31.8.15

Στοιχεία για τα δένδρα


Πανύψηλα πλατάνια σε δρόμο της Ρώμης

Από δειγματοληψία σε μια σειρά ελληνικών πόλεων προκύπτει ότι η έκταση πρασίνου που αναλογεί σε ένα κάτοικο είναι 3,12 m2 , με 2,19 m2 για τον δήμο Θεσσαλονίκης και 2,55 m2 για την Αθήνα.Σύμφωνα με τον καθηγητή Ντάφη απαιτείται μια αναλογία καλώς κατανεμημένου πρασίνου 20 m2 ανά κάτοικο!

Επιφάνεια φυλλώματος 25m2 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας ημέρας σε οξυγόνο για έναν άνθρωπο. Γενικά σε μια επιφάνεια πρασίνου ενός εκταρίου που περιλαμβάνει δένδρα, θάμνους και χλόη, αποδίδονται 600kg O2 σε 12 ώρες, ενώ δεσμεύονται 900kg CO2.

Κάθε τετραγωνικό μέτρο πρασίνου μειώνει το θόρυβο κατά 0,17 ντεσιμπέλ.

Η καθαρή δροσιά που παράγει ένα μόνο νεαρό υγιές δέντρο είναι ισοδύναμη με 10 κλιματιστικά στο μέγεθος δωματίου που λειτουργούν για 20 ώρες την ημέρα.

Τα δένδρα μειώνουν την ταχύτητα του ανέμου το χειμώνα, οδηγώντας σε μείωση της χειμωνιάτικης κατανάλωσης (για θέρμανση).

Αν φυτέψετε ένα δέντρο σήμερα, θα οδηγήσει σε 3% εξοικονόμηση ενέργειας σε πέντε χρόνια και 12% εξοικονόμηση σε δεκαπέντε χρόνια.

Μια ενιαία συστάδα δέντρων μειώνει τη σωματιδιακή ρύπανση κατά 9% με 13%, και τη μάζα της σκόνης που φτάνει στο έδαφος κάτω απ τα δέντρα κατά 27% με 42%, σε σχέση με μία περιοχή χωρίς δέντρα.

Εάν έχετε δέντρα μέσα στην ιδιοκτησία σας κοντά στο σπίτι σας αντιπροσωπεύουν το 10% με 23% της αξίας του σπιτιού σας.

Στις αστικές περιοχές, αν αναλάβετε το κόστος της φύτευσης και συντήρησης ενός δένδρου για 3 χρόνια που θα σας στοιχίσει από 250 μέχρι 600 $, το δέντρο θα σας επιστρέψει μακροπρόθεσμα συνολικά 90,000 $ με άμεσα οφέλη κατά τη διάρκεια ζωής του.

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, δείχνουν ότι η θέα ενός πάρκου ξεπερνά την αισθητική απόλαυση και ενισχύει την πνευματική και συναισθηματική ευεξία, μειώνει το στρες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις βελτιώνει την υγεία.

Άτομα που ανάρρωναν έπειτα από εγχείρηση σε δωμάτιο με θέα σε δένδρα και πάρκο, χρειάστηκαν λιγότερες ημέρες και λιγότερα παυσίπονα για να ανακάμψουν, ενώ ήταν πολύ πιο καλοδιάθετοι από άλλους που βρίσκονταν σε σκοτεινά δωμάτια χωρίς θέα.

Σε μια άλλη έρευνα, όπου μετρήθηκαν οι χτύποι της καρδιάς, βρέθηκε ότι σε ένα δωμάτιο αναμονής που «βλέπει» σε τοίχο οι ασθενείς αισθάνονται πιο αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι από ένα άλλο που βλέπει σε δένδρα.

Επίσης μελέτη του Ερευνητικού   Κέντρου OPEN space του Κολεγίου του Εδιμβούργου απέδειξε ότι η γειτνίαση ή η θέα σε χώρους με πράσινο, πλούσια βλάστηση, ποικιλία  φυτών και νερό αυξάνει τις δυνατότητες αναπλήρωσης και ξεκούρασης. Οι δραστηριότητες σε τέτοιους χώρους καταπολεμά την πίεση της σύγχρονης ζωής, αναπτύσσει όλες τις αισθήσεις και μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και των άλλων ψυχικών ασθενειών.

Το μήνυμα των επιστημόνων που αναζητούν τη σχέση περιβάλλοντος και υγείας είναι: Φυτέψτε δένδρα, δημιουργήστε ελεύθερους χώρους πρασίνου μέσα στον οικιστικό ιστό των πόλεων, διαμορφώστε πάρκα και άλση, το πράσινο κάνει καλό στην υγεία.

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μπορεί να βελτιωθεί κατά 20% ακόμη απλά κοιτάζοντας μια εικόνα ενός φυσικού τοπίου.

Μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κάθονταν σε εσωτερικούς χώρους κοιτάζοντας έξω σε ένα καταπράσινο χώρο, τα πήγαν καλύτερα από εκείνα που ήταν έξω, αλλά βρίσκονταν σε ένα ανθρωπογενές περιβάλλον χωρίς δέντρα ή γρασίδι.

Οφέλη δέντρων: Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης των φυτών. Παροχή οξυγόνου. Μείωση των εκπεμπόμενων αιωρούμενων ρύπων των αυτοκινήτων και των λεωφορείων, μέσω της συγκράτησης των σωματιδίων των βλαβερών ουσιών από τα φύλλα των δέντρων. Λειτουργία των φύλλων των δέντρων ως φίλτρα της ηλιακής ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στη διατήρηση χαμηλότερων θερμοκρασιών μέσα στις αστικές περιοχές. Μείωση της ηχορύπανσης, καθώς τα φυλλώματα των δέντρων λειτουργούν σαν "φράγματα" για τον ήχο. Αισθητική βελτίωση του αστικού τοπίου. Συμβολή στη χαλάρωση και ηρεμία, μέσα στους έντονους ρυθμούς μιας πόλης. Παρέχουν προστασία από ανέμους και βροχή.

Στις ΗΠΑ έχει βρεθεί ότι οι απορροές του νερού της βροχής μειώνονται σε ποσοστό έως και 17% σε πόλεις που διαθέτουν επαρκές αστικό πράσινο με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίστοιχη μείωση των δαπανών για αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται επάρκεια ύδατος ύδρευσης και άρδευσης.

Κάθε μεγάλο δένδρο στην αυλή ενός σπιτιού μπορεί να αυξάνει την αξία της ιδιοκτησίας κατά 1%.
Βελτίωση της επιχειρηματικότητας: δεδομένου ότι σε δενδρόφυτες εμπορικές ζώνες οι καταναλωτές αναφέρουν συχνότερες επισκέψεις, συχνότερη κατανάλωση και διαθεσιμότητα να πληρώσουν περισσότερο για πάρκινγκ αλλά και για προϊόντα.

Υγιείς κοινότητες: δεδομένου ότι σε δενδρόφυτες γειτονιές αναφέρονται χαμηλότερα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας, μειωμένο στρες, ταχύτερη ανάρρωση, κλπ.

Οι πράσινοι χώροι αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι συχνά δεν γνωρίζουν την πόλη.

Αμερικανοί υπολόγισαν ότι σε μία πόλη ένα μεγάλο πλατάνι (> 15m ύψος) τη 10η χρονιά της ζωής του, προσφέρει καθαρό οικονομικό κέρδος για την πόλη (δηλαδή αφού αφαιρέσουμε και το κόστος κανονικής συντήρησης, αποκομιδής κλαδευμάτων και επιδιόρθωσης σκληρών υποδομών) περίπου 53$.Το δένδρο αυτό, 40 χρόνια μετά τη φύτευσή του, έχει προσφέρει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, καθαρό οικονομικό κέρδος στην πόλη περίπου 48 $. Μάλιστα, η σχέση ωφέλειας/κόστους για ένα μεγάλο πλατάνι υπολογίστηκε πως είναι τεράστια, δηλαδή ότι για κάθε 1 € που επενδύει ο Δήμος, λαμβάνει οφέλη αξίας 24,3 €.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 783


Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ