27.8.15

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΛΙΟΥΖΑ: Κατάργηση του «Καλλικράτη»




Γιατί ο Σύριζα πρέπει να ανοίξει το θέμα άμεσα


H υπάρχουσα «φερόμενη» ως αυτοδιοίκηση ειδικότερα στην ύπαιθρο (στα αστικά κέντρα ισχύουν τα ίδια αλλά άλλοι αναφέρονται) έχει ήδη καταρρεύσει!
- Έχει χαθεί η συνοχή, η εγγύτητα, οι όποιες δυνατότητες παρέμβασης και έχουμε σχεδόν απόλυτη αποξένωση των πολιτών από δρώμενα που αφορούν την αυτοδιοίκηση. 
- Έχουμε την θεσμική εξαφάνιση των πρώην μικρών Δήμων και πλήρη αφανισμό των Τοπικών κοινοτήτων και μια παρακμιακή εικόνα εγκατάλειψης είναι καθολικά επικυρίαρχη.
- Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσίας από τα «κάτω» προς τα «επάνω» ακύρωσε κάθε προσπάθεια άσκησης της συμμετοχικής, καθημερινής δημοκρατίας.
- Η Αυτοδιοίκηση που από το 1912 (Ελευθέριος Βενιζέλος) λειτούργησε ως κοινωνία προσώπων έχει ήδη καταστραφεί και έγινε στην πράξη ετεροδιοίκηση.

Τα πολιτικά επιχειρήματα εν γένει της Αριστεράς είναι καταγραμμένα και χιλιοδιατυπωμένα και πολλά από αυτά περιέχονται και στις προγραμματικές διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης (θα αναλυθούν δεόντως σίγουρα αλλά δεν είναι της παρούσης παρέμβασης).
Ο Σύριζα έχει κάθε λόγο να προτείνει την άμεση κατάργηση της σημερινής καταστρεπτικής δομής της Αυτοδιοίκησης.
Να θέσει το ζήτημα από μηδενική βάση (Από «Καποδιστριακή» βάση αλλά ακόμη και αυτή σε αμφισβήτηση γιατί έγιναν και σε εκείνη την φάση μεγάλες εκτροπές θελήσεων των τοπικών κοινωνιών και της δημοκρατικής συγκρότησης τους).

Είναι η μόνη δικαιοπρακτική ενέργεια έναντι της στοιχειώδους δημοκρατίας που δεν λειτούργησε κατά την εφαρμογή των σχεδίων αυτών νεοφιλελεύθερης κοπής καταστροφής της υπαίθρου ( αλλά και των αστικών περιοχών και κοινωνιών).
Δεν αποφασίσαμε την δομή αυτή του «Καλλικράτη» ως πολίτες, μετά από σχετική διαβούλευση και διαδικασίες. 
Επιβλήθηκε! 
Σε τελευταία ανάλυση δεν την θέλουμε σήμερα ύστερα και από την αρνητική εμπειρία των πέντε χρόνων ύπαρξης της.

Θα «ανοίξει ο ασκός του Αιόλου» των τοπικισμών και κάτι τέτοια φαίνεται να αναμασώνται ημιεπίσημα και φέρονται ως μεμψίμοιρος αντίλογος.
Τον «ασκό» αυτόν και την φουρτούνα της εξαθλίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα την ξεπεράσουν η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, η συζήτηση των αντιθέσεων αλλά και της μεγάλης ομοθυμίας των κατοίκων σε εθελοντική βάση. 
Και εννοείται φυσικά με χαρακτήρα «ανοικτού λογισμικού»!
Μπορούμε να θέσουμε και δικλείδες που θα οδηγούν σε αποτελέσματα έγκαιρα και έγκυρα!

Οι τοπικές κοινωνίες θα «ευγνωμονούν» τον Σύριζα για το μεγάλο αυτό δημοκρατικό διάβημα!
Στο πυρ των μνημονίων, της σκληρότητας και των εκβιασμών από την ΕΕ και τους άλλους «θεσμούς», θα είναι μια ανάσα δημοκρατικής δροσιάς, συμμετοχής, προβληματισμού και παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών. Θα δώσουν και τις λύσεις που αυτές κατά πλειοψηφία εγκρίνουν και «αυτοθεσμοθετούν». 
Δεν είναι αυτό από μόνο του ορός αναζωογόνησης, ελπίδας, τοπικής αναπτυξιακής ώθησης, μια ευρείας προοπτικής πολιτική υπαίθρου, ή αρκετό και σημαντικά Οικολογικό και Αριστερό;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 786


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ