28.2.15

ΟΔΟΣ: Κρέμα καραμελέ


ΟΔΟΣ 23.10.2014 | 761

Οι κατά καιρούς κάτοχοι των τίτλων και διαχειριστές αξιωμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καστοριά, σε Δήμο αλλά και Περιφέρεια, συνηθίζουν να τονίζουν, ότι επιζητούν και δεν ενοχλούνται από την κριτική. Εκτός βέβαια κι’ αν δεν είναι καλοπροαίρετη, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση, όπως διευκρινίζουν, απλά δεν της δίνουν σημασία.

Βεβαίως το γεγονός ότι το κίνητρο της κριτικής είναι κατά βάση άσχετο με την ουσία της, και ότι σ’ αυτή είναι που πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους, είναι ζήτημα το οποίο εδώ και πολλά, μα πολλά χρόνια δεν φαίνεται να απασχολεί τους τοπικούς «άρχοντες». Δεδομένου ότι αν υιοθετηθεί η σχετική γενίκευση και απλούστευση θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι τα κόμματα, τα κατ’ εξοχήν κακόβουλα, κακόπιστα, κακοπροαίρετα και υστερόβουλα fora στην κριτική τους έναντι των αντιπάλων τους, δεν θα έπρεπε λογικά να έχουν καμμιά αξιοπιστία.

Αυτός είναι λόγος για τον οποίο οι κάτοικοι της πόλης για παράδειγμα, οδηγήθηκαν στο σημείο, με την κορύφωση της απελπιστικής κατάστασης και δυσοσμίας της λίμνης, να μπορούν να απολαμβάνουν μαζί με τους κατά καιρούς υπεύθυνους, τα αποτελέσματα της «καλοπροαίρετης» και εύπιστης κριτικής. Και όσων επί πολλά χρόνια τώρα, εντελώς άκριτα, προπαγάνδιζαν ως απλοί αναμεταδότες την καλή, άριστη σχεδόν κατάσταση των νερών της λίμνης.

Συνεπώς, ακόμη και αν τους τελευταίους μήνες η λίμνη μύριζε και έζεχνε, αυτό αν μη τι άλλο συνέβαινε σε μια Καστοριά, πρωτεύουσα της καλόπιστης και καλοπροαίρετης, της εποικοδομητικής – με προτάσεις και όχι αρνήσεις, κριτικής. Άλλως ειπείν, δεν ήταν δα και τόσο μεγάλο κακό που ο ασθενής απεβίωσε, αφού η επέμβαση είχε πετύχει.

27.2.15

To μήνυμα στον τοίχο


ΟΔΟΣ 23.10.2014 | 761


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

«Για να πονέσεις έναν τόπο και τους ανθρώπους του πρέπει πρώτα να το αγαπήσεις». Πρόταση διατυπωμένη στον επίλογο της ενυπόγραφης με τα αρχικά «Α.Δ.» επιστολής που δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Οκτωβρίου, όπου διακρίνεται αναπόφευκτα –πώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε αλλιώς- το αίσθημα θυμού αλλά και απελπισίας για το προδιαγραφόμενο μέλλον τόσο του Γηροκομείου, όσο και της Καστοριάς, από τον/την συντάκτη.

Τα συναισθήματα που κυριεύουν τους πολίτες της Καστοριάς για την ανενεργή πολιτιστική και πολιτισμική ζωή του αστικού ιστού, έρχονται σε απευθείας αντίθεση λοιπόν τα αισθήματα οργής και θυμού της «Α.Δ.» που προς στιγμήν προσπάθησε να «παραμελήσει», αφήνοντας τα έξω από το Γηροκομείο, όσο καθόταν συλλογιζόμενη στο κιόσκι.

Και θα αναρωτηθεί κάποιος πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κλιμάκωση των συναισθημάτων (όπως φτάσει στο γνωστό «εν βρασμώ»), αφού η πόλη όντας «πρωτεύουσα» του νομού, υστερεί σε βασικότατες δομές και Αρχές (τοπικές, περιφερειακές, βουλευτικές και θεσμικές), καθιερώνοντας την ως παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η πόλη έχει την μοναδική ευκαιρία να προστατέψει την πολιτισμική κληρονομιά της μέσω των προσπαθειών που ξεκίνησαν από το μέλος της Ελληνικής Εταιρείας κ. Βασίλειου Τσεμάνη, και επεκτάθηκαν μέσω των μελών της δημοτικής Αρχής που ηγούνταν ο κ. Χατζησυμεωνίδης, κατατάσσοντας την μεταξύ των «επτά σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία της Ευρώπης», το γνωστό πλέον πρόγραμμα διάσωσης της Europa Nostra.

Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς: «Εντός των επιθυμητών ορίων –ως προς τις παραμέτρους- η κατάσταση της λίμνης»

Μετά την ανησυχία της κοινής γνώμης για την κατάσταση της λίμνης και τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς εξέδωσε το πιο κάτω δελτίο τύπου:

Εντός των επιθυμητών ορίων οι τιμές των παραμέτρων των δειγμάτων νερού της λίμνης Καστοριάς που εξετάστηκαν

Από το τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιείται ότι την Τρίτη 09-09- 2014 πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτικός έλεγχος στη λίμνη Ορεστιάδα, στο πλαίσιο παρακολούθησης της ποιότητας των νερών της.

25.2.15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 26.2.2015 | 777

Το στίγμα του τόπου


Πέρασαν επιτέλους και οι αποκριές. Ολοκληρώθηκαν οι πρωτοχρονιάτικες πίττες, αρχίζει μετά απ’ αυτά έστω και αργά το νέο έτος, με το κανονικό, όπως άρχισε με το παλιό, ακόμη και το κινέζικο ημερολόγιο, ενώ δεν αργεί ούτε και με το ημερολόγιο των βουδιστών. Καθώς αυτό των μουσουλμάνων είχε ήδη αρχίσει από το Φθινόπωρο. Και λιγοστεύουν οι δικαιολογίες για όσους έχουν να ασκήσουν δημόσια καθήκοντα...

Διαβάστε επίσης:

ΜΠΕΣΣΗ ΜΙΧΑΗΛ:
H θεωρία των παιγνίων
Game of “Thrones”
Yanis vs Wolfgang

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ:
Περί Αριστείας και Μετριότητας

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ:
Πληθωρισμός εκκλησιών...

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Το πλαίσιο και το ποσοστό οι καταλύτες

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική 

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:
«Εθελοντές της κακουχίας»

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Ώρα να ανασυγκροτηθούμε

ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ:
Τι εξηγεί την Συριζολαγνεία των ΜΜΕ;

Λόγος & Αντίλογος
Ν. Πρώϊος: Η Έλλη 

-Η ελληνική εξαίρεση

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 26.2.2015

Λόγος & Αντίλογος




Το πρόβλημα της λίμνης Καστοριάς



Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Διάβασα το άρθρο σας «περιττές έγνοιες» και νομίζω πως δικαίως προσπαθείτε να αφυπνίσετε συνειδήσεις και να εγείρετε αισθήματα αγάπης προς τον τόπο για να γίνει κάτι επιτέλους στο χρόνιο πρόβλημα που πολλοί νομίζουν ότι θα περάσει σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Συμφωνώ και το έχω διατυπώσει και δημόσια, ότι οι μελέτες επί μελετών πρέπει να σταματήσουν και είναι καιρός να παρθούν διαχειριστικά μέτρα. Στη διαχείριση που συνοδεύεται πάντα από παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων, όπως επισημαίνει η συμπατριώτισσα μας τ. Αν. Καθηγήτρια Οικολογίας κ. Μυρτώ Πυροβέτση, εφαρμόζεις μέτρα διαχείρισης, διαπιστώνεις τις επιπτώσεις και προχωρείς συνέχεια με τροποποιήσεις ή άλλα μέτρα συμπληρωματικά.

Λοιπόν επί του πρακτέου. Προτείνω ο Δήμος να αναλάβει να παίξει καίριο ρόλο και να καλέσει τα παρακάτω άτομα να πάρουν μέρος σε μια ή περισσότερες δημόσιες συνεδριάσεις στην πόλη της Καστοριάς με θέμα: «Διαχειριστικά Μέτρα Απορρύπανσης της Λίμνης Καστοριάς». Ο κατάλογος δεν είναι ο τελικός και μπορεί να κληθούν όλοι οι πρώτοι συμμετέχοντες, από την ανακοίνωση της πρόσκλησης, να προτείνουν ένα ή περισσότερα άτομα που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους μπορούν να συμβάλουν στην υπόδειξη και υλοποίηση εφικτών διαχειριστικών μέτρων.

Δήμος Καστοριάς: «Στην αντιμετώπιση του προβλήματος να συμβάλλει και η κεντρική πολιτική διοίκηση»

Ο δήμος Καστοριάς εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
«Mε πρωτοβουλία του δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή στις 17-10-2014 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο, με την παρουσία της βουλευτού Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου, του αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτηρίου Αδαμόπουλου, του προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Ζ. Παύλου, των αρμοδίων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων, με θέμα την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε στη λίμνη της Καστοριάς.

24.2.15

Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Καστοριάς



Εκδήλωση στην μνήμη της Ελένης Τσαδήλα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΥ: Σχόλιο στην έκθεση «Χάρτινες εικόνες του Αγίου Όρους» από τη συλλογή της αγιορείτικης πινακοθήκης


ΟΔΟΣ 23.10.2014 | 761


49α Δημήτρια Θεσσαλονίκης 
Casa Bianca, 9 Οκτωβρίου-15 Νοεμβρίου 2014


Η σύγχρονη αγιορείτικη δημιουργικότητα στον Πολιτισμό εκδηλώνεται, τα τελευταία χρόνια, με τον δυναμικότερο και εναργέστερο τρόπο στις σημαντικές συλλεκτικές και τεκμηριωτικές–εκδοτικές δράσεις της Σιμωνόπετρας. Είτε ως αγιορείτικη φωτοθήκη, είτε ως αγιορείτικη βιβλιοθήκη, είτε ως αγιορείτικη χαρτοθήκη, είτε ως αγιορείτικη πινακοθήκη, αλλά και ως αγιορείτικη βοτανοθήκη, αγιορείτικη ηχοθήκη, αγιορείτικη προσωπογραφία, αγιορείτικη ταινιοθήκη και άγιοι του Άθω, φωτισμένοι μοναχοί αφανείς αλλά εμπνευσμένοι, υπομονετικοί και εντατικοί πνευματικοί μοχλευτές, ανάμεσά τους ο π. Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης, προσφέρουν σπουδαία έργα, μοναδικής έμπνευσης και εμβέλειας, με συνεργάτες που, ο καθένας από τη σκοπιά του, συμβάλλουν με γνώση, εμπειρογνωμοσύνη και αγάπη.

Εδώ, έχουμε τώρα τις «Χάρτινες εικόνες του Αγίου Όρους» της συλλογής της αγιορείτικης πινακοθήκης, όπως τις καθορίζει ο αξέχαστος Γιώργος Γκολομπίας ως τις ...στάμπες, δηλαδή «τά θρησκευτικά χαρακτικά πού δίνονταν ἀπό τά ὀρθόδοξα μοναστήρια καί ἀπό ἄλλα ἱερά καθιδρύματα στούς προσκυνητές ὡς «εὐλογία», [...] ἀποτελοῦν μία ἰδιαίτερα ἐνδιαφέρουσα πτυχή τῆς ἐκκλησιαστικῆς εἰκονογραφίας τῶν χρόνων τῆς Τουρκοκρατίας [...] αὐτόνομα (μή ἐνταγμένα σε βιβλία) ἔργα, πού στήν πλειονότητά τους μετά τόν 18ο αἰώνα εἶναι χαλκογραφίες» και αποτελούν, όπως συμπληρώνει η Φανή Μαρία Τσιγκάκου, «μία κατηγορία χαρακτικῶν θρησκευτικοῦ προσανατολισμοῦ καί συγκεκριμένου ὁρίζοντα ὑποδοχῆς. Μολονότι συγγενεύουν, τυπολογικά, μέ τις τοπιογραφίες, ἡ λειτουργία τους ὑπερβαίνει τίς διαστάσεις τῆς συγκεκριμένης εἰκαστικῆς δημιουργίας».

23.2.15

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΟΛΟΜΠΙΑ: Οι χάρτινες εικόνες




Οι χάρτινες εικόνες ή στάμπες, δηλαδή τα θρησκευτικά χαρακτικά που δίδονταν από τα ορθόδοξα μοναστήρια και άλλα ιερά ιδρύματα στους προσκυνητές ως «ευλογία», αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή της εκκλησιαστικής εικονογραφίας των χρόνων της Τουρκοκρατίας, που στις μέρες μας βρίσκει όλο και περισσότερο την πρέπουσα αναγνώριση. Πρόκειται για αυτόνομα (μη ενταγμένα σε βιβλία) έργα, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία μετά τον 18ο αιώνα είναι χαλκογραφίες. Απεικονίζουν είτε μοναστήρια και σκήτες είτε αγίους και θρησκευτικές σκηνές με βάση την παράδοση της ορθόδοξης αγιογραφίας.

Οι εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ήταν αναγκασμένα να επιβιώσουν τα ορθόδοξα μοναστικά ιδρύματα στην περίοδο της Τουρκοκρατίας μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη γενναία συνδρομή και συμπαράσταση των πιστών, γι᾿ αυτό οι μονές κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια από τη μια μεριά να προσελκύουν προσκυνητές κι από την άλλη να συλλέγουν ελεημοσύνες και δωρεές στέλνοντας σε μακρινές περιοδείες (ζητείες) τούς «ταξιδιώτες» μοναχούς.

Για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών ήταν απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορούσε την ιστορία των μοναστηριών. Τον σκοπό αυτό της ενημέρωσης και προβολής εξυπηρετούσαν αρχικά τα προσκυνητάρια και οι ιερές περιγραφές που άρχισαν να εκδίδουν, από τον 17ο αιώνα, οι πιο σημαντικές ορθόδοξες μονές, και στη συνέχεια οι τυπωμένες εικόνες του προσκυνήματος ή του προστάτη αγίου, οι οποίες διαδίδονταν σε όλους τους ορθόδοξους πληθυσμούς και διευκόλυναν σημαντικά τις επαφές του μοναστηριού με τον έξω κόσμο. Επιπλέον ήταν μια προτροπή για την πραγματοποίηση προσκυνηματικού ταξιδιού, καθώς και ένα πολύτιμο ενθύμιο για όσους τελικά το επιχειρούσαν.

22.2.15

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΡΑΠΤΟΥ: Όψεις του νέου πολιτικού θεάτρου




Η Νίνα Ράπη (κατάγεται από το Άργος Ορεστικό) είναι θεατρική συγγραφέας, διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος. Με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό και με την εμπειρία της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Γκρίνουιτς, συμμετέχει ως δραματουργός στο Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα, που οργάνωσε η βραβευμένη συγγραφέας Λεία Βιτάλη και πραγματοποιείται στο θεατρικό χώρο Αγγέλων Βήμα.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

11/10/2014 Σε "φιλολογική συζήτηση" για τις "εταίρες" των αρχαίων. Επ' ευκαιρία, θύμισα στην παρέα τις "σοβάδες" των προγόνων μας. Η σοβάς (της σοβάδος), θηλυκό από το επίθετο σοβαρός, εχρησιμοποιείτο για τις εταίρες (η αυθάδης, η αναιδής). Ένας της παρέας, μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε: "εξ ού και ο σοβάς"(!). Πόσος κίνδυνος σοβεί - τόνισα - για παρετυμολογία, αν συσχετίζουμε δυο λέξεις από την ομοιότητα δυο-τριών γραμμάτων τους ή συλλαβών. Ο σοβάς - γνωστό - λέξη τουρκική για το επίχρισμα τοίχων με ασβεστοκονίαμα. Σχετικός μαθητής ρώτησε αν από το αρχαίο άγω προέρχεται η λέξη αγάς(!). Και αυτή η λέξη είναι τουρκική. Σιγά, να μην ήξεραν οι Τούρκοι το ρήμα άγω!

21.2.15

H ανακοίνωση του Eurogroup



Το Eurogroup επαναλαµβάνει την εκτίµησή του για τις αξιοσηµείωτες προσπάθειες προσαρµογής που αναλήφθηκαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδοµάδων, µπήκαµε, µαζί µε τους θεσµούς, σε έναν εντατικό και εποικοδοµητικό διάλογο µε τις νέες ελληνικές αρχές και σήµερα φτάσαµε σε κοινό έδαφος.

ΟΔΟΣ: Περιττές έγνοιες


ΟΔΟΣ 16.10.2014 | 760


Παρά το γεγονός ότι τις περασμένες εβδομάδες εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις μακράς χρονικής διάρκειας –έβρεχε συνεχώς για αρκετές ημέρες– το φαινόμενο των άφθονων νερών, δεν βοήθησε σε τίποτε την λίμνη.

Η δυσοσμία της είναι πρωτοφανής σε ένταση και έκταση αλλά ίσως και σε χρονική διάρκεια. Η κατάσταση δεν έχει κανένα απολύτως αντίστοιχο προηγούμενό της ώστε να συγκριθεί, ως προς όλους τους δείκτες της. Και το χειρότερο είναι, ότι το φαινόμενο, όχι μόνο παρατείνεται, αλλά δείχνει να επιδεινώνεται. Να κλιμακώνεται.

Εκτός πια και αν τα νερά των βροχών που εμπλούτισαν την λίμνη τις περασμένες ημέρες, διασπώντας (αν αυτό μπορεί να συμβεί) ή αραιώνοντας το απελπιστικό πηχτό κυανοπράσινο επιφανειακό ίζημα στην πραγματικότητα, έστω κι’ αν δεν φαίνεται, βοήθησαν την κατάσταση. Οπότε, ακόμη χειρότερα, δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί πόσο πιο αποκρουστικό και οξύ θα ήταν το πρόβλημα, αν δεν είχαν προηγηθεί οι βροχοπτώσεις και δεν είχε... βελτιωθεί η κατάσταση.

‘Η εκτός κι’ αν ακριβώς αντίθετα με την παραπάνω αισιόδοξη εκδοχή, εκτός κι’ αν οι βροχές επιδείνωσαν την κατάσταση για κάποια αιτία χημικής αντίδρασης ή διάσπασης, και για τον λόγο αυτό τις τελευταίες ημέρες, η δυσοσμία (η λέξη «μπόχα» μάλλον ταιριάζει περισσότερο) δεν έχει κανένα προηγούμενό της.
-Τι απ’ όλα αυτά συμβαίνει, δυο μήνες μετά, κανείς δεν γνωρίζει.

Τοξικό φυτοπλαγκτόν «πνίγει» τη λίμνη

Μια πράσινη κρούστα έχει καλύψει σε μεγάλο μέρος την επιφάνεια της λίμνης, καταστρέφοντας κάθε ίχνος ζωής

Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα

ΣE ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ έχει περιέλθει η λίμνη της Καστοριάς τον τελευταίο μήνα καθώς έχει καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ασπριδερής, λόγω ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν, ενώ αναδύεται και έντονη δυσοσμία.
Ως κυριότερες αιτίες προβάλλονται η ρύπανση από τα αστικά λύματα, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα της λίμνης με την εισαγωγή ψαριών.
Η καθηγήτρια Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μαρία Μουστάκα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο,  χαρακτηρίζει «πολιτικό» το θέμα της λίμνης, αφού η κατάστασή της παρακολουθείται στενά τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα και προτάσεις, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει, όπως τονίζει, οργανωμένο σχέδιο και πολιτική βούληση για τη σωτηρία της.

Ανακοίνωση των Εν.Δημο.

Οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται αλλά η δυσωδία και η κάκιστη οπτική εικόνα της λίμνης αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Έτσι και φέτος η χαρακτηριστική μυρωδιά και η “πρασινάδα”, έδωσαν ξανά το παρόν.
Αυτή την φορά δε, μάλλον λόγω των συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών, τα φαινόμενα είναι ακόμη πιο έντονα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της πόλης να μην μπορούν πλέον να ανοίξουν τα παράθυρά τους.Είναι ευνόητο επίσης ότι οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία της πόλης και όχι μόνο, είναι τεράστιες.

20.2.15

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ 18.9.2014 | 756

«Γουνοφόρα ζώα, περιβάλλον και ανάπτυξη»


Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Στο υπ’ αριθμόν φύλλο 756/18.9.2014 και στον «Λόγο και αντίλογο» (σελ 9-10) της εγκρίτου εφημερίδος σας, υπάρχει μια σαφής, σωστή και αξιόλογος αναφορά στα «Γουνοφόρα ζώα, περιβάλλον και ανάπτυξη» του αγαπητού και γνωστού συναδέλφου μου, καθηγητή κ. Δαουτόπουλου, στην οποία περιγράφονται τα σημαντικά στοιχεία και προοπτικές για τα γουνοφόρα ζώα που αποτελούν την ζωή και ελπίδα για την ανάπτυξη της αγαπημένης μας Καστοριάς.

Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να καταγράψω μερικές συμπληρωματικές σημειώσεις μου στα όσα και εγώ κατά καιρούς έγραψα στην ΟΔΟ γι’ αυτό και άλλα θέματα που απασχολούν την πόλη μας, χωρίς να μπορώ πάντοτε να συναγωνισθώ τον αγαπητό συμπατριώτη μας Δρ. Πηχιών.

18.2.15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 19.2.2015 | 776

Χάσκαρης

Μαύρο | Άσπρο | Καλό | Κακό

Αγαπητή ΟΔΟΣ, η Καστοριά που κινείται στο Ναδίρ έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης στην Περιφέρεια, δεν αρκείται σε συμπεράσματα, αλλά εννοείται ότι περιμένει να δει πράξεις στα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Και στις πράξεις κατά την άποψή μου, δεν περιλαμβάνονται ημίμετρα (μόνο) οι όσες προσπάθειες ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης καταβάλλονται. Αυτά μπορούν να είναι έργα και άλλων φορέων. Έξι μήνες αργότερα, περίμενα αντίθετα, να δω ότι για την Καστοριά κάτι πράγματι κινείται, με θετική προοπτική, ή «πρόσημο» όπως είναι η έκφραση του συρμού. Πλην όμως αν δεν απατώμαι, δεν άλλαξε τίποτε. 

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Εθνικές εκλογές 2015

ΜΕΡΟΠΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΓΕΛ:
Κόκκινο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΑΝΤΣΟΥ:
Κριτική λογοτεχνική ανάγνωση των πεζογραφημάτων της Ουρανίας Μπάγγου Σαν τη μύτη του Τζων Γουέιν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ:
Το κρυφό σχολειό
το ανίδρυτο σχολειό της Καστορίας

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική 

Λόγος & αντίλογος
Νίκος Πρώϊος

-Βιβλίο: Ο Άγιος Ζαμπλακάς

-Η καφέ αρκούδα

-Οι αναμεταδόσεις της ΜΕΤ και της ROH

-Η ρητορεία της «πλατείας»

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 19.2.2015

ΟΔΟΣ: Το δικαίωμα της Καστοριάς στην Γούνα και οι… (δημοκρατικές) αντιλήψεις του Σ.Ε.Γ.

ΟΔΟΣ: Η απαγωγή της Γούνας 3.4.2014 | 734


Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών –τίτλος που σε ισχύ παραπέμπει στην επωνυμία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων- να εξαιρεί την ΟΔΟ, από την ενημέρωση, τα δελτία τύπου και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος ή των εκθέσεων που πραγματοποίησε ή προγραμματίζει, είναι αποκαλυπτική. Του τρόπου με τον οποίο ιδιωτικός βέβαια φορέας που διαχειρίζεται ωστόσο ευρύτερο, κοινό αγαθό –την υπόθεση της Γούνας– κατά το φαινομενικά  διακριτικό δικαίωμά του,  χειρίζεται και το ζήτημα των δημόσιων σχέσεων και της προβολής του.

ΤΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ γεγονός ότι ο αποκλεισμός της ΟΔΟΥ οφείλεται προφανώς στο ότι η εφημερίδα ασκεί κριτική για την επιχείρηση διασποράς της γούνας εκτός Καστοριάς και ειδικά της αρπαγής της Διεθνούς Έκθεσης μακριά από την Καστοριά, διασπώντας τον κόσμο των γουνοποιών και προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στα κοινά συμφέροντα του τόπου, είναι ένα θέμα που προδίδει και τα κίνητρα των εξαιρέσεων.

Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας»

Ύστερα από συνεχείς οχλήσεις αλλά και την έκδηλη ανησυχία μελών μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

1) Όντως έγιναν προτάσεις από μερίδα γουνοποιών αλλά και του Σ.Ε.Γ. :
α) Για την αυτοδιάλυση όλων των φορέων γούνας.
β) Για μεταφορά της Έκθεσης στην Αθήνα.

2) Οι προτάσεις αυτές απερρίφθησαν ομόφωνα από το Δ.Σ. του Σ.Γ.Κ. ως απαράδεκτες μιας και δεν συνάδουν με το καταστατικό και τη φιλοσοφία της Διοίκησης και των 350 Μελών του Σ.Γ.Κ.

Λόγος & Αντίλογος

Αγαπητοί φίλοι γουναράδες,

Αυτήν την φορά η γραφή θ’ αναφερθεί στο γνωστό και πολύ ουσιαστικό, επικοινωνιακό πρόβλημα των λειτουργών του επαγγέλματος της γουναρικής.
Η αφορμή μάς δόθηκε από την τελευταία Έκθεση Γούνας για δεύτερη εν συνεχεία χρονιά στον ίδιο χώρο, τον «Νέο Παρθενώνα», ένα τεχνικό έργο υψηλών προδιαγραφών αφιερωμένο στην λεπτή ευαισθησία της γυναικείας ομορφιάς με το στολίδι της γούνας.

Η αλήθεια είναι πως πέρυσι η Έκθεση έγινε με προβλήματα, όπως ημιτελή δώματα, χώροι υποδοχής και περιβάλλοντες χώροι, ηλεκτρικές ελλείψεις και πολλά άλλα, γιατί τα χρήματα δεν έφταναν έγκαιρα και υπήρχε ο φόβος ακόμη και της ματαίωσής της. Εδώ, προς τιμήν του προέδρου του Συνδέσμου Γουνοποιών «Ο προφήτης Ηλίας» κ. Ηρ. Καλλισθένη και των λοιπών μελών του, ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και η Έκθεση αποτέλεσε γεγονός. Φυσικά η συμμετοχή ήταν περιορισμένη, γιατί υπήρχε η υποψία και κακεντρέχεια πως το κτήριο δεν θα είναι έτοιμο. Κι όμως λειτούργησε προς πείσμα των αντιρρησιών... Εφέτος που ολοκληρώθηκε το κτήριο και τοποθετήθηκαν τα προϊόντα της εσωτερικής παραγωγής, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη, όπως αυξημένα ήταν και τα κέρδη, προερχόμενα από διάφορες χώρες.

17.2.15

Grexit



ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Άγνωστες ηρωίδες του Σαράντα


ΟΔΟΣ 23.10.2014 | 761

Πως γράφω με ιδιαίτερη ευαισθησία για τις γυναίκες έλεγε το ιδιαιτέρως τιμητικό βιογραφικό μου που κυκλοφόρησε μες στο καλοκαίρι το δραστήριο Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς-ευχαριστώ θερμά τον φορέα, ξεχωριστά την ψυχή του κ. Βασίλη Κιοσσέ, για την όλη συνεργασία κι όχι μόνο για τη συγκεκριμένη τιμή. Μα, άθελά τους, με έβαλαν σε πολλές σκέψεις: Αν ήμουν άντρας θα με απασχολούσε άραγε όσο τώρα η προσφορά των γυναικών στην πρόοδο της κοινωνίας; Ή θα τηρούσα την κλασική στάση των αντρών, που μόνο με τη συμβολή του δικού τους φύλου στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν ασχοληθεί, φτάνοντας στο σημείο να αγνοούν παντελώς αυτή της γυναίκας;
Φοβάμαι πως δε θα ‘μουν εξαίρεση και πως θα ‘κανα το ίδιο λάθος. Μα και πάλι: πώς θα μπορούσα να κλείνω τα μάτια μπροστά στις περιπτώσεις γυναικών ηρωίδων που αποκαλύπτονται αβίαστα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά ξεχνιούνται γρήγορα και ξαναπέφτουν στην αφάνεια;
Ε, λοιπόν, ευτυχώς που είμαι γυναίκα και δεν ξεχνώ εύκολα τις γυναίκες ηρωίδες που έχει ν’ αναδείξει η Ιστορία του τόπου μας και μάλιστα κάθε της σελίδα. Και αυτός είναι ο λόγος που γράφω σήμερα: για να μιλήσω με τους άλλους, μ’ εσάς τους σεβαστούς κι αγαπητούς αναγνώστες, για δύο ξεχωριστές γυναίκες που γνώρισα πολύ πρόσφατα και που έχουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: και οι δυο τους είναι γυναίκες που έκαναν κάτι ξεχωριστό, κάτι ηρωικό ακριβώς την εποχή του Σαράντα και της στους Γερμανούς Κατοχής.

Η δημιουργία του «Μακεδονικού»

Στις 7 του Οκτώβρη του 1875, ο σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ ανακοίνωσε λιτά και σεμνά ότι δεν υπήρχε γρόσι για πληρωμές προς εξυπηρέτηση των δανείων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας: Χρεωκοπία! Το μόνο που είχαν να κάνουν οι δανειστές ήταν ν’ αρχίσουν να κλαίνε τα λεφτά τους ομαδικά. Κατασχέσεις και επιβολές διαχειριστικών ελέγχων δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα εξευρωπαϊσμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Άλλωστε, τα χρήματα των δανείων είχαν γίνει θηράματα στο σαφάρι των «δικών μας παιδιών».

16.2.15

ΣΑΣΑΣ ΤΖΗΜΑΚΑ-ΝΑΤΣΙΝΑ: Σαν την μύτη του Τζων Γουέϊν


ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΠΑΓΓΟΥ: Σαν τη μύτη του Τζων Γουέιν κι άλλα πεζογραφήματα
Εκδόσεις Θράκα. Ιούνιος 2014.


ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ της ζωής μας, όσο πιο μακριά προχωράμε τόσο περισσότερο προσπαθούμε να επιστρέψουμε στο φως των χρόνων της αθωότητας. Ψάχνουμε φευγαλέες εικόνες, ιδέες, φαντασίες, ήχους και χρώματα, κομμάτια της μνήμης, και συνθέτουμε ένα μωσαϊκό αναμνήσεων που είναι η ίδια μας η ύπαρξη.

ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙ και η Ουρανία Μπάγγου στο τελευταίο της βιβλίο «Σαν την μύτη του Τζων Γουέϊν». Ψάχνει. Ανοίγει το μαγικό κουτί των παιδικών της αναμνήσεων και ανασύρει μνήμες προσωπικές ή αγαπημένων φίλων. Φωτογραφίζει με την μηχανή της μνήμης όσα συμβαίνουν γύρω της, τα κρατάει πολύτιμα φυλαχτά, και όταν έρθει η στιγμή, αδράχνει την πένα της για να υφάνει πάνω στο λευκό χαρτί περίτεχνα χειροτεχνήματα: γεγονότα από το παρελθόν που προβάλλονται μπροστά μας λες και συμβαίνουν μόλις τώρα.

15.2.15

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ 2.10.2014 | 758


Κύριε Διευθυντά,

Εργάζομαι πέντε χρόνια στο Γηροκομείο «Λαζ. & Αθηνάς Ρίζου», και η πρώτη μου σκέψη ήταν να μην ασχοληθώ με αυτήν την ανώνυμη επιστολή. Όμως συνεχίστηκε και την επόμενη εβδομάδα από την εφημερίδα σας, γι’ αυτό θεώρησα σκόπιμο να πω κάποια πράγματα που αφορούν κυρίως τις εργαζόμενες. Για την δραστηριότητα και τις προσπάθειες του Δ.Σ., με το οποίο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, θα χρειαζόταν ένα πολύ μεγαλύτερο κείμενο.

Ας ξεκινήσω από το πρώτο σχόλιο της επιστολής. Τα αισθήματα οργής και θυμού της κας Α.Δ. για τα σκουπίδια και τους σπασμένους και ριγμένους κάδους θα έπρεπε να τα εισπράξουν τα νεαρά παιδιά και όλοι αυτοί που παρκάρουν (ειδικά την Τετάρτη) στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου και έχουν αυτή την αγωγή.

Οι κήποι του Γηροκομείου τα δύο τελευταία χρόνια καλλιεργούνται από το «Δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας – Σπορείο» με προσφορά λαχανικών στο Γηροκομείο. Τα υπόλοιπα τμήματα καθαρίζονται και κουρεύονται περιστασιακά από το συνεργείο του Δήμου, που γνωρίζουμε ότι δεν διαθέτει επαρκή αριθμό εργαζομένων σε αυτό τον κλάδο. Φέτος ειδικά και με αυτές τις βροχοπτώσεις όσες φορές και αν κουρεύτηκαν ξαναφύτρωσαν αμέσως.

14.2.15

Απόψε απ' ευθείας από την Νέα Υόρκη





Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο ΤΕΙ Καστοριάς

Λόγος & Αντίλογος

Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Σας στέλνω αυτά τα γλωσσικά ολισθήματα από ένα μικρό δελτίο για την κακοκαιρία.

Η δημοσιογράφος του καναλιού ανακοινώνει τι θα δούμε: εικόνες χάους των πληγείσων περιοχών!
Ο δημοσιογράφος (και ο εικονολήπτης) είναι προφανώς γίγαντας, αφού δείχνει, στο ύψος του στήθους του, το ίχνος από το νερό στον τοίχο και λέει: το νερό έφτασε το ένα και εβδομήντα.
Για ένα περιστατικό όπου ένα δέντρο έπεσε και έκλεισε τον δρόμο: Ξεριζώθηκαν δέντρα και κλαδιά!

13.2.15

Λόγος & Αντίλογος




 Ο «Πατροπαύλος» μας! 


Ανήκω κι εγώ, όπως και τόσοι άλλοι, σ’ εκείνους που παρακολουθούν και διαβάζουν τις απόψεις του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης. Διαβάζω τον λόγο του κι αναθαρρώ. Κι ο λόγος του είναι απλός, σαφής, δίχως περιστροφές, απροκατάληπτος, και γι’ αυτό μεγαλειώδης! Λόγος σαν άνεμος που διώχνει τα νεφελώματα της πλάνης, για να φανερώσει σε κάθε άνθρωπο, αμαθή ή πολυμαθή, πλούσιο ή πένητα, το ζοφερό τοπίο της πολιτικής μας αλήθειας! Της απόκαρδης ετούτης αλήθειας, όπου μας περιγράφει την πολιτική εξουσία να ανοσιουργεί πάνω στα ταπεινά όνειρα των ανθρώπων και στη μακραίωνη ιστορία της πατρίδας.

12.2.15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ



ΟΔΟΣ 12.2.2015 | 775

στα ζάρια


Τις ώρες που το σημερινό φύλλο βρισκόταν στο τυπογραφείο το Eurogroup συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών, βρισκόταν πλέον ενώπιος ενωπίω, με όψεις της αλήθειας. Το παρόν και μεσοπρόθεσμο μέλλον της Ελλάδος ρυθμίζονταν ανάμεσα σε λέξεις και σε τίτλους, σε λεπτές διατυπώσεις, χοντρές εκατέρωθεν απειλές, σε σοβαρά και δευτερεύοντα ζητήματα: κυριολεκτικά στα ζάρια. Ταυτοχρόνως, παίζεται κατά κάποιο τρόπο στα ζάρια και η Καστοριά, αφού το μέλλον της «αριστεράς» στην περιοχή –που αποτελεί ευθύνη πια του βουλευτή κ. Ευαγ. Διαμαντόπουλου– με την εδραίωση της επιρροής της ή την παρένθεσή της, μπορεί να επανακαθορίσει τις τύχες του τόπου... 

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ:
Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία

Σ.ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Της συγχώρεσης και της συγγνώμης…

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Φύση και αγροτική παραγωγή

ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ:
Ένα παραμύθι για τις Απόκριες
Ο Ταραμάς και ο Τυρεσθίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ:
Το κρυφό σχολειό
το ανίδρυτο σχολειό της Καστορίας

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική 

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ:
Η προφανής γοητεία της αριστεράς και της δεξιάς

-Δύο όπερες στην ίδια παράσταση

-Γιατί η αριστερά μας ταιριάζει, και γιατί πάντα μας απογοητεύει

-Κουπόνι 1+1 προσφοράς για την όπερα του Σαββάτου

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 12.2.2015 | 775

11.2.15

ΟΔΟΣ: Πέντε-δέκα λέξεις


ΟΔΟΣ 9.10.2014 | 759

Αίσθηση δροσοσταλίδας προκάλεσαν τα πολλά και θετικά σχόλια, σε ηλεκτρονική κυρίως μορφή, κατά κανόνα ανώνυμα, που έφθασαν στο blog της ΟΔΟΥ στο διαδίκτυο, μετά την κυκλοφορία του φύλλου της περασμένης Πέμπτης. Αφορμή στάθηκε επιστολή-άρθρο της αναγνώστριας, για το Γηροκομείο Καστοριάς που ζήτησε να δημοσιευτεί (στο προηγούμενο φύλλο) με τα αρχικά γράμματα του ονοματεπωνύμου της. Δεν έλειψαν βέβαια και τα τηλεφωνήματα, ανώνυμα, επώνυμα ή και ψευδώνυμα.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι θετικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, με αφορμή τις εύστοχες παρατηρήσεις του άρθρου, ήταν πράγματι, αναλογικά πολλές. Σε μια Καστοριά με σοβαρή καχεξία στο ζήτημα της κοινωνικής συνείδησης, οι αντιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρωτοφανείς. Και ελπιδοφόρες.

Για τον λόγο αυτό, από άποψη ουσίας η «δροσοσταλίδα», ήταν μάλλον καυτή. Ίσως, το ότι η επιστολή-καταγγελία για το Γηροκομείο αφορά θέμα το οποίο όλοι γνωρίζουν, αλλά σχεδόν κανείς δεν αναφέρεται σ’ αυτό, όπως ακριβώς και κατά κανόνα συμβαίνει σε κλειστές, υπερσυντηρητικές κοινωνίες, να είναι μια εξήγηση. Αφορμές και εξηγήσεις γι’ αυτό το «ευχάριστο» ξέσπασμα, προσφέρονται πολλές.

Λίγο το γεγονός ότι αν και με σαφήνεια φαίνεται από το περιεχόμενο της επιστολής, η «ανώνυμη» δεν κατάγεται από την Καστοριά, αλλά βρέθηκε περιστασιακά και πλέον κατοικεί μόνιμα, κατ’ επιλογή ή υποχρεωτικά, ωστόσο δείχνει ενδιαφέρον για ένα υπαρκτό σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό.

10.2.15

ΟΔΟΣ: 1+1




Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός
για την "Γιολάντα" του Tchaikovsky και τον "Πύργο του Κυανοπώγωνα" του Bartók.


Οι 30 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029638 και e-mail: odos-kst@otenet.gr) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 36,00 ευρώ στην τιμή των 18,00 ευρώ.
Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (του φύλλου 775 της Πέμπτης 12.2.2015) την ημέρα της αναμετάδοσης από την Νέα Υόρκη το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 19:30, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.
Ευγενική χορηγία της ΟΔΟΥ


Λόγος & Αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Στο υπ’ αριθμόν 746 φύλλο της ΟΔΟΥ της περασμένης εβδομάδας  και στην στήλη «Λόγος και Αντίλογος» της 19ης σελίδας, στην αναφορά του αναγνώστη σας κ. Νικολάου Πρώϊου με τίτλο «Η πόλις Καστοριά την περίοδο 1940-1970» (που μας θύμισε υπέροχους ανθρώπους επαγγελματίες) στην ενότητα «Καφενεία», υπήρξε κι ένα από τα παλαιότερα αλλά και με την μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας των αδερφών Ήργη (19 52-1998) στην Κάτω Αγορά. Εκείνα τα χρόνια υπήρξε κέντρο συνάντησης εργολάβων, μηχανικών, λεωφορειούχων κ.ά.
Εάν είναι δυνατόν να προστεθεί το όνομα τους τιμώντας την μνήμη τους.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Αναγνώστης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 747

Σχετικά:
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΩΪΟΥ: Η πόλις Καστοριά την περίοδο 1940-1970

Λόγος & Αντίλογος

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Στο τελευταίο τεύχος (αρ. 747) της εγκρίτου εφημερίδος σου και στο αναγραφόμενα από τον κ. Ν. Πρώϊος στην στήλη «Λόγος & αντίλογος», υπάρχει μία παράλειψη στις επιχειρήσεις της Καστοριάς 1940-1970 και αν νομίζεις ότι πρέπει να αναφερθούν και αυτές θα ήταν σωστή συμπλήρωση:
Κεραμοποιία-ταβλοποιία: Υιών Αν. Κοβάτση. Εμπορίας ξυλείας: Χρήστος Βέργος, Δημήτριος Βέργος, Υιών Αν. Κοβάτση, Γκρούντα. Λιγνιτωρυχεία-χρωμιορυχεία: Υιών Αν. Κοβάτση.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Αναστάσιος Κοβάτσης
καθηγητής πανεπιστημίων

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 749


Σχετικά:
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΩΪΟΥ: Η πόλις Καστοριά την περίοδο 1940-1970

9.2.15

Περιορισμοί



Η επιφάνεια της καθιερωμένης υπερυψωμένης εξέδρας των επισήμων κατά τις παρελάσεις των εθνικών εορτών, μετά απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, περιορίστηκε σημαντικά, όπως διακρίνεται και στην φωτογραφία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 762

Λόγος & Αντίλογος | ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΡΩΪΟΥ: Η πόλις της Καστοριάς την περίοδο 1940-1970

Ύστερα από τα σοβαρά διεθνή και εγχώρια γεγονότα, όλες οι χώρες και οι πόλεις τους άρχισαν να βρίσκουν τον ρυθμό της καθημερινότητας.
Τα νέα προβλήματα της μαζικής μετακίνησης ολόκληρων ομάδων ανθρώπων όπως Εβραίων και κατοίκων των χωριών λόγω του πολέμου δημιούργησαν το πολυσύνθετο πρόβλημα της αστυφιλίας, με συνέπεια να δημιουργηθούν μεγάλες πόλεις και αρκετές περιφερειακές, μεταξύ αυτών και η πόλις Καστοριά. Η Καστοριά δέχτηκε αυτή την επίδραση με σοβαρές συνέπειες, από τις οποίες η πιο μεγάλη είναι η αλλοίωση που πραγματοποιήθηκε τόσο στο εδαφικό περιβάλλον, όσο και στην πληθυσμιακή της μορφή.

8.2.15

ΟΛΓΑΣ ΝΤΕΛΛΑ: Το φρέαρ της παραμυθίας





Η παραμυθία των παραμυθιών της Φωτεινής Φραγκούλη

H παραμυθία των παραμυθιών. Υπάρχει μονάχα για κείνους που την έχουν απόλυτη ανάγκη. Για τους σαλεμένους και τους αλαφροΐσκιωτους. Για εκείνους τους σαν παιδιά, που τούτοι μονάχα μπορούν να δουν «τους αγγέλους με τα χρυσά φτερά»(1) να φωλιάζουν κάτω από «νησιά Κοχύλια». Μπορεί να ταξιδεύεις «χρόνια στα πέλαγα». Και ποτέ να μην τους δεις. Μπορεί μονάχα μια φορά να τους ανταμώσεις. Να αξιωθείς να δεις «τα κοράλλια να αναδύονται». Τα νησιά Κοχύλια. Σαν πυροφάνι εις το μέσον της θαλάσσης. Και από μέσα τους να βγαίνουν οι άγγελοι, «η άγια μορφή των αγγέλων και τα μάτια τους τ’ απόξενα». Με «σιωπή» μονάχα υποδέχεσαι το θαύμα τούτο. «Λέξη δε βγαίνει από το στόμα». Ή κι αν βγει είναι μονάχα λέξη-παραμύθι. Λέξη για να παρηγορήσει με το ασύλληπτο που ανοίγει κάποτε εντός της πραγματικής ζωής. Ή που ανοίγει εντός της η πραγματική ζωή.

Επόμενη αναμετάδοση από την Νέα Υόρκη





Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 19:30 στο ΤΕΙ Καστοριάς

Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Γιολάντα 

       Иоланта | Iolanta
Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι | Пётр Ильи́ч Чайко́вский 1840 - 1893

Béla Bartók: Ο πύργος του Κυανοπώγωνα

      Bluebeard's Castle | A kékszakállú herceg vára
Μπέλα Μπάρτοκ | Béla Bartók 1881 - 1945


Metropolitan Opera. Διεύθυνση ορχήστρας: Valery Gergiev. Σκηνοθεσία: Mariusz Trelinski. Γιολάντα: Anna Nebtrenko. Κόμης Τριστάν Βοντεμόν: Piotr Beczala. Ρόμπερτ: Alexey Markov. Ιμπν-Χακία: Elchin Azizov. Βασιλιάς Ρενέ: Alexei Tanovitski. Τζούντιθ: Nadja Michael. Κυανοπώγων: Mikhail Petrenko. Σκηνικά: Boris Kudlicka. Κουστούμια: Marek Adamski. Φωτισμοί: Marc Heinz. Χορογραφίες: Tomasz Wygoda. Video Projection Design: Bartek Macias

Λόγος & Αντίλογος

"Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνικήν" διαβάζουμε στη νέα στήλη της "ΟΔΟΥ". Εκπλήσσομαι δυσάρεστα, γιατί ο αρθρογράφος με την αυθαίρετη χρήση του τελικού -ν- (σε δύο λέξεις) παραποιεί έναν τόσο σημαντικό στίχο του Οδυσσέα Ελύτη.
"Τὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική" διαβάζουμε στο «Ἄξιον ἐστί» (Τα Πάθη, Ψαλμός Β΄)

7.2.15

ΧΑΡΑΣ ΣΑΡΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ: Η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής προόδου


ΟΔΟΣ 9.10.2014 |  759


Πολιτισμός και ανάπτυξη:
εννοιολογικοί προσδιορισμοί


Στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτισμικής κρίσης και με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση και την πολυπολιτισμικότητα της σύγχρονης κοινωνίας, προβάλλει αναγκαία όσο ποτέ η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και στη διαπολιτιστική επικοινωνία. Εξάλλου με δεδομένη τη συνειδητοποίηση της αποτυχίας του δυτικού τρόπου ανάπτυξης, είναι επίκαιρη όσο ποτέ η συζήτηση σχετικά με τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πολιτισμοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης. Ήδη στη δεκαετία του ‘80 πολλοί επιστήμονες αλλά και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ και η UNESCO, αναβιώνουν το διαφωτιστικό ιδεώδες του πολιτισμού που συμπεριλαμβάνει ένα σύμπλεγμα πνευματικών, υλικών και συναισθηματικών στοιχείων που χαρακτηρίζουν μια κοινωνία, ενώ η ανάπτυξη επαναπροσδιορίζεται ως μια συνολική
πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική πρόοδος που συνίσταται στην πολιτική και οικονομική ευημερία του ατόμου, στις ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και περίθαλψης και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλα τα μέλη της κοινωνίας (2).

Η Καστοριά στο επίκεντρο της Europa Nostra




του Ιωάννη Σκόρδα | ΟΔΟΣ

Όπως έγραψε η ΟΔΟΣ στο προηγούμενο φύλλο και εμπλουτίζοντας το ρεπορτάζ για την Europa Nostra (Ε.Ν.), ομάδα ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικών από την Ε.Ν. την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, επισκέφθηκε πλήθος σημαντικών αρχοντικών του 18ου και 19ου αιώνα στην Καστοριά, εκ των οποίων τα περισσότερα παραμένουν σε ετοιμόρροπη κατάσταση, με στόχο την κινητοποίηση για την διάσωσή τους.

6.2.15

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ: Χωρίς καλό τέλος


ΟΔΟΣ 30.10.2014 | 762

για το «κοινωνικό και μαύρο» αφήγημα 

της Χρυσούλας Πατρώνου –Παπατέρπου



[…] Ο λογοτέχνης δεν πρέπει να είναι ο δικαστής των προσώπων του και αυτών που λένε, αλλά μόνο ο αμερόληπτος μάρτυρας […]
Αντόν Τσέχωφ (προς Α. Σουβόριν, 1888)



Η Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου δεν χρειάζεται συστάσεις. Αποτελεί διακριτό πια στοιχείο στον πολιτιστικό ορίζοντα της καστοριανής πολιτείας. Άοκνη, αθόρυβη, χαμηλών τόνων, μελετηρή και με ικανό πνευματικό διαμέτρημα, εκτός από την θητεία της στην μετάφραση ευρωπαϊκής ποίησης, τον καίριο δημόσιο λόγο και την κοινωνική της δράση, θητεύει από καιρό τώρα και στο «διήγημα μικρής φόρμας». Το βιβλίο της, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Κοράλλι» στην Αθήνα, περιλαμβάνει εικοσιέξη σύντομα διηγήματα από τα οποία τα δεκατέσσερα έχουν πρωτοδημοσιευθεί στο -κατά μείζονα λόγο …πολιτιστικό- έντυπο της πόλης, την εφημερίδα «ΟΔΟΣ» του Παν. Μπαϊρακτάρη μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Όλα διηγήματα της ΧΠΠ αντλούν τη θεματολογία τους από της ζωή μιας επαρχιακής πόλης- της Καστοριάς εν προκειμένω, άσχετα αν η πόλη ποτέ δεν αναφέρεται με τ’ όνομά της- και με χρονικό πλαίσιο, όπου οι ιστορίες λαβαίνουν χώρα, αυτό των δεκαετιών μεταξύ ’50 και ‘80. Τα διηγήματά της τα χαρακτηρίζει καθαρό βλέμμα, σαφήνεια στόχων και νοήματος, ειλικρίνεια και τιμιότητα. Χωρίς λογοτεχνίζοντα ή εξεζητημένο λόγο η ΧΠΠ αποφασίζει να μιλήσει για πράγματα για τα οποία συνήθως δεν μιλάμε. Συχνά μιλά γι’ αυτά με κάποιο σαρκασμό ή με πικρό υπομειδίαμα, και σχεδόν ποτέ με τρόπο μελοδραματικό.

ΟΔΟΣ: Europa Nostra





του Ιωάννη Σκόρδα | ΟΔΟΣ

Oι ειδικοί στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς από την Europa Nostra και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επισκέφτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την πόλη της Καστοριάς, μία εκ των 7 περισσότερο απειλούμενων περιοχών και μνημείων. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς καλούνται μέσω της Europa Nostra, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την σωτηρία των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές.

5.2.15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 5.2.2015 | 774

δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη


Στο φύλλο της εβδομάδας αυτής περιλαμβάνεται αφιέρωμα για την Ελένη Τσαδήλα που έφυγε στις 15 Ιανουαρίου. Σε ηλικία μόλις 54 ετών μετά από 1,5 χρόνο σκληρής και άνισης μάχης. Βυθίζοντας στην θλίψη και το πένθος τους οικείους της. Και λόγω της μακροχρόνιας εξωστρέφειας της, προκαλώντας ένα αληθινά μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη. Μιας και η θλίψη αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, σε αυτό το κενό οφείλεται το αφιέρωμα, έστω κι’ αν τίποτε δεν θα είναι αρκετό.


ΑΝΝΑ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΛΑΟΥΜΤΖΗΣ
ΡΩΜΥΛΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΙΑΚΑΣ
ΞΕΝΙΑ Θ. ΜΠΑΛΛΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΣ
ΣΟΝΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΤΡΩΝΟΥ-ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ
ΝΙΝΑ ΡΑΠΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΕΚΙΟΥ
ΝΩΝΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

Πέμπτη 5.2.2015 | 774

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΟΔΟΣ 5.2.2015 | 774

η επόμενη ημέρα


Οι πρώτες επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τα εσωτερικά ζητήματα αλλά και τις διεθνείς σχέσεις χώρας ιδίως τις οικονομικές και πολιτικές, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και στην πιο νηφάλια προσέγγισή τους, προκαλούν σημαντικές απορίες και εύλογα ερωτηματικά. Ανεξάρτητοι Έλληνες και ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία) σε συνάφεια με τους Podemos (Ισπανία), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία στον αντίποδα, να συγκροτούν με τον ΣυΡιζΑ και τις προτάσεις από Καραμανλή και Αβραμόπουλο ως τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για πρόεδρο της Δημοκρατίας μέτωπο συνάφειας και πρακτικής σύμπνοιας είναι πράγματι κάτι που δεν εξηγείται εύκολα....

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 5.2.2015 | 774

4.2.15

Τρίτα Κορομηλιάς: μια νεολιθική θέση σε ένα τοπίο που αλλάζει δραστικά



Στον ανισόπεδο κόμβο

ενός σύγχρονου οδικού άξονα στην ΠΕ Καστοριάς



Μια παραποτάμια αρχαιολογική θέση, που χρονολογείται στη Νεότερη Νεολιθική, πιθανόν στην 5η χιλιετία, με υπόβαθρό της αποθέσεις μιας παλιάς κοίτης ποταμού-κλάδου του Αλιάκμονα, αναγνωρίστηκε στις αρχές Ιουλίου 2013 από την ΚΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η θέση εντοπίστηκε στις παρειές τεχνικών έργων για τη δημιουργία του Ανισόπεδου Κόμβου (α/κ) Κορομηλιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στο πλαίσιο κατασκευής ενός νέου οδικού άξονα της χώρας, του ενταγμένου στο τρέχον ΕΣΠΑ έργου «Κάθετος Άξονας 45 της Εγνατίας οδού Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή».

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

22/9/2014 τοπικός τύπος. Υποβολιμιαίο υπόμνημα προς τον αντιπεριφερειάρχη. Το ορθόν: υποβολιμαίο. (το γινόμενο με υπόδειξη και επιρροή άλλου, ο οποίος αποβλέπει σε κάτι.). Στον υποψήφιο βουλευτή έκανε ερωτήματα υποβολιμαία. (δηλαδή άλλοι τον έβαλαν να απευθύνει αυτά τα ερωτήματα.) Υπάρχει και επίρρημα υποβολιμαίως ή υποβολιμαία. (από την λέξη υποβολή + κατάληξη -ιαίος, πρβλ θνήσκω-θνητός-θνησιμαίος). Γίνεται συχνά το λάθος από επίδραση άλλων επιθέτων, όπως στιγμιαίος, σπιθαμιαίος (μικροσκοπικός), βαθμιαίος, ακαριαίος (π.χ. θάνατος).

3.2.15

ΟΔΟΣ: Iδού η Ρόδος


ΟΔΟΣ 2.10.2014 | 758

Ξεκινούν από αύριο Παρασκευή βράδυ οι επαφές της Europa Nostra (Ε.Ν.), της Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΕΛΛ.ΕΤ.) με τον Δήμο Καστοριάς. Μέχρι που η εφημερίδα “έκλεινε” την ύλη του φύλλου αυτού, δεν είχε γίνει σαφές αν πραγματοποιούνταν συναντήσεις και με στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την πόλη της Καστοριάς. Ωστόσο στο στάδιο αυτό, συναντήσεις με άλλους φορείς, δεν θεωρούνται κάτι πολύ πιθανό και σε κάθε περίπτωση, ότι δεν θεωρείται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί οτιδήποτε περισσότερο, ή πιο ουσιαστικό από μια απλή εθιμοτυπική επίσκεψη.

Όπως αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση που δημοσίευσε η ΟΔΟΣ στο περασμένο φύλλο, που υπογράφεται από τον κ. Βασίλη Τσεμάνη που κατάγεται από την Καστοριά (γιος του παλιού δημάρχου Σαράντη Τσεμάνη) είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία είναι αντιπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα, και όπως είναι γνωστό, ο ίδιος ήταν πριν από περίπου ένα έτος που πρωτοστάτησε στην παρουσίαση της ιδέας για την υποψηφιότητα και την προετοιμασία της υποψηφιότητας της Καστοριάς, ώστε να συμπεριληφθεί στα σχετικά προγράμματα των μνημείων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, σκοπός της επίσκεψης είναι η συνεργασία της E.N. και της ΕΛΛ. ΕΤ. με τις δημοτικές αρχές της πόλης της Καστοριάς (και ενδεχομένως με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) για το μείζον πρόγραμμα προστασίας των «μνημείων» της πόλεως (αρχοντικά και σπίτια σε κίνδυνο, κ.λ. π), κυρίως στις προστατευόμενες περιοχές Ντουλτσό και Απόζαρι (Πρόγραμμα 7 Most Endangered - 2014, της Europa Nostra). Για το πρόγραμμα αυτό η Καστοριά επιλέχθηκε από την Ε.Ν. μεταξύ πολλών άλλων υποψηφιοτήτων, στην Βιέννη τον περασμένο Μάιο του 2014.

2.2.15

Εν αναμονή της παροχής ύδρευσης




Λόγω της υψηλής θολότητας στο νερό του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ απαγορεύεται η πόση νερού για το επόμενο χρονικό διάστημα.


Νεότερη ενημέρωση: Από την ΔΕΥΑΚ ανακοινώνεται ότι σήμερα ημέρα Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, το νερό είναι κατάλληλο προς πόση.

Το Βήμα: Πώς φύτρωσε μια Αρχιτεκτονική στα Ιωάννινα

Ενάμιση χρόνο πριν, ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων κ. Σπ. Αμούργης συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Τότε, στη συζήτηση αναφέρθηκε η περίφημη ιστορία της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ενα τμήμα που ιδρύθηκε το 2009 αλλά ποτέ δεν λειτούργησε, καθώς δεν διέθετε ούτε χρήματα ούτε προσωπικό. Προς τι ένα ακόμη τμήμα ενώ έχουμε ήδη τόσα και το επάγγελμα μαστίζεται από ανεργία, αναρωτήθηκε ο κ. Αμούργης. «Πού το βρήκατε αυτό; Δεν θα λειτουργήσει τέτοιο τμήμα» απάντησε ο τότε υπουργός Παιδείας κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. «Το διάβασα στις εφημερίδες» εξήγησε ο κ. Αμούργης, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση από τον τότε υπουργό: «Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε στις εφημερίδες, συνήθως γράφουν ψέματα»...

1.2.15

ΟΔΟΣ: Συνέχεια της επιτυχίας



MET live in HD

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ τυπικά (ουσιαστικά δεύτερη και κάτι περισσότερο) χρονιά, ξεκίνησαν στην αίθουσα των ΤΕΙ Καστοριάς το περασμένο Σάββατο οι απ’ ευθείας αναμεταδόσεις -αυτή την φορά με την παράσταση «Μάκβεθ» του Τζ. Βέρντι, από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα αφορά τις παραστάσεις όπερας της σαιζόν 2014 - 2015 που πρόκειται να απολαύσουν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φίλοι της όπερας, χάρη στην τηλεματική.

ΣΕ ΑΥΤΗ την πρώτη λυρική παράσταση η ανταπόκριση του κοινού της Καστοριάς, μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Και αποδεικτική της διαπίστωσης ότι στην Καστοριά υπήρχε εν δυνάμει και ήδη συγκροτείται σε κύκλο και εκδηλώνεται, ένα συστηματικό και ευάριθμο κοινό θεατών και φίλων της ποιοτικής μουσικής και της όπερας. Αυτό είναι γεγονός που πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Όταν την ίδια στιγμή, σε μεγαλύτερες πόλεις που διαθέτουν υποδομές και πλούσιο πολιτιστικό παρόν, οι σχετικές προσπάθειες αναμεταδόσεων δεν πέτυχαν να εδραιωθούν. Εκεί όπου το κοινό της όπερας δεν αποδείχθηκε συμπαγές ή αρκετά συνειδητοποιημένο και οι πόλεις αφαιρέθηκαν από το δίκτυο των αναμεταδόσεων ή περιορίστηκαν οι αναμεταδόσεις.

Λόγος & Αντίλογος

Κύριε διευθυντά,
Στο άρθρο «Η πρώτη ύλη της συνομοσιολογίας» του κ. Πάσχου Μανδραβέλη που δημοσιεύτηκε στην ΟΔΟ, στο υπ’ αριθμόν φύλλο 750 στις 24.7.2014, αναφέρεται κατά πρώτον στην ύλη της συνομοσιολογίας και κατά δεύτερον στις δημοσκοπήσεις των Ελλήνων καθηγητών -δυστυχώς του εξωτερικού, Αμερικής, Αγγλίας κλπ- σχετικά με τον εβραϊσμό, και άλλα παρεμφερή πιστεύω του Έλληνα, και όπως είδατε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τα παρουσίασαν στο Βερολίνο σε κάποιο συνέδριο που οργανώθηκε από το Κέντρο Αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ