24.6.16

Λόγος & Αντίλογος




«Περί αρχαιολογικού μουσείου»


Κύριε Διευθυντά,

Η Καστοριά των βυζαντινών εκκλησιών του 9ου - 12ου αιώνα και των αρχοντικών του 18ου και 19ου, αιώνα εμφανίζει ένα σημαντικό πολιτιστικό έλλειμμα. Την απουσία αρχαιολογικού μουσείου και την πλήρη έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δημιουργία του. Το γειτονικό Άργος Ορεστικό με τους δραστήριους δημοτικούς άρχοντες, κατάφερε να αποκτήσει ένα συμπαθητικό αρχαιολογικό μουσείο με ενδιαφέρουσες αρχαιότητες.

Η Καστοριά με τους πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής της, έχει άμεση ανάγκη κινητοποίησης όλων των αρμόδιων και μη παραγόντων σε εκστρατεία για τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα από το Δισπηλιό, τα ευρήματα από τη Λιθιά, τη νεκρική στήλη της Πενταβρύσου, η στήλη της Βάττυνας, οι τάφοι του βουνού και τα νέα ευρήματα της Κρεπενής, στην οποία σημειωτέον είχε παρατηρήσει ερείπια ο Pouqueville, έχουν προσφέρει πλούσιες αρχαιότητες όλων των εποχών για να κοσμήσουν ένα αρχαιολογικό μουσείο.

Ο ξενώνας (Ξενία) που βρίσκεται σε προσβάσιμο σημείο με ωραίο φυσικό περιβάλλον και δίπλα στο βυζαντινό μουσείο, είναι κατάλληλο κτήριο για τη στέγαση του μουσείου, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα εάν υπάρχει θέληση και αποτελέσει στόχο από όλους.

Μενέλαος Λ. Μπατρίνος
Ομότιμος Καθηγητής Ενδοκρινολογίας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 825


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/6/16

    Ο κ. Πετσάλνικος έκανε το Αρχαιολογικό Μουσείο ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (έτσι ονομάζεται) στο... Άργος Ορεστικό. Αυτό δείχνει το στίγμα της πολιτικής του. Της χρόνιας πολιτικής του, που χαρακτηρίζεται από την έντονη πολιτική εμπάθεια του, προς την πρωτεύουσα του Νομού. Ο λόγος; Διότι η πόλη ποτέ δε του έδωσε περισσότερο από 28%, στα τόσα χρόνια της υποτιθέμενης παντοδυναμίας του.
    Ο σημερινός μαρασμός, είναι αποτέλεσμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καστοριάς έγινε χάρις στο ζήλο και το μεράκι του τότε Εφόρου Κλασσικών Αρχαιοτήτων που δυστυχώς τον έχασε η πόλη της Καστοριάς και στην εποχή του δεν εκτίμησε την προσφορά του. Το να αποδίδουμε την ίδρυση του αποκλειστικά σε πολιτικά πρόσωπα το θεωρώ ιδιαίτερα αφελές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ