8.3.15

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

-Α. Εφημερίδα, 1/11/2014 εφημερίδα: πείσμωνες, καθώς είμαστε... Το ορθόν: πείσμονες (ο πείσμων, λόγιο επίθετο, ο επιμένων αμετακλήτως σε κάτι, ο πεισματάρης. Άλλως: ο πεισματικός. Πείσμονες (όπως ο σώφρων, οι σώφρονες) από το ρήμα πείθω.

-Της στήλης μας (23/10/2014) ημαρτημένα: Στο εδάφιο α’ εγράφη: σχετικός, μαθητής ρώτησε… Το ορθόν: σχετικώς, μαθητής ρώτησε… Στο β΄εδάφιο ότι και το σμήγμα. Το ορθόν: ό,τι. Στο ε΄: περιπατούμεν εν πίστει. Στο στ΄: ανόθευτον… Στο ζ΄: δια την πραγματικότητα, χωρίς ν(νι).

-1/11/2014 Επιστολή στην ΟΔΟ. Θεαματικά αρκούντες σε κορδέλες. Προφανώς ήθελε να ειπεί (ό και ορθόν): αρκούμενοι, στην έννοια ευχαριστημένοι, ικανοποιημένοι. Στην ίδια επιστολή: Μα, πλάθουμε, πλάθει ο καθένας μας λέξεις; Υπάρχει λέξη ανεπιφανής; Γνωστό το επιφανής. Αντίθετο: άσημος, ασήμαντος, αφανής(;).

-Από την περιγραφή του τάφου της Αμφιπόλεως: (19/10/2014) … καλλιτέχνης, ο οποίος εισαγάγει στην εικαστική τέχνη… Το ορθόν: εισάγει (τώρα ή κατά διαστήματα. Ενεστώς. Ο αόριστος είναι εισήγαγα, από τον αόριστο αρχαίας και καθαρεύουσας: εισήγαγον). Στον παρακείμενο θα γράψουμε: Έχει εισαγάγει και στην υποτακτική αορίστου να εισαγάγει. π.χ.Ώστε προσπαθήσατε να εισαγάγετε στην χώρα μας λαθραία απαγορευμένα ποτά; Και άλλο παράδειγμα: Έχει εισαγάγει 100 αυτοκίνητα.

-30/10/2014 Σε περιγραφή για περιοχή της Τριπολιτσάς βρήκα χωριό Κερπινή. Από την εποχή του Στέφανου Ντουσάν έμειναν στην Πελοπόννησο παλαιά τοπωνύμια. Κερπινή, με αναγραμματισμό μήπως είναι το ίδιο όνομα με την Κρεπενή Καστοριάς (Μαυροχώρι, Κρεπενή, Φωτεινή). Δεν ερώτησα ιδιαιτέρως. Ο καθηγητής, μακαρίτης, Απόστολος Ραφαηλίδης μας έλεγε ότι η Τριπολιτσά είχε παλαιό όνομα: Ντρούοπόλε(;).

-29/10/2014, εφημερίδα Δημοκρατία: Ας τον ενημερώσει κάποιος, παρακαλώ, άμεσα. Αφού ο γράφων πασιφανώς το θέτει χρονικώς (το θέμα της αμέσου ενημερώσεως), γιατί δεν γράφει το ορθόν: Ας τον ενημερώσει αμέσως!

-29/10/2014 εφημερίδα Δημοκρατία: Χριστιανικώς, ηθικώς και κοινωνικώς απαράδεκτο: Αναπληρωτές καθηγητές, έστω αδικημένοι, να εκτοξεύουν κατάρες (!) κατά του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδου σχολιάζοντες την απουσία του από την δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου. Ανερυθριάστως έγραψαν στο facebook: … να μπεις στο ναό και να μην γυρίσεις! (Εκάς εμού η αμαρτία και μόνο επειδή το αναφέρω). Ευρωπαίοι (δήθεν) είμαστε και όχι τζιχάντ! Δεν ωρίμασαν ακόμη από τις φοιτητικές ζωηράδες και υπερβολές;

Ο Γλωσσαμύντωρ
Λάζαρος Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 763


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ