30.6.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Εφημερίδα Καστοριά
ΟΔΟΣ 30.6.2016 | 842

Μικρόκοσμος


Παρά το γεγονός ότι όλα όσα συμβαίνουν εδώ, τριγύρω και στον κόσμο είναι κοσμοϊστορικά, στην Καστοριά εξακολουθεί να έχει σταματήσει ο χρόνος. Γενικά ως τόπος και ως λαός έχουμε μια ροπή σε δράματα, τραγωδίες και γενοκτονίες. Γιατί να αποτελεί εξαίρεση η Καστοριά;

Διαβάστε ακόμη:

 Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Σιδηροδρομική σύνδεση Καστοριάς ΙΙ και μία πρόταση
Το έργο αφορά την Καστοριά και όλους τους κατοίκους της και όχι μόνον τους οπαδούς του ενός ή άλλου πολιτικού κόμματος...

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Παπά-Ναούμ
Ένας λόγιος Καστοριανός στη Λειψία (ΙΙ)
Ακόμα θυμάται πως μέσα στην πόλη της Καστοριάς και κοντά στο ύψωμα, που λέγεται Άγιος Αθανάσιος, φαίνονται ακόμη και σήμερα ερείπια βυζαντινής εποχής...

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Αξιοζήλευτη η αφθονία τους…
Πέτρου και Παύλου σήμερα, των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-Πρωτάθλημα Καστοριάς 1952 

-Στην πλαζ της Καστοριάς

-"Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες"

-Φιλοξενία προσφύγων στην Δυτική Μακεδονία

-Οι Αξιωματικοί του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.\

-Η «νεοφιλελεύθερη Ελλάδα»

-Το πλεονέκτημα του «Όχι»

-Το νέο υπερταμείο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

-Δικαστική απόφαση για το σκάνδαλο με τις σήραγγες της Εγνατίας

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 30.6.2016 | 842

29.6.16

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε διευθυντά,

Χθες στην γειτονιά μας παρακολουθήσαμε μία άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς με εθελοντές τοπικού σωματείου. Αξιέπαινη η προσπάθειά τους και εύχομαι να συνεχίσουν.

Λόγος & Αντίλογος

Ισηγορία δημοκρατία έστι

Ζήθι, Παναγιώτατε Μητροπολίτα Θεσσαλονίκης Κε Άνθιμε, ποίμανε έτι και έτι και έτη, φώτιζε και ευλόγει το Χριστεπώνυμον των Ελλήνων πλήρωμα, ού μόνον εις την ορθόδοξον πίστιν, αλλά και επί των εθνικών σοβαρών, επικαίρων και άκρως ευαισθήτων θεμάτων της πατρίδος μας.

Νέοι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα

Τους νέους αντιπεριφερειάρχες που θα αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης για το επόμενο διάστημα, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης.
Ο Θ. Καρυπίδης έκανε λόγο για “κορυφαία συμφωνία στη λογική των ίσων ευκαιριών” που χαρακτηρίζει τις επιλογές που έγιναν και θα γίνουν, ενώ ευχαρίστησε έναν-έναν τους απερχόμενους για το έργο που προσέφεραν ο καθένας στον τομέα του.
Στις θέσεις τους παραμένουν ως αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας, και Κοινωνικής Συνοχής ο Σταύρος Γιαννακίδης και ως αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, και Μεταφορών η Ελισσάβετ Παναγιωτίδου. Οι αλλαγές έχουν ως εξής:

28.6.16

ΟΔΟΣ: Ερωτηματικά



Όπως είναι αναμενόμενο, ξενίζει η συστηματική παράλειψη της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς να απαντήσει στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα και τις εκκλήσεις του διακεκριμένου δωρητή της Καστοριάς ευπατρίδη κ. Αναστασίου Πηχιών, για την τύχη φορητών εικόνων και ιστορικών κειμηλίων της Καστοριάς. Και συγκεκριμένα, αυτών των οποίων ο κύριος όγκος και αριθμός είχε πέσει θύμα ανάρμοστων πράξεων κληρικού, σε ταραγμένες πολιτικές περιόδους στην διάρκεια της δικτατορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστάσιος Πηχιών, διακεκριμένος δωρητής του Δήμου Καστοριάς, στον οποίο παραχώρησε το ομώνυμο αρχοντικό για την χρήση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και φλογερός ευπατρίδης, αφού αν και κατοικεί στην Αθήνα είναι ωσεί παρών, επέλεξε την ΟΔΟ για να απευθύνει διακριτικά εκκλήσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Όπως ενεργεί για πλείστα τοπικής σημασίας ζητήματα. Αντιμετωπίζοντας ωστόσο, απρόσμενα για τον ίδιο μια περίεργη αδιαφορία.

Η οποία βεβαίως, πέρα από τα ερωτηματικά που προκαλεί και τους συνειρμούς, εντείνει την ουσία του θέματος, καθώς κινητοποιεί πολλούς συμπολίτες και αναγνώστες της ΟΔΟΥ που εκφράζουν την απορία τους για την σιωπή των ιθυνόντων. Και ενεργοποιεί την αγωνία τους για τα αίτια της αντιμετώπισης του διακεκριμένου συμπολίτη, και βεβαίως την τύχη των κειμηλίων. Είναι το αίτημα που αγνοείται; Το γεγονός ότι υποβάλλεται μέσω της ΟΔΟΥ; Συμβαίνει κάτι άλλο; Και εάν ναι, τι συμβαίνει στα κειμήλια;

27.6.16

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1957 έως το 2013
(Ιδρυτικά μέλη ΕΟΚ: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Δυτική Γερμανία, Κάτω Χώρες.  
Η Αλγερία ήταν ένα αναπόσπαστο τμήμα της Γαλλίας έως το 1962)



Οι υπερπόντιες χώρες και εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
και οι εξόχως απόκεντρες περιοχές

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Λέξεις που πεθαίνουν…


21 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Ούτε που το περίμενε ούτε που υποψιαζόταν πως θα της συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο, μέχρι που πήρε να διαβάσει στα παιδιά της ένα από τα λαϊκά παραμύθια του τόπου της. Κι ήταν ένα μονάχα ν, ένα απλό ν που άλλαζε τη σημερινή λέξη και την έκανε παλιά, ξεχασμένη:
-Εγώ πώς θα πάνω στο χορό; ρώτησε η κοπέλα και «θα πάω» εννοούσε στη σημερινή μας γλώσσα.

26.6.16

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Καστοριά 2015



Την Ιστορία την γράφουν αυτοί που την έζησαν
Εμείς με σεβασμό στη ζωή τους απλώς τη μελετάμε
Στα βήματα του Σαράντη Τσεμάνη


ΔΕΝ ΗΤΑΝ Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015 αλλά Σάββατο 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Προς το μεσημέρι. Το πρόγραμμα έλεγε ότι ο Βασίλης Τσεμάνης στα πλαίσια του φθινοπωρινού οδοιπορικού του, στο νομό Καστοριάς, θα μιλούσε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της πόλης, με θέμα: « Η Ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους που την έζησαν». Και μίλησε. Με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα της Καστοριάς. Με έμφαση, μεταξύ των άλλων, στις περιπέτειες του πατέρα του Σαράντη Τσεμάνη, ιατρού γυναικολόγου-μαιευτήρος και Δημάρχου της πόλεως, τα δύσκολα χρόνια 1946-1950. Μετά από πρόσκληση του κ. Χρυσόστομου Παπασταύρου, προέδρου του Συλλόγου: «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς».

ΔΕΝ ΗΤΑΝ η πρώτη φορά. Ο Βασίλης Τσεμάνης πιστεύει ότι ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Προσπαθεί να κρατήσει αναμμένη τη δάδα της ιστορικής αλήθειας το φως της οποίας έχουμε ανάγκη ακόμη και σήμερα. Από την Στήλη των Βαττυνναίων του 200 μ.Χ. που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού, στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Αλέξιου και της Άννας Κομνηνής. Μέσα από παλιούς ναούς διαμάντια μεγάλης εκκλησιαστικής κι αρχιτεκτονικής τέχνης και αστικά αρχοντόσπιτα του 18ου και του 19ου αιώνος. Και όχι μόνο. Δεν ξεχνά ούτε στιγμή ότι η Καστοριά έχει ιστορία χιλιάδων, αν όχι εκατομμυρίων ετών. Με το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο και το παλαιολιθικό του μουσείο. Το σπήλαιο της Καστοριάς πάνω στη λίμνη. Τόσο τα νεολιθικά κτίσματα της Αυγής όσο και της Κρεπενής στο Μαυροχώρι. Τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό με τα εκπληκτικά του ευρήματα. Τους μυκηναϊκούς τάφους της περιοχής. Την Διοκλητιανούπολη των Ρωμαίων στο Άργος Ορεστικόν. Τα τείχη του Ιουστινιανού. Κι επιπλέον τον διαχρονικό φυσικό της πλούτο με την λίμνη, τα ποτάμια και τα βουνά της. Θησαυροί που θα ζήλευε και η UNESCO στο Παρίσι. Η Europa Nostra είναι μια νέα αρχή. Υπενθυμίζεται ότι, χρειάζεται αγώνας για να απαιτήσουμε και πάλι τη διεθνή αναγνώριση της Καστοριάς από την UNESCO (μετά από τριάντα και πλέον χρόνια και την προσπάθεια του Νίκου Δόικου και των συνεργατών του).

25.6.16

Με τις πλάτες γυρισμένες




Με τις πλάτες γυρισμένες και χρησιμοποιώντας ή περιεργαζόμενος το κινητό του τηλέφωνο, "παρακολούθησε" ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης, την ομιλία - χαιρετισμό της κ. Μαρίας. Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κατά την κοπή της βασιλόπιτας των τεσσάρων ΝΟ.Δ.Ε. του κόμματος στην Δυτική Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, την περασμένη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016.

ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. Καστοριάς

ΔΕΡΑΣΕΝ ένα σκάνδαλο με προεκτάσεις


Εμφανίστηκε ξαφνικά ο πρώην βουλευτής και υπουργός του νομού Καστοριάς κ. Φ. Πελτσάλνικος και σε συνάντηση του με τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας ζήτησε να λειτουργήσει η ΔΕΡΑΣΕΝ σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής έδειξε ξαφνικά ενδιαφέρον για την επιχείρηση του Νεστορίου.

Έκπληξη γιατί η συγκεκριμένη εταιρία ΔΕΡΑΣΕΝ ΑΕ ιδρύθηκε το 1995 με έδρα το Νεστόριο, με σκοπό να ράβει ρούχα για τον ελληνικό στρατό.

24.6.16

Brexit




Λόγος & Αντίλογος




«Περί αρχαιολογικού μουσείου»


Κύριε Διευθυντά,

Η Καστοριά των βυζαντινών εκκλησιών του 9ου - 12ου αιώνα και των αρχοντικών του 18ου και 19ου, αιώνα εμφανίζει ένα σημαντικό πολιτιστικό έλλειμμα. Την απουσία αρχαιολογικού μουσείου και την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δημιουργία του. Το γειτονικό Άργος Ορεστικό με τους δραστήριους δημοτικούς άρχοντες, κατάφερε να αποκτήσει ένα συμπαθητικό αρχαιολογικό μουσείο με ενδιαφέρουσες αρχαιότητες.

23.6.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Ιστορικό-Κέντρο-Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.6.2016 | 841

Χόρτο βοσκής


Τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή την περίοδο της Πεντηκοστής, η εικόνα της Καστοριάς, νύχτα ή ημέρα ήταν απογοητευτική. Ερημιά, σκοτάδι, υποβάθμιση. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν αυτό συνέβη εξ αιτίας της ζέστης. Αλλά της (άλλης μιας ακόμη) «παράδοσης», σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες ξεκινούν τα πρώτα θαλασσινά τους μπάνια κάθε χρόνο τις αντίστοιχες ημέρες. Ή αν οφείλεται κυρίως στην αποτυχία των πολιτικών που ασκούνται διαχρονικά και αφορούν την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων. Και βέβαια τον «τουρισμό» που αποτελεί το… βαρύ πυροβολικό των συνδυασμένων αποτυχιών. 

Διαβάστε επίσης:

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Τo Καστοριανό σημειωματάρι 
της Άννας Παπαδοπούλου-Μελά
Η Άννα Παπαδοπούλου-Μελά, γνωστή και σαν «Μάννα του στρατιώτη», γεννήθηκε στην Μασσαλία, όπου η οικογένειά της δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο, το 1871... 

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Παπά-Ναούμ.
Ένας λόγιος Καστοριανός στη Λειψία
Γεννήθηκε στην Καστοριά το 1810. Πατέρας του ήταν ο παπάς Ναούμ και μητέρα του η Βενετή. Κατοικούσαν στην πλατεία Ντολτσό, περιοχή Πετρίτη, όπως λέγανε τη γειτονιά εκείνο τον καιρό...

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ:
Ουράνιο Τόξο
Έριχναν τα συμμαχικά αεροπλάνα βόμβες ατέλειωτες, να κάμψουν έπρεπε οπωσδήποτε το θράσος των Σέρβων...

Λόγος & Αντίλογος
μπερίστατος"
Αναγνώστρια | Αναγνώστης | Θ. Παπαστρατής

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-Θεόδωρος (Terry)  Παπαντίνας

-Καστοριανά χνάρια στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης

-Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Δυτική Μακεδονία

-Brexit και παγκοσμιοποίηση

... κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 23.6.2016 | 841

22.6.16

ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΡΚΟΥ: «Για δυο μωρά λυκάκια», της Μαρίας Πετκανοπούλου

Είναι το τρίτο βιβλίο της Μαρίας Πετκανοπούλου.Για το πρώτο της βιβλίο «Ο μικρός ζωγράφος των βράχων» βραβεύτηκε το 2011 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το βραβείο «Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου» ως πρωτο-εμφανιζόμενη συγγραφέας. Αυτό το πρώτο βιβλίο ένωσε εμένα και τη Μαρία με δεσμούς ζωντανούς. Μας οδήγησε μαζί στην Αθήνα στην απονομή των βραβείων του Κύκλου, μαζί και στη δική μου βράβευση τότε. Ο μικρός Ποκ στο στήθος της Μαρίας γοήτευσε τα παιδιά της Κορησού και της Καστοριάς μέσα στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Αλλά και όλους εμάς, «τους μεγάλους», μας οδήγησε στα σπήλαια της Προϊστορίας και στις ζωγραφιές τους με οδηγό την εκφραστική, εικαστική παρουσίαση της κόρης της, Άννας.

Με το δεύτερο «Παίζουμε; 99+1 αυτοσχέδια επιτραπέζια παιχνίδια» έδωσε στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς ένα βιβλίο-οδηγό για τη δημιουργία επιτραπέζιων παιχνιδιών. Κι έγινε βιβλίο η δουλειά που η Μαρία ως εμψυχώτρια παρουσίασε βιωματικά σε ημερίδα για νηπιαγωγούς στην Καστοριάς, το 2011. Κι εγώ μαζί της τότε βοηθός-συμπαραστάτης. Το όνειρο της έκδοσης έγινε πραγματικότητα το 2014!

"Ελλήνων Συνέλευσις"

Από τον φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις" (η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα στην Καστοριά) στάλθηκε στην ΟΔΟ, επιστολή που τιτλοφορείται "Απάντηση στην Μητρόπολη Καστοριάς". Σε αυτή γίνεται αιχμηρή αναφορά σε προηγηθείσα ανακοίνωση της Ι. Μητροπόλεως Καστοριάς που απηύθυνε προς τους πιστούς, η οποία θεωρήθηκε από την "Ελλήνων Συνέλευσις" ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην πολιτική ζωή, σε βάρος της, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση αυτή έχει αναγνωρισθεί από τον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απάντησής της.

21.6.16

Λόγος & Αντίλογος




«50 χρόνια ΕΙΡ-ΕΡΤ»


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Γνωρίζω ότι μπορεί να παρεξηγηθώ από μερικούς αναγνώστες σου σαν εμμονικός, Σαμαρικός, νεοφιλελεύθερος, καπιταλιστής κατάσκοπος του ΝΑΤΟ, πράκτορας ιδιωτικών καναλιών, πράκτορας των ΗΠΑ, πράκτορας τέλος πάντων, ακόμη και ταξιδιωτικός πράκτορας.

Όμως δεν είμαι παρά υποψήφιος άεργος της Καστοριάς, για την ακρίβεια ένας μεταξύ δεκάδων χιλιάδων και έτσι δεν άντεξα στον πειρασμό αποφάσισα να γράψω.

Ήταν προχθές βλέπεις τα 50α γενέθλια του ΕΙΡ της ΥΕΝΕΔ, του ΕΙΡΤ της ΕΡΤ της ΝΕΤ κοκ. Και έτσι -όπως δεν είχα δουλειά- πρόσεξα πώς όλη την ημέρα παρέλασαν από τις φιλόξενες οθόνες της κρατικής τηλεόρασης, του "ραδιομεγάρου" που λένε, ένα μικρό αριθμητικά τμήμα της πανστρατιάς. Των βετεράνων και όσων εργάστηκαν κατά καιρούς στον τεράστιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό. Που διαθέτει περισσότερους εργαζόμενους και από το B, το Β και το C μαζί.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-18.1.2016 (από βιβλίο για την Κύπρο) Η ασήμαντη μειονότητα μετετράπη σε πανίσχυρη συγκυβερνούσα κοινότητα. Το ορθόν: Συγκυβερνώσα, όπως η τιμώσα πατρίς, η τολ- μώσα γυνή, κατά το τιμάω,-ώ, έτσι και κυβερνάω,-ώ.

20.6.16

ΟΔΟΣ: Το γαρ πολύ


ΟΔΟΣ 25.2.2016 | 824


Την προηγούμενη εβδομάδα συνέβησαν στην Καστοριά -για την Καστοριά- γεγονότα πρωτοφανή και ανησυχητικά. Γεγονότα από τα οποία προκύπτει ότι ένας σκοτεινός και βαρύς μεσαίωνας καραδοκεί. Αν δεν είναι κιόλας εδώ. Αποτελώντας με την απειλητική παρουσία του, κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης και της περιοχής. Στο παρόν και στο μέλλον. Τα γεγονότα δεν είναι ακριβώς γραφικά, γραφικών αντιδράσεων, αλλά περιγραφικά του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο εγκλωβίζεται η περιοχή. Πανταχόθεν.

Δεν είναι ότι εμφανίσθηκαν απλά αυτόκλητοι υποπρόξενοι της Ρωσίας. Ούτε μόνο αναίτιοι νεομάρτυρες της ορθοδοξίας. Αλλά μαζί τους εμφανίσθηκαν και εκ του ασφαλούς τουρκοφάγοι. Εξολοθρευτές κτηρίων βασικά. Και όχι όλων, βεβαίως, αλλά μόνο των περιφρονημένων. Διότι για τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, πασίγνωστο «οθωμανικό» σύμβολο της βυζαντινής συμβασιλεύουσας και ελληνικής συμπρωτεύουσας, οι τουρκοφάγοι της Καστοριάς δεν έχουν προφανώς –κανένα πρόβλημα συνείδησης.

Αποκαλύφθηκαν σύμβουλοι που δεν ψηφίζουν με γνώμονα το συμφέρον της Καστοριάς. Αλλά με βάση την οικογενειακή ανατροφή, και την ένταση του θρησκεύματος. Όπως και με βάση την καταγωγή των προγόνων τους –όλοι οι υπόλοιπο προφανώς δεν είχαν από δαύτους. Ή κι’ αν είχαν, θα ήταν ύποπτη η σχέση τους με τον εχθρό και τον δυνάστη. Ή δεν θα ήταν τόσο υπερήφανοι και αγέρωχοι. Στα λόγια βεβαίως. Γιατί στις πράξεις, κανείς δεν ξέρει.

Ψηφίζουν λοιπόν οι σύμβουλοι του Δήμου Καστοριάς και με κάτι απίστευτα ρητά, απ’ αυτά που δεν μπορούν να λέγονται πουθενά. Ιδιαίτερα όχι σε επίσημους χώρους δημόσια, όπως «ο σκύλος σκύλο δεν τρώει και ο Τούρκος φίλος, δεν γίνεται». Φυσικά και δεν γίνεται προφανώς σε όλα πλην των αμανέδων και του τσιφτετελίου, του νταλκά, του κιζμέτ, του ναργιλέ και βεβαίως του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

Συνέβησαν έτσι ακραία γεγονότα, αντίθετα όχι μόνο στην κοινωνική συνοχή, αλλά ενάντια σε κάθε προοπτική για τον τόπο, τους ανθρώπους της και πιο πολύ ενάντια στην νέα γενιά. Ενάντια στην λογική, από ώριμους αλλά και από νέους στην ηλικία ανθρώπους.

19.6.16

Είπαν:


Αν δεν υπάρχει ευαισθησία σε εθνικά και θρησκευτικά θέματα από τον δήμο Καστοριάς, να είστε βέβαιοι πως υπάρχει από την Ρωσία, καλώ τον εν Χριστώ αδελφώ Ανέστη να αποσύρει το θέμα.


Δημήτρης Καπρής
δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς

18.6.16

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ: Η ομίχλη που σκεπάζει...



[...] Σαν πρόσφυγες λάθρα κινούμενοι, που κι η ομίχλη τους πούλησε, πηγαίναμε, αργά ωστόσο ακόμη, κάτω στην πόλη καθόλου δεν θα 'χε. έλαμπε πίσω απ’ την αχλή σαν κακό μάτι.
Ηλίας Παπαμόσχος, Η ομίχλη τα φυλάει, από τα διηγήματα «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», εκδ. Κίχλη 2015.


Πήγαινα σήμερα ξημερώματα στην Εγνατία Οδό. Ομίχλη να την φας με το κουτάλι. Πηχτή σαν γιαούρτι. Έμπαινα και πάλι στο αγαπημένο επαρχιώτικο κλειστοφοβικό σύμπαν των ελληνικών κάμπων ή των υψιπέδων που τόσο ύμνησε και κανάκεψε ο φακός του μακαρίτη του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στο "σύστημα" του αυτοκινήτου έπαιζε συγκλονιστικά Scriabin στο πιάνο ο Κυπριανός Κατσαρής. Ο δρόμος, χωρίς καμιά προειδοποίηση, κοντά στο "Νησέλι" της Αλεξάνδρειας άρχισε να στενεύει με κορίνες, ένα ρύγχος ασφάλτου φανερώθηκε εμπρός μου και με ρούφηξε σ' ένα διάδρομο στενό σαν πίστα go-kart.

17.6.16

Marilena Nik*: Το όνομα του: Έκο


Ουμπέρτο-Έκο-Εφημερίδα-Καστοριάς-Οδός


Το Καστέλλο Σφορτσέσκο είναι ένα κάστρο-λαβύρινθος 12 μουσείων στο κέντρο του Μιλάνου, εκεί, έγραφε η επιστολή που έλαβαν, να βρίσκονται την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου. Θα αποχαιρετούσαν τον αγαπημένο τους συγγραφέα. «Κάποιο από τα ψέματα του μικρού θα είναι,έλεγαν σιγανά αναμεταξύ τους, πάλι φάρσα μας κάνει». Όταν είδαν τον μικρό να έρχεται δακρυσμένος, τον ρώτησαν σχεδόν όλοι μαζί «Αλήθεια είναι;» και τότε αυτός έβαλε τα κλάματα και κούνησε το κεφάλι του «Ναι»… Σιωπή…

16.6.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


εφημερίδα-Καστοριάς-Οδός-Δήμος-Καστοριάς-φιλοζωία
ΟΔΟΣ 16.6.2016 | 840

Μοναχόλυκοι κυνηγοί


Με αφορμή την βάρβαρη θανάτωση (δηλητηρίαση) αδέσποτων κατά κύριο λόγο σκύλων τις προηγούμενες εβδομάδες -φαινόμενο καθόλου ασυνήθιστο στην Καστοριά- ξέσπασε για μια ακόμη φορά πόλεμος. Συνέπεσαν όλα, μετά από μια ακόμη απ’ ευθείας ανάθεση του έργου της συλλογής (συγκέντρωσης) των αδέσποτων εκ μέρους του Δήμου σε ιδιώτη, σύμπτωση που δεν θεωρήθηκε ομολογουμένως ακριβώς τυχαία. Έτσι, όλα γίνονται στις «πλάτες» των δημοτών και φυσικά πρώτιστα σε βάρος των αθώων τετράποδων που είναι τα θύματα. 

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Πρόταση
Οι επίσκοποι της Εκκλησίας είναι υπεύθυνοι όχι μόνον για την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου τους αλλά και για την καλή διαχείριση (και μόνο) της εκκλησιαστικής περιουσίας της επισκοπής τους...

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ;
Ο γυρισμός της ξενιτεμένης
Με το βιβλίο του Σεφέρη στην τσάντα, πήρε το δρόμο του γυρισμού. Και οι χτύποι της καρδιάς όλο και δυνάμωναν, καθώς πλησίαζε στην πατρίδα...

Λόγος & Αντίλογος
ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Ιστορικό αρχείο | «Μαθητικό συνέδριο»
Διάβασα προσεκτικά το άρθρο του ευπατρίδη συμπολίτη μας αγαπητού κ.Α.Πηχιών υπό τον τίτλο: Ιστορικό αρχείο και ένθους για το παράγγελμα-μήνυμα του αρθρογράφου σπεύδω να ειπώ…

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Η ποιότητα στο ελληνικό ελαιόλαδο
Η τρομερή αυτή ανακάλυψη που θα συνεχιστεί σε πειραματόζωα και αργότερα σε καρκινοπαθείς, θα αλλάξει πολλά στην παραγωγή και εμπορία του ελαιόλαδου...

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:
Σημείωμα
Είναι αλήθεια ότι απέναντι και για την αντιμετώπιση του κινήματος "Παραιτηθείτε" βουλευτές κυβερνητικών των κομμάτων οργάνωσαν το κίνημα...

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Στους στιβαρούς του ώμους…
Στον δρόμο από τη Δαμασκό της Συρίας περίπου 2.000 χρόνια μετά, σ’ εποχή που ο φανατισμός σημερινών ανθρώπων ξεριζώνει ολόκληρα πλήθη...

ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΑΝΤΑ:
Το σχολείο της ζωής
Όλα αυτά η επιστήμη της Παιδαγωγικής τα εντάσσει στην Περιστασιακή Εκπαίδευση, στο μεγάλο σχολείο της ζωής...

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

Λόγος & Αντίλογος
ΜΕΝΟΥΜΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:
Απορίες
Μήπως πράγματι θύμωσε ο Βλαδίμηρος που ο Δήμος Καστοριάς δέχεται να συντηρηθεί το τέως μολυβοσκέπαστο τέμενος της Καστοριάς; 

-Η θεωρία του…ενός άκρου

-Αξιοποίηση αεροδρομίου Καστοριάς

-Κυβέρνηση σε πανικό

-ΑΑ Ομάδα Καστοριάς

-Οι αριστεροί... θάβονται σε απομονωμένο χώρο!

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 | 840


15.6.16

Σ.ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Σπείραμε ανέμους…


εφημερίδα-καστοριάς-οδός
ΟΔΟΣ 18.2.2016 | 823

Σαν μαχαίρι πέρασε δίπλα από τα αυτιά μου η φράση η ειπωμένη από κάποιο παιδί∙ σαν μαχαίρι που πέτυχε την καρδιά μου στο κέντρο της και την τρύπησε πέρα ως πέρα:
«Αν δεν μας κάνετε το χατίρι, θα κάψουμε το Σχολείο!»

Ήταν που δεν το περίμενα ποτέ μου πως θα άκουγα κάτι τόσο φριχτό από γνωστό μας παιδί. Ήταν όμως και το γεγονός ότι πλησίαζε η ημέρα των Τριών Ιεραρχών και το Σχολείο ετοιμαζόταν για το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των Ευεργετών του. Αυτό με πόνεσε περισσότερο, η συσχέτιση του τότε, οπότε οι δικοί μας ευεργέτες έβαζαν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους για να βοηθήσουν ν’ αποχτήσουν τα παιδιά της γενέτειράς τους το σχολείο που δεν είχαν –ο δικός μας ευεργέτης Θ.Ν.Μαυροβίτης ζούσε στην Αίγυπτο, αλλά βοήθησε πολύ το χωριό του- με το σήμερα, όπου ένα σχολείο που με τόση αγάπη και θυσία χτίστηκε να απειλείται έστω και στα λόγια έστω και ενός μονάχα παιδιού να καεί!...

 Έκανα αυτομάτως και άλλη μία σύγκριση, που και αυτή με πόνεσε πολύ: τότε, εκτός από τους μεγαλύτερους σε ηλικία χωριανούς που βοηθούσαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, βοηθούσαν και τα παιδιά, προσφέροντας με χαρά νεράκι για να δροσίζονται οι μαστόροι (καταγράφηκε στην ιστορία του χτισίματος άλλου σχολείου, αλλά δεν μπορεί να συνέβη μονάχα σε ένα…). Ίσως τα παιδιά να λαχταρούσαν και ν’ ανυπομονούσαν κιόλας να χτιστεί το σχολειό τους το γρηγορότερο, να αρχίσουν επιτέλους να μαθαίνουν τα γράμματα που από τους γονείς τους άκουγαν πόσο απαραίτητα ήταν για να ζήσουν σαν αληθινοί άνθρωποι μια καλύτερη ζωή. Κι ας ήταν οι γονείς τους αγράμματοι στις περισσότερες περιπτώσεις. Γιατί γράμματα δεν ήξεραν, αλλά ήξεραν να σέβονται και να εκτιμούν τα γράμματα και όσους τα κατείχαν.

14.6.16

Μαθιουδάκη

Επαναφέρεται σήμερα η εξέταση της υπόθεσης του κτηρίου του στρατώνα Μαθιουδάκη

μαθιουδάκη καστοριά
ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:30 στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η εξέταση της υπόθεσης του κτηρίου του στρατώνα Μαθιουδάκη.
Αφού προηγουμένως και μετά από κοπιώδη προσπάθεια που καταβλήθηκε από το Σωματείο «Σπασμένο Ρόδι» και την Ελένη Τσαδήλα, με την συμπαράσταση ικανών νομικών χειρισμών και πλειάδας συμπολιτών, είχε εξαφανισθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σύνολό της, ως πολλαπλώς άκυρη η πρώτη απόφαση του ίδιου ΚΣΝΜ. Με την οποία το μνημείο δεν είχε κηρυχθεί διατηρητέο. Υπενθυμίζεται ότι ο νομικός χειρισμός έγινε από τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Καραβιδά (Καστοριά) σε συνεργασία με τον δικηγόρο Αθηνών (καταγόμενο από την Καστοριά) κ. Βασίλειο Τσιφλικιώτη.

13.6.16

ΟΔΟΣ: «Ούτε γάτα ούτε ζημιά»


ΟΔΟΣ 18.2.2016 | 823


«Ούτε γάτα ούτε ζημιά», ήταν η διαπίστωση της δημοτικής πλειοψηφίας, για σειρά ζητημάτων που έκαναν την εμφάνισή τους από την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και τα καρναβάλια. Και έως το πρώτο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς καθώς έκτοτε φαινομενικά επήλθε σιωπή και ειρήνευση.

Ώστε να συνεχίσει ο Δήμος Καστοριάς «αναπόσπαστος» την υλοποίηση του δυσδιάκριτου έργου της πλειοψηφίας, μέσα στο ευτυχές 2016. Αναλώνοντας ήδη, τους δυο περίπου πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, σε βασιλόπιτες και αοριστίες. Υπό το «άγρυπνο» και καχύποπτο βλέμμα των μειοψηφικών πτερύγων του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς. Από τις οποίες η πτέρυγα του τ. δημάρχου κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, όχι απλά δείχνει σημάδια καλπάζουσας δημοτικής αμνησίας των δικών της πεπραγμένων και προπαντός απράκτων. Αλλά και επιπλέον μοιάζει να φλερτάρει με την ιδέα μιας συνεπούς στείρας άρνησης στα πάντα.

Και για να γίνει μια ιεράρχηση των ζητημάτων που προκύπτουν, ασφαλώς η πρωτιά ανήκει στην παταγώδη και με πολλούς υπαινιγμούς εξαγγελθείσα παραίτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Δημητρίου Πετρόπουλου, ακριβώς δύο μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό των «Φώτων». Από την ιδιότητα του αντιδημάρχου Καστοριάς επί του μακροσκελούς «τουρισμού, αθλητισμού, επιχειρηματικότητας και παραδοσιακών πολιτιστικών εκδηλώσεων» που είναι ασφαλώς το δημοτικό ζήτημα που κυριάρχησε. Και που θα έπρεπε να συντηρηθεί για τις εξηγήσεις, που τελικά δεν δόθηκαν στους δημότες.

Δεδομένου ότι περίπου δύο μήνες μετά, ο ίδιος παραμένει στην θέση του, έχει ανακαλέσει την κατηγορηματική και ανέκκλητη απόφασή του. Χωρίς να έχει λογοδοτήσει δημόσια –στους δημότες Καστοριάς– ούτε για τα αίτια της αρχικής του απόφασης, ούτε βεβαίως για τους λόγους της ανάκλησής της. Επανήλθε μάλιστα διευκρινίζοντας ότι… δεν θα απέχει ποτέ από την μάχη, χωρίς να συνειδητοποιείται ότι οι παλινωδίες αυτές δεν αποτυπώνουν απλά την πρώτη αδιευκρίνιστη κρίση δημοτικής ενηλικίωσης της δημοτικής αρχής του κ. Ανέστη Αγγελή. Αλλά και ότι περιλαμβάνουν και ένα ευθύ εμπαιγμό των δημοτών της Καστοριάς. 

12.6.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δίδακτρα στα δημόσια σχολεία




Η ΠΡΟΤΑΣΗ του Βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη για επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία μου θύμισε μια πραγματική ιστορία από τα παιδικά μου χρόνια που διαδραματίστηκε μάλιστα στην εκλογική του περιφέρεια.

ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ πρώτες τάξεις του Γυμνασίου φοίτησα στο Γυμνάσιο Αρρένων Γιαννιτσών. Στεγαζόταν σε ένα πρώην Νοσοκομείο των Καθολικών Μοναχών που είχε εκμισθωθεί από το Ελληνικό δημόσιο. Ένα επιβλητικό κτήριο που δυστυχώς δεν υπάρχει. Το κατεδάφισε ο νεοπλουτισμός μας. Η τάξη μας, ψηλά στον τρίτο όροφο ή μάλλον στη σοφίτα, ήταν η μία από τις δύο αίθουσες που επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ που νοικιάσαμε, κοντά στο Γυμνάσιο, εγώ και ο πατέρας μου, ήταν ένα παλιό Μακεδονικό σπίτι με εσωτερική λιθόστρωτη αυλή. Σε αυτήν χάζευα συχνά τη νοικοκυρά μας που άπλωνε το στημόνι για τον αργαλειό της. Στην ίδια αυλή, μια σειρά από μακρόστενα χτίσματα, στέγαζαν τα τεράστια βαρέλια ενός παλιού οινοποιείου.

11.6.16

Cavatina L'ho perduta


ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

20/202016 Η παρέμβασή σας, αξιότιμε κ. Παπαστρατή, στην στήλη μας, είναι και ευπρόσδεκτη και ωφέλιμη, αφού άλλωστε δεν εγνώριζα την χρήση της λέξεως εμπερίστατος από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Κο Βαρθολομαίο. Πάντως, σπανίως χρησιμοποιείται. Πρό 30 ετών σε μία σύναξη λογίων στην Θεσσαλονίκη δεν προσήλθε λόγω ασθενείας ένας εκ των ομιλητών, οπότε ο προεδρεύων μας ανακοίνωσε: "Ο εμπερίστατος στο θέμα μας κ. ... δυστυχώς απουσιάζει...". Τότε, θυμούμαι, ενδιαφέρθηκα για την έννοια της λέξεως.

Λόγος & Αντίλογος

Xαλκίδα 1-2-2016

Αγαπητέ κ. Νικηφορίδη,

Παρακολουθώ ανελλιπώς και με ιδιαίτερη προσοχή τη στήλη που επιμελείσθε με τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Με την παρούσα μου ήθελα να σας επισημάνω το εξής: Στο φ. 820 της «Οδού» αναφέρεστε στη λέξη «εμπερίστατος». Κατά την άποψη μου η λέξη αυτή σημαίνει κάτι το περιμαζεμένο, το οποίο έχει τεθεί υπό την επίβλεψη και την προστασία κάποιου άλλου, ο οποίος το φροντίζει.

10.6.16

Γιατί πεθαίνουν τόσο νωρίς;


Νένη Τσαδήλα, Χρυσόστομος Τζημάκας, Γιώργος Γκολομπίας
ΟΔΟΣ 18.2.2016 | 823

(οι χαρισματικοί)



Η απώλεια της αείμνηστης Ελένης Τσαδήλα με έχει ιδιαίτερα συγκινήσει, ύστερα από τόσες αναφορές σοβαρών προσώπων, στο πολυσχιδές, δημιουργικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό έργο της. Βέβαια από όσα γράφτηκαν, και ακόμη γράφονται στην ΟΔΟ,  εφημερίδα που, από χρόνια, διαβάζω και παρακολουθώ, πάντοτε με ενδιαφέρον, τα συμβαίνοντα στη πόλη γεγονότα. Και να σημειώσω πως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει σε έκταση, ουσιαστικά.

Αναφερόμενος στην Ελένη (Νένη) όμως δεν μπορώ να μη προτάξω δύο λόγια για άλλες δύο προσωπικότητες, το ίδιο παραγωγικές πολιτισμού, όπως υπήρξαν οι αείμνηστοι ο Γιώργος Γκολομπίας και ο Χρυσόστομος Τζημάκας:

Θα αρχίσω από τον Γιώργο Γκολομπία. Είναι ο Γιώργος Γκολομπίας (γιατρός) που έφυγε νωρίς, πολύ νωρίς! Το τι έχει αποκαλύψει, τι έχει… ξετρυπώσει, τι απίστευτα έχει φέρει στην επιφάνεια πράγματα και στοιχεία που θα χρειασθούν πολλά βιβλία να καταχωρηθούν και να τυπωθούν για δημοσίευση. Θα αναφερθώ ιδιαίτερα μόνο στην αξιοποίηση των παλαιών (τζάμια) αρνητικών του παλαιού φωτογράφου Παπάζογλου.

9.6.16

Για να μην φαίνεται ο τίτλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 9.6.2016 | 839

Σκιά του παλιού της εαυτού


Ερημωμένη, περιφρονημένη, καθημαγμένη και εγκαταλειμμένη από τους διαχρονικούς ιθύνοντες και ιδίως τις δημοτικές αρχές της Καστοριάς των τελευταίων 15 ετών. Τώρα πια και λεηλατημένη, συμπληρώνει αποφασιστικά όλα τα στάδια της περιθωριοποίησης του παλιού κέντρου της Καστοριάς...

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Ιστορικό Αρχείο:
Η δημιουργία του Ιστορικού Αρχείου είναι μία αναμφισβήτητη αναγκαιότητα, μια αδήριτη ανάγκη για την πόλη μας, η οποία διαθέτει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν, το οποίο πρέπει πάση θυσία να καταγραφεί και να διατηρηθεί στην μνήμη των μελλοντικών γενεών…

Λόγος & Αντίλογος
ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΝΑΝΗ:
Περί πολιτιστικής κληρονομιάς
Θέλω να θυμίσω για δύο επιπλέον εκκλησιαστικά κειμήλια που αγνοούνται, στον Άγιο Γεώργιο Ποιμενικού και της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Κρανιώνα....

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Έρωτας για τον ουρανό
Καλό καλοκαίρι σε όλους! Κι αφουγκραστείτε τον μεγάλο κόσμο «εκεί έξω»....

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ:
Αγαπητή ΟΔΟΣ
Και να που οι δημοτικοί άρχοντές μας «την είπαν» κι’ από πάνω, που λέει η νεολαία. Στην αρχή γέλασα, ύστερα χαμογέλασα και μετά πάγωσε το χαμόγελό μου. Όχι, δεν έχουν χιούμορ οι δημοτικοί μας, δεν τα έγραψαν αυτά για πλάκα....

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ:
Αφιερούται εις την μνήμην του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη
Υπάρχει βεβαίως και ανυπερθέτως καθ' εκάστην Κυριακήν η εικών των πιστών που διαγκωνίζονται ποίος θα μεταλάβη ενωρίτερον από άλλους την θείαν κοινωνίαν...

Λόγος & Αντίλογος
ΝΙΚΟΥ ΠΡΩΪΟΥ:
Ενενήντα εννέα χρόνια αποικία η Ελλάδα, λοιπόν.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-Αφιέρωμα στην Ορεστιάδα, τη λίμνη της καρδιάς μας

-Η στρατηγική του «γιούργια»

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 9.6.2016 | 839

8.6.16

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΑ: Ο ηγέτης


ΟΔΟΣ 28.1.2016 | 821

Για το θέµα αυτό έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά. Στις µέρες µας όµως βιώνουµε όλοι την έλλειψη αυτού του ανθρώπου που µε τις ικανότητες και τα χαρίσµατά του θα µπορούσε να βγάλει την πατρίδα µας από το καταστροφικό τέλµα που βρίσκεται σήµερα. Χρειαζόµαστε λοιπόν επειγόντως έναν ηγέτη που θα οδηγήσει τον λαό µπροστά και όχι να κρύβεται πίσω από αυτόν µε δηµοψηφίσµατα και λαϊκές συνάξεις.
Ας δούµε λοιπόν ποια είναι τα χαρακτηριστικά του φαινοµένου «Ηγέτης» όπως τον σκιαγράφησαν µελετητές και ερευνητές που όλοι συµφωνούν στις εξής διαπιστώσεις:

• Ο ηγέτης δεν γίνεται αλλά γεννιέται.
• Ο ηγέτης συμπεριφέρεται όµοια, άσχετα µε το µέγεθος της οµάδας που ηγείται.
• Όλοι οι «ηγέτες» ακολουθούν έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς.

Αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς θα προσπαθήσω να παρουσιάσω έτσι ώστε η καταγραφή των σκέψεων αυτών να γίνει ένας οδηγός γι' αυτούς που θα είχαν την τύχη να «ηγηθούν».

7.6.16

Ανάγνωση κορανίου στην Αγία Σοφία




Έως τις 7 Ιουλίου, θα αναμεταδίδεται απ’ ευθείας από την Αγία Σοφία τις πρωϊνές ώρες, στο πλαίσιο του Suhūr (πρωϊνή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), η ανάγνωση του κορανίου.

Σχετικά: 2012, 2014, 2015, 2016.
και Αγία Σοφία, λήξη Ραμαζανιού.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Ευλογημένη καθημερινότητα

Εδώ και έναν μήνα ακριβώς είναι που έλειψε από τη ζωή μου η απλή και συνηθισμένη της καθημερινότητα∙ αυτή η ρουτίνα που στους περισσότερους προκαλεί ανία και πλήξη και τους κάνει να σκυθρωπιάζουν, πολλές φορές όχι μόνο όταν τη βιώνουν, αλλά και μόνο περιμένοντάς την. Κι όμως…

Εμείς την περιμέναμε τη διακοπή της καθημερινότητάς μας και την προγραμματίζαμε –όσο περνούσε από το χέρι μας- και τη λαχταρούσαμε κι ας επρόκειτο για ασυνήθιστη χειρουργική επέμβαση. Μα, ακόμα κι έτσι, μας δυσκόλεψε κι ας έπρεπε να συμβεί. Κι ας ήταν για καλό, που θα φαινόταν αρκετά αργότερα όμως…

Όλον αυτόν τον καιρό, εντελώς άθελά μου, θυμόμουν συχνά τον Στέλιο Καζαντζίδη που έλεγε πως θα ‘πρεπε κάθε άνθρωπος, στο ξεκίνημα της κάθε του μέρας, να περνάει από ένα νοσοκομείο, για να χαίρεται στη συνέχεια τη μέρα του. Κι όχι μονάχα τη θυμόμουν, μα την ένιωθα κιόλας βαθιά τη σοφία της κουβέντας αυτής. Γιατί, στη διάρκεια αυτού του αλλιώτικου μήνα της ζωής μου, συνυπήρξα με πολλά αφύσικα πράγματα και καταστάσεις. Αφύσικα και ας συμβαίνουν στη ζωή όλα τους, αφύσικα γιατί δεν εντάσσονται στην καθημερινότητα και στην κανονικότητά της, αλλά διαδραματίζονται θαρρείς κάπου στο περιθώριο και στην ούγια της, στις περιοχές που δεν αφορούν τον πολύ κόσμο. Ή μήπως τον αφορούν, αλλά εμείς νομίζουμε πως δεν είναι έτσι;

6.6.16

Burning Man




Στιγμιότυπα από το Burning Man 2011 στην έρημο της Νεβάδα των ΗΠΑ. Το επόμενο φεστιβάλ (με θέμα εργαστήρι Ντα Βίντσι) θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2016. 

Ολόκληρη η εκτέλεση της μουσικής του dj Elite Force (Simon Shackleton) από το Burning Man 2012 διατίθεται ΕΔΩ.

ΟΔΟΣ: Βαγγέλης; Ποιος Βαγγέλης;


ΟΔΟΣ 28.1.2016 | 821

Είναι γνώριμη η αδυναμία ή -απλώς- η απροθυμία μερικών πολιτικών προσώπων να συμβιβασθούν με την πραγματικότητα. Ούτε σπάνια η αλλεργία κάποιων απ’ αυτούς, όχι μόνο με την αλήθεια, αλλά και με τον καθρέφτη τους. Ακόμη και όταν βρίσκονται μόνοι και δεν τους ακολουθεί κανείς.

Έτσι ο δικός τους καθρέπτης δεν τους δείχνει ποτέ ξεθωριασμένους. Αν δεν τους δείχνει καλύτερους, τους δείχνει ωραίους. Προφανώς ευθύνονται τα καβαφικά «τείχη» από τα οποία περικλείστηκαν και τα οποία λειτουργούν σαν φίλτρα από τον έξω κόσμο. Ζουν στην δική τους απαγορευμένη πόλη. Περιτριγυρισμένοι από αυλικούς αλλά ουσιαστικά απομονωμένοι.

Μάλιστα αυτά συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε όσους δεν παραδέχονται την αλλαγή. Την εξέλιξη. Έστω και αν ξεπερνιούνται από την ίδια την ιστορία, την πολιτική κατάσταση, τους οπαδούς τους, τις δικές τους αντοχές, ικανότητες και ανικανότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνήθως χρειάζονται από λίγα στην καλύτερη ως πολλά -στην χειρότερη περίπτωση- χρόνια, για να συμβιβασθούν με την ιδέα. Την αλήθεια ότι απλά πέρασε η πολιτική μπογιά τους. Ότι έδυσε το «άστρο» τους. Ότι δεν αρέσουν, ούτε μπορούν.

Η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, είναι φυσικά εν ενεργεία και μάλιστα πρόσφατα επανεκλεγμένη βουλευτής. Ακόμη πιο πρόσφατα της ανατέθηκε ο τομέας έρευνας και καινοτομίας στην Νέα Δημοκρατία, στον οποία αναμένεται να έχει μεγάλες επιδόσεις. Γνωστή άλλωστε η κλίση της στην καινοτομία.

Εξ ορισμού επομένως δεν ανήκει στην πιο πάνω κατηγορία, όχι τουλάχιστον ακόμη. Ωστόσο οι πρόσφατες εικόνες (φωτογραφίες) της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, ντυμένη στα κόκκινα της φωτιάς (του στυλ γνωστού ως «απόψε κάνεις μπαμ») να ποζάρει και να φιγουράρει πολιτικά περιχαρής, δίπλα και μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εντός και εκτός βουλευτηρίου- από τότε βέβαια που ο τελευταίος εκλέχθηκε πανηγυρικά νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν χαρακτηριστική ένδειξη. Πολιτικού που πιστεύει ειλικρινά ότι μπορεί να πείθει, παρά τις θεαματικές μεταμορφώσεις της.

5.6.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για μία άλλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση



ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εισήγηση με δύο εκλεκτούς ομιλητές και μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε και έγινε στις 30 Οκτωβρίου στο φιλόξενο χώρο του Ξενοδοχείου Άφκος στο Νεστόριο (όσοι δεν ήρθαν έχασαν) με θέμα τη  στήλη των Βαττυναίων (φωτογραφία) , θίχθηκε και το θέμα της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στα διαδραματιζόμενα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γενικότερα στα τοπικά θέματα.

ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ετοιμάζεται οσονούπω να φέρει μια νέα μεταρρύθμιση και θα ανάψουν οι συζητήσεις και θα αναζωπυρωθούν απεργίες και καταλήψεις που έγιναν ενδημικό φαινόμενο καθώς πλησιάζουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε για μια ακόμη φορά τη δική μας άποψη μια και θητεύσαμε επί 41 συναπτά έτη στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω τη δική μου άποψη για την αναγκαία μεταρρύθμιση. Δεξιά ή αριστερή. Συντηρητική ή προοδευτική. Για μένα τέτοιοι χαρακτηρισμοί πολύ λίγη σημασία έχουν και αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τα ουσιαστικά θέματα. Σημασία έχει η ουσία της μεταρρύθμισης.

3.6.16

Για τρεις φορές


ΟΔΟΣ: 28.1.2016 | 821: «Και αναλογιζόμουν για το ποιος μπορεί  να ευθύνεται περισσότερο: αυτός που τάσσει ψεύδη  και εξαπατά,  ή αυτός που τα δέχεται  και τα υιοθετεί,  ακόμη κι’ αν είναι  ολοφάνερα;»


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Τους έβλεπα προ ημερών και τους βλέπω ακόμη τους αγρότες της Καστοριάς στις κινητοποιήσεις τους, να διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό. Να αποκλείουν ακόμη και τον «διεθνή» αερολιμένα Καστοριάς «Αριστοτέλης» στο Άργος Ορεστικό. Σκεφτόμουν ότι ευτυχώς που ο αρχαίος Αριστοτέλης είναι πράγματι ακόμη διεθνής. Ώστε έτσι εμμέσως διεθνής είναι και ο αερολιμένας μας. Μπορεί έτσι το ψεύδος για τον διεθνή χαρακτήρα του αεροδρομίου να ακούγεται ανώδυνο ακόμη και χαριτωμένο.

Τους έβλεπα -τους αγρότες- που απέκλεισαν «συμβολικά» τις δύο κυρίες βουλευτές της Καστοριάς – ευτυχώς που έχουν διαφορετικό χρώμα κώμης και έτσι ξεχωρίζουν ακόμη με σχετική βεβαιότητα. Γιατί στο μέλλον κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει. Και άκουγα την βουλευτή του ΣυΡιζΑ να δικαιολογείται ότι η κυβέρνηση του ζεϊμπέκικου είναι θύμα εκβιασμού. Και αναλογιζόμουν για το ποιος μπορεί να ευθύνεται περισσότερο: αυτός που τάσσει ψεύδη και εξαπατά, ή αυτός που τα δέχεται και τα υιοθετεί, ακόμη κι’ αν είναι ολοφάνερα;

Είδα βλέπεις μια μέρα πριν, τις αντίστοιχες, πιο κυριλέ βεβαίως, κινητοποιήσεις στην πόλη της Καστοριάς, για το ίδιο το θέμα – το γνωστό που λέει και μια γνωστή μου.

Αυτή την φορά των ελευθέρων επαγγελματιών, ή και ελεύθερων πολιορκημένων θα έλεγα εγώ, μεταξύ των οποίων και επιστημονικών φορέων. Δικηγόρων, ιατρών, οδοντιάτρων, μηχανικών και άλλων. Μαζί τους νοερά ήμουν και εγώ, χωρίς κανένα δισταγμό. Μιας και τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελματιών και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αμφιβολία είναι κατά την άποψή μου αποκύημα εξωγήινης έμπνευσης, νοσηρής φαντασίας.

Εργολάβου εργατολόγου του δημοσίου. Που οδηγεί στον στραγγαλισμό της οικονομίας και δραστηριότητας – πλην της κρατικής και εν γένει δημόσιας. Επισκέφθηκαν οι διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες, τα γραφεία του ΣυΡιζΑ, της Περιφέρειας και δεν ξέρω εγώ ποια άλλα. Για να εκφράσουν την δίκαιη αντίδρασή τους, των επαγγελματιών της Καστοριάς, απέναντι στα παράλογα σχέδια της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ -ΑνΕλ.

ΟΔΟΣ | AΣΚΟΠΟΣ ΜΟΧΘΟΣ




Ναι αυτό ήταν: Μια μετακίνηση, ελάχιστων εκατοστών επάνω στα σχέδια και τον χάρτη, αρκούσε. Ως δια μαγείας το πρόβλημα που επικαλούνταν όλοι οι εχθροί του διατηρητέου, λύθηκε. Τόσα χρόνια οι ίδιοι, τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, και άλλοι τόσοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες με επικεφαλής την βουλευτή Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, δεν άφησαν ευκαιρία και αφορμή να μην κινδυνολογήσουν. 

ΟΔΟΣ | AΣΚΟΠΟΣ ΜΟΧΘΟΣ | ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

2.6.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Ανέγερση-Μαθιουδάκη-Αστυνομικό-Μέγαρο-Καστοριάς
ΟΔΟΣ 2.6.2016 | 838

Άσκοπος μόχθος


Μια σειρά, αλλά κυρίως ένα-δυο γεγονότα των τελευταίων ημερών που σχετίζονται, άμεσα και έμμεσα με την Καστοριά, περιγράφουν πολύ εύγλωττα για μια ακόμη φορά την ιδιόρρυθμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τόπος και αντιμετωπίζουν οι άνθρωποί του. Χωρίς κάποιος θεσμός να αντιστέκεται σ’ αυτή την πορεία. Εν τω μεταξύ σπατάλη και σκιές στην διαχείριση του δημόσιου και δημοτικού χρήματος και πάλι στον ορίζοντα. Ξενία και Μαθιουδάκη επανέρχονται στην επικαιρότητα αποκαλύπτοντας για μια ακόμη φορά την γύμνια.

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Τα μαύρα μας τα χάλια
Έξι χρόνια στην ύφεση και τον μαρασμό και ετοιμαζόμαστε για νέα οδυνηρά μέτρα που θα φέρουν νέα μείωση στα εισοδήματα, πτώση στην κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα, μείωση στην απασχόληση και πάλι από την αρχή σε έναν φαύλο κύκλο.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Η λατρεία του Μαμωνά
Η  νοοτροπία αυτή του λαού μας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υποδούλωση και η λατρεία των σύγχρονων ανθρώπων στον πλούτου υπό την μορφή του Μαμωνά.

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Στα Τείχη αλλιώς... 
29 Μαΐου του 199... Παρακαλούν τον παπά από την ενορία των Βλαχερνών μόλις αποσώσει τον Εσπερινό να πάει μαζί τους. 

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
«Κλαίνε τα ματοπήγαδα», μα κάποτε γελάνε…
Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, αλλά τελευταία όλο με πηγάδια συναντιέμαι, όλο με πηγάδια ανταμώνομαι. 

ΚΕΡΗΣ Π. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ:
Παράνομη διακίνηση ή μεταφορά δια θαλάσσης προσώπων, παράνομων μεταναστών και προσφύγων (ΙΙ)
Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει την υποχρέωση διάθεσης επαρκών πόρων για κατάλληλη εθνική υποδομή ασκήσεως αποτελεσματικού ελέγχου, όλων των πλωτών μέσων παράνομης διεθνούς μεταφοράς προσώπων στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

Λόγος & Αντίλογος
ΡΩΜΥΛΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΣ:
Για τον πίνακα του Jules Laurens 
ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ:
Για το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:
-Εις την Προβατικήν κολυμβήθρα
Κυριακή του Παραλύτου...
-Πριν του κ. Πούτιν πήγαμε εμείς στη μονή Παντελεήμονος
Κυριακάτικη περικοπή...

ΟΔΟΣ:
Παρακαλώ μην αγγίζετε
Δεν φθάνει που η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, που επισκέφθηκε την βραχύβια έκθεση ζωγραφικής... 

-Φωτοχάρτης της Καστοριάς 

-Παρουσίαση του «Σκεπτόμενου» του Δήμου Άργους Ορεστικού

-Καταγγελίες για «μίζες» αλλά και αποδοκιμασίες

-Γιατί το… μελαχρινό γένος λατρεύει τον Πούτιν

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 2.6.2016 | 838

1.6.16

Λόγος & Αντίλογος

Οι μετανάστες και η υποχρέωση προσαρμογής στην χώρα υποδοχής


Διαβάζω μιά παλαιότερη δήλωση (2011;) για τους μετανάστες (με αποστροφή του λόγου προς τους ίδιους) της πρωθυπουργού της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, το βαρυσήμαντο περιεχόμενο και νόημα της οποίας όφειλε να γίνει θεσμός και νόμος για όλη την Ευρώπη και μάλιστα για την πατρίδα μας την Ελλάδα.

info

Τα επώνυμα, αλλά και τα ανώνυμα άρθρα όταν υπογράφονται ακόμη και με ψευδώνυμο, δεν απηχούν τις απόψεις της ΟΔΟΥ.

Λόγος & Αντίλογος

Τί … έπαθαν οι αγρότες από τους μορφωμένους

Ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης που κατάγεται από τον Κρόκο Κοζάνης, στο υπ’ αριθ. 821 φύλλο της ΟΔΟΥ με ημερομηνία 28. 1.2016,  ασχολείται με το θέμα των κινητοποιήσεων των αγροτών, μ’ ένα άρθρο του πέρα για πέρα άστοχο, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό κατά των γεωργών, προφανώς και των γονέων του, τους επιρρίπτει ευθύνες, και μάλιστα τους αποκαλεί χαϊδεμένα παιδιά όλων των κυβερνήσεων, προνομιούχους, αριστοκράτες, γιατί οδηγούν μαύρες λιμουζίνες και πίνουν τον καφέ τους στο Χίλτον. Απορρίπτει τα δίκαιά τους, όταν τους παραβάλει με τους αδύναμους ψιλικατζήδες της Κυψέλης των Αθηνών, οι οποίοι δεν έχουν τρακτέρ να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, και ξεχνά την ομώνυμο Κυψέλη του Γράμμου που ζουν μόνο αγρότες και κτηνοτρόφοι.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ