3.7.16

Αγία Σοφία, λήξη Ραμαζανιού.



Υπουργείο Εξωτερικών:
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος. Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα.
Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/7/16

    Ο κ. Παπαδημητρίου τι έχει να πει τώρα, μετά την αναστήλωση του τζαμιού της Καστοριάς; Η κ. [.....] θα τρίβει τα χέρια της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το λουλουδάκι του μπαξέ3/7/16

    Κύριε Τσίγκα, υπέροχο! Μουσική, στίχοι, ερμηνεία, εικόνες:Παρηγορία. Ουχί επί ματαίω... όπως ακριβώς το είπατε.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Athena3/7/16

    @2
    Ρητορικό το ερώτημα; Ό,τι και να πει οποιοσδήποτε από τον Δήμο, σημερινός ή προηγούμενος, σημασία έχει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και τώρα οι όποιες κινήσεις μοιάζουν "σπασμωδικές".
    Λέμε βέβαια ότι ποτέ δεν είναι αργά, αλλά αυτό κατήντησε φθηνή δικαιολογία, για να επαναπαυόμαστε.
    Άλλες πόλεις έχουν συντηρήσει τα οθωμανικά μνημεία και τα αξιοποιούν ως πολιτιστικά κέντρα και μουσεία εδώ και δεκαετίες κι εμείς "τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου"!
    (κι αλλοίμονο αυτά τα ίδια είναι και χάλια...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Athena είπε... #Άλλες πόλεις έχουν συντηρήσει τα οθωμανικά μνημεία και τα αξιοποιούν ως πολιτιστικά κέντρα και μουσεία εδώ και δεκαετίες #

    Σωστά!
    Εδώ για παράδειγμα ο "Μεντρεσές" της Καβαλας [περιουσία του ...Αιγυπτιακού Κράτους που παραχωρήθηκε για πενήντα νομίζω χρόνια με αντιμίσθιο σε έλληνα ιδιώτη επενδυτή που τον ανακίνισε εκ βαθρων-Μια ματιά στο site θα πείσει]
    http://www.imaret.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/7/16

    Το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Λάρισας είναι το Γενί Τζαμί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος5/7/16

    Αγαπητή ΟΔΟΣ
    το βίντεο που κοινοποιήσατε έχει κάνει θραύση στο YOUTUBE όχι απλώς ως λήξη του Ραμαζανιού, αλλά ως πρόσκληση του μουεζίνη για προσευχή. Και θεωρείται νέα πρόκληση, γιατί μέχρι τώρα αυτό γινόταν μόνο από τους μιναρέδες και όχι από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.
    Δεν είναι δηλαδή κάτι τόσο απλό, το οποίο όποιος γνωρίζει από Ιστορία αλλά και από σύγχρονους πολιτικούς θεσμούς επιτρέπεται (για λόγους συνείδησης) να το αγνοήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ