16.5.15

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

4-12-2014, τοπ. τύπος: «Προσπαθούμε ( στην Δημ. Βιβλιοθήκη ) να κρατήσουμε τους αναγνώστες με τα γνωστά κόλπα και τερτίπια…» Αξία παντός επαίνου η προσπάθεια μετά πολλού φιλοτίμου, όχι όμως με τερτίπια, διότι: α) την λέξη ειρωνικά την χρησιμοποιούμε για άλλους, που μετέρχονται τερτίπια, δηλαδή διάφορα κόλπα (τα πολλού ίσως χωρίς διαφάνεια) και β) η λέξη τερτίπι είναι τουρκική (tertip), που σημαίνει τέχνασμα, αποπλάνηση, «κόλπο». να προτιμούμε τον καθαρό ελληνικό λόγο. Εν προκειμένω: βρίσκουμε τερτίπια = βρίσκουμε επινοήσεις, τεχνάσματα, ειδικές γνώσεις χρησιμοποιούμε, για να επιτύχουμε τον στόχο.

4-12-2014, τοπ. τύπος: «Να αποφευχθούν λάθη και παραλήψεις.» α) αδικαιολόγητος συλλαβισμός – χωρισμός: αποφευχθούν. Το ορθόν: αποφευχθούν (χθες, χθων, κλπ.) Το σύμπλεγμα -χθ- ενωμένο. β)Το ορθόν: παραλείψεις (ρήμα παραλείπω). Οι παραλείψεις δεν έχουν καμία σχέση με την λήψη (από το ρήμα λαμβάνω, μέλλοντας λήψομαι) πχ. η κατάληψη του οχυρού. 

5-12-2014, όσοι δεν ξέρουν την καθαρεύουσα, ιδίως οι νεότεροι, τώρα μάλιστα, καθώς είμαστε πολυτραυματίες… με το μονοτονικό, θα τους είναι τουλάχιστο παράξενο, όταν ακούουν τις γνωστές δοτικές, κατάλοιπα του παρελθόντος, όπως: εν πάση περιπτώσει, αβρόχοις ποσί(ν), πάση θυσία, γεγωνυία τη φωνή, ελαφρά τη καρδία εν τούτοις, εν ριπή οφθαλμού, εν απογνώσει, κλπ.

28-11-2014, στο θέμα της διοικήσεως του κράτους: νομοθετήθηκε και εφαρμόζεται η Περιφερειακή Ενότητα. Η νομαρχία ως θεσμός και διοίκηση καταργήθηκε, αλλά η «νομαρχιακή επιτροπή» των κομμάτων παραμένει∙ θα αποκτήσει νέο όνομα μήπως με την αναθεώρηση του Συντάγματος;

20-11-2014, επερώτηση Βουλευτού «…διαμεσολαβημένη κατανομή.» ποιανού ρήματος είναι η μετοχή (διαμεσολαβημένη) να το μάθουμε κι εμείς; Εν χρήσει είναι το ενεργητικό μεσολαβώ, αρχαίο μεν, αλλά νεώτερο, της Κοινής (Ελληνιστικής εποχής): μέσος + θέμα του λαμβάνω (λαβή). Στην αρχαία υπάρχει βεβαίως παθητική φωνή, αλλά με άλλη σημασία πχ. μεσολαβηθείς τον βίον = διακόπηκε ο χρόνος της ζωής του. Διαμεσολαβημένη, λοιπόν… νεόκοποι λεξιπλάστες.

6-11-2014, «ΟΔΟΣ», ατυχής, κακή μετάφραση της δηλώσεως του πρέσβεως του Αζερμπαϊτζάν: «Πρόκειται για ένα αγωγό, το οποίο θα επιφέρει πολλαπλά… οφέλη». Ορθή μετάφραση: «Πρόκειται για την συμφωνία, το θέμα ενός αγωγού, η πραγματοποίηση του οποίου θα επιφέρει πολλαπλά… οφέλη».

6-11-2014, τοπ. τύπος: «Να φτιάξουμε σχέδιο δράσης.». Θεέ μου η πεζότητα με το ρήμα φτιάχνω! φτιάχνει σπίτι, φτιάχνει κέντημα, φτιάχνει κέφι, έφτιαξε η όρεξη, ο Δεσπότης τον έφτιαξε παπά, και πάει λέγοντας (όπως και με το ρήμα κάνω, χρήση για όλα! Κάνω σπίτι, κάνω κουβέντα, κάνω θέμα κάνω βόλτα, και τι δεν κάνω!). Εν προκειμένω: «Να καταστρώσουμε, να καταρτίσουμε, να εμπνευστούμε και να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο δράσης.».

17-12-2014, από τον χειροτονηστήριο λόγο του νέου Μητροπολίτου Γρεβενών, σεβασμιωτάτου κ. Δαυίδ, μεταξύ άλλων, σημειώνω: «Όλα, Κύριε, πλουτισμός της αγάπης Σου, όλα χείμαρρος της ευλογίας Σου!». Καθώς εγγίζουν και οι ημέρες οι άγιες των Χριστουγέννων, το άγγελμα: «Χριστός γεννάται» θα μας δώσει νέο κουράγιο και δύναμη ότι η ζωή μας πολιτεύεται μακριά από φόβους και αδιέξοδα, με την πρόνοια και δύναμη του Θεού. Αν την βραδιά των Χριστουγέννων είμαστε στην Εκκλησία, στην αρχή του όρθρου, ο ιερός υμνογράφος θα μας προσκαλέσει: «Δεύτε ίδωμεν, που εγεννήθη ο Χριστός! Ακολουθήσομεν λοιπόν, ένθα οδεύει ο Αστήρ..!». Ευθύνη της ψυχής μας και της πνευματικής μας δύναμης είναι να δεχθούμε έτοιμοι το σωτήριο μήνυμα, για να πορευθούμε με ακόμη πιο ενισχυμένη πίστη και υγεία στο νέο επί θύραις έτος 2015 και να είναι προδρομικό και αίσιο για όλα τα θέματα των πιστών και της Πατρίδος μας.

Ο Γλωσσαμύντωρ
Λάζαρος Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 771.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ