16.11.15

William Kentridges για την "Lulu"



Ο Κentridge έφτιαξε ένα εκπληκτικό βίντεο για την "Λούλου" την οποία σκηνοθετεί στην Μετροπόλιταν Όπερα

Η κλασσική όπερα του Alban Berg απογειώνεται 
από τον σπουδαίο εικαστικό καλλιτέχνη

Πηγή έμπνευσης για θεατρικά έργα, όπερα, ταινία, ακόμα και μια πρόσφατη συνεργασία του Lou Reed με τους Metallica, η Lulu είναι η χαρισματική και γοητευτική ηρωϊδα των έργων του Frank Wedekind «Το πνεύμα της Γης» και «Το κουτί της Πανδώρας». Ο απολόγισμός των θέλγητρων της είναι τρεις σύζυγοι, πολλοί εραστές, κάποιοι θάνατοι, ακόμα και μία λεσβία θαυμάστρια.

Η κλασσική ομώνυμη όπερα του Alban Berg ανεβαίνει ξανά στην Metropolitan Opera υπό την καθοδήγηση του Νοτιοαφρικανού σκηνοθέτη και καλλιτέχνη William Kentridge με την κορυφαία σοπράνο Marlis Petersen στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχοντας ενσαρκώσει δέκα φορές την ηρωίδα, η Petersen δήλωσε ήδη ότι αυτή θα είναι και η τελευταία της Lulu.

Σε μια προβολή βίντεο που δημιούργησε για την παράσταση, ο Kentridge χρησιμοποιεί ξυλογραφία και μελάνη προκειμένου να απεικονίσει τη Lulu και τους εραστές της σε σελίδες εγκυκλοπαίδειας, ξεδιπλώνοντας κυριολεκτικά τον πρόλογο του έργου μπροστά στους θεατές. Όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης «το χαρτί παράγεται για να αποδομηθεί και να καταστραφεί» και η ευθραυστότητα του μέσου αντανακλά την λεπτή ισορροπία μεταξύ πάθους και βασάνου που εκτυλίσσεται στην σκηνή. Στις 67 παιγνιώδεις εικονογραφήσεις του Kentridge που θυμίζουν τεστ Rorschach, πρόσωπα αναφοράς είναι ο Sigmund Freud, ο Gustav Mahler ακόμα κι ο ίδιος ο Alban Berg.

Οι εικονογραφήσεις που θα προβάλλονται ως μέρος της παράστασης θα εκτίθενται στην Marian Goodman Gallery και θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο "The Lulu Plays" από την Arion Press.



Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ