15.5.16

ΟΔΟΣ: Το εφαλτήριο για μια εποχή εξελίξεων


ΟΔΟΣ 24.12.2015 | 817

Η μαζική προσέλευση ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής για την ανάδειξη αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε την έκπληξη, αφού υπερέβη κάθε πρόβλεψη και προκάλεσε χρονικές παρατάσεις της ψηφοφορίας. Όπως και καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου εκλογής. Σημειολογικά τουλάχιστον, οι εκλογές στην Νέα Δημοκρατία αποτελούν το πολιτικό γεγονός του Δεκεμβρίου.

Το φαινόμενο μαζικότητας παρατηρήθηκε και στην Καστοριά, όπου έναντι του δεύτερου κατά σειρά κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προηγήθηκε αισθητά ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Με τρίτο βεβαίως τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα για τον οποίο τοπικοί παράγοντες και υποστηρικτές διεξήγαν σκληρό αγώνα.

Ώστε τελικά η προσωπική «δυναμική» που αποκτήθηκε στην διάρκεια της προσωρινής προεδρίας του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη μετά την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά το περασμένο καλοκαίρι, φάνηκε να διατηρείται. Το χαρακτηριστικό στυλ και η πολιτική ουσία του à la carte ευρωπαϊστή, που είναι υπέρμαχος στα καλά και συμφέροντα της Ευρώπης, του κάπως light «μάγκα» , του αστού «τσίφτη», μεσήλικα πλέον τέως προέδρου της Βουλής, και ακόμη πιο τέως της ΟΝΝΕΔ, σε συνδυασμό με την επιρροή του κληρονομικού «καραμανλικού» πυλώνα της Νέας Δημοκρατίας που μοιάζει να ελέγχει μεγάλη μερίδα των νεοδημοκρατών, αποδείχθηκε ότι εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική απήχηση στην Καστοριά.

Όπως και η ολοφάνερη προτίμηση της τοπικής βουλευτή κ. Μαρίας Αντωνίου, η οποία από άποψη πολιτικής ουσίας και αισθητικής αναμφίβολα κινείται στην ατμόσφαιρα  Μεϊμαράκη. Δηλαδή της λαϊκής δεξιάς, βαλκανικού τύπου. Της δεξιάς που βρίσκεται σε ιδεολογική κλιμακτήριο και συγκρούεται με την Ευρώπη επιλεκτικά: μόνο όταν οι ευρωπαϊκές αρχές και κοινωνικές τάσεις διεγείρουν την ομοφοβία. Την δική τους, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και του μείζονος τμήματος των ΑνΕλ. Και την υποκρισία  κύκλων του κλήρου που παρεμβαίνουν με πνευματικά προσχήματα δογματικού τύπου σε ζητήματα αστικών δικαιωμάτων. Όπως κάποτε με τις αστυνομικές ταυτότητες. Και εάν στον χώρο της Εκκλησίας είναι σε ένα βαθμό κατανοητή η αντίδραση, δεν είναι καθόλου στο  κατ' εξοχή ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας.

Έτσι, ο επονομαζόμενος «Βαγγέλας» της Νέας Δημοκρατίας ξέχασε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, άκουσε τις πένθιμες κωδωνοκρουσίες και τράπηκε σε φυγή στην κρίσιμη για την ευρωπαϊκή φυσιογνωμία της Ελλάδας ψηφοφορία στην Βουλή το βράδυ της Τρίτης (που αφορούσε και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια). Μαζί του και ο Αντώνης Σαμαράς και άλλοι κορυφαίοι.
Η βουλευτής Καστοριάς πάλι κ. Μαρία Αντωνίου ψήφισε –κατά συνείδηση βέβαια όπως και η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ ένα ηχηρό «Όχι» (συνήθως «Ναι» σε όλα ψηφίζει),  ο δε κ. Κ. Καραμανλής, τράπηκε και αυτός σε φυγή και ήδη άρχισε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Ιταλία κατά συνείδηση απολύτως ήσυχος σε όλα. Ξεχνώντας τι του έσερνε κάποτε ο πολύς Γώργιος Καρατζαφέρης για ίδια θέματα, όπως τα ξέχασε και η ακροδεξιά απόφυση της Νέας Δημοκρατίας.

Όλο αυτό το σκηνικό και το προσωπικό "¨δυναμικό" δεν εμπόδισε πάντως τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να επιτύχει μια ικανοποιητική δεύτερη θέση ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ακόμη και στην Καστοριά. Ενώ ο ίδιος αγωνίστηκε να αποσείσει κάθε περίπτωση αναβίωσης της παραδοσιακής σύγκρουσης ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και νεοφιλελευθερισμού, ή άλλως πως της σύγκρουσης των Καραμανλικού και Μητσοτακικού στρατοπέδων στις εσωκομματικές εκλογές.

Παρά ταύτα τόσο το αποτέλεσμα καθ’ εαυτό, όσο και η ίδια η απλή ετυμολογία των δύο τάσεων που επικράτησαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στον δεύτερο γύρο καθιστά πολύ δυσχερή την προσπάθεια απαλλαγής της εκλογικής διαμάχης  από τα φίλτρα της εσωκομματικής βεντέτας. Την οποία ποτίζουν υπερσυντηρητικοί κύκλοι προερχόμενοι από την ακροδεξιά, μερίδα του υψηλόβαθμου κλήρου,  την οικονομική ολιγαρχία και όσων υποθηκεύουν συνειδητά το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και αναζητούν –με ανταλλάγματα την πολιτική ισχύ-ερείσματα ακόμη και στην Νέα Δημοκρατία, που είχε την ιστορική τιμή ένταξης της Ελλάδας στην Ευρώπη και του «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Πάντως την κλασσική βεντέτα μοιάζει να ακολουθεί ακόμη και η  κ. Ντόρα Μπακογιάννη (αδελφή του κ. Κ. Μητσοτάκη)  η οποία έχει πάρει «πάνω» της την ιστορία της πολιτικής της φαμίλιας και παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αν. Σαμαράς στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία κράτησε ουδετερότητα. Δημοσίως αν δεν ήταν με τον έμμεσο τρόπο του υπέρ του αδελφού της (κ. Κυριάκου Μητσοτάκη), η ίδια φημολογήθηκε ότι είχε διαφορετικές απόψεις, -εκτός πια κι’ αν όλα αυτά είναι μια έξυπνη σκηνοθεσία για να φανεί ότι το πολιτικό σύστημα απογαλακτίζεται από οικογένειες και φαμίλιες.

Η μαζική προσέλευση ψηφοφόρων παλιών-νέων μελών αλλά και απλών φίλων του κόμματος, κατάφερε ένα πολύ μεγάλο «άνοιγμα» στον ελληνικό λαό που εκδήλωσε με τον τρόπο του, διαδήλωσε καλύτερα τον προβληματισμό του, αν όχι την κόπωση και την αντίθεσή του στα μέχρις στιγμής «επιτεύγματα» της συγκυβέρνησης ΣυΡιζΑ – Αν Ελ, η οποία είχε τάξει λαγούς με πετραχήλια. Και δεν είναι πια λίγοι αυτοί που προβλέπουν ταχεία διολίσθησή του πολιτικού σκηνικού σε πρωτοφανή ακυβερνησία και ρευστότητα από τους επόμενους κιόλας μήνες, αν και άλλοι τόσοι προβλέπουν ότι οι κυβερνώντες ήλθαν για να μείνουν. Και ότι θα κάνουν ό,τι απαιτείται για να μην απωλέσουν σύντομα τα προνόμια της εξουσίας.

Πλείστοι απ όσους το προηγούμενο καλοκαίρι διαδήλωναν υπέρ του «Ναι» στο (απίθανο) δίλημμα του δημοψηφίσματος με τις εσωκομματικές εκλογές, βρήκαν για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε όσα γίνονται ή δεν αντιστέκονται. Αλλά  και την απαίτησή τους από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ύστερα από τουλάχιστον 6 μήνες μεταβατικής ρευστότητας στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας που έριξε νερό στον μύλο του ΣυΡιζΑ και διευκόλυνε την κυβερνησιμότητα του είδους στην Ελλάδα, να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Η ρήξη του καραμανλικού στρατοπέδου με κάθε άλλο που δεν υποκλίνεται στον «γκουρού» του κόμματος –διότι περί αυτού πρόκειται, μιας και οι διαφαινόμενες συγκλίσεις και διευρύνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πλήττουν την απλότητα του διλήμματος «μαύρο-άσπρο» στο οποίο στηρίζεται η οικογενειοκρατία της Νέας Δημοκρατίας, ελπίζεται ότι μπορεί τελικά να λειτουργήσει λυτρωτικά. Ιδίως σε όσους απογοητευμένοι πληροφορούνται ότι την στιγμή που ο ελληνικός λαός υποφέρει, ο τ. πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και κατανόησης με τον ΣυΡιζΑ, έναντι ανταλλαγμάτων και ασυλίας τύπου δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής. Αλλά και ότι μπορεί και να αποτελεί άτυπο σύμβουλο του νυν πρωθυπουργού που περιέργως, αποφεύγει να εγκαλεί την Νέα Δημοκρατία της εποχής Καραμανλή του νεώτερου.

Έτσι και ο δεύτερος γύρος της εσωκομματικής εκλογής στις αρχές Ιανουαρίου του 2016, θα είναι για το πανελλήνιο όπως και για την Καστοριά, το εφαλτήριο για μια εποχή εξελίξεων. Χωρίς αμφιβολία το γεγονός του χειμώνα. Και μάλιστα οποιοδήποτε κι’ αν είναι το αποτέλεσμα, καθώς η επιβίωση της μεσαιωνικής Νέας Δημοκρατίας με την εκσυγχρονιστική τολμηρή ευρωπαϊκή πτέρυγα, θεωρείται δυσχερής. Με την κ. Μαρία Αντωνίου –σε τοπικό επίπεδο φυσικά μιας και το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην ίδια αλλά είναι ευρύτερο– να τάσσεται και πάλι, κατά συνείδηση βέβαια, υπέρ του «Όχι», επόμενο δίλημμα που θα προκαλέσει τις «σταθερές» της.

* * *

Έγκυρα ψηφοδέλτια 404.078
  • Ευάγγελος Μεϊμαράκης: 39,8% (160.823 ψήφοι)
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: 28,5% (115.162 ψήφοι)
  • Απόστολος Τζιτζικώστας: 20,3 % (82.028 ψήφοι)
  • Άδωνις Γεωργιάδης: 11,4 % (46.065 ψήφοι)

Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Μεϊμαράκης 912
Μητσοτάκης 751
Τζιτζικώστας 697
Γεωργιάδης 303

Καστοριά σύνολο
Μεϊμαράκης 403
Μητσοτάκης 314
Τζιτζικώστας 207
Γεωργιάδης 135

Καστοριά ΚΕΠ 
Μεϊμαράκης 142
Μητσοτάκης 92
Τζιτζικώστας71
Γεωργιάδης 53

Άργος Ορεστικό
Μεϊμαράκης 147
Μητσοτάκης 141
Τζιτζικώστας 125
Γεωργιάδης 44

Μανιάκοι
Μεϊμαράκης 73
Μητσοτάκης 74
Τζιτζικώστας 88
Γεωργιάδης 51

Βογατσικό
Μεϊμαράκης 32
Μητσοτάκης 13
Τζιτζικώστας 11
Γεωργιάδης 12

Νεστόριο
Τζιτζικώστας 32
Μητσοτάκης 21
Μεϊμαράκης 19
Γεωργιάδης 2

Μεσοποταμία
Μεϊμαράκης 108
Τζιτζικώστας 92
Μητσοτάκης 75
Γεωργιάδης 29

Κορησός
Μεϊμαράκης 49
Τζιτζικώστας 36
Μητσοτάκης 36
Γεωργιάδης 17

Διποταμία
Τζιτζικώστας 54
Μεϊμαράκης 32
Μητσοτάκης 21
Γεωργιάδης 11

Τοιχιό
Μεϊμαράκης 22
Μητσοτάκης 22
Τζιτζικώστας 11
Γεωργιάδης 1

Πεντάβρυσος
Μεϊμαράκης 27
Μητσοτάκης 32
Τζιτζικώστας 42
Γεωργιάδης 1

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Δεκεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 817



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ