4.12.16

Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Δυτική Μακεδονία

Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) μετά τα Γρεβενά (είχαν ενταχθεί στον αρχικό πιλοτικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επιτελών της αστυνομίας, ήταν πολύ ενθαρρυντικά), επεκτάθηκε σε Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α. Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.
Από το αρχηγείο της περιφερειακής διεύθυνσης της Αστυνομίας στην Κοζάνη, ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δ.Αναγνωστάκης, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, τον προηγούμενο χρόνο, και ανακοίνωσε τη λειτουργία του θεσμού σε 22 περιοχές, μεταξύ αυτών και στις περιφερειακές ενότητες της Καστοριάς, της Φλώρινας, και της Κοζάνης.

Στην εκδήλωση, εκτός από  τον γ.γ. του υπουργείου  παρευρέθηκε και ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγος Μ.Καραμαλάκη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, ταξίαρχο Παναγιώτη Ντζιοβάρα και τους διευθυντές των διευθύνσεων Αστυνομίας της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα τον διευθυντή της διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών, ταξίαρχο Κωνσταντίνο Νταλέτσο,  τον διευθυντή της διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, αστυνομικό διευθυντή Ευθύμιο Αμαραντίδη, τον διευθυντή της διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, αστυνομικό διευθυντή, Χαράλαμπο Θεοχάρη και τον διευθυντή της διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, αστυνομικό διευθυντή Δημήτριο Χήρα.

-Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης στο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ για να λειτουργήσετε πολλαπλασιαστικά και ως κανάλι μετάδοσης μιας προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία. Μια προσπάθεια εξωστρέφειας, μια προσπάθεια ανάδειξης του κοινωνικού χαρακτήρα, του κοινωνικού ρόλου που έχει σήμερα ο έλληνας και η ελληνίδα αστυνομικός. Είναι σύμπτωση ευτυχής που τώρα που παρουσιάζουμε τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες έχουμε την επίσκεψη ενός δημοτικού σχολείου, κάτι που επιβεβαιώνει και επαληθεύει τα όσα προηγούμενα πολύ περιληπτικά και σύντομα σας ανέλυσα. Δηλαδή μία ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη από τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προσπάθεια να έρθουμε δίπλα στον πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, προβάλλοντας και προτάσσοντας την πρόληψη και την αποτροπή της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας να είναι το σύμβολο της ασφάλειας και της ευταξίας σε όλες τις περιοχές, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς.

Ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, έχοντας την ευθύνη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και ο γενικός της Δυτικής Μακεδονίας σε απόλυτη συνεργασία με τους αστυνομικούς διευθυντές και των τεσσάρων νομών που συγκροτούν τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, νομίζω ότι είναι στην κατεύθυνση αυτό το όραμα, αυτό το σχέδιο να έχει άμεσα αποτελέσματα προς όφελος των κατοίκων της περιφέρειας. Επαναλαμβάνω όμως δεν έχουμε διαχωρισμούς, δεν έχουμε κατηγοριοποίηση, αλλά όλοι αντιμετωπίζονται στο ενιαίο δόγμα, στην ενιαία αντίληψη και λογική ότι η Αστυνομία είναι παντού, καλύπτοντας αδυναμίες προηγούμενων χρόνων.

»Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι μία συμπληρωματική μορφή εμφανούς αστυνόμευσης, αλλά το κυρίαρχο είναι αυτό που ειπώθηκε από τους συνεργάτες μου, τους διευθυντές, τον ταξίαρχο και τον αντιστράτηγο. Είναι το εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά, να συμφιλιωθούμε με την κάθε τοπική κοινωνία και να παίξουμε και το ρόλο του κοινωνικού διαμεσολαβητή. Πέραν όλων των αρμοδιοτήτων και του καθηκοντολογίου που αναπτύχθηκε από τη πλευρά των κυρίων διευθυντών θέλω να προσθέσω ακόμα ότι ο έλληνας αστυνομικός, το πλήρωμα δηλαδή της Κ.Α.Μ. είναι εκεί για να βοηθήσει κάνοντας το διαμεσολαβητή ακόμα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Άρα λοιπόν ο στόχος της Κ.Α.Μ. είναι να αποκαταστήσουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνεχούς επαφής με όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της κάθε περιφέρειας.

»Είμαι ευτυχής, γιατί μου έκανε την τιμή να με προσκαλέσει ο κ. γενικός και να παρευρεθώ σ΄αυτήν την παρουσίαση, αλλά είμαι ευτυχής, γιατί το στελεχιακό δυναμικό της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη περιφέρεια, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Νομίζω ότι η δράση τους, έστω και αυτούς τους λίγους μήνες, οι καινούργιοι αλλά και οι παλιότεροι στη διαδρομή τους μέχρι τώρα, έχουν αποδείξει ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών και είμαι σίγουρος ότι αυτή η εμπιστοσύνη στο πέρασμα του χρόνου όχι απλά θα εδραιωθεί, όχι απλά θα αναπτυχθεί αλλά θα γίνει ακόμη ένα σκαλί για την μεγαλύτερη εμβάθυνση στη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και την τοπική κοινωνία.

»Τέλος, επειδή ειπώθηκε ότι η Κ.Α.Μ. είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου που ακούει στο όνομα «Α.Ε.ΤΟ.Σ.», να σας πω ότι υπάρχουν και διασυνοριακοί νομοί και αστυνομικές Διευθύνσεις που ελέγχουν τα σύνορα ότι δεν θα εξαντλήσουμε την παρουσία μας μόνο μέσω των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Ήδη στον διευθυντή της Καστοριάς δεσμεύτηκα ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εφοδιασμός με σύγχρονες θερμικές κάμερες, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη εποπτεία και έλεγχο και βεβαίως σε όλους εκείνους τους τομείς που θα απαιτηθεί να κάνουμε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, έτσι ώστε η περιφέρειά σας, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να είναι ακόμα πιο σίγουροι, ακόμα πιο ασφαλείς. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά και βεβαίως να σας πω ότι δεν κλείνουμε σήμερα την παρουσίαση των καινοτόμων δράσεων, πολύ σύντομα θα είμαστε εδώ για να θεμελιώσουμε το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, αλλά να εγκαινιάσουμε και το κτήριο των Γρεβενών και να σας παρουσιάσουμε και άλλες δράσεις. Άρα ο επιθεωρητής και ο γενικός έχουν πολύ δουλειά από δω και πέρα και νομίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα ξαναπούμε».

-Ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Παναγιώτης Ντζιοβάρας,  ανέφερε μεταξύ άλλων:«Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές, για την παροχή επιτόπιων υπηρεσιών στους πολίτες. Ως προς την αποστολή των Κ.Α.Μ., αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες. Οι Κ.Α.Μ. έχουν ως απώτερο σκοπό την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, μέσω της ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας σε απομακρυσμένες περιοχές και της άμεσης ανταπόκρισης σε ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και συμπληρώνοντας το κύριο έργο των αστυνομικών τμημάτων με την εμφανή τους παρουσία.

Ξεκινώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή να σας αναφέρουμε ότι ο θεσμός των «Κινητών Αστυνομικών Μονάδων» τέθηκε σε εφαρμογή από πέρυσι τον Απρίλιο σε συγκεκριμένες διευθύνσεις Αστυνομίας και τον Ιούλιο του ίδιου έτους επεκτάθηκε η εφαρμογή του και σε άλλες διευθύνσεις Αστυνομίας. Συνολικά διατέθηκαν δέκα Κ.Α.Μ., μεταξύ των οποίων μία και στα Γρεβενά. Ειδικότερα, στα Γρεβενά η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας ξεκίνησε από πέρυσι στις 23 του Οκτώβρη, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αποκομίζοντας μόνο θετικά σχόλια από τους πολίτες των Γρεβενών.
Από φέτος το Μάιο και συγκεκριμένα από τις 23 του μηνός, ο θεσμός επεκτάθηκε και σε άλλες είκοσι δυο  περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Καστοριά, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα.

Κάθε Κ.Α.Μ. αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα τύπου van, το οποίο διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και στελεχώνεται από τρεις αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), ώστε να μπορούν να επιλαμβάνονται στο σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων. Τουλάχιστον ένας από τους αστυνομικούς είναι ανακριτικός υπάλληλος. Ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε πρωινή ή απογευματινή βάρδια.Το πρόγραμμα, εκπονείται από τις αρμόδιες διευθύνσεις Αστυνομίας, ανάλογα με τις αναφυόμενες ανάγκες της κάθε περιοχής και σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη αλλαγής του προγράμματος, αυτή θα ανακοινώνεται έγκαιρα.

Επιπλέον, κάθε Κ.Α.Μ. είναι εφοδιασμένη με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό για την πρώτη ανταπόκριση σε διάφορα θέματα ή αιτήματα των πολιτών, χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση τους στις έδρες των Αστυνομικών Υπηρεσιών, αποτελώντας στην ουσία ένα μικρό κινητό Αστυνομικό Τμήμα. Αναλυτικότερα, διαθέτει laptop, εκτυπωτή, έντυπα και φυλλάδια, υπηρεσιακά έντυπα καθημερινότητας, στρόγγυλη σφραγίδα της Υπηρεσίας, σφραγίδες θεώρησης γνησίου υπογραφής και επικύρωσης φωτοαντιγράφων, καθώς και διάφορα άλλα δημόσια είδη και εξοπλισμό, όπως κώνοι, ταινίες αποκλεισμού χώρων κλπ.

Ειδικότερα, τα έντυπα και τα ενημερωτικά φυλλάδια θα αναφέρονται στα απαιτούμενα δικαιολογητικά έκδοσης διαβατηρίων / έκδοσης δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, σε οδηγίες για την αποφυγή κλοπών-διαρρήξεων κ.λ.π. εγκλημάτων (με στοιχεία που αναφέρονται στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας), σε οδηγίες που αναφέρονται στην προστασία των νέων από τα ναρκωτικά και στις συνέπειές τους, σε οδηγίες που αναφέρονται στην αποτροπή της μικροεγκληματικότητας όπως για παράδειγμα η αρπαγή τσαντών και σε θέματα προστασίας από τροχαία ατυχήματα.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί των Κ.Α.Μ.:
-Διενεργούν περιπολίες, αναπτύσσοντας σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες, συνεργαζόμενοι αρμονικά με τους τοπικούς φορείς των περιοχών.
-Καταγράφουν και διεκπεραιώνουν προβλήματα που εντοπίζουν στην περιοχή δραστηριοποίησής τους και χρήζουν αστυνομικής παρέμβασης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες.
-Συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με κάθε ζήτημα που αφορά παράνομες δραστηριότητες ή αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής διερεύνησης.
-Υποδέχονται τους πολίτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οχήματος, παρέχοντας τους πληροφορίες και διεκπεραιώνοντας, καθημερινού χαρακτήρα υποθέσεις τους.
-Ενημερώνονται για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών στις οποίες πρόκειται να δραστηριοποιηθούν.

-Στις 13-6-2016  πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού που στελεχώνει τις τέσσερις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από κλιμάκιο του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης και αξιωματικούς των υπηρεσιών.  Η εν λόγω εκπαίδευση περιλάμβανε ενημέρωση των αστυνομικών πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, ανάνηψης, χρήσης αυτόματου απινιδωτή, καθώς και πρακτική εφαρμογή αυτών. Επίσης οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε γενικότερα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 841



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ