31.3.15

Πρόσωπα 2014: Ελένη Τσαδήλα [3]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2014 | 8.1.2015 | 770

Η υπέρβαση

της συμβατής και παραδοσιακής εικόνας



Συμπολίτης που με τις παρεμβάσεις της τα τελευταία 30-35 χρόνια τάραξε κατ’ επανάληψη τα λιμνάζοντα νερά της Καστοριάς.

Μεγαλωμένη σε μια περίοδο στην οποία γεννήθηκαν όσοι σήμερα είναι μέσα στα πράγματα, τις τελευταίες ημέρες της δεκαετίας του 1950, με αφορμή πλείστες πρωτοβουλίες της και ενέργειές της, από την εποχή της παιδικής της ηλικίας και συνεχώς μέχρι σήμερα, ενσάρκωσε κατ’ επανάληψη τις καλές πλευρές και πτυχές της γενιάς της. Μαζί με αρκετές άλλες, αλλά σε διακριτή θέση, αποτελεί την Καστοριανή που υπερέβη την συμβατική και παραδοσιακή εικόνα.

Παρά το γεγονός ότι το 2013 ήταν το Σπασμένο Ρόδι που κατέλαβε μια θέση αναγνώρισης στις προτιμήσεις των αναγνωστών της ΟΔΟΥ, αυτή την χρονιά είναι η κ. Ελένη Τσαδήλα που υποδείχθηκε από τους αναγνώστες, όχι λόγω της μοναδικότητάς της, που άλλωστε ποτέ δεν διεκδικεί, αλλά για την ατομική εξωστρέφειά της. Και για τις μάχες της, γνωστές και άγνωστες.

Διακρίθηκε η ίδια για την μακροχρόνια προσπάθειά της να σχηματίσει και να συντηρήσει θεατρική προπαντός κίνηση στην Καστοριά, ως ηθοποιός αλλά και μερικές φορές ως σκηνοθέτις.

Γνωστή για τις ακτιβιστικές της δράσεις και πρωτοβουλίες, με πιο χαρακτηριστικές εικόνες στο Πνευματικό Κέντρο για την έλλειψη θεατρικής στέγης στην πόλη και το έλλειμμα ενδιαφέροντος από τους αρμοδίους, αλλά και στο Διοικητήριο για την σωτηρία της λίμνης, η Ελένη Τσαδήλα είναι αυτή στην οποία το κτήριο «Μαθιουδάκη» οφείλει την διατήρησή του σε όλο το 2014.

Ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της υπόθεσης που εκκρεμεί ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (μετά από αναβολή εκδικάστηκε τον περασμένο Ιούνιο, αλλά δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση), σε μια πόλη που φορείς και εκφραστές της προτιμούν να «θρηνούν» για το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει ακόμη δικό της ιδιόκτητο νεόδμητο κτήριο.

Σε μια πόλη στην οποία από τους φορείς της εκδηλώνεται προτίμηση για την κατεδάφιση του Μαθιουδάκη και παραβλέπονται ή τίθενται σε δεύτερο πλάνο εξ ίσου σημαντικά ίσως και σοβαρότερα ζητήματα, μιας και αφορούν το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα. Όπως ότι η Καστοριά δεν έχει Πνευματικό Κέντρο, καταργείται η Αρχιτεκτονική Σχολή, κλείνουν τα ΤΕΙ, αποδομείται ο αερολιμένας «Αριστοτέλης» κ.ο.κ.

Σε αυτή την πόλη το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες του σωματείου Σπασμένο Ρόδι, ψυχή του οποίου είναι η Ελένη Τσαδήλα που μαζί με μερικούς ακόμη αντίστοιχων αντιλήψεων, έλαβε όλες τις κρίσιμες πρωτοβουλίες, ώστε να αποτελούν τους λόγους χάρη στους οποίους οφείλεται η διάσωσή του ιστορικού κτηρίου για μια ακόμη χρονιά, αποκαλύπτει την υποκρισία, τις επικίνδυνες ανεπάρκειες και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας.

Αλλά προπαντός τις ανεπάρκειες των τοπικών πολιτικών εκφραστών τους που με ελάχιστες εξαιρέσεις, σχεδόν αδίστακτα πολιτικά, έδειξαν να υποστηρίζουν κατεδαφίσεις ιστορικών κτηρίων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 770


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/4/15

    Εκκωφαντική σιωπή.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Athena2/4/15

    @1

    Μίλησε η ίδια.
    Μίλησαν όσοι την αγάπησαν και την αγαπούν.
    Ας μιλήσουν και άλλοι.
    Ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ