13.8.15

ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΟΥΛΑΚΗ: Το Επταχώρι και το ‘21

Στο Επταχώρι, τιμήσαμε την περασμένη εβδομάδα το ΄21 (τριάντα οκτώ Επταχωρίτες ήμασταν – ο μεγαλύτερος 89 χρονών, ο μικρότερος 30), με εκδήλωση στο Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο, όπως αποφασίσαμε να κάνουμε εδώ και δυο χρόνια, αφού δεν έχουμε πλέον Δημοτικό Σχολείο στο χωριό που έκανε αυτές τις γιορτές (έκλεισε πριν τρία χρόνια … είχαν μείνει τρία παιδάκια που πηγαίνουν τώρα στο Κεφαλοχώρι, ένα απ΄τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, 14 χλμ. από δω…).
Η εκδήλωση περιλάμβανε: Ιστορική ανάλυση της εποχής αυτής (κυρίως ό,τι αφορά τη συμμετοχή-ρόλο του χωριού μας στο ΄21), αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη (με τη φωνή του Μάνου Κατράκη) ποιήματα γνωστών ποιητών μας, ποιήματα του Μιχάλη Κεραμάρη (εμπνευσμένα από την ιστορία του χωριού, όπως την έγραψε ο αείμνηστος Επταχωρίτης δάσκαλος Δημήτριος Τσίγκαλος) και τραγούδια (δημοτικά και άλλα) σχετικά με την Ελληνική επανάσταση, τα οποία τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Κλείσαμε με τον Εθνικό Ύμνο, και πάλι όλοι μαζί!
Αφού τελείωσε η εκδήλωση, ήπιαμε το καφεδάκι μας στο καφενείο της πλατείας απέναντι απ΄ το Λαογραφικό μας Μουσείο (μας κέρασε ο τοπικός Πρόεδρος Ευάγγελος Μπαμπούλης, αφού γιόρταζε). Την ιστορική ανάλυση αφηγήθηκε ο Μιχάλης Κεραμάρης και ποιήματα διάβασαν η Δήμητρα Γακίδη-Σιασούλη, η Αγλαϊα Γιαννούλη-Καλύβα και εγώ, που είχα τη γενική επίβλεψη-οργάνωση.
(Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, όταν άκουσα να τραγουδάν όλοι μαζί και να λεν μετά πώς έμαθαν πολλά και προπάντων πέρασαν πολύ ωραία σήμερα… και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό για ένα χωριό 150 κατοίκων, απομακρυσμένο από πόλεις...)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 782


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ