1.4.15

Πρόσωπα 2014: Δημήτριος Πετρόπουλος [2]

ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2014 | 8.1.2015 | 770

Σε 100 ημέρες

προσαρμογή σε μέτρα και σταθμά


Από την 1η Σεπτεμβρίου που ανέλαβε τα παραδοσιακά του καθήκοντα ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού, μέχρι τον Δεκέμβρη που αρχίζει η ετήσια προέλαση των παραδοσιακών εθίμων της περιοχής, δεν μεσολαβούν ούτε 100 ημέρες. Έτσι πολύ σύντομα άρχισε να υλοποιεί το πολιτιστικό του όραμα. Το οποίο για τους περισσότερους που τον υπέδειξαν μάλλον με αρνητική διάθεση, δεν είναι ακόμη αρκετά χειροπιαστό.

Προς το παρόν η αίσθηση είναι, ότι περισσότερο από οποτεδήποτε τα πολιτιστικά της Καστοριάς, αρχίζουν να προσαρμόζονται στα μέτρα και τα σταθμά των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας. Ιδιαίτερα αυτές των παραλιακών ζωνών που έχουν κατά κανόνα την τιμητική τους, από τις κατά καιρούς δημοτικές αρχές.

Και παρά το γεγονός ότι με εξαίρεση όσες ανήκουν σε μετριοπαθείς επιχειρηματίες, το γη και ύδωρ που προσφέρθηκε δεν εμπόδισε αρκετές απ’ αυτές να καταλήξουν σε λουκέτο. Κατά κανόνα ναυαγισμένες από την μάλλον κακή διαχείρισή τους, τις αλόγιστες σπατάλες και τον νεοπλουτισμό.

Και να κονιορτοποιήσουν έτσι όλες τις ανοησίες που ακούγονται κατά καιρούς ότι οι επιχειρήσεις αυτές εκτός από τον τουρισμό, καταπολεμούν και την ανεργία. Δηλαδή για προσέλκυση καταναλωτών ή τουριστών του παραδοσιακού πολιτιστικού προϊόντος της Καστοριάς.

Χωρίς να είναι σαφές αν είναι σωστό ή όχι (μάλλον όχι) ίσως λόγω της γειτνίασης μιας καφετέριας, ο νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού αποκλειστικά χρεώθηκε το πολιτικό κόστος της προκλητικής κατάληψης του πάρκου της Ολυμπιακής Φλόγας από το…  καλλιτεχνικό λούνα-παρκ.

Στην κατάληψη περιλαμβάνεται εκτός των άλλων και το μικρό αμφιθέατρο του πάρκου. Και την απ’ ευθείας διάθεση του συνόλου σχεδόν του κοινόχρηστου ανοικτού δημοτικού χώρου (πάρκου όχι κτηρίου) σε επιχείρηση με το πρόσχημα της καλλιτεχνικής δράσης… δηλαδή του πατινάζ. Ενώ πρόκειται στην καλύτερη περίπτωση για μεικτή δραστηριότητα με καλλιτεχνικά… κουρσάκια και συναφή παιδικά παιγνίδια πανηγυριού.

Όπως χρεώθηκε και την απομάκρυνση της παιδικής χαράς (κατ’ απαίτηση του επιχειρηματία) και τον στολισμό με δημοτικά χρήματα, του περιβάλλοντα χώρου με εργάτες του δήμου Καστοριάς.

Επιπλέον η εκδρομή του Δήμου Καστοριάς στην Θεσσαλονίκη, με συνοδεία ορισμένων σωματείων για την δήθεν προβολή των «ραγκουτσαριών», ο προκλητικός επιλεκτικός στολισμός – χριστουγεννιάτικος διάκοσμος μόνο σε κεντρικές πλατείες και περίπου μόνο στα πέριξ του δήθεν χωριού του Αγίου Βασίλη και κατά κανόνα μπροστά από τις καφετέριες, θεωρήθηκαν από τους δημότες-αναγνώστες της ΟΔΟΥ ως επαρκείς λόγοι να εξηγήσουν την εκλογή-πρόταση του αντιδημάρχου ως προσώπου που πρόλαβε σε μόλις 100 ημέρες να ξεχωρίσει με σχόλια και δηκτικούς χαρακτηρισμούς που προμηνύουν ότι ίσως να μη βγει τίποτε καλό στο τέλος απ’ αυτή την ιστορία.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 770


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ