1.2.15

ΟΔΟΣ: Συνέχεια της επιτυχίας



MET live in HD

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ τυπικά (ουσιαστικά δεύτερη και κάτι περισσότερο) χρονιά, ξεκίνησαν στην αίθουσα των ΤΕΙ Καστοριάς το περασμένο Σάββατο οι απ’ ευθείας αναμεταδόσεις -αυτή την φορά με την παράσταση «Μάκβεθ» του Τζ. Βέρντι, από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα αφορά τις παραστάσεις όπερας της σαιζόν 2014 - 2015 που πρόκειται να απολαύσουν σε όλα τα σημεία του ορίζοντα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι φίλοι της όπερας, χάρη στην τηλεματική.

ΣΕ ΑΥΤΗ την πρώτη λυρική παράσταση η ανταπόκριση του κοινού της Καστοριάς, μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Και αποδεικτική της διαπίστωσης ότι στην Καστοριά υπήρχε εν δυνάμει και ήδη συγκροτείται σε κύκλο και εκδηλώνεται, ένα συστηματικό και ευάριθμο κοινό θεατών και φίλων της ποιοτικής μουσικής και της όπερας. Αυτό είναι γεγονός που πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Όταν την ίδια στιγμή, σε μεγαλύτερες πόλεις που διαθέτουν υποδομές και πλούσιο πολιτιστικό παρόν, οι σχετικές προσπάθειες αναμεταδόσεων δεν πέτυχαν να εδραιωθούν. Εκεί όπου το κοινό της όπερας δεν αποδείχθηκε συμπαγές ή αρκετά συνειδητοποιημένο και οι πόλεις αφαιρέθηκαν από το δίκτυο των αναμεταδόσεων ή περιορίστηκαν οι αναμεταδόσεις.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι η τρίτη αυτή περίοδος εκ μέρους του Δήμου Καστοριάς, συμφωνήθηκε ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ειδικά την τέως αντιδήμαρχο πολιτιστικών κ. Ειρήνη Γεωργοσποπούλου-Μισκία. Η συμβολή της οποίας στην ικανοποίηση ενός σαφούς και ώριμου αιτήματος των φίλων της όπερας στην Καστοριά, που αναγκάζονταν τα προηγούμενα χρόνια να μετακινούνται σε Ιωάννινα, Βέρροια, Θεσσαλονίκη ακόμη και Πρέβεζα για τις αναμεταδόσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική και έχει ένα είδος ιστορικής διάστασης. Διότι ύστερα από αρκετές δεκαετίες υποβάθμισης, ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκε πιο επίσημα μια προσπάθεια στο επίπεδο της ποιοτικής κλασσικής μουσικής, του χορού και βεβαίως της όπερας.

ΩΣΤΟΣΟ η υλοποίηση της προσπάθειας για φέτος, φαίνεται να περνάει ομαλά ως παρακαταθήκη στην νέα δημοτική αρχή, και ειδικά στον δημοτικό σύμβουλο κ. Δημήτριο Καπρή, πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς, που με την πρώτη αναμετάδοση είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια και θα την εμπλουτίσει. Άλλωστε η ανταπόκριση του κοινού και η δυναμική που αναπτύσσεται είναι τέτοια, που δεν γίνεται και διαφορετικά.

ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ της πρώτης αναμετάδοσης στην εξαιρετική παράσταση του π. Σαββάτου, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι εκτός από τον κ. Δ. Καπρή παραβρέθηκαν ο δήμαρχος κ. Ανέστης Αγγελής όσο και ο επί των παραδοσιακών πολιτιστικών αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Πετρόπουλος (με τις συζύγους τους) και σύμφωνα με τις πληροφορίες έμειναν ικανοποιημένοι και προπαντός ευχαριστημένοι από το θέαμα που απόλαυσαν μαζί με τους φίλους της όπερας τις τρεισήμισι ώρες της αναμετάδοσης. Δεν πέρασε ωστόσο απαρατήρητο το γεγονός της αισθητής απουσίας του καθ’ ύλην αρμόδιου αντιδημάρχου Πολιτισμού  κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου αλλά και άλλων συμβούλων της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των αναμεταδόσεων θα συνεχιστεί κανονικά, και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ως το τέλος της σαιζόν, η όπερα θα κερδίσει ακόμη περισσότερους νέους φίλους στην Καστοριά. Και ότι το εγχείρημα θα εδραιωθεί ως καλώς εννοούμενο κεκτημένο.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 760

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τον Macbeth του Βέρντι (η Anna Netrebko ως λαίδη Μάκβεθ και ο Željko Lucic ως Μάκβεθ) που αναμεταδόθηκε το περασμένο Σάββατο απ’ ευθείας σπό την Νέα Υόρκη στο ΤΕΙ Καστοριάς.




Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/2/15

    O κ. Καπρής παραιτήθηκε. Ανέλαβε ο κ. Λίτσκας. Αποστασιοποιήθηκαν οι πάντες από το Δήμο Καστοριάς. Ένας υπάλληλος μόνο καταφέρνει τα ακατόρθωτα. Οι άλλοι ραγκουτσάρια και μόνο ραγκουτσάρια. Και τσίπουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1/2/15

    @1
    Κατά τα άλλα βάζουν και τα κλάματα όταν αναφέρουν τη Νένη, που ο Θεός να την έχει στη γειτονιά των Αγγέλων!
    Όταν τους τα έλεγε, σημασία δε δίνανε.
    Σα δε ντρέπονται λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ