25.7.15

ΟΔΟΣ: Δημοτικά κτήρια




Ο βουλευτής Καστοριάς κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος έχει προβεί στο παρελθόν σε μια σειρά από ενέργειες για την ανάδειξη του ζητήματος αξιοποίησης των δημοτικών κτηρίων στην Καστοριά. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2013 είχε υποβάλλει ερωτήματα στον Δήμο Καστοριάς και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε να του γνωρίσουν τον ακριβή αριθμό των δημοτικών κτηρίων που δεν χρησιμοποιούνται καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται προκειμένου να έχει μια πλήρη εικόνα. Επιπλέον, είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις 3 Απριλίου 2013  για το κτήριο «Ξενία» προκειμένου, βάσει του ν. 4049/12, να παραχωρηθεί στον δήμο Καστοριάς προς αξιοποίησή του για πολιτιστικούς σκοπούς καλύπτοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Πέρα από την απάντηση του υπουργείου η ερώτηση φιλοδοξούσε και στην κινητοποίηση των πολιτών και του δήμου ώστε να αξιολογηθούν περιπτώσεις κτηρίων με σκοπό την αξιοποίησή τους με τον βέλτιστο τρόπο. Ο βουλευτής προφανώς επικροτεί και προτίθεται να συνδράμει σε κάθε κίνηση από τον δήμο στην κατεύθυνση αυτή.

ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τα κτήρια του Δήμου Καστοριάς (σύμφωνα με την απάντηση του τ. δημάρχου κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη στις 10.5.2013) είναι:

  • Πνευματικό κέντρο στην Αγίου Αθανασίου. Επίκειται η κατεδάφιση του ορόφου. Υπάρχει πρόβλημα στατικότητας του ισογείου.
  • Τερζάκεια Λουτρά, στην Καπετάν Κώττα. Έχει πρόσφατα δοθεί με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Καστοριάς για χρήση στον ΕΟΠΠΥ. Χρήζει επισκευής.
  • Πρώην Κέντρο Νεότητας, πρώην ΚΠΕ, περιοχή Αγίου Μηνά. Σε καλή κατάσταση. Προορίζεται για την μετεστέγαση του 1ου δημοτικού σχολείου.
  • Διοικητήριο πρώην στρατοπέδου ΛΕΜ περιοχή Φουντουκλή. Χρήζει επισκευής. Το κτήριο του ΚΨΜ του ίδιου στρατοπέδου έχει δοθεί για χρήση στον σύλλογο Αιμοδοτών.
  • Το κτήριο των διαβιβάσεων του πρώην στρατοπέδου Μαθιουδάκη, έχει δοθεί στην ΔΕΥΑΚ, η οποία όμως τελικά στεγάστηκε στον πρώην δημαρχείο Μεσοποταμίας. 
  • Αρχοντικό Μπασάρα στο Ντουλτσό. Δημοπρατήθηκα πρόσφατα για μετατροπή σε μουσείο Γούνας.
  • Αρχοντικό Χριστοπούλου, στο Απόζαρι. Επίκειται η δημοπράτησή του για πολιτιστική χρήση. Πρόσφατα εκδόθηκε άδεια δόμησης από την Πολεοδομία. 
  • Αρχοντικό Παπαλάμπρου επί την λ. Νίκης. Έχει γίνει πρώτη φάση διαμόρφωσής του σε Ιστορικό Αρχείο από το υπουργείο Παιδείας.
  • Αρχοντικό αφών Παπαχρήστου επί της Αγίου Αθανασίου, έχει δοθεί στον σύλλογο Αχέπανς, δεν έχουν γίνει εργασίες επισκευής του, όπως ήταν ο όρος δωρεάς. Είναι σε κατάσταση ετοιμορροπίας.
  • Νεοκλασσικό Νταή επί της λ. Νίκης. Διεκδικούμενο από ιδιώτη. Η υπόθεση βρίσκεται στην δικαιοσύνη, χρήζει επισκευής.
  • Νεοκλασσικό Λεωνίδα Τσαμίση, επί της Τσόντου Βάρδα. Σε καλή κατάσταση, παλαιότερα στεγαζόταν η προγραμματική σύμβαση δήμου-υπουργείου Πολιτισμού.
  • Αρχοντικό Βέργουλα, στην οδό Κοσμά, στεγαζόταν το ΚΕΒΥΤ, έχει πρόσφατα επισκευαστεί, χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  • Αρχοντικό Σαπουτζή, επί της Χριστοπούλου, στο Απόζαρι, έχει δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στον δήμο για χρήση του ΚΕΒΥΤ, παραμένει κενό, πρόσφατα επισκευασμένο.
  • Κτήριο πρώην 1ο Γυμνασίου Καστοριάς, στην Κουμπελίδικη. Πρόσφατα επισκευάστηκε και διαμορφώθηκε για την στέγαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που με το σχέδιο «Αθηνά» καταργήθηκε. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, προγραμματίζεται η εγκατάσταση του 3ου γυμνασίου, οπότε θα μείνει κενό το κτήριο του πρώην Ορφανοτροφείο όπου στεγάζεται.
  • Σχολικό κτήριο πρώη ΤΕΕ στο συγκρότημα Λυκείων, στο Φουντουκλή, σε καλή κατάσταση.
  • Επίσης κενά και σε καλή κατάσταση είναι τα κτήρια των σχολικών μονάδων (δημοτικά και νηπιαγωγεία) που καταργήθηκαν στους μικρούς οικισμούς του δήμου Καστοριάς.
  • Τέλος τα δημοτικά καταστήματα των παλαιών κοινοτήτων, προ του σχεδίου Καποδίστρια, τα οποία βρίσκονται σε καλή σχετικά κατάσταση και χρησιμοποιούνται μερικώς.

ΟΔΟΣ 19.3.2015 | 780 | σελ. 11


Η απάντηση της Π.Ε. Καστοριάς 
(Δημ. Σαββόπουλος 17.4.13)

Σας γνωρίζουμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, δεν έχει στην κυριότητά της δημόσια κτήρια που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται.


Ερώτηση κ. Ε. Διαμαντόπουλου για παραχώρηση κτηρίου Ξενία 
3.4.2013

Η δημιουργία των Ξενία συνδέεται με την περίοδο 1950-1975, η οποία και αποτελεί εποχή της πρώτης μεγάλης ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Το πρόγραμμα των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΟΤ για τη μελέτη και ανέγερση των Ξενία, είχε ως αποτέλεσμα να χτιστεί ένα δίκτυο δημοσίων κτηρίων, σχεδιασμένων μεταπολεμικά υπό μια συνολική, αρχιτεκτονική θεώρηση. Βρίσκονται δε, σε μερικές από τις πιο αξιόλογες τουριστικές περιοχές της χώρας και φέρουν την υπογραφή κορυφαίων αρχιτεκτόνων, όπως ο Άρης Κωνσταντινίδης και ο Χαράλαμπος Σφαέλλος.

Τα κτήρια αυτά έχουν τεράστια σημασία για την ελληνική αρχιτεκτονική, καθώς αποτελούν τη σημαντικότερη παραγωγή δημοσίων κτηρίων μεταπολεμικά, επιτυγχάνοντας μέσα από την ένταξη στο ιδιόμορφο και αρχέγονο ελληνικό τοπίο, την ερρίζωση μιας σύγχρονης καθαρής και ειλικρινούς αρχιτεκτονικής έκφρασης, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος, μέσα από έναν κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας (Δελτίο τύπου ΣΑΔΑΣ 2003).

Αναφορικά με το κτήριο του “Ξενία” στην Καστοριά, έχει σταλεί υπόμνημα από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων από το 2003, όπου ζητείται να χαρακτηριστεί το κτήριο ως διατηρητέο, ώστε να διασφαλιστούν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν (έγγραφο με αριθμ. 30145/04. 04.2003).
Πρόταση που έγινε τελικά δεκτή με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 47/Α.Α.Π/23-03-2011  όπου χαρακτηρίζεται ως μνημείο το κέλυφος του κτηρίου.

Την περίοδο εκείνη η συζήτηση στράφηκε ορθά στην παραχώρηση του Ξενία από την πολιτεία στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως και αποφασίστηκε από την ΕΤΑΔ ΑΕ, ώστε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Καστοριάς.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτείας και αυτοδιοίκησης δεν είχαν το καλύτερο αποτέλεσμα, έτσι το καλοκαίρι του 2007 (υπό κυβέρνηση ΝΔ) αίρεται η απόφαση της ΕΤΑΔ ΑΕ για παραχώρηση του Ξενία στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Επειδή το κτήριο του Ξενία  μπορεί να καλύψει μια σειρά αναγκών στέγασης και χρήσης από την τοπική κοινωνία της Καστοριάς, ενδεικτικά αναφέρουμε πολιτιστικό κέντρο, πνευματικό κέντρο, σχολείο.
Επειδή το κέλυφος του κτηρίου έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο (ΦΕΚ 47/Α.Α. Π/23-03-2011).
Επειδή για πολλά χρόνια το κτήριο έχει αφεθεί, δίχως καμία απολύτως συντήρηση, με συνέπεια, μέρα με την ημέρα, να απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο.
Επειδή όπως ορίζει η παρ. 5 του αρ. 36, του ν.4049/2012, “με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Τουρισμού επιτρέπεται να παραχωρηθούν κατά κυριότητα ή κατά χρήση ή να διατεθούν δωρεάν σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε φύσεως, που ανήκουν στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤΑΔ Α.Ε.), πρώην «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε. ή του Ε.Ο.Τ.», το κτήριο δύναται να παραχωρηθεί στο Δήμο Καστοριάς
Επειδή η παραχώρηση του Ξενία στην τοπική αυτοδιοίκηση και μέσω αυτής, στην κοινωνία της Καστοριάς, παραμένει  πάγιο αίτημα πολλών ετών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες  προτίθενται να προβούν για την παραχώρηση του Ξενία στον Δήμο Καστοριάς, με σκοπό την αξιοποίησή του για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής  κοινωνίας;
2. Γιατί δεν γίνεται χρήση της προβλεπόμενης νομοθετικής εξουσιοδότησης που παρέχει η παρ. 5 του αρ.36, του ν.4049/ 2012 ώστε να προχωρήσει η παραχώρηση στο Δήμο Καστοριάς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πανθομολογούμενη αναγνώριση του κτηρίου, ως μνημείου ιδιαίτερης ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής αξίας;


Απάντηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για το Ξενία 
18.4.2013

Το Ξενία Καστοριάς έχει ανεγερθεί από τον ΕΟΤ σε έκταση συνολικού εμβαδού 3.762 τμ, η οποία βρίσκεται στην θέση «Κουλέ» του Δήμου Καστοριάς. Η ανωτέρω έκταση, περιήλθε στην πλήρη κυριότητα του ΕΟΤ (1965) δυνάμει παραχωρητηρίου του υπουργείου Οικονομικών, έναντι ανταλλάγματος.

Το ξενοδοχείο Ξενία λειτούργησε επί σειρά ετών υπό καθεστώς μίσθωσης. Στην συνέχεια αιτήματος του Δήμου Καστοριάς προς την ΕΤΑ (νυν ΕΤΑΔ), για παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς στον ομώνυμο Δήμο, η ΕΤΑ με την υπ’ αριθμ. 64/14-2-2002 απόφαση του Δ.Σ. ενέκρινε την, κατά χρήση, παραχώρηση του Ξενία Καστοριάς μετά του περιβάλλοντος χώρου στον Δήμο Καστοριάς, και εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. Τ/5022/3-10-2002 (ΦΕΚ 1327/β/ 11-10-02) κοινή απόφαση των Υπουργών και Αποκέντρωσης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία το Ξενία Καστοριάς παραχωρήθηκε, κατά χρήση, στον ομώνυμο Δήμο από τον Μάρτιο του 2002 και για 40 έτη, έναντι ανταλλάγματος 264. 123,26 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί μεγάλος αριθμός πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του Δήμου Καστοριάς

Η παραχώρηση όμως αυτή δεν ολοκληρώθηκε, διότι ο Δήμος δεν εκπλήρωσε την υποχρέωση καταβολής του συμφωνηθέντος ανταλλάγματος, πράγμα που είχε σαν συνέπεια την ανάκληση της απόφασης παραχώρησης.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΤΑΔ σήμερα προβαίνει στην αξιοποίηση των ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου έναντι ανταλλάγματος που ανταποκρίνεται στην εύλογη αξία τους. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα αιτήματα των Δήμων, αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν αναλυτικά τις υποχρεώσεις που προτίθεται να αναλάβει η δημοτική αρχή (είδος αξιοποίησης, προϋπολογισμός, χρηματοδότηση, χρονοδιάγραμμα, προσδοκώμενο οικονομικό όφελος).

Κατά τα λοιπά, σας γνωρίζουμε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ άλλων ακινήτων και του Ξενία Καστοριάς, εξετάζεται κατά περίπτωση από την ΕΤΑΔ.


Φωτογραφία: Ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Α. Αγγελής, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ερειπωμένο κτήριο του Ξενία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 780


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ