1.11.15

ΟΔΟΣ: τ. Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς: Κατά παραγγελία;


Γκράφιτι «Ας κάνουμε πάρτυ - Ας γιορτάσουμε» στο εσωτερικό του κτηρίου του τ. Πνευματικού Κέντρου.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ, ακόμη και στους πιο καχύποπτους, μοιάζουν οι αποκαλύψεις στον Δήμο Καστοριάς και συγκεκριμένα οι αναφορές του αντιδημάρχου Τεχνικών κ. Δημητηρίου Κωτούλα στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς της 28-5-2015, για την επίσημη στατική μελέτη που είχε εκπονηθεί πριν από 15 χρόνια για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς - για την οποία ούτως ή άλλως έχουν θρυληθεί διάφορα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα όσα έγιναν γνωστά για το κτήριο του Πνευματικού Κέντρου, είχε τότε προταθεί, είτε η αποκατάσταση και επιδιόρθωση του κτηρίου, με ένα κόστος της τάξης των περίπου 350.000 ευρώ (ή 130.000.000 δραχμών- για να μην «ξεχνιόμαστε»), ή κατεδάφισή του. Με τις αποκαλύψεις αυτές, όχι μόνο αποδεικνύεται ότι οι πινακίδες που είχαν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο αμέσως μετά περί «επικινδύνως ετοιμόρροπου» κτηρίου ήταν ανακριβείς, αλλά και απατηλές. Διότι ετοιμορροπία με προϋποθέσεις και όρους, δεν υπάρχει. ‘Η είναι ετοιμόρροπο ή δεν είναι. Συνεπώς η πραγματογνωμοσύνη ενδέχεται να έγινε κατά παραγγελία.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αποκαλύπτεται, πανηγυρικά πλέον, ότι στο πλαίσιο αυτής της υποτιθέμενης ετοιμορροπίας του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς, πλήρης και απόλυτη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του και ειδικά των αιθουσών και των υποδομών του, που είχε σαν αποτέλεσμα την λεηλασία και την καταστροφή του εξοπλισμού και του κτηρίου, ήταν απολύτως παράνομη και αδικαιολόγητη ενέργεια. Και ότι έχει υπευθύνους, πολιτικά, οικονομικά, ίσως και ποινικά, με ονοματεπώνυμα και γνωστή διεύθυνση κατοικίας.

ΧΩΡΙΑ που η εγκατάλειψη του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς, που όπως αποδεικνύεται ήταν μια σκηνοθετημένη ενέργεια που επέσπευσε την εγκατάλειψη και την απομείωση του αλλοτινού κέντρου της πόλης, καθώς αυτό βαθμιαία και με εντυπωσιακό ρυθμό, υποβαθμίσθηκε και περιφρονήθηκε.

ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ η ΟΔΟΣ με αλλεπάλληλα αφιερώματά της, προβάλλει το πρόβλημα της εγκατάλειψης των δημοτικών κτηρίων και πολύ περισσότερο του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, καχυποψίας και αντίθεσης, διότι η Καστοριά έμεινε χωρίς λόγο από χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων (παραστάσεων, συναυλιών κοκ) για περίπου 15 χρόνια τώρα. Και επιπλέον καταλεηλατήθηκε η αίθουσα του πνευματικού κέντρου Καστοριάς.

ΠΡΟΦΑΝΕΣ είναι, ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωση του Δήμου Καστοριάς να αποφασίσει την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας της υπόθεσης. Να αναθέσει σε επιτροπή μηχανικών, εκτιμητών και νομικών, την εξέταση της υπόθεσης και την προσωποποίηση των αστικών ευθυνών εξ αιτίας των οποίων η πόλη της Καστοριάς δεν στερήθηκε απλά το Πνευματικό Κέντρο της, αλλά ότι αυτό καταστράφηκε από την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Ενώ δεν είχε απολύτως κανένα ανυπέρβλητο ή απλά σοβαρό πρόβλημα.

ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ όσο ποτέ άλλοτε και επανέρχονται οι υπόνοιες για σκοπούμενη ενέργεια, θα πρέπει επιτέλους να ερευνηθεί ακόμη και η τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, αυτών που ευθύνονται για την κατάσταση και την κατάληξη του Πνευματικού Κέντρου.

ΑΛΛΙΩΣ θα έχει προστεθεί ακόμη μια συγκάλυψη, ή συνενοχή στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιουνίου 2015, αρ. φύλλου 792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ