23.8.16

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Α’. Επειδή κατά τα σχόλια κάποιων αναγνωστών η έγκριτη, αγαπητή εφημερίδα «Οδός» τείνει να ομοιάζει με λογοτεχνική κατά περιόδους έκδοση, προτείνω ποιάν τινα αλλαγήν, η οποία θα συνίσταται: κείμενα έχοντα σχέση με την λογοτεχνία (πεζά ή ποιητικά, πολιτιστικά και κριτικές επ’ αυτών συγγραφές) να αποτελούν ιδιαίτερο ένθετο της εφημερίδας σας (σεις με την εμπειρία που διαθέτετε, θα εμπνευσθείτε το σχήμα, τη μορφή που θα λάβει) κι οι υπόλοιπες σελίδες θα περιλαμβάνουν τα τοπικά του νομού μας ή της πόλεως Καστοριάς και τα εν γένει κοινωνι-κοπολιτικά θέματα ή προβλήματα, τοπικές ειδήσεις και τα συναφή!

Β’. Οι γυναίκες της εποχής μας και δη οι νεαρές στην Ελλάδα μας, πιστεύουν ειλικρινώς στο γυναικείο κίνημα; Διαβάζω σχετικά τους αγώνες, τις δραστηριότητες του κινήματος γυναικών στην Αγγλία και Η.Π.Α για ίσα δικαιώματα, κλπ από το 1848 και μετέπειτα. Αλλά, ήδη, από το 1792 υπήρχαν σχετικές κινήσεις και αιτήματα για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην πολιτική. Παραλλήλως, όμως,- ας μην το ξεχνάει καμιά γυναίκα- το φεμινιστικό κίνημα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη κινημάτων κατά του αλκοολισμού και υπέρ της ποτοαπαγορεύσεως στις Η.Π.Α. Σήμερα οι δικές μας πίνουν και καπνίζουν (πολλές αρειμανίως, δυστυχώς, ίσως θεωρώντας το καπνίζειν τρόπον για… ανάδειξή τους), χωρίς να προβληματίζονται και να ανησυχούν μήπως το παιδάκι που θα φέρουν στον κόσμο δεν θα είναι υγιές!

Γ’. 28.02.2016. Στο σοβαρό, βαρυσήμαντο, πατριωτικό επίσης άρθρο του (το ξαναδιαβάζω σήμερα 14-4-16) ο κος Χρ. Πασαλάρης, εξόχως έμπειρος, βετεράνος δημοσιογράφος, αληθινός λειτουργός της τετάρτης εξουσίας, μας θυμίζει την στόφα της ελληνικής ψυχής και τις ηθικές δυνάμεις των Ελλήνων σε κρίσιμες, ιστορικές περιόδους και δη κατά την τριπλή κατοχή 1941- 1944. Και ο επίλογος του άρθρου του: Οι σημερινοί... «νάνοι» πολιτικοί μπορούν να γίνουν γίγαντες, αν αποφασίσουν κορυφαία τους έγνοια να είναι η πατρίδα. Και ο υποφαινόμενος προσθέτει: Αυτή η ρήση επιβάλλεται να είναι η προμετωπίδα κάθε λόγου και έργου και δράσεως του Έλληνος πολιτικού. Επιτέλους, πολιτικοί μας, αν θελήσετε να ακούτε πατριωτικές φωνές, αφού οι δυσχέρειες μετά κινδύνων είναι ante portas! Επιτέλους, μπροστά στη σωτηρία της πατρίδος – salutis patriae causa- υποχωρεί παν κομματικό κόστος. Αν με την Συνεννόηση (!) όλων επιλυθεί π.χ το προσφυγικό ή το ασφαλιστικό (με δύναμη ισχύος 20-30 ετών) νομίζω ότι ο λαός δεν θα αποδώσει τα εύσημα της επιτυχίας μόνο στον κο Τσίπρα ή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μάλιστα γίνονται τόσα λάθη επί των ημερών του. Θα αναγνωρίσουν οι πολλοί την συμβολή και την προσφορά εκάστου κόμματος συνεκτιμώντας πάντοτε την κατάσταση και την συμπεριφορά του καθενός.

Δ’. 14.04.2016 (από τον τοπικό τύπο). Σε άρθρο-ανακοίνωση του Δ.Σ της Ε.Ι.ΕΤ (14-4-16) καταγγέλλεται ότι ενώ επί του ιδίου θέματος στη Βουλή ο σημερινός υπουργός κος Γ. Σταθάκης το 2013 εψήφισε τότε την μη κατάργηση της σχετικής ευεργετικής Διάταξης δι’ αυτούς, σήμερα, καθ’ ότι ευρίσκεται στον υπουργικό θώκο, προτείνει την κατάργηση! Αυτό οι ίδιοι οι πολιτικοί μας το λένε «κωλοτούμπα» επί το ελληνικότερον, κυβίστησιν, χάριν του κομματικού κόστους! Θεέ μου…! Γιατί καταδέχονται οι πολιτικοί μας να αυτοεξεφτελίζονται; Καταγγέλλουν επίσης ότι οι κυβερνώντες ευνοούν την σύναψη δημοσίων συμβάσεων αδιαφανώς εν κρυπτώ! Τότε πού είναι οι στομφώδεις δηλώσεις ως επωδός κάθε ομιλίας του πρωθυπουργού: Όλα στο φως, όλα με διαφάνεια;

 Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
 Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 832


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ