19.8.15

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

24-2-2015 ΝΕΡΙΤ, η δημ-φος: προσβολή της δημόσιας αιδώς(!). Αλβανίδα είναι… και τα λέγει όλα σε ονομαστική; Το ορθόν: της δημόσιας (της δημοσίας) αιδούς.(η αιδώς = η εντροπή, ο σεβασμός). Για τους πολλούς: πώς προσφωνούμε ένα ιερέα; αιδεσιμώτατε! (= αξιοσέβαστε)

19-3-2015 MEGA η δημ-φος: Τώρα καθαρογράφουν (!) το σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Το ορθόν• τώρα καθαρογραφούν το σχέδιο. (ρήμα παρασύνθετο)• Η απόφαση του εφετείου καθαρογραφείται.

13-3-2015• Μία ξεναγός (Βορειοηπειρώτισσα): Στην εποχή του κρύου Πολέμου… ο Χότζα… Ασφαλώς εννοούσε η συμπαθής συμπατριώτισσα: Στην εποχή του ψυχρού Πολέμου.

16-3-15 Ένας υπουργός (πολλάκις το συνηθίζει): Όπως λέχθηκε προηγούμενα (!) και επόμενα… δεν λέγεται. Έχω προηγούμενα με τον Κώστα, ναι, αλλά όπως λέχθηκε προηγουμένως (το ορθόν).

15-3-2015.Real news. Ένας υπουργός: Δέν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών… Αφού θεωρείς, άρα έχεις μιά θεώρηση, μίαν άποψη, τότε για τί δεν; Το πιο ορθόν : θεωρώ ότι δεν υφίσταται θέμα ποινικών ευθυνών.

13-3-15 Τοπικός Τύπος «ΟΔΟΣ». Επιστολή: να ξεναγήσω εγώ το χαρούμενο και φλυαρολογούντα (!) σμήνος Ιταλίδων; Ο επιστολογράφος παρεσύρθη από την Αιτιατική αρσενικού γένους της μετοχής. Το ορθόν• το χαρούμενο και φλυαρολογούν σμήνος… (ο ποιών, η ποιούσα, το ποιούν, ο ασχημονών, ούσα, ούν) Με περισπωμένη και στα τρία γένη.

22-3-2015 ΝΕΤ• Δημ-φος: Τα αποτελέσματα της επταμερής(!)συνδιάσκεψης. Ποιός όψιμος σοφός- λαϊκιστής άγαν- εισάγει δική του… Γραμματική για τα αρχαιόκλιτα επίθετα της κατηγορίας, ο, η σαφής, το σαφές, ο, η επιμελής, το επιμελές. Ακούω συχνά: η ευμενή (!) μεταχείριση, η σαφή… διατύπωση, αντί του ορθού: η ευμενής, η σαφής. Προτείνω και συνιστώ τους συναδέλφους ( εν όπλοις, εννοείται) στα Γυμνάσια και Λύκεια να διδάσκουν συστηματικά την Γ΄ κλίση (αρχαίας και καθαρευούσης) και να εξηγούν στα παιδιά την εξέλιξη στην δημοτική (για να μή μείνει πάγιο κατάντημα, και όχι φυσιολογική εξέλιξη). π. χ. πώς έγινε η κλίσις, η όρασις, η κλίση, η όραση, πώς ο πίναξ= πίνακας, ο πρύτανις, του πρυτάνεως έγινε του πρύτανη (αυθαιρεσία για … ραστώνη!) , προσεκτικά τα αρχαιόκλιτα επίθετα, και άλλες κατηγορίες τριτοκλίτων, για να μη λέγουν καί γράφουν οι νέες δημοσιογράφοι : της αιδώς!
Εν προκειμένω: της επταμερούς συνδιασκέψεως (ή: συνδιάσκεψης).

9-3-2015• Τοπικός τύπος (Δήλωση πολιτικού). Απέκτησα εν τέλη… το ορθόν: εν τέλει ( Η δοτική της αρχαίας και καθαρευούσης) των ουδέτερων σε – ος : το δάσος, το μέρος, το θάρρος= τω δάσει, τω μέρει (Μας έμεινε η φράση: εν μέρει έχεις δίκαιο), τω θάρρει, κ.λ.π. Ιδού η ανάγκη σωστής διδασκαλίας Τρίτης Κλίσεως, για τήν οποία κάνω μνεία στο εδάφιον Ζ’.

23-3-2015 (θέμα προφοράς, στον προφορικό λόγο): έγραφα: όχι μόνο από ιστορικούς, αλλά και απ’ ανθρώπους της Τέχνης… Αμέσως πρόσεξα ότι η διατύπωση: απ’ ανθρώπους μπορεί να ακουσθεί ή να εκληφθεί : απανθρώπους! (οπότε αλλάζει εντελώς η σημασία) και αμέσως διόρθωσα: από ανθρώπους.

Ο Γλωσσαμύντωρ
Λάζαρος Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 781



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ