12.7.16

Λόγος & Αντίλογος


Αγαπητέ κύριε Μπαϊρακτάρη,

Η τελεσίδικη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων έκρινε διατηρητέο το κτήριο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη. Εννοείται ότι, και καλά έκανε, και άριστα θα έλεγα. Τα μνημεία είναι μνημεία και ο πολιτισμός είναι πολιτισμός ανεξαρτήτως εποχής. Κάθε ιστορική περίοδος μιας χώρας είναι πολιτισμός. Μπράβο στο Συμβούλιο για την απόφασή του αυτή και σε όσους αντέδρασαν από την αρχή για την κατεδάφιση αυτού του κτηρίου. Το παράδειγμα του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στην Αθήνα και της διατήρησης του Κτηρίου Μακρυγιάννη είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Διαβάζω ότι, ένα νέο θέμα έχει δημιουργηθεί με το Τζαμί, το μόνο που έχει απομείνει από πολλά άλλα που υπήρχαν στην Καστοριά. Πιθανότατα στην ίδια κατηγορία να ανήκει και ο Μεντρεσές, ένα αξιόλογο κτήριο κι αυτό της Οθωμανικής εποχής του 18ου αιώνα. Ένα κτήριο μάλιστα, το οποίο έχει επιχορηγηθεί και παλαιότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και γι’ αυτό ίσως έχει κάπως περισωθεί.

Γιατί τόσο σκοτάδι; Πάλι τα ίδια και εδώ; Να μην μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση από κοινού τι σημαίνει πολιτισμός και διάσωση ιστορικών κτηρίων; Σε μια εποχή που ανοίγουμε τόσες χριστιανικές εκκλησίες στην Τουρκία όπως στην Κωνσταντινούπολη, την Απολλωνία, την Προύσα, την Καππαδοκία και ιδιαίτερα τη Σινασσό και τα τριγύρω χωριά της; Aκόμα και στη Σμύρνη;

Είναι γελοίο να φιλονικούμε για τη στοιχειώδη αποκατάσταση των ελαχίστων αυτών κτισμάτων που έχουν απομείνει από την Οθωμανική περίοδο στην Καστοριά. Υπάρχουν τα σχετικά εξαιρετικά βιβλία του Υπουργείου Πολιτισμού στα οποία βρίσκει κανείς παλιά τέτοια κτήρια στην Αθήνα, στα Τρίκαλα, στα Γιάννενα και αλλού. Υπενθυμίζω ότι στην ίδια την Σόφια της Βουλγαρίας, στο παλιό μεγάλο της τζαμί, φιλοξενείται το Αρχαιολογικό τους Μουσείο!

Όταν έχει κανείς ταξιδέψει έστω και λίγο στα Βαλκάνια, καταλαβαίνει τι εννοώ. Υπάρχουν τζαμιά και στο Μοναστήρι της Fyrom και στην κεντρική πλατεία των Τιράνων της Αλβανίας, στα Σκόπια κ.λ.

Θα γελούσαν οι γείτονές μας με τις μικρότητες που φαίνεται ότι συνέβησαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Καστοριάς σχετικά με το Κουρσούμ Τζαμί. Ό,τι καλό γίνεται για την αποκατάσταση παλαιών κτηρίων στην πόλη, καλώς γίνεται. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της Europa Nostra, έστω και εάν το Τζαμί και ο Μεντρεσές δεν ανήκουν στον προγραμματισμό της.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Βασίλης Σ. Τσεμάνης
Ιατρός

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Μαρτίου 2016

Σχετικά:

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/7/16

    Είναι ολοφάνερο ότι, ο κ. Τσεμάνης, κάνει σα να μη γνωρίζει ότι, η Europa Nostra, έχει εντάξει το Τζαμί και το Μεντρεσέ, στον προγραμματισμό της. Και αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Και για την Europa Nostra και για τον κ. Τσεμάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Π.Ζ.12/7/16

    «Τρεις βυζαντινές Αγίες Σοφίες μετετράπησαν από μουσεία σε τεμένη: η Αγία Σοφία της Βιζύης, το 2007, η ιστορική Αγία Σοφία Νικαίας, το 2011, και εκείνη της Τραπεζούντας το 2013 – στην τελευταία μάλιστα μετατροπή τα εξαίρετα ψηφιδωτά υπέστησαν μικροκαταστροφές.
    Οι μετατροπές έγιναν χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των τοπικών κοινοτήτων και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες αρχαιολόγων και παραγόντων της οικονομίας και του τουρισμού.
    Καθόλου συμπτωματικοί, οι εξισλαμισμοί προλειαίνουν, προειδοποιούν πολλοί, το έδαφος για την "επαναφορά" της ίδιας της Μεγάλης Εκκλησίας».

    Αλέξανδρος Μασσαβέτας
    Η Καθημερινή 7.6.2016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/7/16

    Σας πρόλαβε άλλη:
    http://www.dailysabah.com/feature/2015/12/08/greek-muslim-woman-tries-to-bring-back-mimar-sinans-dilapitated-mosque-to-life

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/7/16

    Δήλωση Θ. Καρυπίδης (11.3.2015), μετά το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη με τον Δήμαρχο Καστοριάς κύριο Ανέστη Αγγελή και την κυρία Έφη [.......]: "Παίρνουμε την πρωτοβουλία: θα αναδείξουμε τα Οθωμανικά μνημεία της Καστοριάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/7/16

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/7/16

    Οι Εν Χριστώ αδελφοί του Εν Τιμή [.......] πάλι τα κατάφεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κερκόπορτα6/9/16

    Είδες η Europa Nostra;
    Δίνει προτεραιότητα στα Τούρκικα, αντί στα Ελληνικά, Μνημεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ