18.10.16

ΟΔΟΣ: Υψηλή θεατρική τέχνη


Το θέατρο Garrick στο West End, με τα -εν αντιθέσει με την Καστοριά- πανύψηλα (ακλάδευτα) πλατάνια του Λονδίνου.  

Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη σαιζόν απ’ ευθείας και σε πραγματικό χρόνο αναμεταδόσεων, στην πόλη της Καστοριάς (στην αίθουσα εκδηλώσεων-αμφιθέατρο του ΤΕΙ) από την MET, την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, μεγάλων παραστάσεων όπερας τον χειμώνα 2015-2016, αναμένεται ότι ο Δήμος Καστοριάς θα ενεργήσει αποτελεσματικά ό,τι χρειάζεται για την επόμενη περίοδο 2016-2017, που σύμφωνα με το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάσημες και μεγάλες παραστάσεις σπουδαίων συνθετών του λυρικού θεάτρου.

Ο Δήμος Καστοριάς μέσω του αρμόδιου προέδρου της κοινωφελούς επιχείρησης «Ορεστειάς»  κ. Διονυσίου Λίτσκα, αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι στην Καστοριά υπάρχει και απαιτεί ένα συγκεκριμένο μουσικό κοινό, φίλων της όπερας που δεν είναι ολιγάριθμο αλλά συμπαγές και δεν χάνει καμμιά από τις παραστάσεις.
Αλλά και ότι ανάλογα με την περίσταση ή την απήχηση μερικών δημοφιλών στο ελληνικό κοινό έργων όπερας (ιδιαίτερα γνωστών συνθετών), το κοινό αυτό διευρύνεται με εντυπωσιακά συχνά αποτελέσματα στην προσέλευση θεατών, κάτι που χρόνο με τον χρόνο πολλαπλασιάζεται. Η απόλυτα εύστοχη πρωτοβουλία του Δήμου Καστοριάς να συνδυάσει τις παραστάσεις (για τις οποίες ισχύουν ιδιαίτερα προσιτά εισιτήρια και προσφορές) με μπουφέ και κρασί στην διάρκεια των διαλειμμάτων, δίνει στις παραστάσεις τον χαρακτήρα και ενός κοσμικού μουσικού γεγονότος.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Καστοριάς δεν πρέπει να χάσει μια ακόμη ευκαιρία αναμετάδοσης ποιοτικών παραστάσεων -αυτή την φορά θεατρική παράσταση από το Λονδίνο- που θα συνδέσει την Καστοριά και με τα ευρωπαϊκά κέντρα.



Σύμφωνα με τις πηγές της ΟΔΟΥ, και πάλι με πρωτοβουλία του Ομίλου Αντέννα και την χορηγία άλλων μεταξύ των οποίων (στην επικοινωνία) του ΔΟΛ, ήδη έχουν επιλεγεί αίθουσες σε μερικές πόλεις της Ελλάδος για την αναμετάδοση κορυφαίων καλλιτεχνικών γεγονότων και συγκεκριμένα από τις  κορυφαίες θεατρικές παραστάστις του Kenneth Branagh Theatre Company από το θέατρο Garrick στο West End του Λονδίνου.

Πρόκειται για τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα του William Shakespeare που θα αναμεταδοθεί την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016 στις 21:15 και τον Διασκεδαστή («The Entertainer») του John Osborne που θα αναμεταδοθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 στις 21:15. Οι αίθουσες που έως στιγμής θα προβάλλουν απευθείας τις παραστάσεις του Kenneth Branagh Theatre  στην Ελλάδα είναι: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Κινηματοθέατρο Αχίλλειον Βόλου, Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Χανίων, Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρουπόλεως, Κινηματοθέατρο Σταρ Βέροιας, και Ιόνιος Ακαδημία-Φιλαρμονική Εταρεία «Μάντζαρος» Κερκύρας.




Από τον κατάλογο αυτό που αποτελείται από μεγάλες πόλεις της χώρας ή με παράδοση στην πνευματική ζωή και τον πολιτισμό, ύστερα από την επιτυχία των αναμεταδόσεων της ΜΕΤ, δεν πρέπει να απουσιάζει η πόλη της Καστοριάς. Και δεν αποκλείεται με ενέργειες του προέδρου της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης «Ορεστειάς» κ. Διονυσίου Λίτσκα, τελικά οι φίλοι των σοβαρών και ποιοτικών θεαμάτων να έχουν και μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και στην αρχή του Φθινοπώρου από μια πολύ καλή ευκαιρία υψηλής θεατρικής τέχνης.


Φωτογραφίες: Στιγμιότυπα από τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα: η Lily James (Ιουλιέτα), γνωστή ως Λέιντι Ρόουζ από την τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey» και ο Richard Madden (Ρωμαίος), γνωστός ως Ρομπ Σταρκ του «Game of Thrones». 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Μαΐου 2016, αρ. φύλλου 836


Σχετικά: Απ' ευθείας από το Λονδίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ