9.8.15

ΝΩΝΤΑ ΤΣΙΓΚΑ: Sarabande macabre... (σε τρία μέρη)




15/3/2015

"Βρέθηκε ο Βαγγέλης!" 


(...ένα σαπισμένο φύλλο πλάι στη λίμνη)
-Σαντιάγο, μικρέ μου, του φώναξε τί σου συμβαίνει;Ο Σαντιάγο Νασάρ την αναγνώρισε.-Με σκότωσαν καλή μου Βένε, είπε.Στο τελευταίο σκαλί σκόνταψε μα σηκώθηκε αμέσως. «Φρόντισε ακόμα και να τινάξει με μια κίνηση του χεριού το χώμα που ’χε κολλήσει στα εντόσθιά του» μου είπε η θεία μου Βένε. Κατόπιν μπήκε στο σπίτι του από την πίσω πόρτα, που ’ταν ανοιχτή απ’ τις έξη, και σωριάστηκε φαρδύς πλατύς μες στην κουζίνα.[Από το «Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου» 
του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μτφρ. Σάμης Ταμπώχ]


Καημένε Βαγγέλη, παλληκαράκι από το Ρέθυμνο, που βρέθηκες στην άξενη γη της Ηπείρου μονάχος,
Δύστυχε, μικρούλι μου Αλέξανδρε της Βέροιας, που δε βρέθηκε πουθενά το κορμάκι σου,
Καταρίνα Μπλούμ, Σαντιάγο Νασάρ,
υποθετικά -μα καθόλου ανύπαρκτα!- όντα…
κι ακόμα όλοι εσείς που δεν πέσατε ευκλεώς μα άδοξα τελείως, και τόσο ανέντιμα, δόλια, πρόστυχα σας πήρε το χώμα…

Για την αποκρουστική σιωπή των διαλυμένων μικρών τοπικών κοινωνιών,
για την ανικανότητα των αρχόντων, για τις ανίερες συμμαχίες-συνομωσίες-συνενοχές- συμπράξεις των μικρών μικρότατων ανθρώπων, για τις φρικτές και δολοφονικές διαμεσολαβήσεις τάχα ηγετίσκων, τις καταστρεπτικές αναβολές στην ανάληψη πρωτοβουλιών, τις φρικώδεις υστεροβουλίες, το σάπισμα του ανθού της κοινωνίας μέσα από ομάδες-φατρίες-συμμορίες που προωθούν το …bullying (τι λέξη κι αυτή ως θρίαμβος κτηνωδίας!) στα απανταχού εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας...

Για όλα αυτά που αποδείχθηκαν ωμές σκοπιμότητες, κι είναι ακριβώς αυτά που σας σκότωσαν...

Μια συγγνώμη -τη συγγνώμη μου-
Κι ένα ντρέπομαι -τη ντροπή που μου ανήκει-

Για όλους εσάς που δεν ανθίσατε παιδιά μου.

Μικρή εξιλέωση για τις κοινωνίες μας που καταλυμένες, ανήμπορες ένοχες, σπαρασσόμενες, βαθειά διεφθαρμένες θα συνεχίζουν ανόητα-παγερές-παραλυμένες να βλέπουν τον ανθό της ζωής να θερίζεται από το Κακό.


18/3/2015

"Το γάλα του θανάτου" * 


(κίνημα μαζικού bullying... εναντίον μιας Σχολής γαλακτοκομικής στα Γιάννενα)
Επίθεση (για την ακρίβεια εκφοβιστική εισβολή-"γιούργιαααα!") λέει πραγματοποίησαν  "αγανακτισμένοι πολίτες" της πόλης εναντίον ...των εγκαταστάσεων της "Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων". Οι μαθητές ήταν εκείνη την ώρα μέσα, μαζί κι οι διδάσκοντες. Τρομοκρατημένοι ανέβηκαν... στα κεραμίδια.
Τα ΜΑΤ (ακόμα έτσι λέγονται;) δεν εμπόδισαν (και γιατί;) το αγανακτισμένο πλήθος των εραστών του νόμου του Λύντς, των κεντροευρωπαϊκών ταγμάτων εφόδου του μεσοπολέμου, των εμπνεόμενων από τις διαπομπεύσεις, τα λιντσαρίσματα, τους λιθοβολισμούς, τις μαστιγώσεις μέχρι θανάτου, τις καρατομήσεις δια σπάθης ή πελέκεως μεσοστρατίς , τις εκπαραθυρώσεις, τις κατακρημνίσεις από ικανό ύψος, τους απαγχονισμούς ή τα ξεκοιλιάσματα στη Λιβύη, τη Νιγηρία ή στη σιχαμερή επικράτεια του ISIS στη Συρία και το Ιράκ…
 Η ...γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης από τον όχλο, η αναντίρρητη απόφαση της κοινής γνώμης, η θριαμβευτική επάνοδος δια της μεθόδου -"ο λαός εψήφισε στο πεζοδρόμιο"- του... "νόμου 4000 /περί τεντυμποϊσμού". Πολύ Φαρ Ουέστ.
Μακριά από τη Δύση κι άλλο. Πιο κοντά αλλού. Μέρα με τη μέρα. Βήματα που 'χουν αρχίσει από καιρό...
 Ο γνήσιος- έτοιμος, ένθερμος και λεοντόψυχος -και ιδίως άμα πιεί κάμποσο...- νέο-Έλλην, αρέσκεται (παραδέχονται ψυχίατροι και ψυχαναλυτές) στους λυτρωτικούς μηχανισμούς της "Προβολής" (ιδανικό περιβόλι για ν' ανθίσουν φαινόμενα σαν τα παραπάνω και οι συναφείς παρανοήσεις, συσχετίσεις, παράνοιες: "Οι άλλοι φταίνε, μας ψεκάζουν, θέλουν το κακό μας, έθνος ανάδελφον κτλπ κτλπ"). Σπανίως -πολύ!- είναι σε θέση να τον καταπραΰνει ή να τον συμμαζέψει και πολύ λιγότερο να τον σκοτώσει αυτόν το λαό η "Ενδοβολή" ("φταίω εγώ!" -ή έστω "φταίω κι εγώ...").
Το γάλα του θανάτου όμως που εξέθρεψε τον φρικτό εκφοβισμό-την εξουθένωση και εν τέλει την εξόντωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, - αχ Ελλάδα!- από τους δικούς σου μαστούς ρέει άφθονο.
Το κακό είναι πως δεν το πήρες ακόμα είδηση...


20/3/2015

Ποιοί σκοτώνουν και πάλι τους... πεθαμένους;


Η Υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ εντόπισε τρία άτομα για τα οποία και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης με τη διαδικασία του αυτόφωρου καθώς αυτά διέπραξαν τα κολάσιμα αδικήματα «προσβολής της μνήμης, περιύβρισης νεκρού» κλπ.
Τα συγκεκριμένα ανθρωποειδή είχαν αναρτήσει τις προηγούμενες μέρες στο διαδίκτυο οχετούς ύβρεων για τον νεκρό Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι δυο από αυτούς είναι δυστυχώς σπουδαστές. Σε αφήνει άναυδο το επίπεδο καραγωγέα που έχουν αποκτήσει ακαδημαϊκοί υποτίθεται πολίτες… Για τον τρίτο από του διωκόμενους δεν έχει κανείς απαιτήσεις: Σεσημασμένος κακοποιός με πλούσιο ποινικό μητρώο μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται βιασμός, παράνομη οπλοχρησία, οπλοκατοχή κλπ. «Ανθισμένος μπαχτσές»... Ψυχή χαλασμένη.
Προφανώς κι εδώ ο μηχανισμός της «Προβολής» -ως σωτήρια άμυνα- για τους τρεις συγκεκριμένους ξαναλειτούργησε.
Το μέσα -έξω για ν’ αλαφραίνει η ενθύμηση του βορβορώδους ένδον. Ο «αποδιοπομπαίος τράγος» πάντοτε είναι η λύση και εδώ βρέθηκε εύκολα. Μάλιστα χωρίς να μιλά και χωρίς ν’ αντιστέκεται πια.
Καληνύχτα Ελλάδα!


1. Είδος εύθυμης συνήθως & ρυθμικής μουσικής που χορεύεται, του 16ου αιώνα.
(*) Τίτλος δανεισμένος από το υπέροχο βιβλίο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ "Διηγήματα της Ανατολής" [εκδ. Χατζηνικολή] 
Τα παραπάνω αποτέλεσαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αναρτήσεις στο blog: xartokoptis.blogspot.gr. Διορθώθηκαν, ενοποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν ώστε να αποτελέσουν ενιαίο κείμενο προς δημοσίευση στην ΟΔΟ.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 781


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ