18.4.15

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Στην Μελβούρνη ο Σύλλογος Καστοριανών «ο Γράμμος»

Αν αναρωτιόμασταν ότι σε πενήντα δύο χρόνια θα υπάρχουμε, θα υπήρχαν αμφιβολίες αν θα επιβιώναμε όλο αυτό το διάστημα. Κι όμως είναι αλήθεια, ο Σύλλογος Καστοριανών «ο Γράμμος» ιδρύθηκε το χίλια εννιακόσια πενήντα δύο (1952), όχι μόνο επέζησε, αλλά υπάρχει και σήμερα και είναι δίπλα στην Παμμακεδονική, είναι πάντα δίπλα σε κάθε πατριωτική και φιλανθρωπική εκδήλωση.

Πρόσφατα, στις 9 Νοεμβρίου με εκκλησιασμό τίμησαν τους ήρωες οι οποίοι θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης μας Καστοριάς. Για όλα τα χρόνια της ύπαρξής της των πενήντα δυο χρόνων και την επέτειο της 11ης  Νοεμβρίου 1912, στις 9 Νοεμβρίου πανηγυρικά γιόρτασε ο σύλλογος . Ως μέλος της ΠΕΜΒ και μέσα στις εκδηλώσεις της έκανε επίσημο χορό για να γιορτάσει την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς, ν’ αναπολήσουν τα 52 χρόνια της ύπαρξής του και να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην κεντρική Ελληνική Κοινότητα. Την ίδια βραδιά η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ιωάννα Θεοδώρου παρέδωσε στο πρόεδρο της κεντρικής Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη επιταγή των δέκα χιλιάδων δολαρίων ως μία μικρή αλλά μεγάλη προσφορά εκ μέρους των Καστοριανών μελών και φίλων του συλλόγου. Ας γίνει λοιπόν παράδειγμα για τους άλλους οργανισμούς ο σύλλογος των Καστοριανών που για πενήντα δύο ολόκληρα χρόνια , αν και μικρός κάνει μεγάλο αγώνα για τον ελληνισμό.

Θα έλεγα με το έργο που παρουσίασε η κεντρική κοινότητα και όπως μας είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο ίδιος ο πρόεδρος «Όλοι μαζί το κάναμε και όλοι μαζί μπορούμε». Ο πρόεδρος της κοινότητας μας είπε ακόμη ότι τον επισκέφτηκε ο γερμανός πρόξενος για να μάθει πως εμείς οι Έλληνες τα καταφέρνουμε, μας επισκέφτηκε να θαυμάσει το αξιοθαύμαστο αυτό έργο που όταν το βλέπεις από μακριά το δεκαπεντάροφο κτήριο βλέπεις έναν μεγάλο «Δισκοβόλο» που σου δίνει την αίσθηση αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Ο γερμανός πρόξενος ήρθε να μάθει «πως εμείς εδώ στην Αυστραλία τα καταφέρνουμε». Είναι πολλοί άλλοι που μας θαυμάζουν, και αυτό θα είναι το λιγότερο αν όλοι οι οργανισμοί που βρίσκονται στο «Κύκνειο άσμα τους» ξυπνήσουν και συμβάλουν σε συλλογική σύμπραξη.

Η επίσημη εκδήλωση που έγινε από τον Καστοριανό Σύλλογο ο «Γράμμος» αποσκοπούσε πρώτον να γιορτάσουν την απελευθέρωση της πόλης μας Καστοριά από τους Οθωμανούς στις 11 Νοεμβρίου το 1912, και δεύτερον να χαρούν τα πενήντα δύο χρόνια από την ίδρυσή του. Η εκδήλωση έγινε μέσα στα πλαίσια των «Δημητρίων» της Παμμακεδονικής με απώτερο σκοπό όπως προείπα να βοηθήσει την κεντρική κοινότητα. Ο γενικός γραμματέας κ. Γεώργιος Σεραφείμ που υπηρέτησε για πολλά χρόνια πρόεδρος έκανε ιστορική αναδρομή του συλλόγου στο έργο που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια . Είχα καιρό να παραβρεθώ σε εκδήλωση του συλλόγου. Το ότι παραβρέθηκα οφείλεται σε μία συνάντηση με τον κ Χρήστο Θεοδώρου ο οποίος μου υπενθύμισε την ημερομηνία της εκδήλωσης και του υποσχέθηκα θα είμαι εκεί γιατί και εγώ είμαι Καστοριανός και στα σκαριά του συλλόγου υπήρξα σύμβουλος του αρχικού συμβουλίου.

Ηπροέλευση των μελών και των φίλων ήταν ικανοποιητική. Ο τελετάρχης αφού καλωσόρισε τους επίσημους καλεσμένους τα μέλη και τους φίλους έδωσε τον λόγο στην πρόεδρο κ Ιωάννα Θεοδώρου η οποία με την σειρά της ονομαστικά καλωσόρισε τους επισήμους: Κατερίνα Δούκα αντιπρόσωπο του προξενείου τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής, Δημήτρη Μηνά. ο οποίος μας είπε για την συμμετοχή και την υποστήριξη του «Γράμμου» όλα αυτά τα χρόνια. Η πρόεδρος καλωσόρισε την κ Ελένη Καραγκούνη αντιπρόσωπο του «Νέου Κόσμου» μέσο μαζικής ενημέρωσης. Η πρόεδρος αναφέρθηκε στον ρόλο και τις διαχρονικές δραστηριότητες την σημασία την ύπαρξη του συλλόγου στους κόλπους της ΠΕΜΒ, και την θερμή υποστήριξη προς την κεντρική κοινότητα . Ο κάθε επίσημος πέρασε το μήνυμά του με το δικό του τρόπο .Αυτό που συγκράτησα από Βασίλη Παπαστεργιάδη είναι ότι «Όλοι μαζί μπορούμε» και το ήμαστε « Η Αρχή, η Μέση και η Αρχή». Μετά τις ομιλίες των επισήμων ξέσπασε το κέφι και το γλέντι.

Εκτός από τις εκδηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκα, οι Θεσσαλονικείς γιόρτασαν τα τριάντα χρόνια αδελφοποίησης με την πόλη μας, την Μελβούρνη. Έτσι πάλι το κέντρο της πόλης μας για δυο μέρες είχε ελληνική γεύση. Για την αδελφοποίηση επισκέφτηκε την Μελβούρνη και δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ Γιάννης Μπουτάρης.

Οι Έλληνες αυτόν τον μήνα ενεργοποιούνται σφόδρα και βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε αναμμένα κάρβουνα λόγο των εκλογών της πολιτείας το προσεχές Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014. Καινούργιοι υποψήφιοι κατεβαίνουν στις εκλογές,  τον αριθμό τριάντα και οι επιτυχημένοι πολιτικοί Ν Κότσιρας και John Παντζόπουλος μετά από πολυετή επιτυχή παρουσία στην πολιτική αποχωρούν και δίνουν τα σκήπτρα στους νέους.
Καλή επιτυχία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 766




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ