1.3.15

Εκδήλωση στην μνήμη του Περδίκκα Παπακώστα

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση στην μνήμη του Περδίκκα Παπακώστα, από τον δήμο Μοσχάτου, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ι. Ιωαννίδης, διευθυντής Πολιτιστικών του δήμου ο οποίος ξεκίνησε διαβάζοντας το ποίημα «Η στάχτη» του Γιώργη Παυλόπουλου, με το οποίο αποχαιρέτησε τον Περδίκκα η ξαδέρφη του κ. Λούλα Δέδε-Καραγεωργίου. Παράλληλα προβάλλονταν στιγμιότυπα από την εκπομπή του κ. Κώστα Αρβανίτη στην πρώην ΕΡΤ για την Καστοριά, στην οποία συμμετείχαν ο Περδίκκας Παπακώστας και οι κ.κ. Παναγιώτης Μπαϊρακτάρης και Ηλίας Παπαμόσχος.

Στην εκδήλωση μίλησαν για τον Περδίκκα Παπακώστα, ο κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος βουλευτής του ΣυΡιζΑ Καστοριάς, ο δήμαρχος Μοσχάτου κ. Αντρέας Ευθυμίου, ο τ. δήμαρχος Μοσχάτου κ. Ταξιάρχης Παπαντώνης, ο τ. πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο τ. βουλευτής ΠαΣοΚ Κεφαλονιάς κ. Παναγής Μπενετάος, ο κ. Άρης Κρεμμύδας της «Ριζοσπαστικής Κίνησης Μοσχάτου», οι πρώην σύντροφοι του Περδίκκα κ.κ. Μπάμπης Ζεμπίλας και Μάκης Καβουριάρης, ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Χημικών κ. Χαμακιώτης της οποίας διετέλεσε μέλος των ΔΣ ο Περδίκκας Παπακώστας, ο αντιπρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καστοριανών Αττικής «Η Καστοριά» κ. Αιμίλιος Μπούσιος, στον οποίο διατέλεσε πρόεδρος ο Περδίκκας Παπακώστας, ο χημικός μηχανικός στο εργοστάσιο Ντάιμς ΑΕ και αργότερα ΕΛΒΙΟΝΥ αε κ. Γιώργος Γρηγοριάδης, ο κ. Λεωνίδας Κοντουδάκης γεωπόνος και εργαζόμενος στην ΕΒΕΠΥ πλαστικά, η δικηγόρος των εργαζομένων και του Περδίκκα Παπακώστα στην ΧΡΩΠΕΙ κ. Μαρία Μανωλάκου-Μαρουλάκου, στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος ο Περδίκκας Παπακώστας, ο χημικός και μετέπειτα κινηματογραφιστής κ. Βασίλειος Βαφέας, η μαθηματικός και διδάκτωρ Αστρονομίας, ανιψιά του Περδίκκα Παπακώστα κ. Νέλλη Καμπούρη, ενώ τον λόγο πήραν και οι φίλες του κ.κ. Τούλα Ράλλη και Μίνα Δημητρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μοσχάτου κ. Α. Μπούτσης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ.Δαμηλάκος, Β.Καραβιά και Δ. Σούτας καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ι.Σάββας, Δ. Κόλλιας και Σ.Κυριακόπουλος. Από τον ΣυΡιζΑ ήταν παρών στην εκδήλωση επίσης ο βουλευτής Α’ Πειραιά κ. Θ.Δρίτσας, η βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Ε.Αυλωνίτου, ο τ. βουλευτής Α’ Αθήνας κ. Β.Μουλόπουλος, εκπρόσωποι των Τ.Ο. του ΣυΡιζΑ από το Μοσχάτο και το Ν. Φάληρο και πολλοί ακόμη, μεταξύ αυτών και παλιοί «σύντροφοι» του Περδίκκα Παπακώστα. Επιπλέον από το ΠαΣοΚ παρευρέθηκε ο τ. αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ.Νιώτης και ο τ. δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Κ. Χρονόπουλος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Ν. Φαλήρου (ανεξάρτητη δημοτική κίνηση) με επικεφαλής την πρόεδρο κ. Α.Λαγκαδιανού-Κανιούρα, μέλη του Συλλόγου Καστοριανών Αττικής καθώς και πολλά συγγενικά του πρόσωπα και φίλοι από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Μετά το πέρας των ομιλιών, προσφέρθηκε καστοριανό ρακί και κεφαλοτύρι, «σαμπάνιες» Αμυνταίου και διάφοροι μεζέδες και γλυκά. Και όπως συνήθιζε να λέει ο Περδίκκας Παπακώστας «οι Γάλλοι έμαθαν να κάνουν σαμπάνια από τους Μακεδόνες, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο!».




  • Ομιλία δημάρχου Μοσχάτου:


Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη τιμή ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, φιλοξενεί στο πολιτιστικό του κέντρο μια ιδιαίτερη εκδήλωση, μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Περδίκκα Παπακώστα.
Ο Περδίκκας έφυγε από κοντά μας έναν χρόνο πριν, στις 25 Οκτωβρίου και αυτή  η εκδήλωση γίνεται στην μνήμη του. Δεν τον έχουμε ξεχάσει. Θα μοιραστούμε, όμως τις αναμνήσεις που έχουμε μαζί του.

Τον Περδίκκα τον γνώρισα πριν ακόμη αναλάβει την θέση του γενικού γραμματέα στον πρώην δήμο Μοσχάτου. Εκρηκτική προσωπικότητα, ανήσυχο πνεύμα, μας έφερνε κοντά η όμορη επιστημονική μας συνάφεια στις θετικές επιστήμες: χημικός ο Περδίκκας, φυσικός εγώ. Οι συζητήσεις που άνοιγε ξεκινούσαν πάντα από μία φιλοσοφική θεώρηση που την διαπερνούσε ένας ισχυρός ορθολογισμός, αλλά και μία εμφανής διάσταση.

Θέλω να σας περιγράψω ένα χαρακτηριστικό σημείο από το βιβλίο του «Η ζωή με λόγια». Αναφέρεται λοιπόν, στην κατασκευή ενός δίκης του καθαρά έμπνευσης διανοητικό εργαστήρι για να εξετάσει το DNA του, γιατί ήθελε να εξακριβώσει σε τι ποσοστό είναι Έλληνας. Καταγράφει την έκπληξή του ότι το DNA του δεν έχει καμία σύμπτωση με εκείνο ενός Τριπολιτσιώτη, Κορίνθιου, Μοραΐτη, Ρουμελιώτη. Δοκίμασε να το ταυτοποιήσει με βλάχικο, με «σλαβομακεδόνικο», με αλβανικό αλλά πάντοτε τίποτα. Και κάποια στιγμή στο Δισπηλιό του ήλθε η ιδέα να δοκιμάσει και με DNA Πελασγικό. Η χαρά του δεν περιγράφεται. Απόλυτη ταυτότητα. Και φωνάζει: «Είμαι καθαρόαιμος Πελασγός, είμαι αυτόχθων!».

Ο Περδίκκας Παπακώστας γεννήθηκε στην Καστοριά το 1936 και μεγάλωσε σε μία δύσκολη εποχή, όπως ήταν εκείνη η περίοδος της κατοχής και του εμφυλίου. Πολλά χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου αναφέρονται στο βιβλίο του.Σπούδασε χημικός στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι ως μηχανικός βιομηχανίας.Εργάσθηκε ως διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος σε διάφορες ιδιωτικές και κρατικές βιομηχανίες. Σημαντικότερες περιόδους στην καριέρα του στην εταιρεία ΕΒΕΠΥ και μετά ΧΡΩΠΕΙ, όπου προσπάθησε να εφαρμόσει τα σχέδια του για την ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία. Ανέφερε πάντα στις συζητήσεις του πόσο τον είχαν γοητεύσει τα γραπτά του οικονομολόγου Δ.Μπάτση που εκτελέστηκε μαζί με τον Μπελογιάννη και αφορούσαν τον τρόπο για να αποκτήσει η χώρα μας βιομηχανική παραγωγική δομή.

Από το 1997 μέχρι το 2007 ήταν γενικός γραμματέας του πρώην δήμου Μοσχάτου δίπλα στον δήμαρχο Τ.Παπαντώνη. Με την πολύχρονη εμπειρία του υποστήριξε τον δήμο σε σημαντικούς τομείς για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και λειτουργιών.
Ο Περδίκκας ήταν πάντα ενεργός στους αγώνες της κάθε περιόδου. Συνεργάσθηκε με την νεολαία της ΕΔΑ πριν το 1967, στην χούντα συμμετείχε στον αντιδημοκρατικό αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜ αρχικά και στην συνέχεια της οργάνωσης «20η Οκτώβρη». Στην διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, συντάσσεται με το ΚΚΕ Εσωτερικού, μετά ιδρυτικό μέλος της ΕΑΡ και μέλος του ΣυΡιζΑ τα τελευταία χρόνια.

Δυστυχώς το βιβλίο του «Η ζωή με λόγια» αναφέρεται μέχρι το 1957. Τελειώνει με ειδικό κεφάλαιο στην Παιδεία και Εκπαίδευση υποστηρίζοντας ο ίδιος τον όρο «Μορφωτική επανάσταση». Και βέβαια στην τελευταία σελίδα ο ύμνος της ΕΠΟΝ.

Μου έλεγε προχθές η χήρα του, η Ντένια, όταν την ρώτησα γιατί δεν συνέχισε το βιβλίο μέχρι τις ημέρες μας, ότι φοβήθηκε την υγεία του και δεν ήθελε να χαθεί το πολύτιμο υλικό που αξιοποιεί για την πρώτη περίοδο.

Μπορεί λοιπόν να μην πρόλαβε να εκδώσει έναν νέο βιβλίο για τις τελευταίες δεκαετίες, το σίγουρο όμως είναι ότι το βιβλίο της ζωής του το έχει γράψει με ανεξίτηλα γράμματα και θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά και το μυαλό μας.

Θα ακούσω με προσοχή τις επόμενες αναφορές στον Περδίκκα από ανθρώπους που τον γνώρισαν περισσότερο από εμένα και σε άλλες στιγμές της ζωής του. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 762


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ