18.5.16

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,
θα σας απασχολήσω με κάποια επίκαιρα (!) σχόλια.

1. Διαβάζω στην «ΟΔΟ» για την πλούσια δραστηριότητα του μη κυβερνητικού οργανισμού με έδρα την N.Y FONTASION SANTE, ιδρυμένου από αξίους Έλληνες επιστήμονες, που ως σκοπούς του θέτει την συμβολή στην εκπαίδευση και στην βιοϊατρική έρευνα με οργάνωση συνεδρίων.
Συγκινητική είναι η προσφορά στον δήμο Καστοριάς 10.000 ευρώ για την εξυγίανση της λίμνης, συμπεραίνεται δε ότι το γεγονός οφείλεται στην προσωπική γνωριμία του αξιοτίμου, δραστηρίου αντιδημάρχου κ. Λ.Παπαδημητρίου. Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν έχουν μικροκομματικές αγγυλώσεις και πολιτικά πάθη, έχουν ευρύτητα σκέψεως και φρονήματος και αγνόν πατριωτισμό. Αξιέπαινη η όλη προσπάθεια του αντιδημάρχου και είθε να υπάρχει μίμηση και ανταγωνισμός σε καλά έργα και ενέργειες για την έτι περαιτέρω κοινωνική και οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χειμαζομένης Καστοριάς.

2. Καλότυχοι όσοι μπορούν και χρησιμοποιούν το Internet. Φίλος καλός με ενημέρωσε για μια σημαντική δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας κ.Πούτιν. Από τα Μ.Μ.Ε δεν μεταδόθηκε. Οι καναλάρχες ρυθμίζουν τις ανακοινώσεις αναφορικά με όσα τους «συμφέρουν» και όσα τους συμφέρουν. Για να λειτουργήσει το τζαμί στη Μόσχα-δήλωσε ο κ. Πούτιν- προηγείται η απαραίτητη προϋπόθεση να έχει παύσει η Αγία Σοφία της Κων/πόλεως να είναι «μουσειακό» τζαμί, να αποδοθεί στην ορθόδοξη Εκκλησία και να τελούνται στον πάνσεπτον αυτόν Ναό –το αγλάισμα και καύχημα της οικουμενικής Χριστιανοσύνης- (τονίζει ο υποφαινόμενος) θείες λειτουργίες. Γενναία πολιτική δήλωση προς τους ακόμη ονειρευομένους Τούρκους και τον Ερντογάν οθωμανική επέκταση και εξουσία. Οι δικοί μας διαγκωνίζονται να τους κτίσουν-χωρίς ισοδύναμα-τέμενος δίπλα στην Ακρόπολη τους μουσουλμάνους. Να εισέρχονται και να «προσεύχονται»…και οι Τζιχαντιστές τους! Δεν ήταν για τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια είδηση αξία ανακοινώσεως και κοινού (χριστιανικού) ενδιαφέροντος; Επικροτούμε τη δήλωση, αφού προστατεύει την Ορθοδοξία και υπερασπίζεται την δόξα και το μεγαλείο της Αγια Σοφιάς!

3. Παίρνω αφορμή από ρήση του Στάλιν, την οποία χρησιμοποιεί ως motto(υπότιτλο) σε άρθρο της η κα Κοραή. Η ρήση του πάλαι κομμουνιστού ηγέτη Στάλιν ήταν (εν αναφορά στη δεκαετία 1940- 1950 για τα γεγονότα στην Ελλάδα): Οι Έλληνες δεν έχουν συνηθίσει να συζητούν, γι’ αυτό αλληλοσφάζονται…Μας…διδάσκει! Ποιος; Ο Στάλιν! Και ομιλεί για…δημοκρατικό διάλογο ο σκληροτράχηλος ηγέτης. Οπωσδήποτε – γνωστό τοις πάσι- είμαστε λαός θερμόαιμος, αψίκορος. Με μειονεκτήματα στον διάλογο, ΑΛΛΑ πάντως οι συζητήσεις εγίνοντο και γίνονται στο πνεύμα και το εύκρατο κλίμα της δημοκρατίας. Άλλα ήσαν τα αίτια των εσωτερικών σπαραγμών και για τις διχόνοιες και διαιρέσεις των Ελλήνων δεν ήταν αμέτοχη και η Σοβιετική Ένωση. Και τα νήπια ξέρουν ποιού είδους διάλογο είχαν οι σοβιετικοί του Στάλιν και του Κρουτσώφ, υπό την απηνή «δαμόκλειον κομμουνιστική σπάθην».

4. 5-12-15. Ας το ακούει (!) ο «πεφωτισμένος» κος Μπαλτάς πρ. υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σήμερα (για 25η φορά και χρονιά) έλαβε χώρα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο μία σεμνή, αλλά επιστημονικού κύρους και αξίας τελετή, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου. Τιμήθηκε με βραβείο-αριστείο ο καθηγητής της σχολής κος Γκαζέτας (;) για την εξαίρετη διδασκαλία του και την επιστημονική του δράση και προσφορά. Οι Έλληνες αγαπούμε και εκτιμούμε την ευγενή άμιλλά, τον καλώς νοούμενο ανταγωνισμό στην μάθηση και στην επιστήμη «προς και δια το αριστεύειν».

Ευχαριστώ δια την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Δεκεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 817


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ