21.6.16

Λόγος & Αντίλογος




«50 χρόνια ΕΙΡ-ΕΡΤ»


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Γνωρίζω ότι μπορεί να παρεξηγηθώ από μερικούς αναγνώστες σου σαν εμμονικός, Σαμαρικός, νεοφιλελεύθερος, καπιταλιστής κατάσκοπος του ΝΑΤΟ, πράκτορας ιδιωτικών καναλιών, πράκτορας των ΗΠΑ, πράκτορας τέλος πάντων, ακόμη και ταξιδιωτικός πράκτορας.

Όμως δεν είμαι παρά υποψήφιος άεργος της Καστοριάς, για την ακρίβεια ένας μεταξύ δεκάδων χιλιάδων και έτσι δεν άντεξα στον πειρασμό αποφάσισα να γράψω.

Ήταν προχθές βλέπεις τα 50α γενέθλια του ΕΙΡ της ΥΕΝΕΔ, του ΕΙΡΤ της ΕΡΤ της ΝΕΤ κοκ. Και έτσι -όπως δεν είχα δουλειά- πρόσεξα πώς όλη την ημέρα παρέλασαν από τις φιλόξενες οθόνες της κρατικής τηλεόρασης, του "ραδιομεγάρου" που λένε, ένα μικρό αριθμητικά τμήμα της πανστρατιάς. Των βετεράνων και όσων εργάστηκαν κατά καιρούς στον τεράστιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό. Που διαθέτει περισσότερους εργαζόμενους και από το B, το Β και το C μαζί.

Με τρία τηλεοπτικά κανάλια και ένα της Βουλής, με δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς, μεγαλουργεί και πάλι ο κολοσσός της ανεξαρτησίας ΕΡΤ. Και της πολυφωνίας στην Ελλάδα. Και γι' αυτό για όλες τις εκδοχές είχαν να πουν από ένα καλό λόγο, μέχρι και για την ΥΕΝΕΔ. Που παλινορθώθηκε από το καλοκαίρι του 2015 και μας χαρίζει έκτοτε -έναντι πινακίου φακής ΔΕΗ- έγκυρη και έγκαιρη, αξιόπιστη και αντικειμενική ενημέρωση για όλα τα προβλήματά μας. Για το πώς πολλαπλασιάζεται οι αμοιβάδα, και το πόσες χελώνες μονάχους - μονάχους εκβράζει η θάλασσα της Νότιας Κίνας κάθε μήνα. Για το εάν κινδυνεύει ο τουρισμός στο Σεντ Μάρτιν της Καραϊβικής, που κρύβει πολλά πίσω από την βιτρίνα. Και άλλα παρόμοια συναρπαστικά. Για το αν μύρισε άνοιξη στον Εθνικό Κήπο και εάν η Βαρβάκειος αγορά κρύβει εκπλήξεις. Και προ παντός, αν διοχετεύεται κανονικά η ροή των μεταναστών. Και εάν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι την αδειάσαν καταμεσής του δρόμου την καρδάρα με το γάλα.

Κοντά τους, - κοντά στην ΕΡΤ, τι να σου πω, όλα μέλι-γάλα μου φαίνονται μιας και έτσι τα βρίσκουν οι αμέτρητες ΕΡΤ που μας λένε επιτέλους την αλήθεια. Χάπι για τα πάντα έχει η καλή μου ΕΡΤ. Χάπι για την χελώνα καρέτα-καρέτα, χάπι για την ελαύνουσα ανεργία - με τις δομές του παράλληλου προγράμματος, χάπι για την Καστοριά και την βόρεια Ελλάδα, που θα μετατραπεί σε "αποθήκη ψυχών", γι' αυτό και happy end happy ert για πάντα.

Έτσι για να τιμήσω και εγώ τα 50χρονα της, περίπου συνομήλικής μου ΕΡΤ, αντιστάθηκα στην ζήλεια και τον φθόνο των κακοπροαίρετων, που σαν γκαζούρα βολεμένων και εξασφαλισμένων έβλεπαν τις λαμπρές εκδηλώσεις και τα αφιερώματα. Και γι' αυτό την έκανα την τούρτα. Με σαντιγύ και φράουλες και 50 λαμπάδες σαν το μπόϊ του κυβερνήτη μας και στήθηκα μπροστά στα πάνελ και τις επετειακές εκπομπές. Μόλις έδειξε για 50η φορά την πρώτη εκπομπή της -πως της λένε- Ευαγγελίδου στο ΕΙΡ, τα έσβησα.

Δάκρυσα από συγκίνηση πολλές φορές, αμέτρητες θα έλεγα. Βλέπεις μαζί της μεγάλωσα -με την ΕΡΤ εννοώ- και μου χει γίνει συνήθεια. Μπόρεσα να αποχωριστώ συγγενείς, φίλους και γνωστούς - που και μ' αυτούς είχα μεγαλώσει- άλλους τους έχασα για πάντα, ξέρεις τι εννοώ, και με άλλους χάθηκα. Αλλά την ΕΡΤ, δεν θα μπορούσα να το αντέξω να την βλέπω ως μαντάμ ΝΕ ΡΙΤ που την είχε μετατρέψει η επάρατη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Οι οχτροί του γένους μας.

Και για αυτό θα ήθελα να προτείνω. Να οργανώσουν και τα γενέθλια της Ολυμπιακής - όχι του Ωνάση, αλλά της κρατικής. Τα γενέθλια του μονοπωλιακού κάποτε ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της Κρατικής Ορχήστρας, του ΕΟΜΜΕΧ, της ΕΤΒΑ, και κάθε άλλου κρατικού φορέα, από τους αμέτρητους που μαζί τους μεγάλωσα. Για να έχω πάντα ασφαλή και εξασφαλισμένα, αυτά που λένε τα χάπια μου. Λίγο το' χεις;

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα - να τα εκατοστήσει η καλή μου ΕΡΤ, που ολοφάνερα οι συντελεστές της που τόσο μοχθούν, ζουν τις χίλιες και μια νύχτες τους. Λίγο είναι;

Και το καλύτερο το άφησα για το τέλος: Να οριστεί η 22α Φεβρουαρίου (επέτειος πρώτης τηλεοπτικής εκπομπής του ΕΙΡ), εθνική επέτειος, όπως έπραξε διαβάζω ο καλός μας γείτονας ο Ταγίπ ο Ερντογάν για τα δικά του γενέθλια στην φίλη και γείτονα χώρα. Να οργανώνεται δοξολογία, δεξιώσεις και παρελάσεις μπροστά από το Ραδιομέγαρο. Της μαθητιώσας της νεολαίας και του στρατού των υπαλλήλων στελεχών, διευθυντών και συνεργατών της ΕΡΤ. Και να στήνεται και τσάμικος μπροστά από την Βουλή - να χαιρόμαστε με την χαρά τους.

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα - και να τα χιλιάσει - πολλά είπα;

Ο ένθερμος 
Αναγνώστης σου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Φεβρουαρίου 2016, αρ. φύλλου 824


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ