4.3.15

Λόγος & Αντίλογος


Ένας κρυμμένος μετανάστης στην Αθήνα, ο Μέγας Αλέξανδρος


Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Αφορμή για την παρούσα επιστολή δόθηκε από μια εκπομπή σε αθηναϊκό κανάλι, όπου στο δελτίο ειδήσεων ο παρουσιαστής, πολύ πικραμένος και αινιγματικός, μας έδειχνε πότε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου του γλύπτη Ιωάννη Παππά (φωτογραφία) και πότε με φαρμακωμένα λόγια μας έλεγε πως εδώ και είκοσι χρόνια το άγαλμα παραμένει μετανάστης κρυφός, χωρίς να του παραχωρηθεί η αθηναϊκή υπηκοότητα. Προτάθηκαν κατά το διάστημα αυτό, πρώτα το κέντρο των Αθηνών και έπειτα τα παράμερα, αλλά υψηλά πρόσωπα σε θέσεις, τα δημοτικά συμβούλια και λοιποί, δεν απεδέχθησαν την αναδοχή και ο μετανάστης διάλεξε λάθος χώρα. Επειδή ο μετανάστης θα παραμείνει άλλα 2.500 χρόνια στον κήπο του φιλοτέχνη, προκειμένου να τον σώσουμε από αυτήν την κατάσταση.
Παρακαλούμε θερμά τον δήμαρχο Καστοριάς να υποβάλλει ένα έγγραφο στο υπουργείο Πολιτισμού και να ζητήσει το ταχύτερο να γίνει ανάδοχος του μετανάστη Μ. Αλεξάνδρου στην πόλη μας, αφού πληρώθηκε με έξοδα του υπουργείου.
Ο προκείμενος μετανάστης είναι ο πρώτος θνητός όλων των εποχών, μετά τον Θεάνθρωπο Χριστό. Το εκπολιτιστικό του έργο εξαπλώθηκε σε τρεις ηπείρους, την Νότια Ευρώπη (γιατί δεν υπήρχε Κεντρική και Βόρεια), την Ασία και την Αφρική που τον καθιέρωσε ως το πιο μεγάλο ανθρώπινο είδος και αυτό μαρτυρείται ακόμη και σήμερα, με το γεγονός πως το όνομα του το φέρουν δισεκατομμύρια άνθρωποι και από τις εκατό περίπου πόλεις που καμαρώνουν για την ονομασία τους και για το ψυχικό του μεγαλείο. Μυθοποιήθηκε από την υφήλιο.
Φυσικά με την ευκαιρία αυτήν μας δίδεται το δικαίωμα ν’ αναφερθούμε και σε άλλα παλαιότερα αλλά και πρόσφατα προβλήματα, τα οποία διαχειρίζονται οι διοικούντες ισομερώς και με ισονομία για την πρόοδο της χώρας, αλλά δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο.
Θα προσπαθήσω μ’ αυτήν την γραφή να παρουσιάσω ορισμένα όσο γίνεται καλύτερα, αλλά πιστεύω και εσείς να σκεφτείτε όσα εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν είναι λίγα.
Επειδή μπροστά από εκατό χρόνια οι Νότιοι απελευθερώθηκαν γρηγορότερα, φτιάξανε το κράτος στα μέτρα τους και εμάς που μείναμε πίσω, μας έθεσαν όρους συμμετοχής κυρίως στον διοικητικό τομέα. Κάθε αξίωσή μας ήταν προδιαγεγραμμένη, με την συμμετοχή μας να είναι σε ποσοστά 10%, 7% κλπ, ασχέτως αν κάναμε μαζί υπόδουλοι 200 χρόνια στους Ρωμαίους και 500 χρόνια στους Τούρκους. Αυτή ήταν η πρώτη μεταχείριση μας και εν πολλοίς ισχύει και σήμερα στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης.
Εκτός αυτού και το Μακεδονικό πρόβλημα με τους γείτονες δεν το αντιμετώπιζαν ως Ελληνικό, αλλά πολύ επιδερμικά και είναι γνωστά τα παρατράγουδα με την συμπεριφορά τους.
Αλλά και οι ιστορικοί, όπως ο κ. Βακαλόπουλος κα, από την σύσταση του κράτους δεν δέχτηκαν την παράλληλη ιστορική μας ζωή ως καθαρή ελληνική, δίνοντας το όνομα «Ελληνιστική Ιστορία». Έλα τώρα να εξηγήσεις τι σημαίνει ο όρος «ελληνιστική». Βρε αφιλότιμοι η μυθολογία μας είναι κοινή. Το Δίον δεν είναι στην Αθήνα; Ο Μ. Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 πΧ και ο πατέρας του Φίλιππος Β’ τον 5ο αιώνα. Δεν είναι παράλληλη η ιστορία μας; Ποιον είχε δάσκαλο ο Αλέξανδρος; Τον μαθητή τού Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον μεγαλύτερο ψυχαναλυτή της οικουμένης, αυτόν που μνημονεύει όλη η ανθρωπότητα.
Έπεσαν όμως σε γκάφα. Άθελα τους παραδέχτηκαν ότι εξελληνίστηκαν το 328 πΧ στην Κόρινθο, όταν ο Μ. Αλέξανδρος, μάζεψε την Θήβα, την Αθήνα και την Κόρινθο και άλλες πόλεις και δημιούργησε την Ελλάδα ως το σήμερα. Πρώτα αυτούς συμμόρφωσε και ύστερα ξεκίνησε για την μεγάλη του πορεία, για την οποία η Ελλάδα έδωσε το φως στην σκοτεινή τότε εποχή. Αλλά μήπως και τώρα δεν εξακολουθούν να μας μεταχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο;
Το μετρό της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 1975 και παραμένει ακόμη στην οδό Εγνατίας. Ενώ το μετρό της Αθήνας ύστερα από είκοσι χρόνια έφτασε στην Λαμία. Μήπως είναι καλύτερη η συμπεριφορά τους στο θέμα του αεροδρομίου «Μακεδονία» αλλά και του λιμανιού; Η ομίχλη καθιστά άχρηστο το αεροδρόμιο και το λιμάνι περιμένει τον άνθρωπο που θα το εκμεταλλευτεί, και μάλλον δεν θα έρθει ποτέ.
Ποιος ήταν αυτός που δύο φορές κατήργησε την ονομασία του υπουργείου Βορείου Ελλάδος και Αιγαίου και τα μετέτρεψε σε κοινοτικά γραφεία; Ποιος είναι αυτός που απαγορεύει τα σύγχρονα πλοία τύπου «καταμαράν» να πλέουν στο Βόρειο Αιγαίο; Ποιος κατήργησε το τρίτο κανάλι της πρώην ΕΡΤ και στερεί την φωνή και την ελευθερία των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της Βορείου Ελλάδος; Ποιος με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ανάγκασε την Δυτική Μακεδονία υπό την διοίκηση της Ηπείρου;
Και αν στο μέλλον οι ίδιοι ξενόφερτοι αποκόψουν την Ανατολική Μακεδονία (Σέρρες, Δράμα και Καβάλα) και την ενώσουν με την Ροδόπη, τότε ποια Μακεδονία θα υπάρξει. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα για τον τόπο μας.
Αναφερθήκαμε σε αρκετά ζωτικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής μας, τα οποία μας προβληματίζουν ως προς την άνιση μεταχείριση. Ευθύνες υπάρχουν και είναι μεγάλες, που βαραίνουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους στην Βουλή, ανεξαρτήτου κόμματος. Κατ’ αρχήν ανεξήγητα παραμένουν ανενεργοί και δουλοπρεπείς στην κεντρική διοίκηση. Μήπως αντέδρασαν στην ακύρωση του Μπουργκάς και του South Stream; Ενδιέφερε την Βόρειο Ελλάδα ή όχι; Την πλήρωσε μόνο ο Κωστάκης. Οι 70 εκπρόσωποι της Βουλής-το 1/4 περίπου- κάνατε την πάπια και δεν υπερασπιστήκατε το συμφέρον μας. Άρα γιατί λειτουργείτε; Εν συνεχεία ανενεργοί παραμένουν οι αρχές και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Χίλια κομμάτια, μοιρολάτρες και οπαδοί κάθε νέου κομματάρχη των προϊόντων της Αθήνας, που εκλέγουν δύο και τρεις βουλευτές λόγω της υποβαθμισμένης και αχαρακτήριστης ευπιστία τους, που δυστυχώς αυτή η τακτική έχει αρνητικές συνέπειες και την υπόλοιπη περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Μ’ αυτήν την κατάντια της Θεσσαλονίκης, μ’ ένστικτα διαλυτικά και εκδικητικά, γίνεσθε εύκολα θύματα και «τρώτε» τα συνθήματα τους, και το κακό είναι πως δε θα ξυπνήσετε ποτέ.

Ν. Πρώϊος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 762

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ