22.5.15

Λόγος & Αντίλογος

Εφημερίδα ΟΔΟΣ
Καστοριά 23/12/2014

Κε Διευθυντά,

Ο κύριος Α. Πηχιών στο άρθρο του στην ΟΔΟ της 11ης Δεκεμβρίου με τίτλο “Δημιουργία Ηρώων” τοποθετεί την υπόθεση του Ρωμανού στη σωστή της βάση και εκθέτει την πολιτική, κομματική, επικοινωνιακή και κοινωνική ασυνέπεια στην αντιμετώπιση της. Αξίζει να σταθούμε στην κοινωνική στάση που είναι η σημαντικότερη διότι επηρεάζει τους άλλους τρεις τομείς και επηρεάζεται από αυτούς και διότι δείχνει νοοτροπία που εξηγεί τη συμπεριφορά της κοινωνίας σε πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις.

Εάν ρωτούσε κάνεις το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον στην αρχή της υπόθεσης όταν ο Ρωμανός ζητούσε να σπουδάσει με τόσο πάθος ώστε εξέθεσε σε κίνδυνο την υγεία του, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα τον δικαιολογούσαν.
Και όταν η υπόθεση Ρωμανού έγινε πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και το θυμικό του κοινωνικού υποσυνείδητου βομβαρδίστηκε με εικόνες από τους γονείς στα κάγκελα της φυλακής, επισκέψεις στον πρωθυπουργό και εμπλοκή υπουργών, η ορθολογιστική σκέψη ακυρώθηκε, το ποιόν και η δράση του Ρωμανού επισκιάστηκε από το συμπαθητικό του πρόσωπο με αποτέλεσμα η κοινωνία να μείνει ικανοποιημένη από την λύση που δόθηκε. Και η κυβέρνηση εκτός από ένα στέλεχος ήταν περισσότερο από όλους ευχαριστημένη διότι ξεμπέρδεψε από ένα θέμα που εκμεταλλεύονταν η αντιπολίτευση για να τη φθείρει.

Μόνο μετά την λήξη του δράματος, λίγοι δημοσιογράφοι μίλησαν άτολμα για τους κινδύνους που προκύπτουν από την μη τήρηση των νομών για ένα άτομο επικίνδυνο για την κοινωνία, φοβούμενοι να τοποθετηθούν ανοικτά απέναντι στο κοινό αίσθημα και να χαρακτηριστούν ανάλγητοι και ολίγων φασίστες.

Η περίπτωση Ρωμανού αποτελεί ένα θρίαμβο του λαϊκισμού διότι εμπλέκει τους πάντες και κυριαρχεί. Και το χειρότερο, αποτελεί προηγούμενο και προκαλεί εθισμό για παρόμοιες καταστάσεις. Όλοι βολεύτηκαν, η κυβέρνηση διότι έκλεισε με επιτυχία το θέμα, η κοινή γνώμη ευχαριστήθηκε από το αποτέλεσμα και με την παρακολούθηση του σήριαλ της υπόθεσης, η αντιπολίτευση διότι το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και με διαδηλώσεις που έδειχναν την ευαισθησία του κόσμου για τον φυλακισμένο και την πλήρη αναισθησία για την πόλη και τους καταστηματάρχες, ο Ρωμανός γιατί την βόλεψε και τα ΜΜΕ; Τα ΜΜΕ ευτυχισμένα από την αυξημένη θεαματικότητα και τον τρόπο που ενορχήστρωσαν το θέμα.

Και οι χαμένοι της υπόθεσης ποιοί είναι; Όχι, δεν είναι το χιλιοειπωμένο ο νόμος και η τάξη. Είναι οι πάντες, όλοι οι παραπάνω βολεμένοι. Δεν χρειάζεται να εξηγηθεί γιατί όλοι θα βγουν ζημιωμένοι όταν ο λαϊκισμός θριαμβεύει και εθίζεται.

Μενέλαος Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 771.

Σχετικά:
ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ: Δημιουργία Ηρώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ