωνο οι περισσότερες, προτιμούν από τους πολυπληθείς μαγείρους που έχει η τηλεόραση, τον τυφλοσούρτη των συνταγών της Βέφας Αλεξιάδου φορώντας στους καρπούς τους τα κουδουνιστά βραχιόλια που τις έκαναν δώρο στο γάμο τους.

Επίσημη εορτή πλέον και για το Άργος Ορεστικό η 11η Νοεμβρίου

Με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμ. 28/2016, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 41/Α/16.03.2016, καθιερώθηκε η 11η Νοεμβρίου, ως επέτειος της απελευθέρωσης και του Άργους Ορεστικού από τον τουρκικό ζυγό το έτος 1912, και κατ’ επέκταση ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 830.

18.7.16

ΠΑΝΟΥ Θ. ΠΟΥΓΓΟΥΡΑ: Στην Ιουλιέτα στην Βερόνα




Καθώς ο Σαίξπηρ διάλεξε να στήσει στην Βερόνα το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», βρέθηκε -μα ίσως και να οικοδομήθηκε μετέπειτα- ένα μπαλκόνι όχι στον δρόμο αλλά πάνω σε ξέφωτο κήπου, κάπου ανάμεσα σε αρχοντικά της εποχής. Το μπαλκόνι αγκαλιάζει την παιδίσκη Ιουλιέτα καθώς αυτή αιωρείται πάνω από την ανοιχτή αγκαλιά, πάνω από τα μάτια του ερωτευμένου Ρωμαίου. Βρέθηκε και η αφορμή ώστε να γράφονται από τον ποιητή στίχοι στα ερωτικά γράμματα των δύο νεαρών -όταν ήταν συνήθεια ν' αδειάζουν τα συναισθήματα πάνω στο χαρτί-. Τότε ακόμη οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι, οι δυο αντίπαλες οικογένειές τους, ήταν φορτωμένες με αμοιβαίο μίσος. Όμως τα κωλύματα παρεμβαίνουν στον έρωτά των παιδιών τους, αφού κάποιο μίσος ανάμεσά στις οικογένειες συνέχιζε να πυρακτώνει τα συναισθήματα των νέων, εξ αιτίας των οικογενειακών παθών. Ο έρωτας των νέων σε τούτη την ζύμωση ήταν το ένζυμο του πάθους κι αυτά τα συναισθήματα ανέβαζαν γράδο. Το μίσος και ο έρωτας -αναιτιολόγητα και ασυμβίβαστα- γίνονται το στημόνι και το υφάδι για τον Σαίξπηρ, σε τούτη την ερωτική τραγωδία. Ήταν η ρομαντική εποχή μήτρα; Ήταν η πένα του ποιητή; Πάντως το γεννοβόλημα έδωσε ένα έξοχο και ανυπέρβλητο ποιητικό κείμενο.

Transport & Environment

«H ανεξέλεγκτη αύξηση των εκπομπών της ναυτιλίας και της αεροπορίας θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες στο Παρίσι να κρατηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2C. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να οδηγήσει σε στόχο μείωσης των εκπομπών για τους δύο αυτούς κλάδους εναρμονίζοντας τους με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε στην Guardian, ο (καταγόμενος από το Άργος Ορεστικό) κ. Σωτήρης Ράπτης, υπεύθυνος πολιτικής για τη ναυτιλία και αεροπορία στην Transport & Environment, σχολιάζοντας τη διαρροή επιστημονικής μελέτης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

17.7.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η αρκούδα στις καρυδιές του παππού Γιώργου



ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ σε μια μεγάλη πόλη ζούσε ένας παππούς που τον λέγανε Γιώργο. Από μικρός του άρεζε η ζωή στο χωριό. Του άρεζε η δουλειά στα χωράφια, ο καθαρός αέρας, η μυρωδιά της βρεγμένης γης και του κομμένου χόρτου. Του άρεζαν και τα γράμματα. Ήταν καλός μαθητής στο σχολείο. Σπούδασε Γεωπονία που πάντα του άρεζε και για 40 χρόνια δίδασκε νέους και νέες πως να φροντίζουν σωστά τη γη. Όταν πήρε τη σύνταξή του, πήγε να ζήσει στο χωριό που γεννήθηκε αυτός, ο πατέρας του και οι παππούδες του.

Ο πατέρας του, του είχε αφήσει κληρονομιά ένα μεγάλο χωράφι με την ευχή να το αξιοποιήσει γιατί και εκείνον του άρεζε η καλλιέργεια της γης και ήθελε να σπουδάσει Γεωπόνος, αλλά στα δύσκολα χρόνια των απανωτών πολέμων και της κατοχής δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Ο παππούς Γιώργος που ήξερε από καλλιέργειες, αποφάσισε ότι η πιο κατάλληλη καλλιέργεια για εκείνον ήταν η καλλιέργεια της καρυδιάς.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-2.3.2016 (Από ιστορικό κείμενο για τον πόλεμο στο Βιετνάμ). Μορφή διαμαρτυρίας: Οι απόφοιτες μιας σχολής δεν φορούσαν μακιγιάζ, για να διαμαρτυρηθούν για την παράταση του πολέμου και να δείξουν την ντροπή τους για τον πόλεμο αυτόν και τη λύπη τους.

-3.3.2016 τοπικός τύπος. Άρθρο: ... υπακούουν στις εντολές υπερφίλων ατόμων. Από τα συμφραζόμενα εξάγεται ότι πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, διότι η λέξη υπέρφιλοι δεν υπάρχει. Μάλλον το ορθόν είναι: υπερφίαλων ατόμων. Η δε λέξη υπερφίαλος (αρχαία και λογία) χρησιμοποιούμενη και σήμερα με την έννοια:

16.7.16

ΟΔΟΣ: Φιλοζωϊκά


Φιλοζωϊκά
ΟΔΟΣ 10.3.2016 | 826


αρόν και απειλεί το μέλλον: Ρατσισμός, δυσπιστία, εχθρότητα, απάθεια στην καλύτερη περίπτωση, είναι ενδιάθετες καταστάσεις που δεν εμπνέουν αντιστάσεις, ούτε ενεργοποιούν υγιή αντανακλαστικά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την οικονομική εξαθλίωση που διευρύνεται, στον ιδιωτικό κυρίως τομέα, συνιστούν ένα αποτρόπαιο κοκτέϊλ.

Οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες πολιτών που προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν αποδίδουν ούτε αρκούν, και πολύ περισσότερο δεν υποκαθιστούν τις πραγματικές ανάγκες. Θα ταίριαζε εδώ το πασίγνωστο από τα παλιά ερώτημα «πού είναι το κράτος», πλην όμως ακόμη και αυτό, σαν ανέκδοτο άρχισε να μοιάζει. Κοντά σ’ αυτή την κατάσταση προστέθηκαν τελευταία και οι ενέργειες: ακτιβισμός βαρβαρότητας, Κου-Κλουξ-Κλαν, πράξεις ISIS. Ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει αύριο. Ίσως μια νύχτα συνόρων -σαν την νύχτα των κρυστάλλων.

Μπορεί o μεσαίωνας, να εμφανίσθηκε ως σύμπτωμα των δύσκολων καιρών που ταλαιπωρούν την χώρα από το 2010. Όμως οφείλεται κυρίως στην ελληνική εσωστρέφεια που προϋπήρχε.

Σε ένα ιδιόρρυθμο εθνοδογματικό φονταμενταλισμό που βρίσκεται σε έξαρση. Τα «κανείς μόνος του στην κρίση» και τα συναφή, αποτελούν παρελθόν. Σε λίγο θα κυριαρχεί το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, δεν μοιάζει να έχουν ενεργοποιηθεί υγιείς αντιδράσεις. Η κυβερνητική διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών», αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά κοπανιστός αέρας. Και μια κυνική διαπίστωση με αρνητική διατύπωση. Και απαθής απέναντι στην δυστυχία δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων στην Ελλάδα. Την δική τους δυστυχία και αυτή που προσθέτουν στην Ελλάδα.

15.7.16

La Liberté guidant le peuple



Eugène Delacroix, "La Liberté guidant le peuple", (1830) 
"Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό" Musée du Louvre

Εικόνες ντροπής

Άγνωστοι πέταξαν γουρουνοκεφαλές μέσα στο στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στη Σκύδρα Πέλλας, προκειμένου να εμποδίσουν την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων. Στόχος της κίνησής τους -όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι να καταστήσουν τον χώρο «μολυσμένο» για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες και εκείνοι να μην εγκατασταθούν εκεί, σε περίπτωση που υπήρχε τέτοιο σχέδιο.

Ερώτηση Μ.Αντωνίου

Προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νικόλαο Φίλη

Θέμα: «Απαράδεκτη οδηγία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων»

Ψήφισμα

της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

Ο κλάδος της Γούνας εκφράζει την αγανάκτησή του για το απαράδεκτο έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή με αριθμ. πρωτ. 1227 /22-02-2016 που έχει σταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποτρέπεται η επίσκεψη μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων. Το εν λόγω έγγραφο με ψευδείς ισχυρισμούς, στοιχειοθετεί συκοφαντική δυσφήμηση του κλάδου, προσβάλλοντας την εμπορική πίστη και την επαγγελματική μας υπόληψη.

Ερώτηση

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ως υπεύθυνος για θέματα παιδείας αναφορικά με το θέμα που προέκυψε για την απαγόρευση επισκέψεων μαθητών σε παραγωγικούς κλάδους και την στοχοποίηση του κλάδου της γουνοποιίας.

«Επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων»

Με αφορμή έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου προς τις «Σχολικές Μονάδες α/θμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας των Διευθύνσεων β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας»,

Σύσταση για αποτροπή επισκέψεων μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων

Έγγραφο του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλο προς τις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας των διευθύνσεων Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, που συστήνει να αποτρέπεται η «επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων),

14.7.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Φανάρια Καστοριάς
ΟΔΟΣ 14.7.2016 | 844

Τρωκτικά και λαγωνικά


Το είδαμε κι΄ αυτό: Να μένει χωρίς φωτεινούς σηματοδότες ο δεύτερος πιο νευραλγικός συγκοινωνιακός κόμβος της πόλης, για χρονικό διάστημα περίπου 15 μηνών. Και ύστερα από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ταλαιπωρίας και τριτοκοσμικής εικόνας, να «αποκαθιστά» επιτέλους ο Δήμος Καστοριάς την λειτουργία τους, με (πρωτοφανή) καθυστέρηση. Και επειδή στην Καστοριά τίποτε σχεδόν δεν γίνεται χωρίς κάποια αφορμή ευτελισμού...

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Πλατεία Αφών Εμμανουήλ
Η πλατεία ποτέ δεν ονομάσθηκε ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως "Πλατεία Ντολτσό" ή "Πλατεία Ντολτσού", και ποτέ δεν την λέγαμε "πλατεία Ντολτσό"....

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:

-«Τo Καστοριανό σημειωματάρι»
της Άννας Παπαδοπούλου-Μελά (ΙII)
Οι επιχειρήσεις του στρατού εξελίσσονται πια στην Ήπειρο. Το πρόχειρο στρατιωτικό Νοσοκομείο [«των μετόπισθεν»] βρίσκεται στην Καστοριά για 10 περίπου μέρες ακόμη. Στεγάζεται στην «Μεγάλη ελληνική Σχολή» που επιτάχθηκε για τον σκοπό αυτόν ως καταλληλότερο κτίσμα...

-Άννα Παπαδοπούλου-Μελά & Γερμανός Καραβαγγέλης
Δεν λησμονεί πως την κηδεία του αδερφού της Παύλου μόνος ο Καραβαγγέλης με προσωπικό κίνδυνο και πολλές προφυλάξεις τέλεσε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Καστοριάς. 

-Παυλάκης
Σύντομα ημερολογιακά αποσπάσματα δυο συγγενών του Παύλου Μελά: Της αδελφής του Άννας Παπαδοπούλου-Μελά και του κουνιάδου του Ίωνα Στεφ. Δραγούμη... 

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Με αφορμή το καλοκαίρι…
Για το καλοκαίρι θέλησα να γράψω, για την εποχή αυτή που ως πολύ πρόσφατα δεν ήταν από τις αγαπημένες μου. Γιατί γενικώς δεν τα πάω καλά με τη μεγάλη ζέστη, που ένιωθα πάντα πως περιόριζε τις δυνάμεις μου και μ’ εμπόδιζε να κάνω όσα είχα στον νου και στο πρόγραμμά μου...

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

Λόγος & Αντίλογος
ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ:
Απάντηση στον τέως βουλευτή
Ευχαριστούμε τον τέως βουλευτή για την ενημέρωση αυτή, πλην όμως επέρριψε ευθύνες μόνο στον ΣυΡιζΑ. Η οποία σύνθεση του ΣυΡιζΑ, φαίνεται ότι ξεχνάει ο κ. Πετσάλνικος ότι είναι 90% τέως ΠαΣοΚ και 10% ΣυΡιζΑ...

Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς:
«Εντός των επιθυμητών ορίων οι τιμές των παραμέτρων των δειγμάτων νερού της λίμνης Καστοριάς που εξετάστηκαν»

Η ΟΔΟΣ αναδημοσιεύει αποσπάσματα από τον έλεγχο χημικής ποιότητας αρδευτικών υδάτων (επιφανειακών και υπογείων) της λεκάνης της Καστοριάς
Αρσενικό σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από το επίπεδο αναφοράς της μεθόδου ανάλυσης βρέθηκε στην λίμνη της Καστοριάς [...] Σε δύο θέσεις επιφανειακών νερών του Τοιχιού και του Μαυροχωρίου, η ρύπανση σε υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων πρέπει να προκαλείται από ανεξέλεγκτη δραστηριότητα αγροτών να πλένουν τους ψεκαστήρες τους κοντά σε ρέματα. Κύρια πηγή ρύπανσης υπόγειων και επιφανειακών νερών συμπεριλαμβανομένης και της λίμνης της Καστοριάς προέρχεται από αστικά απόβλητα [...] 

ΕΛΛΗΣ ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ:
Θέλω να σε φυλάξω

ΟΔΟΣ
Προστασία του καταναλωτή;
Πρωτοφανής η πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Καστοριάς προς τους καταναλωτές ύδρευσης της πόλης και του δήμου Καστοριάς πιο γενικά. Δεν είναι σαφές αν η ανακοίνωση είναι προάγγελος μιας κατάρρευσης της επιχείρησης...

«Τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων» 2014-2020

Πανταχού απών πρωθυπουργός;

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 14.7.2016 | 844

13.7.16

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Πού είναι η αλήθεια;

1. Πορίσματα εισαγγελικά μετά διετή έρευνα καταλήγουν ότι υπάρχει πρόβλημα (μέγα κενό) στους λογαριασμούς του ταμείου του ΠαΣοΚ (όπως και άλλων κομμάτων). Αρμόδιοι, όμως, του ΠαΣοΚ χαρακτηρίζουν «μυθεύματα» τα σχετικά με την υπόθεση δημοσιεύματα. Βεβαίως κάποτε θα έχομε δικαστική απόφαση, αλλά ως τότε τι και ποιον να πιστεύει ο ελληνικός λαός;

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Σχολική βία

«Παιδί μου,
Άγουρο αγόρι που πηγαινοερχόσουν από το σχολειό σου στα άλλα σχολεία όπου καλλιεργούσες τις κλίσεις και τα ταλέντα σου, χτίζοντας –χωρίς να το συνειδητοποιείς καλά καλά ο ίδιος- την αξιοπρόσεχτη προσωπικότητά σου, μια προσωπικότητα-εγγύηση για την ύπαρξη, στο προσεχές μέλλον, ενός ξεχωριστού πολίτη αυτής της χώρας που φανερώνει πως την απασχολεί πολύ το δημογραφικό της πρόβλημα μονάχα όσον αφορά τους αριθμούς που το καταδεικνύουν, καθόλου ή σχεδόν καθόλου όσον αφορά την ποιότητα των πολιτών της… Ώριμο για την ηλικία σου μικρό παλικαράκι, που με τη φριχτή και χωρίς τέλος περιπέτειά σου έφερες στην επιφάνεια, περίτρανα και γελοία, φριχτά γελοία όμως, ένα φαινόμενο που έχει καθιερωθεί ως εθνικό μας σπορ, τη μετάθεση των ευθυνών μας στους άλλους…»

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-17.3.2016 (βιβλίο) α) Το φαιδρό σχέδιο εγκατελήφθη. Το ορθόν: εγκατελείφθη (εγκαταλείφθηκε), το ρήμα εγκαταλείπομαι. Η εγκατάλειψη, αλλά ο λοιπός, ο υπόλοιπος. β) έσπευσε αμέσως να δώσει αμνηστεία. Το ορθόν: η αμνηστία. Η λέξη δεν είναι από το νεώτερο αμνηστεύω αλλά από την αρχαία λέξη άμνηστος (αυτός που δεν αξίζει να τον θυμάται κανείς, λησμονημένος). Όπως: άσχημος, ασχημία, εύδοξος, ευδοξία, σοφός, σοφία, άπορος, απορία.

12.7.16

Λόγος & Αντίλογος


Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Η τελεσίδικη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων έκρινε διατηρητέο το κτήριο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη. Εννοείται ότι, και καλά έκανε, και άριστα θα έλεγα. Τα μνημεία είναι μνημεία και ο πολιτισμός είναι πολιτισμός ανεξαρτήτως εποχής. Κάθε ιστορική περίοδος μιας χώρας είναι πολιτισμός. Μπράβο στο Συμβούλιο για την απόφασή του αυτή και σε όσους αντέδρασαν από την αρχή για την κατεδάφιση αυτού του κτηρίου. Το παράδειγμα του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στην Αθήνα και της διατήρησης του Κτηρίου Μακρυγιάννη είναι παράδειγμα προς μίμηση.

11.7.16

Είπαν:



Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Συνεδρίαση-ψηφοφορία  για την πρόταση της δημοτικής αρχής  να φιλοξενήσει μεταπτυχιακούς φοιτητές, που θα εργαστούν στο πλαίσιο προγράμματος, για τη μελέτη αποκατάστασης του τεμένους της Καστοριάς.

«Ναι»:  Α.Αγγελής, Γ.Παπαδόπουλος, Μ.Μπινιάκος, Λ.Παπαδημητρίου, Ν.Φωτιάδης, Ι.Τόμου, Β.Στεργιόπουλος, Δ.Πετρόπουλος, Λ.Ζήσης, Μ.Αντωνίου, Σ.Λιάνος, Δ.Στυλιάδης, Θ. Τέρψης, Κ.Αντωνιάδης.

«Όχι»: Ζ.Παύλου, Δ.Καπρής, Ά.Πετσάλνικου, Γ.Βασιλειάδης, Γ.Σαναλίδης, Α.Στούμπας. Όχι ψήφισαν και όλοι οι σύμβουλοι των μειοψηφιών των κ.κ. Ε.Χατζησυμεωνίδη, Ν.Βασιλειάδη και Σ.Κουμπάνη (παραιτήθηκε σύμβουλος).

«Παρών»: Χ. Δαμιανού, Γ. Μπαμπάκος, Π. Δάγγας.

Απόντες: Δ.Κωτούλας, Θ.Μυλωνάς, Δ.Λίτσκας. Από τις μειοψηφίες απουσίαζαν ο κ. Σ. Καρανικολόπουλος και η κ. Β.Χαραμοπούλου.

Επιστολή Μαρίας Αντωνίου στον δήμαρχο Καστοριάς για το Μαθιουδάκη


23.2.2016

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Η πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε διατηρητέο το κτίριο στο πρώην στρατόπεδο Μαθιουδάκη, ανατρέποντας μάλιστα προηγούμενη απόφαση του ίδιου Συμβουλίου, οδηγεί το έργο της κατασκευής του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Καστοριάς στις καλένδες. Σύμφωνα με αυτοψίες που έχουν γίνει, αλλά και λόγω τεχνικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών, θεωρείται αδύνατον να ανεγερθεί δεύτερο κτίριο στον παρακείμενο χώρο, χωρίς να έχει κατεδαφιστεί το παλαιό.

Υπεγράφη η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδατοδρομίου Σκοπέλου

Υπεγράφη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία υδατοδρομίου στον λιμένα Σκοπέλου, φέρνοντας πιο κοντά τη προσπάθεια για τη δημιουργία του βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων στις Σποράδες, Βόλο και Σκύρο.

10.7.16

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ: Το Αναγνωστικό


ΟΔΟΣ 10.12.2015 | 815

Κανείς δεν θυμόταν πια, πώς και πότε κατέβηκε η Σαββούλα από το χωριό, με τα τρία της αγόρια και τη γελάδα της. Κατέκτησε όλη τη γειτονιά με την καλοσύνη και το παροιμιώδες της φιλότιμο. Και φυσικά, με την ομορφούλα καφετιά αγελάδα, που την έβγαζε κάθε πρωί στη βοσκή. Στις αλάνες και τις απερίφραχτες αυλές• δεν έλειπαν δα σχεδόν από κανένα σπίτι. Με ένα τσουράπι στο χέρι, σεργιάνιζε πάνω κάτω, προσέχοντας το ζωντανό• μια καλή κουβέντα για όλους, μικρούς και μεγάλους και την αγελάδα χορτάτη φρέσκια τροφή, επέστρεφε στο φτωχικό της, γιατί έπρεπε να νοιαστεί και για "τα άλλα ζωντανά της", όπως της άρεσε να λέει για τα παιδιά της.

Η αγελάδα όνομα δεν είχε. Και μάλλον δεν το χρειαζόταν, μια και έβγαινε μόνο με την κυρά της. Ωστόσο, επειδή ήταν τόσο συμπαθής σε όλους, κάποιος της έδωσε το όνομα Σάββα, για να ξεχωρίζει απ’ τη Σαββούλα. Το γάλα της Σάββας έτρεφε όλα τα παιδιά της γειτονιάς, και αν περίσσευε, και μερικούς μεγάλους. Με τα λεφτά αυτά συντηρούσε η Σαββούλα την οικογένεια. Βοηθούσαν βέβαια και τα παιδιά• κάναν όποια δουλειά του ποδαριού έβρισκαν στην πόλη. Όλα αυτά μετά το σχόλασμα. Το διάβασμα γινόταν το βράδυ, με το φως της λαμπούσκας. Και τα πήγαιναν πολύ καλά στα γράμματα. Η Σαββούλα χαιρόταν για τα προκομμένους της. Τους καμάρωνε μάλιστα, χωρίς να λέει σε κανέναν τίποτα.

9.7.16

Λόγος & Αντίλογος




Κύριε Διευθυντά,

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας σας ΟΔΟΣ αριθ. 825 της 3 Μαρτίου 2016 διάβασα με πάρα πολύ προσοχή αλλά και επιμέλεια το ερώτημα που έκανε η βουλευτής του νομού μας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Αντωνίου προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Αθλητισμού και Εσωτερικών με θέμα «Αιφνίδια και ριζική αλλαγή της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για το κτήριο Μαθιουδάκη».

Δεν μπορώ λοιπόν να σας κρύψω ότι από την προσεκτική ανάγνωσή του μου προέκυψαν και εύλογες απορίες και ένα βασικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί μια ειλικρινής απάντηση.

-Σε τι αποσκοπεί και ποιες σκοπιμότητες υπηρετεί το ερώτημα της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, ειδικότερα με όσα αναφέρονται στην πρώτη και την δεύτερη παράγραφό του.

Ερώτηση για το Μαθιουδάκη




Η  ερώτηση που κατέθεσε η κ. Μ.Αντωνίου για το “Μαθιουδάκη” προς υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπουργό Εσωτερικών  με θέμα: «Αιφνίδια και ριζική αλλαγή απόφασης του Κ.Σ.Ν.Μ. για το κτήριο του Μαθιουδάκη», αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το  “Σπασμένο Ρόδι” προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με απόφαση του ακύρωσε τη σχετική υπουργική Απόφαση και τις ως άνω άδειες δόμησης λόγω πλημμελούς αιτιολογίας και ανέπεμψε την υπόθεση στη διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση.

Είπαν:




Η ΑΠΟΦΑΣΗ ανοίγει πλέον τον δρόμο για να μπει ένα τέλος στο σκάνδαλο που εδώ και χρόνια αναγκάζει την ελληνική πολιτεία να πληρώνει τόκους για ένα δάνειο που ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Από το 2006 υπάρχει το δάνειο για την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου, το οποίο είναι  παρκαρισμένο σε λογαριασμό τράπεζας και το κράτος έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε τόκους, ενώ παράλληλα πληρώνει ενοίκια για ένα κτήριο που στεγάζει την αστυνομική διεύθυνση. Η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

* * *
ΤΟ ΟΤΙ Η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ είναι η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολίτευσης, το απέδειξε σήμερα και με τα τοπικά μας ζητήματα. Σήμερα είδα έκπληκτη ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων πήρε μία απόφαση εντελώς διαφορετική από αυτήν που είχε πάρει πριν από δύο χρόνια. Είναι περίεργο ότι το γεγονός αυτό το είχε προαναγγείλει η τοπική βουλευτής του ΣυΡιζΑ στις 18 Ιανουαρίου, όταν στην κοπή της βασιλόπιτας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς, είχε δηλώσει επί λέξει: «ότι το κτίριο το επίμαχο δεν θα γκρεμιστεί». Πως είναι δυνατόν βουλευτής να προδικάζει ένα αποτέλεσμα μιας απόφασης ενός συλλογικού οργάνου; Δεν σκοπεύω να παραμείνω με σταυρωμένα τα χέρια, φέρνοντας το θέμα στην βουλή.

8.7.16

Επιστολή δημάρχου Καστοριάς για επανεξέταση της προοπτικής ίδρυσης της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά

Οι Σύλλογοι και Φορείς της Καστοριάς προς τον Υπουργό Παιδείας
Προς: Ολυμπία Τελιγιορίδου, 
Βουλευτή ΣυΡιζΑ Καστοριάς. 
Μαρία Αντωνίου,
Βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς.
Κοινοποίηση: Θεόδωρο Καρυπίδη Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, Σωτήρη Αδαμόπουλο
Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς

Αξιότιμες, κυρίες Βουλευτές,

Φρονώ ότι απαραίτητο είναι, με συντονισμένες δράσεις να δοθεί προτεραιότητα στην «επανεξέταση της προοπτικής ίδρυσης Αρχιτεκτονικού τμήματος στη Καστοριά», όπως αυτό διατυπώνεται στην  επιστολή των Συλλόγων & Φορέων Καστοριάς η οποία σας κοινοποιείται και εκφράζει ουσιαστικά όλη την τοπική κοινωνία.

Greece's Brain Drain Crisis



Ένα νέο φαινόμενο εμφανίζεται αυξημένο και ονομάζεται «διαρροή εγκεφάλων», καθότι χιλιάδες νέοι επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης, τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο αυτού του φαινομένου , που θα επηρεάσει την Ελλάδα για δεκαετίες, χιλιάδες γιατροί –αναφέρουν οι New York Times- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για την Γερμανία.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-25.02.2016 Τοπ. τύπος. Δήλωση εκλεγμένου στελέχους: Έτσι μπορεί να καθαρίσει όλη η περιοχή. (Το γνωστό θέμα ρημάτων στην δημοτική, φωνής ενεργητικής, που επεκράτησε να χρησιμοποιούνται με μεσοπαθητική διάθεση). Η νοικοκυρά καθαρίζει την αυλή (ενεργητικό, μεταβατικό). Στην ομιλούμενη λένε: καθαρίζει η περιοχή (δηλαδή γίνεται καθαρή) αντί του ορθού: καθαρίζεται. Πολλά είναι τα ρήματα αυτής της κατηγορίας. Αυτός λιώνει στο τηγάνι το λίπος (τώρα υποκείμενο) λιώνει= μεταβάλλεται σε υγρό.

7.7.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Οδός εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 7.7.2016 | 843

Ανία 


Αγαπητή ΟΔΟΣ, 
Ήταν ανιαρό και ανούσιο (και) το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπως και οι προηγούμενες ημέρες πιο γενικά. Το διάβασα που το έγραφες και εσύ. Καλοκαιριάτικα, αν δεν αποφασίσεις να πάρεις τα βουνά στο Βίτσι, εφ’ όσον ανήκεις στο ΚΚΕ, για να γιορτάσεις (που ευτυχώς δεν κέρδισες τον πόλεμο). Ή, εάν δεν είσαι προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, δεν έχεις ελπίδα. Ωθείσαι να βρέξεις το πόδι σου, στα πρώτα μπάνια του λαού, σε κάποια κοντινή (;) θάλασσα, καθώς δεν έχεις (πια) κανένα ενδιαφέρον να σε κρατά στην Καστοριά...

Διαβάστε επίσης:

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
«Τo Καστοριανό σημειωματάρι»
της Άννας Παπαδοπούλου-Μελά (ΙI)
Στο Καστοριανό σημειωματάρι, όπως αποκαλεί η ίδια τις ημερολογιακές της σημειώσεις από την Καστοριά, συμπεριλαμβάνονται εννέα συνολικά εγγραφές. Η πρώτη παρατίθεται με ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου 1912 και η τελευταία με την ένδειξη Ιανουάριος 1913...

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
«Ηλιακό σκάφος»
Διαβάζοντας την επικεφαλίδα του λήμματος γέλασα γιατί ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να δουν τα μάτια μου κάτι τέτοιο στην λίμνη μας...

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Παπά-Ναούμ
Ένας λόγιος Καστοριανός στη Λειψία (ΙΙI)
Το 1822 ο Παναγιώτης Ναούμ (Παπά-Ναούμ) ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του αδελφού του Κωνσταντίνου, ο οποίος τον ήθελε κοντά του για να τον προστατεύσει, πήρε το δρόμο της αποδημίας προς τη Λειψία...

ΕΛΛΗΣ ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ:
Καταφάσεις

-Οι ταφές του Παύλου Μελά

-Η... τύχη του Σανατορίου «Μάννα»

-Το πραξικόπημα που δεν έγινε

-Ο Κάρολος Παπούλιας στον Γράμμο

-Ο Δημήτρης Κουτσούμπας  στο Βίτσι

-Κώστα Λάκη: Dreamer's Room

-Παράνομες προμήθειες υλικών

-Οι νέοι διοικητές σε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

-5 Ιουλίου 2015 - 5 Ιουλίου 2016

-«Κορέστεια – τα χωριά της λήθης»

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 7.7.2016 | 843

6.7.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αγροτικές κινητοποιήσεις

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ οι αγρότες έστησαν μπλόκα περισσότερα από κάθε προηγούμενη φορά σε έκταση, αριθμό και πάθος. Η νέα φορολογία και η αύξηση των εισφορών αποτέλεσαν τις αφορμές των μεγάλων κινητοποιήσεων που χωρίς να έχουν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, δυσκολεύουν τις μεταφορές και κινδυνεύουν να παραλύσουν τη χώρα. Κινδυνεύει να επαληθευθεί η λαϊκή ρύση. «Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος».

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ έχει συρρικνωθεί το αγροτικό εισόδημα, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού για αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 12% και πλέον τα δύο προηγούμενα έτη!. Η οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα αυτών που επιβαρύνονται με μεγάλο μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι δραματική. Τα αγόρασαν στα χρόνια των παχιών αγελάδων και επιδοτήσεων για λόγους κοινωνικού γοήτρου και αφού πλάκωσαν με το βάρος τους τα χωράφια τους, πλακώνουν τώρα και τους ίδιους στα χρέη αφού είναι αντιοικονομική η χρήση τους.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-Α’ 25.02.2016 Τοπ. τύπος. Δήλωση εκλεγμένου στελέχους: Έτσι μπορεί να καθαρίσει όλη η περιοχή. (Το γνωστό θέμα ρημάτων στην δημοτική, φωνής ενεργητικής, που επεκράτησε να χρησιμοποιούνται με μεσοπαθητική διάθεση). Η νοικοκυρά καθαρίζει την αυλή (ενεργητικό, μεταβατικό). Στην ομιλούμενη λένε: καθαρίζει η περιοχή (δηλαδή γίνεται καθαρή) αντί του ορθού: καθαρίζεται. Πολλά είναι τα ρήματα αυτής της κατηγορίας. Αυτός λιώνει στο τηγάνι το λίπος (τώρα υποκείμενο) λιώνει= μεταβάλλεται σε υγρό.

5.7.16

Το βαρύ προνόμιο της Δύσης



Ένα επίκαιρο κείμενο του Κορνήλιου Καστοριάδη



ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ: Στην ιστορία της Δύσης υπάρχουν αναρίθμητες φρικαλεότητες, τις οποίες η Δύση διέπραξε τόσο εναντίον των άλλων όσο και εναντίον του ίδιου του εαυτού της. Οι φρικαλεότητες όμως δεν αποτελούν προνόμιο της Δύσης. Παντού στον κόσμο υπάρχει συσσώρευση φρίκης, είτε πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, την Αφρική πριν από την αποικιοκρατία, είτε για τους Αζτέκους. H ιστορία της ανθρωπότητας δεν είναι η ιστορία της πάλης των τάξεων. Είναι η ιστορία των φρικαλεοτήτων - αν και όχι μόνον αυτή.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: το θέμα του ολοκληρωτισμού. Είναι ο ολοκληρωτισμός -όπως το νομίζω- η κατάληξη της τρέλας για κυριαρχία ενός πολιτισμού ο οποίος διέθετε τα μέσα εξόντωσης και χρησιμοποίησε την πλύση εγκεφάλου σε τέτοια κλίμακα που ποτέ άλλοτε δεν γνώρισε η Ιστορία; Είναι ο ολοκληρωτισμός ένα διεστραμμένο πεπρωμένο, εγγενές στη σύγχρονη εποχή, με όλες τις αμφισημίες που τη χαρακτηρίζουν; Είναι, μήπως, κάτι άλλο ο ολοκληρωτισμός; Για τη συζήτησή μας το θέμα αυτό, αν μπορώ να πω, είναι θεωρητικό. Και είναι θεωρητικό στο μέτρο που τις φρικαλεότητες του ολοκληρωτισμού η Δύση τις έστρεψε εναντίον των δικών της (των Εβραίων συμπεριλαμβανομένων). Είναι θεωρητικό στο μέτρο που η φράση «σκοτώστε τους όλους, ο θεός θα ξεχωρίσει τους δικούς του», δεν είναι φράση του Λένιν, αλλά ενός πολύ θεοσεβούμενου χριστιανού δούκα και ελέχθη όχι τον 20ό αλλά το 16ο αιώνα. Είναι θεωρητικό, στο μέτρο που οι ανθρώπινες θυσίες έχουν εφαρμοστεί αφειδώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις μη ευρωπαϊκές κουλτούρες κ.λπ. Το Ιράν του Χομεϊνί οπωσδήποτε δεν είναι προϊόν του Διαφωτισμού.

4.7.16

Λόγος & Αντίλογος


efimerida-Odos-Kastoria
ΟΔΟΣ 25.2.2016 | 824

Περί τεμένους, 

Europa Nostra και άλλων τινών [II]


Κύριε Μπαϊρακτάρη,

Στο τελευταίο φύλλο (25.02.2016) της έγκριτης εφημερίδας σας “ΟΔΟΣ” σχολιάζετε, δικαιολογημένα, αρκετά εκτεταμένα τα όσα ακούσθηκαν για το θέμα της επικείμενης μελέτης για το Κουρσούμ Τζαμί από μεταπτυχιακούς φοιτητές Τμήματος της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των σχολίων σας υπάρχουν δύο που με αφορούν άμεσα και θα ήθελα να τοποθετηθώ-σχολιάσω- απαντήσω γιατί, κατά τη γνώμη μου, είναι θέματα που δεν είναι απόλυτα σωστά όπως τα παρουσιάζετε.

1.

Υπάρχει και πάλι σχόλιό σας γιατί η προσφορά του μεταπτυχιακού αυτού τμήματος αρχίζει από το Κουρσούμ Τζαμί και όχι από τα μνημεία που η έκθεση της Europa Nostra προβλέπει. Παραδόξως διαβλέπετε κάποιες γκρίζες πτυχές στην συνεργασία αυτή. Επίσης θεωρείτε δεδομένο ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε από την Europa Nostra.

3.7.16

Αγία Σοφία, λήξη Ραμαζανιού.



Υπουργείο Εξωτερικών:
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος. Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα.

Απ' ευθείας από το Λονδίνο



Ούτε ένα πρόσωπο, από τα πολλά θεατρικά τμήματα των συλλόγων που διαθέτει η Καστοριά, ενδιαφέρθηκε για την απ’ ευθείας αναμετάδοση την επόμενη εβδομάδα στις 7 Ιουλίου, του Ρωμαίου και Ιουλιέτας του Σαίξπηρ (φωτογραφία), από το περίφημο Kenneth Brangh Theater Company του Λονδίνου (σχετικό δημοσίευμα της ΟΔΟΥ στις 19 Μαΐου), με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Ορεστειάς του δήμου Καστοριάς κ. Διονύσης Λίτσκας, να μην προωθήσει στην Καστοριά το φιλόδοξο εγχείρημα με τις απευθείας θεατρικές αναμεταδόσεις από το Λονδίνο, που προγραμμάτισαν άλλες πόλεις της Ελλάδας, και εκατοντάδες άλλες σε 30 χώρες.

Οι αναμεταδόσεις από την Νέα Υόρκη




Οι αναμεταδόσεις όπερας από την Νέα Υόρκη, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Λίτσκας, θα επανέλθουν και πάλι στο ΤΕΙ Καστοριάς στις 8 Οκτωβρίου 2016 με τον Τριστάνο και Ιζόλδη του Βάγκνερ, στην περίφημη σκηνοθεσία του Mariusz Treliński (Γιολάντα και Κάστρο του Δούκα Κυανοπώγωνα, τον περασμένο Φεβρουάριο στο ΤΕΙ) και με τον ακόμη πιο περίφημο διευθυντή ορχήστρας, τον Simon Rattle της Φιλαρμονικής του Βερολίνου (ερμηνευτές:  Nina Stemme, Stuart Skelton, Ekaterina Gubanova,  Evgeny Nikitin και René Pape).

2.7.16

ΟΔΟΣ: Mε την αρχή της Άνοιξης


Σωματεία
ΟΔΟΣ 3.3.2016 | 825

Με 29 φορείς (επιστημονικά σωματεία - επαγγελματικές οργανώσεις) και πολιτιστικά σωματεία της Καστοριάς να προσυπογράφουν ένα επικαιροποιημένο υπόμνημα-αίτηση προς τον υπουργό Παιδείας και την επιτροπή εθνικού διαλόγου για την παιδεία (δημοσιεύεται κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα από την ΟΔΟ στην σελ. 5) η υπόθεση της λειτουργίας του τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής της Καστοριάς, ανασύρεται από τα τοπικά αζήτητα. Στα οποία έχει περιπέσει τα τελευταία χρόνια, θύμα της ολιγωρίας, της αδιαφορίας και των συνδυασμένων ευθυνών των τελευταίων ετών. Αλλά και της γενικότερης κατάστασης που ανέτρεψε προτεραιότητες και στόχους.

Όπως είναι γνωστό η ίδια υπόθεση, από την αρχή προσέκρουσε σε αντιρρήσεις και υπονομεύσεις διαφόρων παραγόντων, πρακτικές που είχαν μεταξύ τους διαφορετική αφετηρία αλλά κοινό στόχο: την ματαίωση της μοναδικής θετικής απόφασης για την Καστοριά που είχε ληφθεί τα τελευταία πολλά χρόνια, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή. Με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου χρονοτριβή και ατέρμονες συζητήσεις περί όνου σκιάς που αποδείχθηκαν καθοριστικές. Χωρίς να αποκλείεται να ήταν προσχεδιασμένες και συντονισμένες.

Τα δύσκολα φάνηκαν από τις αρχές του 2010, με νεοεκλεγείσα την τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ επί Γ. Παπανδρέου χωρίς να έχει ακόμη συνειδητοποιηθεί η κρίση, και χωρίς η Ελλάδα να έχει διολισθήσει στις υποχρεώσεις του πρώτου μνημονίου. Ήταν τότε, που με μια μοιραία και καθόλου φιλική για την Καστοριά απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που συμπτωματικά κατάγεται από την Κοζάνη, χωρίς καμιά απολύτως αντίδραση του βουλευτή Καστοριάς του ΠαΣοΚ κ. Φιλίππου Πετσάλνικου. Προφανώς ήταν απορροφημένος στα υψηλά καθήκοντα του πολιτειακού αξιώματος (προέδρου της Βουλής) που είχε επάξια αναλάβει ή το πάρκο της εθνικής συμφιλίωσης στον Γράμμο και δεν είχε επαρκείς λόγους να ασχολείται με τα «δευτερεύοντα», πάγωσε η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος με το οποίο συστάθηκε επίσημα το τμήμα.

1.7.16

Επανεξέταση Αρχιτεκτονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά

Οι Σύλλογοι και Φορείς της Καστοριάς 

προς τον Υπουργό Παιδείας 

και την Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου  για την Παιδεία





Κοινοποίηση: Ολυμπία Τελιγιορίδου Βουλ.ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς. Μαρία Αντωνίου Βουλ. Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς. Καρυπίδη Θεόδωρο Περιφερ. Δυτικής Μακεδονίας. Αδαμόπουλο Σωτήρη Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς. Ανέστη Αγγελή Δήμαρχο Καστοριάς


Θέμα: 
«Επανεξέταση Αρχιτεκτονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά»


Αξιότιμε κύριε  Υπουργέ,
   
Με την επιστολή μας αυτή ζητούμε να προχωρήσει η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά.

Ζητούμε να αποκατασταθεί η αδικία, καθώς με βάση το ιστορικό, τη διαδικαστική υποβολή και αποδοχή του αιτήματος, την τεχνική προε-τοιμασία που δρομολογήθηκε, η Καστοριά το αξίζει και το δικαιούται το Τμήμα αυτό.

Ο  τεράστιος  πλούτος  της  πόλης  μας σε  βυζαντινά και σε νεώτερα μνημειακά  κτήρια, (72  βυζαντινές εκκλησίες, παλιά  αρχοντικά, διασωζόμενα Οθωμανικά κτήρια, μεγάλα  τμήματα  από  τα  Ιουστινιάνεια  τείχη  της  Βυζαντινής  περιόδου κλπ), δεν αποτελεί μόνο  ευκαιρία  αλλά  και  χρέος μας ώστε η  Καστοριά να γίνει μια πόλη μνημείων  και  πολιτισμού με παγκόσμια εμβέλεια.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ