17.3.15

ΟΔΟΣ: «Θεσμοί», ξενόφερτα και απαγορεύσεις




Οι δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Δ.Πετρόπουλου και γενικά του Δήμου Καστοριάς, σύμφωνα με τις οποίες… «θεσμός» είναι και το χωριό του Άη-Βασίλη (μετά το καρναβάλι της Καστοριάς), όπως και ότι επιχειρούνται τομές στις εκδηλώσεις των Καρναβαλιών, τόσο στην διακόσμηση των κεντρικών οδών της «επάνω» πόλης, όσο και στα άλλα ζητήματα και ειδικά σε αυτά της προστασίας της παραδοσιακότητας του εθίμου, αν και γενικά κινούνται σε θετική κατεύθυνση, μέχρι στιγμής και τουλάχιστον στο επίπεδο των προθέσεων, ωστόσο περιέχουν σοβαρές αντιφάσεις.

Πρωτίστως για το ζήτημα της καρναβαλίστικης διακόσμησης, καθώς με τις ανακοινώσεις συνδυάζεται η αυστηρή κριτική διακοσμήσεων προηγουμένων ετών οι οποίες από στόματος κ. Πετροπούλου χαρακτηρίσθηκαν ως «μπουγάδες». Έτσι αφού ο ίδιος υποσχέθηκε ότι το «τελικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό» (της δικής του επιμέλειας εννοείται) εκτοξεύεται ο πήχης των προσδοκιών στους πολίτες. Θα είναι δύσκολο αργότερα να δικαιολογηθεί για τυχόν μερική ή ολική αποτυχία της.

Αλλά ζήτημα προκύπτει και σε σχέση με την προστασία της παραδοσιακότητας των καρναβαλιών από την νυν δημοτική αρχή, με τελεσίγραφα του στυλ «στροφή στην παράδοση» ώστε «να μην επιτρέψουμε την εισροή ξενόφερτων στοιχείων», φράσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, που αν δεν τρομοκρατούν, τουλάχιστον προβληματίζουν.

Πώς θα επιτευχθεί η στροφή στην παράδοση; Και σε ποια παράδοση; Θα γυρίσει ανάποδα την κλεψύδρα του χρόνου; Και για ποιο λόγο χρειάζεται αυτή η στροφή; Θα επιβάλλει τις στολές; Θα απαγορεύσει τους επισκέπτες; Θα σχηματίσει συμβούλιο ενδυματολογοκρισίας; Θα πειθαναγκάσει και θα περιορίσει τις μουσικές επιλογές των παρεών; Να είναι μόνον δημώδεις; Μόνο λαϊκές; Και σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος θα καθορίσει τα «ξενόφερτα» στοιχεία; Υπάρχουν τίποτε σοφοί και θεσμοθέτες; Μήπως είναι ο ίδιος;

Θα αφορά τους πάντες και τα πάντα «ξενόφερτα»; Και για να υποβληθεί καθαρά το ερώτημα: θα αφορά και τους «Σλάβους» των καρναβαλιών με τα προπαγανδίστικα άσματά τους; Θα απαγορεύσει τις «ξενόφερτες» μπάντες; Ή όλα αυτά αφορούν μόνο τα «δυτικά» ακούσματα; Μήπως αυτά μόνο εννοεί ως «ξενόφερτα» ο κ. αντιδήμαρχος; Γιατί κάτι τέτοιο φαίνεται και το πιθανότερο.

Και αν δεν «ακούσουν τας υποδείξεις» σε όσους Καστοριανούς ή μη επιλέγουν τα ξενόφερτα, που δεν θα τα επιτρέψει, σκέπτεται, τίποτε απαγορεύσεις και αποκλεισμούς;

Σαν πληθωρικά κάπως υπερβολικά να ακούγονται όλα αυτά που ανακοίνωσε η αντιδημαρχία του Πολιτισμού. Μήπως να επανορθώσει κάπως τα «αποφασίζομεν» και «δεν επιτρέπομεν»;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 764

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/3/15

    .......«στροφή στην παράδοση» ώστε «να μην επιτρέψουμε την εισροή ξενόφερτων στοιχείων»....... λέει ο Πετρόπουλος!!!
    Τα ξενόφερτα θεωρούνται τα Ελληνικά και η παράδοση τα "Ντόπια" ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/3/15

    Η φωτογραφία όλα τα λεφτά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ