23.8.15

ΟΔΟΣ: Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015




Την περασμένη Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, στο  Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, από το ελληνικό τμήμα ΙΒΒΥ - Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ανακοινώθηκαν τα ετήσια βραβεία του σε φυσικά πρόσωπα και φορείς. Πιο συγκεκριμένα τις διακρίσεις διεκδίκησαν υποψήφιοι που με τη δράση τους προωθούν τη φιλαναγνωσία.  Απονεμήθηκαν ακόμη και τα βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, έκδοσης 2014. Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του  Δανού λογοτέχνη και συγγραφέα παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου).
Επίσης, βραβεύτηκαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα για τη δράση τους και την προσφορά τους στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας

Για την Καστοριά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι φέτος, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση της σχολικής συμβούλου κ. Αλίκης Καζταρίδου,  το Βραβείο «Κ.Π. Δεμερτζή - στον Έλληνα Δάσκαλο», που δίδεται κάθε χρόνο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη φιλαναγνωσία και την παιδική λογοτεχνία, απονεμήθηκε στην κ. Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα στο δημοτικό σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς και στενή συνεργάτιδα της ΟΔΟΥ.

Την στιγμή της βράβευσής της στην κατάμεστη αίθουσα του   Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα   η η κ. Σ.Ευθυμιάδου Παπασταύρου είπε τα εξής:
«Χαίρομαι πάρα πολύ που έγινα η αφορμή αυτό το βραβείο να ταξιδέψει βόρεια, μέχρι την πανέμορφη Καστοριά. Χαίρομαι πάρα πολύ που το παίρνω τη συγκεκριμένη στιγμή της σταδιοδρομίας μου, λίγο πριν από το τέλος της. Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια, «θεά Λογοτεχνία» αποκαλώ τη λογοτεχνία. Νιώθω, λοιπόν, την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους λογοτέχνες που έκαναν τη δουλειά μου πιο όμορφη, πιο πλούσια και πιο αποτελεσματική. Σας ευχαριστώ πολύ».

Η κ. Σ. Παπασταύρου δεν χρειάζεται συστάσεις. Ζει με την οικογένειά της και εργάζεται στο Μαυροχώρι όπου και υπηρετεί, ενώ είναι συστηματική συνεργάτις της εφημερίδας από τα πρώτα κιόλας εκδοτικά της βήματα. Προσωπικότητα με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, διακρίνεται για την ευαισθησία αλλά και την ευστοχία με την οποία κάθε σοβαρό ζήτημα της επικαιρότητας, είτε αυτό αφορά την Καστοριά, είτε είναι πανελλήνιου ή και ευρύτερου ενδιαφέροντος, μπορεί να το αναλύσει και να το εντάξει σε παιδαγωγική μέθοδο. Με διδακτική αξία, όχι μόνο για παιδιά και μαθητές γενικότερα, αλλά και για μεγαλύτερους, ειδικά για γονείς παιδιών και μαθητών.

Πολυγραφότατη με αστραπιαία λογοτεχνικά αντανακλαστικά, είναι κατά κανόνα έτοιμη να καταγράψει το γεγονός ως λογοτεχνική αφορμή και με την δημοσίευσή του στην ΟΔΟ να εκφράσει στους αναγνώστες μια διάσταση ανάλυσης για την ευαίσθητη παιδική και μαθητική ηλικία, που χωρίς αμφιβολία ορθά καταγράφεται και ταξινομείται στην τοπική ιστορία της έντυπης πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων.

Η βράβευσή της, είναι φυσική εξέλιξη για την συστηματική αφοσίωσή της στις ιδέες και την διδακτική της αποστολή.

* * * 

Τα υπόλοιπα βραβεία: 

 K. Ντελόπουλος. Ε.Μπετεινάκη, Δ.Λεϊμόνης, Φ.Αβδελλή, Δημόσια Βιβλιοθήκη Χαλκίδας,  Πολιτιστική Εταιρεία Πύρνα, lesxhanagnosis. blogspot.gr, Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων 21ου Δημ. Σχολείου Βόλου, μαθητική εφημερίδα 8κτω, του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας.

Τα βραβεία για τα παιδικά βιβλία που εκδόθηκαν το 2014: 

Θ.Παπαϊωάννου Θοδωρής,  Ανάποδα (Ίκαρος) και Χ. Φραγκεσκάκη, Να το πάρει το ποτάμι (Κέδρος). Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα:  Ε. Βακιρτζή, Το αυγό (Πατάκης). Εικονογράφησης:  Α. Δαρλάση  και Σ. Μιχαηλίδου Στέλλα. Μυθιστορήματος: Φ. Φιλίππου  Φίλιππος, Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα(Πατάκη) και Μ.Π. Λαμπαδαρίδου,  Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου (Πατάκη). Βιβλίου γνώσεων: Μ. Αγγελίδου Μαρία – Α.  Παπαθεοδούλου, Καράβια που δεν φοβήθηκαν (Ίκαρος). Βραβείο σε μετάφραση:   A.David, Το Αγόρι που κολύμπησε με τα πιράνχας, Κ. Κοντολέων Κώστια (Ψυχογιός)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 783

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ