4.4.16

ΟΔΟΣ: Ανάγκη νηφαλιότητας και ρεαλισμού



«Η απόφαση του ΣτΕ δεν θεωρούμε ότι είναι αρνητική από την Αστυνομία. Υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί... Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είναι μια ανεξάρτητη, αυτόνομη Αρχή και αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες και δεν επηρεάζεται από πολιτικές ή άλλες τακτικές»
Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Καστοριάς


Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς, όπως αυτές διοχετεύονται στον τύπο. Μιας και ως γνωστό και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων εξαιρεί την ΟΔΟ από την κοινοποίηση των απόψεών της.

Έτσι από τις πρώτες ανακοινώσεις, μοιάζει σφόδρα πιθανό να έχει καλλιεργηθεί μια στάση εμπλοκής των Αστυνομικών Υπαλλήλων που έχουν κάθε λόγο να επιζητούν σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο και ανεκτές συνθήκες εργασίας. Η εμπλοκή όμως υπερβαίνει τον πιο πάνω στόχο και η Ένωση παρουσιάζεται να εκφράζεται ως διάδικος – ευτυχώς όχι (ακόμη) ως αυτουργός- σε μια διοικητική διαφορά σε σχέση με την σωτηρία ενός ιστορικού μνημείου.

Και παρά το γεγονός ότι παραδέχονται τα μέλη της ότι δεν έχουν γνώση και ανάλυση του ακριβούς περιεχομένου της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ωστόσο προσχωρούν σε διαπιστώσεις ή προκαλούν εντυπώσεις.

Και φυσικά το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είχε δικαιοδοσία να κηρύξει (ή όχι) το κτήριο του Μαθιουδάκη διατηρητέο μνημείο. Αυτό ήταν δουλειά και καθήκον του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που ωστόσο παραβίασε. Το ΣτΕ δεν είναι δικαστήριο ουσίας, αλλά ακυρωτικό δικαστήριο και ακύρωσε όλες τις προσβαλλόμενες πράξεις, και ειδικά αυτή του Υπουργού, διότι η κρίση του ΚΣΝΜ δεν είχε επαρκή αιτιολογία. Και φυσικά ανέπεμψε την υπόθεση στην διοίκηση, όπως γίνεται σε ΟΛΕΣ τις υποθέσεις αυτού του είδους.

Με την διαφορά ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία στα οποία πρέπει να στηριχθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ειδάλλως θα κινδυνεύει να εκδίδει διαρκώς άκυρες αποφάσεις. Οι οποίες θα μπορούν να ακυρωθούν εκ νέου, για τους ίδιους ή και για άλλους λόγους. Ακόμη και εάν τυπικά μεν υπάρχει η αιτιολογία, αλλά δεν ανταποκρίνεται στα στοιχεία.

Τώρα, για πιο λόγο κρίθηκε αναγκαίο να αναφερθεί ότι το «Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είναι μια ανεξάρτητη, αυτόνομη Αρχή και αποτελείται από κορυφαίους επιστήμονες και δεν επηρεάζεται  από πολιτικές ή άλλες τακτικές» (sic), την στιγμή που κανείς δεν ισχυρίσθηκε το αντίθετο, είναι σαν να επιτρέπει στον αναγνώστη-πολίτη να σκεφθεί ότι κάποιοι άλλοι, σε άλλα διοικητικά ή δικαστικά όργανα και σχήματα, δεν είναι ανεξάρτητοι και δεν είναι ανεπηρέαστοι [....].

Προφανές είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται στην Καστοριά (έστω και στις εποχές πτώχευσης και ανεργίας εκατομμυρίων στον ιδιωτικό τομέα) το νέο αστυνομικό τμήμα της. Αρχίζει όμως να διαφαίνεται και η ανάγκη νηφαλιότητας και ρεαλισμού. Η τάση δικαιολόγησης μιας δικαστικής ήττας ή αρνητικής απόφασης, μπορεί να εξηγεί σε ένα βαθμό ορισμένες υπερβολές. Αλλά ως εκεί.

Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη λύση είναι η υπέρβαση. Να αφεθούν οι αδιάφθοροι του ΚΣΝΜ να ασκούν με νόμιμη αιτιολογία και τρόπο τα καθήκοντά τους. Και από την άλλη, τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο οι ιδιώτες και ειδικά οι Αστυνομικοί της Καστοριάς, που μοχθούν για την κοινωνική γαλήνη και νομιμότητα με τους υπηρεσιακούς και συνδικαλιστικούς τους φορείς, να στηρίξουν ταυτόχρονα την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου και την σωτηρία του ιστορικού μνημείου. Τελεία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 811.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/4/16

    Γιατί τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι της Καστοριάς ήθελαν να γκρεμιστεί το Μαθιουδάκη; Τι συνέβη και είχαν το ίδιο πάθος με τη κυρία Αντωνίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ