10.4.16

Λόγος & Αντίλογος

Αχός βαρύς ακούγεται από της Ζούζουλης τα μέρη…

Την Κυριακή (8-11-2015) στην παλαιά Ζούζουλη σε σχετική τελετή ζήσαμε στιγμές συγκινήσεως βαθυτάτης, αλλά και εθνικής εξάρσεως, καθώς το όλο πρόγραμμα της εκδηλώσεως μας μετέφερε νοερά καί συναισθηματικά στο κλίμα και στα ηρωϊκά γεγονότα του Έπους του 1940.

Είδαμε με τα μάτια της ψυχής τους ατρόμητους Έλληνες, Αξιωματικούς και στρατιώτες να αντιμετωπίζουν τον θρασύν εισβολέα Μουσουλίνι με τους δικούς του, γενναία και αποφασιστικά, μαζί τους και οι ατρόμητες γυναίκες –ηρωίδες της Πίνδου και όλων των περιχώρων να μεταφέρουν τρόφιμα, μάλλινα είδη ρουχισμού, να περιποιούνται τραυματίες και ό,τι άλλο μπορούσαν συμπαραστεκόμενες στα παιδιά της Ελλάδος, αληθινές Σπαρτιάτισσες!

Ο μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ζουζουλιωτών έχει στο ενεργητικό του εδώ και πολλά χρόνια πλούσια δράση με ποικίλες εκδηλώσεις, που ανεβάζουν ασφαλώς το μορφωτικό-κοινωνικό επίπεδο στην περιοχή.

Μετά την θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου της Παλαιάς Ζούζουλης μας μίλησε λόγον πρέποντα ακραιφνώς πατριωτικόν ο εκ Χάλκης πλοίαρχος –υποναύαρχος ε.α. του πολεμικού ναυτικού κ. Ιωάννης Ασπροποταμίτης. Είναι εξόχως συγκινητικό και τονιστέον ότι ο εν λόγω απόστρατος πατριώτης συνέλληνας ο και ομιλητής, προσκληθείς διήνυσε χιλιόμετρα για να έλθει στην ορεινή Ζούζουλη, για να αποτίσει φόρον τιμής και σεβασμό στην μνήμη του συμπατριώτη του εκ Χάλκης, ενδόξου ήρωα Αλεξάνδρου Διάκου λοχαγού.

Είναι ο πρώτος φονευθείς Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού την 1η Νοε.1940, καθώς και ο ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας και ένας στρατιώτης αγνώστων στοιχείων. Ειρήσθω εν παρόδω -και είναι αξιομνημόνευτο- το νεκρό σώμα του ήρωα Αλ. Διάκου το μετέφεραν στην πλάτη άνδρες ψυχωμένοι, γενναίοι Ζουζουλιώτες και το έθαψαν στο νεκροταφείο του χωριού τους θεωρώντας τον γιο τους , πατέρα τους και αδελφό τους. Έτσι εκτίμησαν και τίμησαν τον ηρωϊκό θάνατό του, καθώς και των δύο άλλων συνταφέντων συμπολεμιστών.

Στην εμπνευσμένη κατά γενικήν ομολογία ομιλία του, στηριγμένη σε στοιχεία από σοβαρούς συγγραφείς και αυτόπτες μάρτυρες Αξιωματικούς συμπολεμιστές του Διάκου τόνισε ο εν αποστρατεία κ. Ασπροποταμίτης το ατρόμητο θάρρος, το γενναιόφρον ήθος και την θαυμαστήν αποφασιστικότητα του εκλεκτού αυτού παλληκαριού, του Αλεξάνδρου Διάκου, για θυσία ψυχή τε και σώματι «υπέρ πάτρης». Επίσημοι και όλοι οι πιστοί -γεμάτη η Εκκλησία- νιώσαμε ρίγη συγκινήσεως, αλλά και υπερηφάνεια και εκφράσαμε ευχαριστίες στον ομιλητή.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας επίσημοι και όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι, όλα τα μέλη του Συλλόγου με προεξάρχοντα τον δραστήριο πρόεδρο κ. Αθαν. Αθανασίου κατευθυνθήκαμε στο νεκροταφείο, μπροστά στους περιποιημένους, ευπρεπείς τάφους των τριών ηρώων.

Κορυφαίο σημείο της όλης τελετής της επιμνημόσυνης δέησης επί αρκετά λεπτά της ώρας μας συνεκλόνισε κυριολεκτικά το ιδιότυπο πατριωτικό μοιρολόι από 5-6 γυναίκες της Νέας Ζούζουλης, θρηνώδες επιχώριο άσμα ηρωϊκό, πένθιμο-ύμνος στον ηρωϊκό θάνατο των παλληκαριών. Ήταν το ίδιο κλάμα-μοιρολόι που ράγισε τότε και τις καρδιές ακόμη και τις χαράδρες των υψηλών βουνών της Ζούζουλης.

Στεφάνια κατέθεσαν: η Βουλευτής ΣυΡιζΑ κ. Ο. Τελιγιορίδου, εκ μέρους της Βουλευτού Ν.Δ. κ. Αντωνίου, ο πατέρας της κ. Β.Αντωνίου, ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Π.Γκέτσιος, ο πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Καστοριάς κ. Γ.Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος Δ.Σ. Νεστορίου κ. Γάκης, ο Διοικητής 15ου Συν. Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς, ο πρόεδρος τοπ. κοινότητος Ζούζουλης κ. Θ. Παύλου, εκ μέρους του Συλλόγου Ζούζουλης ο επίτιμος πρόεδρος κ. Ι.Λάζος.

Ζήσαμε ακόμη μιά φορά εν εγρηγόρσει ψυχής και φρονήματος τον θρήνο, αλλά και την δόξα του Έπους του ’40, τότε που ελέχθη το γνωστό, αλλά αξίζει να επαναλαμβάνεται – οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες! Αποχωρήσαμε με ενισχυμένο τον πατριωτισμό για την Ελλάδα μας!

Ευχαριστώ δια την φιλοξενίαν 
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 813


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ