29.12.15

Λόγος και Αντίλογος



Περί μήλων και άλλων...



Αξιότιμε κ. Διευθυντά της ΟΔΟΥ,

Άμεσα και χωρίς περιστροφές θα ήθελα να απευθυνθώ στον Δήμαρχο Καστοριάς κ. Αγγελή, να του πω δυο λόγια για το πώς την έπαθα και να τον ρωτήσω ευθέως:
Δεν ήξερα για τη Γιορτή Μήλου, που όπως με ενημέρωσαν γίνεται κάθε χρόνο στην Πολυκάρπη. Και δεν θα μάθαινα αν δεν έβλεπα τα δύο μπάνερ που κρεμόντουσαν από το μπαλκόνι του δικού σας δημαρχείου.

Είδα λοιπόν την διαφήμιση και αποφάσισα να πάω κι εγώ με την παρέα μου. Εκεί όμως διαπίστωσα έκπληκτος ότι καλά θα ήταν να έχω διερμηνέα, γιατί ήταν σαν να βρέθηκα σε άλλη χώρα, καθώς τα τραγούδια για Μακεντόντσκι σε άγνωστη διάλεκτο έδιναν κι έπαιρναν.

Κατάπληκτος ρώτησα κι έμαθα ότι έτσι συνηθίζεται στη γιορτή αυτή: κάποια ώρα αρχίζει αυτό το ρεπερτόριο. Άντεξα ίσα ίσα για να διαπιστώσω ότι δεν ήταν και λίγα τα τραγούδια που ακούστηκαν. Ρώτησα κι έμαθα ότι τη γιορτή διοργανώνει ο τοπικός «εκπολιτιστικός» σύλλογος-αυτόν πρέπει να συγχαρεί όποιος έλαβε μέρος, μυήθηκε και εκπολιτίστηκε σ’ έναν άλλο πολιτισμό, άγνωστό του ως το περασμένο Σαββατοκύριακο που συναντήθηκε μαζί του.

Όμως δεν μπόρεσα να μάθω αν ο Δήμος Καστοριάς χρηματοδότησε την συγκεκριμένη γιορτή. Αυτά τα δύο μπάνερ που κρέμονταν από το μπαλκόνι του δημαρχείου Καστοριάς και την διαφήμιζαν λένε στον κοινό νου μας ότι δυστυχώς για να τη διαφημίζει μάλλον ναι, θα έχει χρηματοδοτήσει κιόλας αυτό το εκπολιτιστικό επίτευγμα.

Κύριε Διευθυντά της εφημερίδας,

Μέσα στο χάλι που έζησα το βράδυ που βρέθηκα εκεί, υπήρξε όμως και μία ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη στιγμή, που πρέπει οπωσδήποτε να την καταγράψω: μία ομάδα ανθρώπων, που φαινόταν και έμαθα πως είναι από το ίδιο το χωριό, διαχώρισε τη θέση της και δήλωσε με ξεχωριστό τρόπο, όχι τη διαφοροποίησή της, αλλά την κάθετη αντίθεσή της σε όλα αυτά τα παράξενα που διαδραματίζονταν δίπλα τους. Και, καθώς καταλαβαίνουμε όλοι ότι θέλει κότσια να ξεφύγει κάποιος από τον κοντινό του περίγυρο, ιδίως όταν αυτός υπακούει στον «νόμο» της πλειοψηφίας, στον φασισμό του πλήθους, όπως λένε οι πιο βαθυστόχαστοι άνθρωποι, τους κοιτούσα με θαυμασμό και νιώθω την ανάγκη να τους δώσω δημοσίως τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.

Κύριε Δήμαρχε της Καστοριάς,
κ. Ανέστη Αγγελή,

Αν ο δήμος Καστοριάς χρηματοδότησε την συγκεκριμένη γιορτή, οφείλετε να λογοδοτήσετε με ποιο σκεπτικό παρέχετε χρήματα του λαού της Καστοριάς σε τέτοιες εκδηλώσεις; Με ποιο σκεπτικό και με ποιο δικαίωμα;

Μακάρι να μην την χρηματοδοτήσατε και μόνο να εκμεταλλεύτηκαν την αφέλεια του Δήμου σας, και να πήραν την άδεια να κρεμάσουν την τεράστια διαφήμιση της γιορτής στο δημαρχείο της πόλης!

Κύριε διευθυντά της ΟΔΟΥ,

Επειδή δεν περιμένω να απαντήσει ο κ. δήμαρχος στην επιστολή μου, σας παρακαλώ θερμά να επικοινωνήσετε εσείς μαζί του και να τον ρωτήσετε σχετικά με το θέμα. Επιτέλους η τακτική αυτή πρέπει να σταματήσει, δεν πάει άλλο.

Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος της Καστοριάς να δίνει χρήματα των Καστοριανών σε καθαρά αντεθνικές εκδηλώσεις (η λέξη Μακεντόντσκι μέσα στα τραγούδια φτάνει για να καταλάβουμε, δεν χρειάζεται άλλη). Και αν δεν έγινε κάτι τέτοιο –μακάρι, πολύ το εύχομαι, να προσέξουν και άλλη φορά να μην επιτρέψουν να διαφημίζεται στο δημαρχείο οποιαδήποτε εκδήλωση που έχει τέτοιο χαρακτήρα.

Τέλος, θερμότατα σας παρακαλώ να μην το αφήσετε έτσι, αλλά να το ερευνήσετε το θέμα επικοινωνώντας με τον ίδιο τον δήμαρχο οπωσδήποτε και ζητώντας να δείτε εσείς ο ίδιος τα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις συλλόγων πρακτικά του Δήμου. Είναι απαραίτητη η διαφάνεια, η διαύγεια, για να φανεί τι ακριβώς συμβαίνει. Απλώς, γιατί θέλουμε να ξέρουμε και οφείλουν να μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Επιτέλους, ως εδώ! Γιατί, ξέρετε, υπάρχουν και οι πολίτες που σέβονται τον εαυτό τους και θέλουν να ξέρουν.


Ένας Έλληνας πολίτης
που δεν κατάφερε να εκπολιτιστεί σε ένα βράδυ, 
αλλά σε πολλά ίσως και να το είχε καταφέρει.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 802


Σχετικά:


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/1/16

    Είδα το βίντεο στο οποίο ο παρουσιαστής αναφέρει: «Συνεχίζουμε με τον πολιτιστικό σύλλογο Τοχιιου΄. Πρόεδρος Αμανατίδου Καίτη Χοροδιδάσκαλος Τραϊανός Χρήστος. Τα παιδιά θα μας παρουσιάσουν Σαρακίντσκο, Μαλεσέφσκο (το τραγούδι στα σλάβικα!), Μίτρε Μπέλε, χασαποσέρβικο, Μολάεβο, και Μπράνιο Κόνια»…..
    Δίκαιο έχει ο Έλληνας Πολίτης που ρωτάει ευθέως τον κ. Αγγελή: «Αν ο δήμος Καστοριάς χρηματοδότησε την συγκεκριμένη γιορτή, οφείλετε να λογοδοτήσετε με ποιο σκεπτικό παρέχετε χρήματα του λαού της Καστοριάς σε τέτοιες εκδηλώσεις; Με ποιο σκεπτικό και με ποιο δικαίωμα;»
    ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΕ ΑΓΓΕΛΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/1/16

    Το βίντεο εδώ:
    https://www.youtube.com/watch?v=MfvyQXHUmvk

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ