31.1.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η αγροτική αριστερή παρένθεση




Η αριστερή παρένθεση που άνοιξε στις αρχές του χρόνου, κινδυνεύει να κλείσει, εφτά μήνες αργότερα, με μηδενικό έργο. Όσοι περιμέναμε την επίλυση βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου (εμπορία αγροτικών προϊόντων, χρήσεις γης, συνεταιριστική μεταρρύθμιση και επαγγελματική εκπροσώπηση) αισθανόμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι. Οι δεινόσαυροι της ΠΑ ΣΕΓΕΣ καλά κρατούν σε μια εποχή πλήρους απαξίωσης του συνεταιριστικού κινήματος και της εκπροσώπησης των αγροτών.

Φαίνεται πως αυτοί που ανέλαβαν να λύσουν τα προβλήματα του χώρου ήσαν σε θέση αδυναμίας επιλογής, ιεράρχησης και επίλυσής τους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός της απελθούσας Κυβέρνησης στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ιεράρχησε ως πρώτο πρόβλημα το ακριβό πετρέλαιο. Το πετρέλαιο με το οποίο ετοιμάζονταν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους τα μεγαθήρια, πριν ξεχυθούν στις εθνικές αρτηρίες για να κόψουν τη χώρα σε 2 ή και περισσότερα κομμάτια.

Από σύμβολα κοινωνικού γοήτρου, αγορασμένα στα χρόνια της ευμάρειας, έχουν αφανίσει την πολύτιμη οργανική ουσία στους κάμπους και έχουν πλακώσει με το βάρος τους τα χωράφια και τους ίδιους τους αγρότες με χρέη. Η εσπευσμένη προκήρυξη των εκλογών που ήταν και απότοκος των αναμενόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών, ανέστειλε την εκδήλωσή τους για το φθινόπωρο. Σήμερα, στο κλίμα των εκλογών, οι μονομάχοι ανταγωνίζονται σε αόριστες προσφορές και υποσχέσεις προς τον αγροτικό κόσμο.

30.1.16

ΟΔΟΣ: Γίνονται θαύματα στις μέρες μας;


ΟΔΟΣ 24.9.2015 | 804

Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να εξαιρέσει την Καστοριά, από την Έκθεση Ζωγραφικής του  Νίκου Δραγούμη, την οποία φαίνεται να μετακινεί σε διάφορες πόλεις της χώρας, αλλά όχι στην περιοχή από την  οποία κατάγεται η οικογένεια Δραγούμη (από το Βογατσικό) είναι αδικαιολόγητη. Και αποδεικνύει την συστηματική άγνοια ενός γεγονότος, ώστε σε μια ούτως ή άλλως περιοδεύουσα και κινητή έκθεση, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε η Καστοριά, ή έστω το Άργος Ορεστικό δεδομένου ότι το Βογατσικό υπάγεται στον δήμο του. Αλλά και την επαναλαμβανόμενη αδικία της Καστοριάς από ένα μεγάλο πιστωτικό και δημόσιο ίδρυμα, όπως την Εθνική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι μερικά χρόνια πριν, η διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης άδειασε το κατάστημα Καστοριάς (*) από τα εξαιρετικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης διάσημων ελλήνων καλλιτεχνών (όπως Γαλάνη, Κεφαλληνό, Γαΐτη, Απέργη, Μόραλη, Μυταρά, Τσαρούχη κ.ά.) που διακοσμούσαν τους χώρους ενός καταστήματος, μιας πόλης σαν την Καστοριά, που τα χρόνια παντοδυναμίας της γούνας συνέβαλε στην ακμή της Εθνικής Τράπεζας . Η ΟΔΟΣ είχε προβεί σε σχετικό αφιέρωμα (αρ. φύλλου 503 / 30 Ιουλίου 2009, Η κακοδαιμονία της τέχνης στην Καστοριά»).

Για μια ακόμη φορά, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι φορείς της αυτοδιοίκησης της Καστοριάς, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον και έτσι έμεινε να αποτελεί μυστήριο ο λόγος και ο τόπος μεταφοράς των έργων τέχνης, που έστω κι’ αν ήταν περιουσία της Εθνικής Τράπεζας, είχαν γίνει αν όχι απόκτημα, τουλάχιστον στοιχείο της Καστοριάς.

28.1.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 28.1.2015 | 821

Βαγγέλης; Ποιος Βαγγέλης;


Είναι γνώριμη η αδυναμία ή -απλώς- η απροθυμία μερικών πολιτικών προσώπων να συμβιβασθούν με την πραγματικότητα. Ούτε σπάνια η αλλεργία κάποιων απ’ αυτούς, όχι μόνο με την αλήθεια, αλλά και με τον καθρέφτη τους. Ακόμη και όταν βρίσκονται μόνοι και δεν τους ακολουθεί κανείς. Ζουν στην δική τους απαγορευμένη πόλη. Περιτριγυρισμένοι από αυλικούς, αλλά ουσιαστικά απομονωμένοι. 

Διαβάστε επίσης:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΟΥΛΑ
Ο ηγέτης
Χρειαζόµαστε επειγόντως έναν ηγέτη που θα οδηγήσει τον λαό µπροστά και όχι να κρύβεται πίσω από αυτόν µε δηµοψηφίσµατα και λαϊκές συνάξεις.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Κυρίαρχη ρηχότητα
Η ρηχότητα όχι μόνο δεν είναι και δε φαίνεται πια παράδοξη, αλλά κυριαρχεί κιόλας παντού γύρω μας. Αυτό δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου ψάξιμο. Φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ
Ως επίλογο και ως κατακλείδα στις αιτήσεις και απαιτήσεις…

ΟΔΟΣ:
Και παρά το γεγονός ότι η Μητρόπολη εκτός της πνευματικής της αποστολής, επιτελεί ταυτοχρόνως και ένα είδος δημόσιας υπηρεσίας, που συντηρείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρέπει -αν δεν οφείλει- να απαντά...

Λόγος & Αντίλογος
Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
Για τρεις φορές
Αγαπητή ΟΔΟΣ, αναλογιζόμουν για το ποιος μπορεί να ευθύνεται περισσότερο: αυτός που τάσσει ψεύδη  και εξαπατά, ή αυτός που τα δέχεται και τα υιοθετεί, ακόμη κι’ αν είναι ολοφάνερα;

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Δίδακτρα στα δημόσια σχολεία
Η πρόταση του βουλευτού Πέλλας του ΣυΡιζΑ για επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία μου θύμισε μια πραγματική ιστορία από τα παιδικά μου χρόνια.

Λόγος & Αντίλογος
Λάζαρου  Νικηφορίδη:
Οι μετανάστες και η υποχρέωση προσαρμογής στην χώρα υποδοχής.

Τζέραλντ Ντάρελ:
Κουκουβάγιες και Αριστοκρατία
Μετάφραση ανέκδοτη Δημοσθένη Παπανικολάου 
Η ΟΔΟΣ έχει στο παρελθόν δημοσιεύσει άρθρα της κ. Ελένης Βαφειάδου Παπανικολάου σχετικά με την προσωπικότητα και το έργο του Θ. Στεφανίδη στενού φίλου της οικογένειας Ντάρελ...

Λόγος & Αντίλογος
Θεόφραστου του νεωτέρου:
Ανακαλεί τα όσα υπεστήριζε υπέρ των κυβερνώντων και "επαναστατεί" κατά της τακτικής και πολιτικής της κυβερνήσεως...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ:
Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές
Κοίτα, σου στέλνω τον ..τάδε. Είναι ινδός. Θα δώσει εξετάσεις. Πρόσεξέ τον. -Ινδός είπες, και πως βρέθηκε εδώ;

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν...

-Turandot

-Καστοριανό καρναβάλι
Φωτογραφίες Αναστασίας Μπαϊκου

-Τα άδικα των αγροτών

-Κουπόνι ΟΔΟΣ 1+1 για την όπερα του Σαββάτου

...κι άλλα

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 28.1.2016 | 821

27.1.16

Nico dessinant




Lydia Borgek: Nico dessinant, Ο Νίκος (Δραγούμης) ενώ σχεδιάζει. 1911. Μολύβι, μελάνι και χρωματιστά μολύβια, 27,2Χ21,6 αρχείο Μ.Φ. Δραγούμη. Από την  έκθεση «Νίκος Δραγούμης. Ο ζωγράφος. 1874-1933» στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη, Βίλα Καπαντζή (λ. Βασ. Όλγας 108).

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη: 9.00-16.00 Τετάρτη & Πέμπτη: 14.00-21.00. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00-18.00. Δευτέρα: κλειστά. Έως τις 29 Νοεμβρίου, είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 2310295170-1 και 2310295149.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 806


Δραγούμεια 2015




Ο Σύλλογος Γυναικών Βογατσικού «Η Βογατσιώτισσα» στα πλαίσια των 10ων Δραγουμείων 2015 –οργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2006 από τον Χρυσόστομο Τζημάκα– οργάνωσε και φέτος θεατρική παράσταση στη μνήμη του.

Η θεατρική ομάδα Βογατσικού ανέβασε στις 20 Αυγούστου 2015 στο Βογατσικό τον «Λεπρεντή», κοινωνική σάτιρα του Μ. Χουρμούζη, που μολονότι γράφτηκε το 1835, κάλλιστα μπορεί να αναφέρεται και στην σημερινή εποχή, καθώς η πένα του συγγραφέα καταγγέλλει με χιούμορ πως όλα γίνονται για το χρήμα.

Βιβλίο

Βασίλης Βασιλειάδης
ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
Εκδόσεις Σαιξπηρικόν 2015
ISBN 9789609517713

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Βασίλη Βασιλειάδη με τίτλο «Σημείο Μηδέν» (αντιεπαρχιωτισμός, antiprovincialism, antiprovinzialismus, antiprovincialisme) από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Τα ΜΜΕ μας πληροφόρησαν για τα εγκαίνια που έκανε στην Αίγυπτο ο πρόεδρος της μεγάλης αυτής χώρας και αφορούσαν στην τεράστια διώρυγα πού θα έχει τεράστιες ευνοϊκές επιδράσεις στη χώρα αυτή.

26.1.16

ΟΔΟΣ: Με την «βούλα» του ελληνικού λαού


ΟΔΟΣ 17.9.2015 | 803

Η περίοδος που βίωσε η Ελλάδα το 2015 και ειδικά από την ορκωμοσία  της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ – ΑνΕλ στο τέλος Ιανουαρίου 2015, έως την παραίτηση της κυβέρνησης του τέως πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και την προκήρυξη νέων εκλογών για την 20η Σεπτεμβρίου, έχει τεράστια και συμπυκνωμένη σημασία για την πολιτική ιστορία. Την πιο συνταρακτική των τελευταίων πολλών δεκαετιών και μια πρωτοφανή κατάσταση που όμοιά της δεν είχε ποτέ καταγραφεί. Σύντομα θα διαπιστωθεί ότι στην συλλογική συνείδηση ωφελημένες θα είναι οι προσωπικές πολιτικές ευθύνες όσων κυβέρνησαν πριν το 2012 και δεν αποκλείεται σε επόμενο χρονικό στάδιο να συντελεσθεί ολική επαναφορά, έστω και αν μετασχηματισθούν όλα ή μερικά, από τα παλιά κόμματα. Δεν σχετίζεται βέβαια άμεσα με την Καστοριά, αλλά η υποψηφιότητα του τ. υπουργού κ. Κ.Λαλιώτη με το ΠαΣοΚ δεν είναι άσχετη.

Έτσι το 2015 αποδεικνύεται συνταρακτικό, όχι μόνο για την δεινή κρίση στην οποία περιδινήθηκαν ακόμη πιο επικίνδυνα και παράλογα η χώρα, η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ούτε για τον αταίριαστο κυβερνητικό γάμο του ΣυΡιζΑ με τους ΑνΕλ -γεγονός που από μόνο του προδιέγραφε πολλές από τις εξελίξεις. Και παρεμπιπτόντως δεν επικρίνεται καθόλου ως «παρά φύση».  Ούτε κάν επειδή πρώτη φορά έγινε κατανοητός ο όρος «αχαρτογράφητα νερά» που επικαλούνταν οι προηγούμενοι. Ούτε φυσικά για το ότι στην Καστοριά ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε από παλιά και κανείς δεν νοιάζεται.

Ούτε βέβαια για την μερική αυτονόμηση του προεδρείου της Βουλής, ως μοχλού ιδιόρρυθμου κέντρου προσωπικού βήματος, που εφάρμοσε η πληθωρική, αναμφίβολα ενδιαφέρουσα, αλλά και πομπώδης απερχόμενη πρόεδρός της κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου με την κάπως ξύλινη γλώσσα. Ούτε από το αινιγματικό φαινόμενο του τ. υπουργού Οικονομικών Γιάν(ν)η Βαρουφάκη, που η διαδρομή του συνοδεύεται από υπερμεγέθες ερωτηματικό. Ούτε από την απόσπαση της αριστερής πλατφόρμας που εξελίχθηκε σε «Λαϊκή Ενότητα» υπό τον κ. Π. Λαφαζάνη, συσπειρώνοντας όλες τις μαχητικά αριστερές συνιστώσες του άλλοτε ενιαίου ΣυΡιζ Α. Μια εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα αισθητή στην Καστοριά, αφού πολλά από τα γνωστά στελέχη δεν δίστασαν για πολύ να επιλέξουν, ενώ ο βουλευτής κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος εγκατέλειψε τον ΣυΡιζΑ.

25.1.16

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Και ξαφνικά ξύπνησα!


ΟΔΟΣ 17.9.2015 | 803

Ας εξηγηθώ. Το τελευταίο εξάμηνο ήταν σαν να έζησα ένα κακόγουστο «παραμύθι». Μια αρχαία τραγωδία. Σαν να παρακολούθησα ένα θέατρο του παραλόγου τύπου Ιονέσκου που ποτέ δεν κατάλαβα, με ή χωρίς Ρινόκερους. Να έζησα υπαρξιακά προβλήματα τύπου Σαρτρ, που επίσης ποτέ δεν κατάλαβα καλά.

Σαν γιατρός που έπαιζα σε όλη μου τη ζωή με τον πόνο και το θάνατο, η αριστερή όχθη του Σηκουάνα, μου ακουγόταν και ήταν για μένα πάντα μια υπερβολή, αν όχι φιλοσοφική υποκρισία. Κρίμα που αυτοκτόνησαν άξιοι άνθρωποι για αυτήν σαν τον Νίκο Πουλαντζά που ήξερα προσωπικά.

Τα χρόνια πέρασαν. Μεγαλώσαμε. Μαζεύτηκαν βιβλία και γνώσεις. Με τον καιρό ένα μεγάλο σύννεφο άρχισε να θολώνει τον πνευματικό μου ορίζοντα. Είχα ήδη γίνει υπεύθυνος ιατρός. Μάχιμος ορθοπεδικός χειρουργός. Τι να πρωτοκάνει κανείς; Όσο πιο πολλά μάθαινα για κάτι τόσο πιο πολύ καταλάβαινα πόσο λίγα ήξερα γι’ αυτό. Στην επιστήμη μου, την φιλοσοφία που πάντα μου άρεσε, την πολιτική, την ιστορία. Την ίδια μου την πατρίδα. Ίσως τελικά δεν είχανε και τόσο άδικο οι παλιοί όταν λέγανε «μακάριοι οι φτωχοί τω πνεύματι»!

24.1.16

Το προσεχές Σάββατο



Η άρια "Nessun Dorma" (Κανείς να μην κοιμηθεί) από την "Turandot"του Puccini (που θα αναμεταδοθεί το προσεχές Σάββατο 30.1.2016 στις 19:55 απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη και την ΜΕΤ στο ΤΕΙ Καστοριάς) με τους Jose Carreras, Placido Domingo και Luciano Pavarotti, υπό την διεύθυνση Zubin Mehta, στο Donger στάδιο του Los Angeles to 1994, ενώπιον 56.000 θεατών.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Με αφορμή ένα αληθινά έξοχο βιβλίο…


Η καταστροφή του αρχαίου ναού Baalshamin (Ολυμπίου Διός) στην Παλμύρα της Συρίας, πριν λίγες εβδομάδες από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Πάντοτε την πρώτη εβδομάδα των καλοκαιρινών μας διακοπών τα κατάφερνα να κλείνομαι στο σπίτι μου διαβάζοντας δυο-τρία βιβλία μονομιάς. Έτσι, για να χαρώ το διάβασμα «εξωσχολικών» βιβλίων, μια που δεν προφταίνω στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτό είναι μια τεράστια απόλαυση που κάνει ποδαρικό στο καλοκαίρι μου και το χαρακτηρίζει για πάντα.

Το φετινό μου καλοκαίρι όμως ήρθε αλλιώτικο, με απαιτήσεις που μου στέρησαν αυτήν την απόλαυση. Έτσι, το ένα από τα προγραμματισμένα να διαβαστούν βιβλία περίμενε καρτερικά δίπλα στο προσκεφάλι μου επί δύο ολόκληρους μήνες. Ώσπου, χτες βράδυ, τελευταία μέρα του Αυγούστου, είπα να το ανοίξω. Και, μην μπορώντας να το αφήσω, με βρήκε το ξημέρωμα της επόμενης μέρας.

Είναι αλήθεια πως κάτι τέτοιο είχα να το ζήσω χρόνια πολλά. Να με συναρπάσει ένα βιβλίο τόσο πολύ που να με ξημερώσει. Παρακολουθούσα, λοιπόν, τις παρενέργειες της κατάστασης που ζούσα μετά από καιρό: το διάβασμα του συγκεκριμένου βιβλίου μου προκάλεσε μια ασυνήθιστη ένταση, άκουγα μες στη νύχτα τους χτύπους της καρδιάς μου, ένιωθα το αίμα μου να σηκώνει κύματα εντός μου, όχι για να με πνίξουν, αλλά για να με σηκώσουν ψηλά. Να με απογειώσουν.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

[ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν]

-Παραπολιτικά: Παράδιναν τα κάστρα απολέμιστα(!). Απολέμιστα, χωρίς πόλεμο, νέα λέξη; Πρώτη φορά την συναντώ. Βέβαια, υπάρχει το αρχαίο (ομηρικό) ρήμα πολεμίζω = κάνω, διεξάγω πόλεο, μάχομαι. Πολεμίζω άντα = εναντίον κάποιου ή πολεμίζω μετά τινός = πολεμώ μαζί με κάποιον ως σύμμαχος.

23.1.16

Puccini | Turandot | Zeffirelli



ΟΔΟΣ: 1+1 για την Turandot




Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός
για την όπερα του Σαββάτου


Οι 20 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029 638 έως την Δευτέρα 25.1.2016, e-mail: odos-kst@otenet.gr, διεύθυνση: Μητροπόλεως 4, β’ όροφος, και μετά την 25.1.2016 στο τηλ. 6992259053 Μαρία Χριστοφορίδου) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 30,00 € στην τιμή των 15,00 € (δηλαδή 7,5 € το άτομο) για την όπερα Turandot (Τουραντώ) του Giacomo Puccini. Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (στα φύλλα 820 της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου και 821 της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου αντίστοιχα) την ημέρα της αναμετάδοσης από την Νέα Υόρκη το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στις 19:55, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.
ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ | SOLD OUT
Η προσφορά 1+1 των 20 εισιτηρίων (για 40 άτομα) έχει εξαντληθεί. Λόγω αυξημένης ζήτησης δημιουργείται ένας δεύτερος εκπτωτικός κατάλογος των 10,00  ανά άτομο αντί 15,00  μαζί με το κουπόνι της ΟΔΟΥ.
Ευγενική προσφορά της ΟΔΟΥ

ΟΔΟΣ: ΜΕΤ Première ΤΕΙ


ΟΔΟΣ 8.10.2015 | 806

Πρεμιέρα


Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015 αναμεταδόθηκε απ’ ευθείας από την θρυλική Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, ως πρεμιέρα των Live in HD αναμεταδόσεων 2015-2016, η διάσημη ιταλική όπερα “Il Trovatore” («Ο Τροβαδούρος») του Τζουζέπε Βέρντι, υπό την διεύθυνση του Marco Armiliato, σε σκηνοθεσία Sir David Mc Vicarμε,  με διάσημους ερμηνευτές: την Anna Nebtrenko, τον Dmitri Hvorostovsky, τον Yonghoo Lee και την Dolora Zajick (φωτογραφίες). Αρκετές δεκάδες θεατών είχαν την ευκαιρία και τύχη να παρακολουθήσουν στο ΤΕΙ Καστοριάς σε πραγματικό χρόνο την παράσταση, ταυτόχρονα με όσους βρέθηκαν στην ΜΕΤ, αλλά και χιλιάδες άλλους τυχερούς σε ολόκληρο τον κόσμο (*). Και μάλιστα μια παράσταση κορυφαίας ποιότητας με κορυφαίους  συντελεστές.

Η αναμετάδοση έγινε (όπως και κάθε προηγούμενη χρονιά) στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς και θα πραγματοποιείται όλη την νέα σαιζόν. Χάρη στην ανανέωση της σύμβασης του Δήμου Καστοριάς με τον όμιλο Αντ1  που έχει αναλάβει έναντι της ΜΕΤ και του ιδρύματος “Bloomberg”,  την αναμετάδοση στην Ελλάδα σε επιλεγμένους χώρους και συμβεβλημένες πόλεις.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν προκληθεί αμφιβολίες σε σχέση με την ανανέωση της σύμβασης του Δήμου Καστοριάς καθώς οι ενδείξεις ήταν ασαφείς. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι αντίθετα απ’ ό,τι πιστευόταν ο Δήμος Καστοριάς δεν είχε εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους για την πραγματοποίηση και παρουσίαση των αναμεταδόσεων καθώς και την μίσθωση της αίθουσας του ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν εντυπωσιακά χρηματικά ποσά από πλευράς της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης (κατά την περίοδο μάλιστα που είχε αναλάβει την διοίκηση του δήμου ο κ. Α. Αγγελής, ενώ καθήκοντα εξακολουθούσε να ασκεί η κ. Γεωργοσοπούλου-Μισκία), για προσχηματική διαφήμιση της όπερας σε συγκεκριμένο ΜΜΕ.

22.1.16

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες




Η ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή όπως αλλιώς λέγεται, έφερε στην επικαιρότητα ένα από τα βασανιστικά ερωτήματα που απασχολούν, δεκαετίες τώρα, τους ερευνητές της ελληνικής υπαίθρου, ανάμεσά τους και ένας από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου. Με αφορμή την επερχόμενη βαριά φορολογία, έσπευσε να αμβλύνει τις συνέπειές της, εξαγγέλλοντας διαφοροποίησή της, τόσο ως προς τον συντελεστή όσο και ως προς την προκαταβολή, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κύρια δραστηριότητα στη γεωργία σε σχέση με αυτούς που έχουν μερική.

Πρώτη διευκρίνιση. Ο διαχωρισμός θα αναφέρεται στο πρόσωπο του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης ή στην οικογένεια; Υπάρχει περίπτωση ο αρχηγός να απασχολείται αποκλειστικά στη γεωργία ενώ η σύζυγος να έχει μια άλλη μη γεωργική δραστηριότητα. Αυτή τι είναι; Αποκλειστικής ή μερικής απασχόλησης, δεδομένου ότι θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Επίσκεψη

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς κ. Μ. Αντωνίου δέχθηκε πρόσκληση του παγκόσμιου οργανισμού Israel Allies Foundation να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο στο Ισραήλ, και με την ευκαιρία αυτή επισκέφθηκε και το πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 806

25 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία

μετά την έγκριση κατανομής του Τοπικού Πόρου


Τονωτική ένεση για την οικονομία και την αγορά της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί η απελευθέρωση πόρων από το τέλος λιγνίτη (Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης) το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού μέσω του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο είχε “παγώσει” εδώ και τρία χρόνια,  θα υλοποιηθούν και θα ολοκληρωθούν έργα ανάπτυξης και υποδομών.  Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής κατανομής την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015 στην Αθήνα, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Πάνου Σκουρλέτη με την υπογραφή της χρονίζουσας υπουργικής απόφασης για τη σύσταση της επιτροπής κατανομής.

21.1.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 21.1.2015 | 820

Ήταν ενωμένοι και αποφασισμένοι


Η απόφαση του Δήμου Καστοριάς να μεταφέρει τελικά την δημοτική βιβλιοθήκη στο κτήριο της πλατείας Κουμπελίδικης που προορίζεται να στεγάσει το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, έστω κι’ αν για την ώρα -με διαχρονική ευθύνη των διοικήσεων του Δήμου- η υπόθεση παραμένει φάντασμα, είναι ενέργεια λανθασμένη και επιβλαβής για τα συμφέροντα της πόλης της Καστοριάς. Ειδικά της Καστοριάς των γενιών που έρχονται, μιας και οι σημερινές γενιές ήδη δεν περιμένουν και πολλά πράγματα από τους εκλεγμένους και δείχνουν σημάδια εξάντλησης.

Διαβάστε επίσης:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ:
Νεστόριο 2015
Στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Γράμμου. Συμπαγές κομμάτι της Ελληνικής Μακεδονίας μας. Μια από τις πιο αξιόλογες γωνιές της σημερινής Ελλάδος. Στο βορρά.

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
«Περί Βουλγαρικού εθνικισμού και άλλων»
Ο Μητροπολίτης έπαυσε να απαιτεί την τοιαύτην μνημόνευσή του, μετά την ενέργεια αυτήν των Καστοριανών και αποδεικνύεται έτσι ότι όχι μόνον οι Άγιοι αλλά και οι Δεσποτάδες θέλουν ενίοτε φοβέραν.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ;
Ευλογημένη καθημερινότητα
Όσοι νομίζουν πως η ζωή πρέπει να φοράει τα στολίδια μιας γιορτής για να ‘ναι όμορφη πέφτουν πάρα πολύ έξω: ζωή είναι κατά κύριο λόγο η καθημερινότητά μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Η αρκούδα στις καρυδιές του παππού Γιώργου
Το παραμύθι αυτό γράφτηκε για τους μικρούς Καστοριανούς φίλους και φίλες μας. Αυτούς που αποτελούν το μέλλον της περιοχής με τις εκπληκτικές ομορφιές και τα τόσα πολλά και σπάνια ζώα. 

Λόγος & Αντίλογος
ΜΟΡΦΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:
Προς τον πρόεδρο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς
Απευθύνομαι στο Δ.Σ. για ζητήματα για τα οποία δεν έχω λάβει απαντήσεις ούτε από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου, ούτε και από τον δήμαρχο Καστοριάς.

ΟΔΟΣ: 
Ήλθε για να μείνει
Η αναμετάδοση από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης απ’ ευθείας στην Καστοριά σε πραγματικό χρόνο, αποτελεί μοναδική εμπειρία, αληθινή κατάκτηση που ήλθε για να μείνει.

Λόγος & Αντίλογος
ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Οι προθέσεις και οι στόχου του ΣυΡιζΑ.

Καστοριανό καρναβάλι 2016:
Φωτογραφίες Αναστασίας Μπόϊκου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές
Ένας καθηγητής από αυτούς που είχαμε ήταν βαρήκοος. Λόγω της βαρηκοΐας του, γίνονταν διάφορα γεγονότα, τα περισσότερα από αυτά αστεία και χαριτωμένα. 

ΟΔΟΣ:
Ένας χρόνος
Το γεγονός ότι η Ελένη Τσαδήλα αποσύρθηκε, ή την «απέσυραν», είναι παράγοντας που επιδεινώνει το αίσθημα του κενού (μέχρι και ο λογαριασμός της στο facebook εξαφανίστηκε ως δια μαγείας –χωρίς να γνωρίζουν κάτι οι οικείοι της).

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν...

-Δημοτική παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς «Όλοι μαζί μπροστά»

-Το «ηθικό πλεονέκτημα» με άλλα λόγια

ΟΔΟΣ 
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 21.1.2015 | 820

20.1.16

Λόγος & Αντίλογος




Ευάγγελος Βενιζέλος



Αγαπητή ΟΔΟΣ

Διάβασα με προσοχή και μεγάλη ικανοποίηση την επιστολή του «Θεόφραστου του νεώτερου» για τον τέως πρόεδρο του Πα ΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Μια σπάνια νομική και πνευματική μεγαλοφυΐα που όμοια της δεν συναντά κανείς εύκολα. Ακόμη πιο σπάνια στην Καστοριά αποφασίζει κάποιος να γράψει και να αναφερθεί σε πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και σχεδόν ποτέ σε πρόσωπα της τοπικής πολιτικής μιζέριας. Γι’ αυτό η επιστολή του αναγνώστη σου, ανώνυμη κι’ αυτή, είναι εντυπωσιακή.

Θα ήθελα μόνο να προσθέσω πώς όσο καιρό είχε κεντρική αποστολή, προσπάθησε πολύ (ο κ. Ε. Βενιζέλος) να συγκρατεί την ευφυΐα του για να μη προκαλεί την μήνι και την σύγκριση. Παρά την προσπάθεια δεν τα κατάφερε και τόσο καλά, με αποτέλεσμα η υπερχειλίζουσα ευφυΐα του να προκαλεί αλλεργία στους άσπονδους εχθρούς και φίλους, κυρίως μέσα στο ΠαΣοΚ- αφού κάθε σύγκριση απέβαινε άσκοπη. Στην Καστοριά, δεν χρειάζονται συστάσεις και διευκρινίσεις όλα αυτά.
 

19.1.16

ΟΔΟΣ: Απραγματοποίητες υποσχέσεις



Οι πρόσφατες δηλώσεις για την Αρχιτεκτονική Σχολή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη που παρευρέθηκε σε αγιασμό την έναρξη του νέου σχολικού έτους σε εκπαιδευτήριο της Καστοριάς, καταγράφθηκαν θετικά από τα τοπικά ΜΜΕ. Όπως και η παρουσία του, στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του κατεδαφισθέντος (στην διάρκεια της επταετούς δικτατορίας) παλιού Γυμνασίου, στην Κουμπελίδικη.

Ο επικεφαλής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή ενός αυτοδιοικητικού οργανισμού που εξ ορισμού επικυρώνει την νοοτροπία του «Κοζανίτικου Κράτους», εντυπωσιάζει να αναφέρεται με αυτό τον τρόπο και να το καταγγέλλει επειδή «βάφτισε το κρέας ψάρι και πήρε την Αρχιτεκτονική από την Καστοριά» συμπληρώνοντας ότι «από αυτό το φαγητό εμείς δεν θα φάμε και να μην φάτε και εσείς παιδιά! Δεσμεύομαι να αγωνιστούμε για να φέρουμε πίσω την Αρχιτεκτονική Σχολή που ανήκει στην Καστοριά!»

18.1.16

Λόγος & Αντίλογος

Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 παρακολούθησα στο Mega «Ώρα για κοινωνία» συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους κους Καμπουράκη και Οικονομέα. Βέβαια, δεν είναι τωρινή ανακάλυψη του πολιτικού ανδρός, αλλ’ εν πάση περιπτώσει έβλεπα και άκουα έναν έμπειρο πολιτικό με βαθειά και πλατειά γνώση των πολιτικών πραγμάτων και εξελίξεων, γνώστη των προβλημάτων που απασχολούν το λαό και τη χώρα μας γενικώς.

17.1.16

Va, prends aussi ma vie | Εμπρός λοιπόν, πάρε και την ζωή μου




Η Diana Damrau (Leïla) και ο Mariusz Kwiecien (Zurga) από το ντουέτο της τρίτης πράξης της χθεσινής παράστασης "Οι αλιείς μαργαριταριών" (Les pêcheurs de perles) του Georges Bizet στο ΤΕΙ Καστοριάς.

Σχετικά: Οι αλιείς μαργαριταριών (και άλλοι αλιείς)

Λόγος & Aντίλογος


ΟΔΟΣ 10.9.2015 | 802


Αρχιερατική Μίτρα (ΙΙ)



Κύριε Διευθυντά,

Ξεφυλλίζοντας, γιά πολλοστή φορά, τό μνημειώδες ἔργο τοῦ ἀειμνήστου γυμνασιάρχου καί ἐπιμελητοῦ τῶν ἀρχαιοτήτων Παντελή Τσαμίση «Ἡ Καστοριά καί τά Μνημεία της», καί στό κεφάλαιο, πού αναφερεται στούς    γουναράδες εύεργέτες και δωρητές τῶν καστοριανῶν παροικιῶν, ὑπάρχει ἡ κάτωθι καταχώρησις τήν ὁποίαν καί ἀντιγράφω ὡς ἔχει:

«Οἱ ἐπίτροποι τοῦ κουτιοῦ τῆς Μητροπόλεως ἐν Κωνσταντινουπούλει Κωνσταντῖνος Διαμαντῆς, Κυρ-Ἀναστάσης Κωνσταντίνου, Κυρ-Δημήτριος Κρούστης, Κυρ-Κωνσταντῖνος Ἀγγελῆς, κατεσκεύασαν τήν βαρύτιμον ἀργυρόχρυσον ἐγκεκαλλωπισμένην μετά πολυτίμων ἀδαμάντων καί ἑτέρων λίθων τήν Μίτραν (κορώναν) τοῦ Ἀρχιερέως καί τό μέγα πολυκάνδηλον ἀργυροῦν μέ 18 κανδήλας, ἐπί τῆς κορυφῆς τοῦ ὁποίου ὁ δικέφαλος ἀετός. (ἀναγράφεται στόν κώδικα τῆς Μητροπόλεως Καστοριᾶς ὑπ'ἀριθ. 2751, σ.7 καί 15 ).

Μ. ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ: Το κοίτασμα της γενέτειρας

Aισίως, τα εκατόστισε ο Ηλίας Παπαμόσχος, με άκλειστα τα πενήντα και παρότι ξεκίνησε σχετικά αργά, κοντά σαραντάρης. Αναφερόμαστε, προφανώς, στα διηγήματά του, ειδικότερα, τα δημοσιευμένα σε βιβλίο, καθώς, τα τελευταία χρόνια, με τα μπλογκ και τις λοιπές ηλεκτρονικές αναρτήσεις, τα δημοσιοποιημένα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

Καθορισμός τοπικών εφημερίδων που έχουν την δυνατότητα καταχώρισης δημοσιεύσεων


 Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 13289/7.8.2015 (Β΄ 1716) υπουργικής απόφασης «Καθορισμός ημερήσιων και εβδομαδιαίων νομαρχιακών και τοπικών εφημερίδων που έχουν την δυνατότητα καταχώρισης δημοσιεύσεων», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 15278/11.09. 2015 (ΦΕΚ Β’ 2004) Υπουργική Απόφαση.

16.1.16

Οι αλιείς μαργαριταριών (και άλλοι αλιείς)



Πρόβα από την όπερα του Σαββάτου

Παρά το γεγονός ότι η αναμετάδοση της όπερας Οι αλιείς μαργαριταριών (Les pêcheurs de perles) του Georges Bizet από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης είναι κανονικά προγραμματισμένη για το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στις 19:55, η ΟΔΟΣ υποχρεώνεται -μετά από χρόνια- να διακόψει την παροχή κουπονιών 1+1 (για τα δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός) για λόγους ανεξάρτητους της θέλησης της έκδοσης.

15.1.16

Μνήμη Ελένης Τσαδήλα [15.1.2015]




"Je crois entendre encore" (Νομίζω ότι ακόμη ακούω) η γνωστή άρια από την όπερα "Les pêcheurs de perles" (Οι αλιείς μαργαριταριών) 1863 του Georges Bizet, που θα αναμεταδοθεί από την ΜΕΤ το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016.

14.1.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 14.1.2015 | 819

Πρώτη πράξη ανακούφισης


Η Ν. Δ. αποκτά την πρώτη πραγματική ευκαιρία εκσυγχρονισμού της ύστερα από μια περίοδο στασιμότητας.  Μια πολιτική ανάταση που είναι πολύ εύκολα αντιληπτή στην Καστοριά με το μοντέλο της κ. Μαρίας Αντωνίου να εμφανίζει ήδη στοιχεία κλονισμού. Ομολογουμένως στην καρδιά του χειμώνα με τις πρώϊμες Αλκυονίδες, μια πραγματική ανοιξιάτικη ημέρα εν μέσω μνημονίων, ασφαλιστικού και του στρόβιλου των αδιεξόδων που επιφέρει η αβάσταχτη ελαφρότητα της συγκυρίας του 2015... 

Διαβάστε επίσης:

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ- ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ:
15.1.2015 Νένη, ένα χρόνο μετά.
Η Νένη έβλεπε πάντα εμπρός, επεδίωκε να ανεβεί όλο ψηλότερα. Είτε επρόκειτο για το θέατρο, ή για ευγενείς σκοπούς και αγώνες...

ΟΔΟΣ: 
Υψηλή εγγύηση
Η διέλευση των οχημάτων, γίνεται υπό την υψηλή εγγύηση της πολιτείας, του κράτους, των αρχών, των ενόπλων δυνάμεων των ηθών και εθίμων και των εργοληπτών των δημοσίων έργων...

Λόγος & Αντίλογος
Ο ΡΑΓΚΟΥ:
Αγαπητή ΟΔΟΣ
Επειδή μέχρι τότε το μόνο «ραγκού» που γνώριζα είναι ένα λαδερό φαγητό, σαν το τουρλού ένα πράγμα και αναρωτήθηκα αν από -τον «Τουρλού» και τον «Τσάρο» θα μπορούσαμε να επινοήσουμε -για του χρόνου τώρα πια- τα «Τουρλουτσάρια»... 

ΟΔΟΣ:
«Όλοι μαζί μπορούμε»
Έξω από την φαιδρή προσέγγιση, όπως και στην περίπτωση του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς, κανείς δεν θα λογοδοτήσει υπηρεσιακά, πολιτικά ή με κάποιο τρόπο, ούτε και γι’ αυτό...

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ
Ευχαριστίες
Σκοπός μου δεν είναι να εκμαιεύσω επαίνους, τιμές ή υστεροφημία, αλλά να παρακινήσω τους συμπατριώτες μας να καταστούν ενεργοί πολίτες...

Λόγος & Αντίλογος
ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΠΙΣΚΙΤΖΗ
Περί γλώσσας
Η χρήση του όρου δημοτική παύει να έχει νόημα από τη στιγμή που δεν υφίσταται, ο έτερος όρος της αντίθεσης, η καθαρεύουσα... 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Tο πανεπιστήμιο, η ιατρική σχολή και οι παλιοί καθηγητές
Όταν έγινε πρύτανης φρόντισε να κάνει επίτιμη διδάκτορα τη... Βασίλισσα Φρειδερίκη αν και αργότερα εκδηλώθηκε ως υποστηρικτής του Γ. Παπανδρέου! 

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν...

ΝΙΚΟΥ ΤΙΛΚΕΡΙΔΗ
Αλιείς μαργαριταριών
Ήταν μία όπερα, που τυχαία είχα ακούσει μήνες πριν (καθώς είμαι άσχετος από όπερα) και που θεωρώ ότι είναι από τα συγκλονιστικότερα ακούσματα που είχα ποτέ μου. 

ΟΔΟΣ: 
Οι αλιείς μαργαριταριών (και άλλοι αλιείς)
Υποχρεώνει την ΟΔΟ για αυτονόητους λόγους να αναστείλει την συμμετοχή της...

-Καστοριανό Καρναβάλι

-Αργείτικο καρναβάλι

-Τα βραβεία της παρέλασης του καρναβαλιού

-Επιστροφή στην ευρωπαϊκή πορεία για τη Ν.Δ.

-Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Άργος Ορεστικό

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 14.1.2016 | 819


13.1.16

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Ένα τέλειο ζευγάρι


ΟΔΟΣ 10.9.2015 | 802

ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ είναι καλό και μακροημερεύει όταν ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Μια γυναίκα, λόγου χάρη, δεν έχει την ευχέρεια να καθαρίζει ψάρια. Το κάνει όμως ο άντρας της χωρίς να ζορίζεται, γιατί μπορεί ακόμα και να του αρέσει να ψάχνει το εσωτερικό του ψαριού, ή και να ικανοποιεί έτσι κάποια ένστικτά του. Και όλα βαίνουν καλώς.

Το μοντέλο αυτό το οικοδόμησε η φύση. Ο άντρας γονιμοποιεί την γυναίκα κι αυτή γεννά το παιδί. Μοίρασε τους ρόλους, εξειδίκευσε τα άτομα, για να διαιωνίζεται η ζωή με αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο. Αυτή είναι το μέγιστο αγαθό.

Κι ό,τι πάει κόντρα στη συνέχεια της ζωής μακροπρόθεσμα παραμερίζεται, όσα νομοσχέδια κι αν θεσπίσουν οι άνθρωποι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους βραχυπρόθεσμες “λογικές”, που μεταβάλλονται εξάλλου στην πορεία των καιρών. Όταν η ζωή θάλλει, τα νομοσχέδια γίνονται πιο χαλαρά. Όταν κινδυνεύει σαν μέγεθος, τα νομοσχέδια αλλάζουν στο συντηρητικότερο.

Λόγος & Aντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Είμαι πολύ τυχερός που έτυχε και ζω με έναν υπέροχο συγκά-τοικο. Ένας άνθρωπος που έχει δημιουργήσει έναν υπέροχο ανθόκηπο μπροστά από την πολυόροφη οικοδομή μας και όχι μόνο και θα θελα μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας, την «Οδό», να καλέσω τη δημοτική μας αρχή να επισκεφτεί και να θαυμάσει τα λουλούδια και να προτείνει σε όλους τους δημότες να κάνουν το ίδιο.

12.1.16

ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ: Στο ίδιο έργο θεατές…





Καστοριά Ιούλιος 2015


Χθες, σήμερα, αύριο. Μνήμες, πραγματικότητα και παραμύθι. Το πλατάνι του Σταυρού, θεόρατο! Κοντά, μικρότερο, το δίδυμό του. Εκείνο, το μακρινό πια καλοκαίρι, το θεόρατο πράσινο έπεσε. Κουφάρι, στα πόδια της λίμνης. Ακολούθησε και τ’ άλλο.
Ο πατέρας έκλαιγε… φανερά. Είχαμε μικρό πένθος τότε στο σπίτι. Το «Σπίτι των πουλιών» δεν ήταν πια παραμύθι.

Γράμματα και διαμαρτυρίες. Εκατόν πενήντα γραμμάρια γεγονότα που έγιναν και δεν ξεγίνονται. Πεντακόσια γραμμάρια διαλυτικής ουσίας, παντός νοήματος και λογικού συμπεράσματος. Διάψευση, αλλοίωση, συγκάλυψη, λαϊκή συμμετοχή.
Γιουσουρούμ οι αναμνήσεις.

Το αντιθαύμα της δημιουργίας. Τα ανθρωπάκια που καταβροχθίζουν γίγαντες, με το πρακτικό κλαδευτήρι, κουρεύουν, χρόνια τώρα σύρριζα, δέντρα, θρύλους, αγίους και δράκοντες, παραμύθια και πραγματικότητα.

Στη θέση τους, λάβαρα θριάμβου, σταχτιά κουρελού της καθημερινότητας, της τυποποίησης, στενόχωρη βεράντα πολυκατοικίας.

Όπου χωράει ο ένας όλοι πρέπει να χωρούν κι όπου δεν φτάνουν όλοι κανείς να φτάνει δεν μπορεί. Αντιεποχή της πολυκατοικίας, του πλαστικού, του αφρολέξ, πέρασε, πάει… Κι εκεί στον χρόνο διαπίστωση πικρή πως όλα αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Αϊδήτρας, ο δρόμος που οδηγεί στο αρχοντικό Βέργου και δεξιά σου γίγαντας απλώνει ψηλά στον ουρανό το καταπράσινο χρώμα του. Από κάτω ακριβώς ανάμεσα στα νεοκλασικά Λιάνου ο ίδιος πλάτανος σου στέλνει μήνυμα με το φύλλωμά του.

«Μην είσαι νοσηρά αισιόδοξος και παθολογικά ήρεμος. Άρχισε να διαμαρτύρεσαι. Δεν θα υπάρχω αύριο…»
Το αύριο δεν είναι ίδιο με το παρελθόν. Στο φύλλωμά σου φωλιές πουλιών, φωνές πουλιών, χιλιάδες ήχοι ανοιξιάτικοι σε καλωσορίζουν από μακριά. Κλείσε τ’ αυτιά, σκέπασε τα μάτια. Ο πλάτανος; Το πλατάνι;

Λόγος & Αντίλογος

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων
τηλ. 6976805769, 6979913007, 6976489349, www.pfpo.gr | e-mail: info@pfpo.gr

Θέμα: Καταγγελία [για εικαζόμενη σχέση του Δήμου Άργους Ορεστικού] σε δηλητηριάσεις σκύλων; Διαχείριση αδέσποτων του Δήμου Άργους Ορεστικού και τήρηση της κείμενης νομοθεσίας

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η οποία αποτελείται από 57 Σωματεία από όλη την Ελλάδα, έγινε δέκτης, προ λίγων ημερών, καταγγελιών, κατοίκων της περιοχής Άργους Ορεστικού οι οποίες αναφέρουν ότι :
1. Πολίτες του Δήμου Ορεστικού έχουν δει, από το αμάξι του δήμου σας, να ρίχνουν φόλες σε αδέσποτα σκυλιά, στον περιφερειακό δρόμο προς νεκροταφεία.
2. Επεσήμαναν κάτοικο «γνωστό στον Δήμο του Ορεστικού», να ρίχνει, ενώπιον μαρτύρων, φόλες σε αδέσποτα σκυλιά στην οδό 28ης Οκτωβρίου, πάνω από την εκκλησία του Αγ, Νεκταρίου, στον κεντρικό δρόμο. Ένας μάρτυρας αναφέρει ότι τον συγκεκριμένο πολίτη τον έχει δει να πετάει φόλες κατ ’επανάληψη. Μας εκλιπαρούν, δε, δείχνοντας τον μεγάλο φόβο που έχουν στο να απευθυνθούν οι ίδιοι στις αρχές, να σώσουμε δύο σκυλιά, τα οποία κυκλοφορούν σε αυτή την περιοχή. Ένα από αυτά είναι έγκυο. Αναφέρουν για την αστυνομία Ορεστικού ότι δεν επεμβαίνει!

Λόγος & Αντίλογος

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Τo τελευταίο εξάμηνο τα ΜΜΕ, στις συνεδριάσεις των επιτροπών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μάς βομβάρδισαν, εμάς τους Έλληνες με δύο λέξεις: δηλ το «αναξιόπιστος» και το «ανακόλουθος».

11.1.16

ΟΔΟΣ: Έρημη πόλη




Στιγμές ανησυχίας και αγωνίας περνούν στην Καστοριά οι πολυάριθμοι φίλοι της Μητροπολιτικής Όπερας από την Νέα Υόρκη, που σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα και τον Δήμο Καστοριάς τις τελευταίες δύο καλλιτεχνικές σαιζόν, αναμετέδωσαν live (σε πραγματικό χρόνο) και στην Καστοριά επιλεγμένες παραστάσεις διάσημων λυρικών έργων.

Η ανησυχία έγκειται στο ότι αν και το πρόγραμμα της νέας περιόδου Φθινόπωρο 2015 - Άνοιξη 2016 ξεκινά σύντομα τις μεταδόσεις και μάλιστα σε 3 εβδομάδες*, ωστόσο από τον Δήμο Καστοριάς δεν έχει γίνει κάτι γνωστό. Ούτε ανακοινώθηκε η ανανέωση της σύμβασης που θα έδινε την ευκαιρία στους δεκάδες συμπολίτες, για μια ακόμη καλλιτεχνική χρονιά να απολαύσουν μεγάλες παραγωγές και θρυλικές όπερες με παγκόσμιας φήμης μουσικούς και τραγουδιστές.

Τονίζεται ότι το κόστος μιας τέτοιας σύμβασης για τον Δήμο Καστοριάς, είναι μηδαμινό, όχι μόνο επειδή η υλικοτεχνική υποδομή που υπάρχει (από την περίοδο δημαρχίας Χατζησυμεωνίδη – ατνιδημαρχίας Μισκία – Γεωργοσοπούλου) δεν προκαλεί τέτοιο κόστος, αλλά και διότι ο Δήμος Καστοριάς αφ’ ενός μεν έχει και έσοδα από τις παραστάσεις (εισιτήριο), αφ’ ετέρου δεν καταβάλλει το τυπικό μίσθωμα για την αίθουσα στο ΤΕΙ.

Λόγος & Αντίλογος

Διαπαιδαγώγηση ανηλίκων και νέων

Παραπονείται ο πατέρας για τον ανυπάκουο υιόν του –παιδί ανήλικο- που δεν λέει να ξεκολλήσει από την ενασχόλησή του με τα ΠΟΚΕΜΟΝ. Δεν θέλει, λέει, να διαφέρει από τα άλλα παιδιά. Γι’ αυτό μιμείται τους συνομηλίκους του στην ένδυση, στα μαλλιά-καρφιά, στα κακόγουστα αστεία, άπρεπα πειράγματα, στις «μαγκιές», στις κακές συνήθειες. Άρχισε κιόλας να «εμπεδώνεται» η θεωρία του υπουργού παιδείας «Απαιδείας» για την αριστεία ως «στρεβλή νοοτροπία»; Όχι στην αριστεία και στη διαφορά; Όλα και όλοι ίσοι προς τα… κάτω. Αλλά, αφήστε τον κο Μπαλτά στην προσωπική του απαξίωση του αριστεύειν, ο οποίος ξεχνά ότι ηγείται ενός υπουργείου για τη μόρφωση και αγωγή των παιδιών μας. Ο σωστός γονέας γίνεται –αν είναι προσεκτικός και νοιάζεται- παιδαγωγός και φίλος με το παιδί του, με την κατάλληλη συμπεριφορά, με τον ζωντανό επωφελή διάλογο, με την παιδαγωγούσα έξυπνη διδαχή.

Λόγος & Αντίλογος

Προσόντα ηγέτη

-Ο κ. «Γιάνης» Βαρουφάκης μοχθεί να μας πείσει ότι κανείς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον ίδιο με επιχειρήματα και ότι θα τον δικαιώσει η… Ιστορία, μάλιστα μετά από το υπό έκδοση σχετικό βιβλίο του. Αλλά και γνώρισμα έμπειρου ηγέτου είναι η ικανότητα να επιλέγει τα ικανά και κατάλληλα πρόσωπα των συνεργατών του.

Οι υποψήφιοι

ΣυΡιζΑ
Ολυμπία Τελιγιορίδου
Στέφανος Μπαλταγιάννης
Βάσω Κουτίνα
Σάκης Χατζηζαμάνης

Μια πάπια, ενθύμιο χαράς

Μια ιστορία που έγραψε η Αγγελική Βαρελλά για τη β’ τάξη του δημοτικού σχολείου Μαυροχωρίου κατά την επίσκεψή της στις 12/5, με με αφορμή τον χαρτοκόπτη που της χαρίστηκε από κάποιο από τα πολλά πρόσωπα που την έχουν στην καρδιά τους:

10.1.16

Λόγος & αντίλογος

ΟΔΟΣ 23.7.2015 | 797 | η αρχική δημοσίευση


ΚΤΕΛ Καστοριάς | συνέχεια



Κύριε Διευθυντά,

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην επιστολή του ΚΤΕΛ Καστοριάς που δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας σας (801/3.9.2015), που απαντάει υποτίθεται στην αρχική μου επιστολή (797/23.7.2015).

Όλα όσα έγραψα σ' αυτή είναι ειλικρινή, αληθή και αδιαμφισβήτητα. Λυπούμαι που η απάντηση του ΚΤΕΛ Καστοριάς είναι γεμάτη από ανακρίβειες. Έμεινα άφωνος διαβάζοντας και εξεπλάγην δυσάρεστα με τους αναληθείς ισχυρισμούς του συντάκτη της.

Το ΚΤΕΛ Καστοριάς ισχυρίζεται ότι προσήλθα στο λεωφορείο με… συνοδό!  Ουδέν αναληθέστερο. Δεν είχα κανέναν συνοδό. Ήμουν μόνος, ανήμπορος με πατερίτσες και μία τσάντα με τα προσωπικά μου είδη. Ουδείς με βοήθησε! Απορώ πώς ισχυρίζεται το ΚΤΕΛ ότι «ο οδηγός μετάφερε προσωπικά μου αντικείμενα που του παρέδωσε ο συνοδός μου»!

Ο οδηγός με είδε με τις πατερίτσες και δεν ενδιαφέρθηκε!  Τι έπρεπε να κάνω δηλαδή, γραπτό αίτημα στον οδηγό για να με εξυπηρετήσει (δηλαδή να μ’ αφήσει να επιβιβαστώ); Δεν του έφτανε η θέα ενός μοναχικού ανήμπορου 84χρονου επιβάτη με πατερίτσες, ολοφάνερα ταλαιπωρημένου από το Νοσοκομείο;

9.1.16

Λόγος & Αντίλογος




Ανοιχτή απαντητική επιστολή στην καταγγελία του κ. Νικηφόρου Χριστόπουλου και στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΟΔΟΣ


Αξιότιμε κ. Διευθυντή,

Στο Φύλλο 797 της 23.07.2015 της Εφηµερίδας σας, δηµοσιεύθηκε στην σελίδα 9 και στην στήλη «Λόγος & Αντίλογος» η επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Νικηφόρου Χριστόπουλου, στην οποία διατυπώνονται παράπονα για την συμπεριφορά του οδηγού της «Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Καστοριάς Α.Ε.». Κάτω ακριβώς από την επιστολή διαμαρτυρίας ακολουθούσε ένα ανυπόγραφο άρθρο µε τίτλο «Σε άλλα κράτη, χωρίς ... φιλότιµο», µε το οποίο η εφημερίδα υιοθετώντας, άκριτα και ανέλεγκτα, τους ισχυρισµούς του κ. Χριστόπουλου ως αληθείς, αποδίδει γενικόλογες κατηγορίες και χαρακτηρισµούς στην Εταιρεία µας, οι οποίοι είναι αβάσιµοι, αναληθείς και συκοφαντικοί, και σε κάθε περίπτωση δεν προκύπτουν από το περιεχόµενο της επιστολής.

Θα θέλαµε να ενηµερώσουµε την Εφηµερίδα σας και τους αναγνώστες της ότι η Διοίκηση της Εταιρείας µας ουδέποτε έλαβε γνώση του περιστατικού που καταγγέλλεται από τον κ. Χριστόπουλο, ενώ ουδέποτε έγινε έγγραφη ή προφορική αναφορά από εκείνον προς την Διοίκηση της Εταιρείας, προκειµένου να επιληφθεί του θέµατος και να δροµολογήσει τις προβλεπόµενες από τον Νόµο και τον Κανονισµό Λειτουργίας των ΚΤΕΛ, διαδικασίες.

7.1.16

Λόγος & Αντίλογος




Γυμνάσιο | Μαθιουδάκη | «μνημόσυνα»


Αγαπητή ΟΔΟΣ

Εντυπωσιακό το ότι αν και το «μνημόσυνο», με φλύαρα κόλλυβα για τα 100 χρόνια του παλιού Γυμνασίου της Καστοριάς, έγινε τις ίδιες ημέρες που εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την διάσωση του κτηρίου του Μαθιουδάκη, όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την «μνήμη» του Γυμνασίου, δεν ανέφεραν κάτι για την σωτηρία του Μαθιουδάκη.

Και όμως, τα δύο ζητήματα σχετίζονται άμεσα: Στην πρώτη περίπτωση σε εποχή καθεστωτικής εκτροπής, σε μια εποχή της αντιπαροχής στην οποία χάθηκαν χιλιάδες νεοκλασσικά σε όλη την Ελλάδα, θύμα της στην Καστοριά ήταν το κτήριο του τότε παλιού Γυμνασίου, το οποίο θρηνούν ακόμη και σήμερα.

Στην δεύτερη περίπτωση, μόλις την τελευταία στιγμή, χάρη στην θεσμική αντίδραση και αντίσταση μιας ομάδας πολιτών και δημοτών που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, σώθηκε από την κατεδάφιση ένα διατηρητέο και ιστορικό κειμήλιο. Για το οποίο δεν βρήκαν να αναφέρουν κουβέντα, αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι πλείστοι απ’ όσους θρηνούν ακόμη σήμερα το παλιό Γυμνάσιο.

6.1.16

Λόγος & Αντίλογος


Καστοριανό καρναβάλι 1931. Μεταξύ άλλων παιδιών της εποχής, διακρίνεται δεύτερη δεξιά και η κ Άννα Μπούτη, η οποία σε παλιότερη επιστολή της στην εφημερίδα, απέκρουε την ονομασία «ραγκουτσάρια» ως ανύπαρκτη για τα καρναβάλια της Καστοριάς.

«Καστοριανό καρναβάλι»



Κύριε Διευθυντά,

Το καστοριανό καρναβάλι που έχει τόση μεγάλη παράδοση και διεξήγειτο σε εποχές που λίγες πόλεις της Ελλάδας γιόρταζαν καρναβάλια, έχει επικρατήσει να ονομάζεται με ένα βάρβαρο όνομα και ξένο προς οτιδήποτε καστοριανό, τα ραγκουτσάρια.

Λόγος & αντίλογος




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Στο τεύχος σου της περασμένης Πέμπτης διάβασα το άρθρο του κου Τζηκαλάγια σχετικά με τη “Δικαίωση της Ελένης”, αναφερόμενο φυσικά, στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μη κατεδάφιση του κτηρίου στο Στρατόπεδο Μαθιουδάκη.

Ωραίο το άρθρο του, αλλά, έχω την εντύπωση ότι μια απόφαση από το Σ.Ε. δεν έλυσε το πρόβλημα. Μήπως θα έπρεπε όλοι οι σύλλογοι της πόλης, πολιτιστικοί και μη, τώρα που το σίδερο καίει ακόμη, να απευθύνουν από κοινού έκκληση στον Δήμο και στην Περιφέρεια για αποκατάσταση του κτηρίου και χρήση του ως πολυπολιτισμικού κέντρου;

5.1.16

Λόγος & Αντίλογος




Κύριε Διευθυντά,

Τό ρητό τοῦ Ἁγ. Χρυσοστόμου «Ἀρκεῖ εἰς ἄνθρωπος ζήλῳ πεπυρωμένος, ὁλόκληρον διορθώσασθαι δῆμον»  ἐκπληρώθηκε ἀπόλυτα στό πρόσωπο τῆς ἀειμνήστου Ἑλένης Τσαδήλα. 

Μέ τίς ἐνέργειές της κατόρθωσε ἡ ἀείμνηστος νά κινητοποιήσει μεγάλη μερίδα τοῦ ὑγιούς πληθυσμοῦ τῆς κοινωνίας τῆς Καστοριᾶς γιά νά προσφύγουν στό Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας καί μετά ἀπό τίς ἀπαραίτητες δικαστικές διαδικασίες νά ἐπιτύχουν τήν ματαίωση τῆς κατεδαφίσεως τοῦ ἱστορικοῦ οίκήματος, τῶν στρατώνων, τοῦ Στρατοπέδου Μαθιουδάκη, πρός λύπην καί ἀπογοήτευση μερικῶν ἐκ τῶν ἀρχόντων τῆς περιόδου ἐκείνης, οἱ ὁποῖοι στήν περίπτωση πού ἡ ἀπόφαση τοῦ ΣτΕ ἤταν θετική πρός τήν κατεδάφιση θά ἔχαιραν τώρα ὡς νέοι Ἡρόστρατοι.

4.1.16

ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Η δικαίωση της Ελένης | Νίκη του πολιτισμού



Η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Καστοριά με διττή διάσταση. Καταρχήν σώζεται το κτήριο του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη από την κατεδάφιση. Ένα κτήριο που συνδυάζει την αρχιτεκτονική αξία, με τους ιστορικούς συμβολισμούς από την απελευθέρωση της πόλης το 1912 από τον οθωμανικό ζυγό. Από την άλλη μεριά όμως αποτελεί μια μεγάλη ηθική νίκη όλων αυτών που πιστεύουν πως αξίζει να αγωνίζεται κανείς για αρχές, αξίες και ιδανικά.

3.1.16

ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Προαπαιτούμενα Δημοκρατίας


ΟΔΟΣ 3.9.2015 | 801

Κατέβηκα από το σπίτι να πάω στην τράπεζα, την ημέρα που η πρώην τρόικα ερχόταν ενισχυμένη με ένα ακόμα μέλος του ESM στην Αθήνα να συζητήσει τα προαπαιτούμενα της σύμβασης του νέου δανείου που έχει ζητήσει η Ελλάδα. Ήταν μια ζεστή μέρα του Ιουλίου του 2015.
Στο πεζοδρόμιο της τράπεζας δεκάδες ηλικιωμένοι περίμεναν στην ουρά μπροστά σε ένα μηχάνημα ΑΤΜ για να πάρουν εξήντα ευρώ από την σύνταξη τους. Οι άνδρες είχαν σχεδόν όλοι άσπρα μαλλιά, οι γυναίκες πιο κοκέτες είχαν βαμμένα τα άσπρα μαλλιά τους με διάφορα χρώματα Τα πρόσωπα και τα ρούχα έδειχναν ανθρώπους λαϊκούς, ανθρώπους της εργασίας. Στην ουρά επικρατούσε απόλυτη τάξη και ησυχία που θα ζήλευαν ακόμα και οργανωμένες κοινωνίες. Μεσογειακές θερμόαιμες φωνές και φωναχτά παράπονα αγανακτισμένων πολιτών δεν ακούγονταν πουθενά. Δύσκολο να διαμαρτυρηθεί κανείς σε ένα μηχάνημα ΑΤΜ.

Πήρα θέση στο τέλος της ουράς αυτής των συνταξιούχων και αναλογιζόμουνα ποιός φταίει που η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Αναρωτιόμουνα τι επώνυμο έχουν οι υπογραφές όλων εκείνων που δανείστηκαν σιωπηλά στο όνομα μας αμύθητα ποσά χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε; Αναρωτιόμουνα ποιοί ήταν αυτοί οι εκλεγμένοι μας που σπατάλησαν και εξαέρωσαν τα αναπτυξιακά πακέτα Ντελόρ, τα ΕΣΠΑ και τις επιδοτήσεις της ΕΕ.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

[ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν]

-6.8.2015. Σημασία ορθογραφίας και ομόηχα. τω αρνί (αρχαία δοτική, γενική του αρνός, η ονομαστική είναι ο αμνός). τω αρνί, το τω με περισπωμένη και υπογεγραμμένη, και το αρνί της δημοτικής από το αρνίον.

2.1.16

ΟΔΟΣ: Υποθέσεις εργασίας




Oι δήθεν πολιτιστικές εκδηλώσεις συγκεκριμένων σωματείων ενισχύουν την  προπαγάνδα σε βάρος της Μακεδονίας. Σαν να μην έφθαναν οι «Γιορτές μήλου»,  διοργανώθηκαν (εκτός των άλλων) και «πολιτιστικές» εκδηλώσεις του Περδίκκα Κοζάνης στην διάρκεια των οποίων ο σύλλογος Τοιχιού Καστοριάς συμμετείχε με ομάδα χορευτών χορών με σλαβικά ονόματα και με τραγουδιών στην σλαβική γλώσσα.

Μάλιστα το happening αναρτήθηκε σε τοπικό blog με ταυτόχρονη απαγόρευση κάθε σχολιασμού. Τόσο πολύ «προχωρημένο» ήταν το θέαμα και το άκουσμα.

Στο σκηνικό δέσποζε και ένας ήλιος της Βεργίνας, που παρεμπιπτόντως καπηλεύονται ως έμβλημά τους οι πιο ακραίοι εθνικιστές των Σκοπίων. Ώστε να επιτρέπονται διφορούμενες εξηγήσεις για το ντεκόρ.

1.1.16

Διαβάστε στην ΟΔΟ


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2015 | 7.1.2016 | 818

Πρόσωπα 2015


...με αυτά τα δεδομένα  και χωρίς να υπάρχει αισιοδοξία για το 2016, έκαναν τις επιλογές των δέκα προσώπων της χρονιάς που πέρασε οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ, των προσώπων που ξεχώρισαν θετικά και αρνητικά, αν και η διάκριση αυτή, ορισμένες φορές δεν έχει μεγάλο νόημα.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος
ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ:
«Περί καρναβαλιών συνέχεια»
Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από την φιλοξενία της τοποθέτησής μου στην ΟΔΟ και ως εκ θαύματος εμφανίστηκε ο κ. Τσακιρίδης να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό μου στο αρχικό κείμενο. Πως δηλαδή, οι πιο μαχητικοί υποστηρικτές της ονομασίας «ραγκουτσάρια», ακόμη και όταν είναι πράγματι ή έστω αυτοπροσδιορίζονται και ως λαογράφοι, «δεν είχαν γλεντήσει ποτέ -μα ποτέ όμως- στο Καρναβάλι της Καστοριάς.  

Λόγος & Αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ:
«Καρναβάλια και όχι ραγκουτσάρια»
Τα Καστοριανά Καρναβάλια (τονίζω το Καστοριανά Καρναβάλια, ο νοών νοείτω) ήταν πράγματι μια πάνδημη, πηγαία γιορτή...

ΟΔΟΣ
Το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 7.1.2016 | 818

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ