13.3.15

Λόγος & Αντίλογος






Γουνοφόρα ζώα, περιβάλλον και ανάπτυξη


Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ταυτότητα απόψεων, όπως εκφράστηκε στο δικό μου άρθρο και σε αυτό με τον ίδιο τίτλο του εκλεκτού συμπατριώτη και συναδέλφου μου κ. Κοβάτση. Ένα μόνο σημείο έμεινε αδιευκρίνιστο ή μάλλον προσπεράστηκε με έναν παραλληλισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με αυτήν που προκαλούσαν τα κοτέτσια στα σπίτια των χωριών στη δεκαετία του 1950 και πριν.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Θα παρακαλούσα τον κ. Κοβάτση να επισκεφθεί τη μονάδα του λειτουργεί στη θέση κάμπος της δημοτικής ενότητας Κρανοχωρίου του Δήμου Νεστορίου και να δει το μέγεθος της μονάδας (ισοδύναμη με 10.000 κοτέτσια και πλέον) τον τρόπο διαχείρισης της κοπριάς (Τεχνογνωσία του 19ου αιώνα) και τη ρύπανση που προκαλεί. Ακριβώς απέναντι είναι το πατρικό αγρόκτημα με καρυδιές και ο πειραματικός οπωρώνας με νέες πολυδύναμες καλλιέργειες που αποτελούσε τον τόπο αναψυχής μου και σήμερα τον τόπο του μαρτυρίου.

Θα τον παρακαλέσω επίσης να μην σταθούμε μόνο σε διαπιστώσεις και για ορισμένους αρνητική κρητική σε μια δραστηριότητα που μπορεί να αναζωογονήσει την τοπική οικονομία, αλλά να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα παραπέρα. Να ενώσουμε τις επιστημονικές μας γνώσεις και αν χρειαστεί να καλέσουμε και άλλους συναδέλφους, αδαπάνως για τους άμεσα ενδιαφερομένους, για να μετατρέψουμε το πρόβλημα της ρύπανσης από μια ζημιογόνα και σε μια κερδοφόρα δραστηριότητα, αξιοποιώντας την κοπριά για την παραγωγή βιολογικών λιπασμάτων που τόση ανάγκη έχουν τα φτωχά σε οργανική ουσία χωράφια. Φυσικά το πείραμα θα γίνει σε μια μονάδα και όταν πετύχει θα μεταφερθεί και σε όλες τις επιχειρήσεις εκτροφής που λειτουργούν.

Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για τη λίμνη της Καστοριάς που όπως διαπιστώνω όλοι διαπιστώνουν τον επικείμενο θάνατό της με μετρήσεις και μελέτες αλλά δεν παίρνουν κανένα διαχειριστικό μέτρο για τη σωτηρία της. Η περιφρόνηση της επιστήμης και της γνώσης και η απροθυμία να πειραματιστούμε μας χαρακτηρίζουν εδώ και δεκαετίες και είναι ένα από τα αίτια που μας οδήγησαν στην παρούσα οικτρά οικονομική κατάσταση.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με τιμή και εκτίμηση

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 763




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ