8.1.15

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Οι Έλληνες της Μελβούρνης και Πύργος της Ομογένειας



Η Μελβούρνη κατέχει την πρώτη θέση του μεγαλύτερου ελληνικού πληθυσμό έξω από την Ελλάδα, και είναι η πόλη που για πολλοστή φορά αναγνωρίστηκε πρώτη για την καλύτερη βιώσιμη πόλη του κόσμου.

Με τα εγκαίνια του νέου κτηρίου, του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, του Πύργου της Ομογένειας όπως χαρακτηρίζεται (φωτογραφία), στις 21 Σεπτεμβρίου 2014, μέσα στο κέντρο της πόλης της Μελβούρνης και στο κεντρικό σταυροδρόμι Lonsdale και Russell, η μόνη πόλη έξω από την Ελλάδα που με περηφάνια και με τον άξιο πρόεδρο της Κεντρικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο ελληνισμός της Μελβούρνης απέκτησε το υψηλότερο και θαυμάσιο ελληνικό κτήριο, το οποίο σήμερα θα το ζήλευαν πολλοί, γιατί ίσως άλλη εθνότητα δεν έχει κάτι παρόμοιο.

Είναι μοναδικό που έχει αποκτηθεί ποτέ από Έλληνες έξω από την πατρίδα μας. Το κτήριο 15 ορόφων θα στεγάσει, σε 4 ορόφους τις δραστηριότητες της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, με γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες προβολής, εκθεσιακούς και εκπαιδευτικούς χώρους. Οι υπόλοιποι όροφοι έχουν ενοικιαστεί ή διατίθενται προς ενοικίαση. (Ήδη έχουν ενοικιαστεί και στεγάζουν το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, δικηγορικά γραφεία, εταιρίες τεχνολογίας και διάφορες άλλες επιχειρήσεις). Το 15όροφο κτήριο κτίστηκε σε λιγότερο από 16 μήνες και στοίχισε 13,8 εκατομμύρια δολάρια.

Εμείς οι Καστοριανοί έχουμε ένα λόγο περισσότερο να είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι γιατί ο Βασίλης Παπαστεργιάδης είναι άξιος Καστοριανός, οι γονείς του είναι μέλη του συλλόγου Καστοριάς «Η Καστοριά» και η μητέρα του Βασίλη κατάγεται από την Μεσοποταμία.

Το κτήριο έγινε με θέληση και πολύ δουλειά από τον πρόεδρο Βασίλη Παπαστεργιάδη και το ακούραστο συμβούλιό του. Τον Βασίλη τον έχω γνωρίσει, εκτιμώ την ευγένειά του, τον ζήλο με τον οποίο εργάστηκε και εργάζεται για τον ελληνισμό.

Στις 21 Σεπτεμβρίου άνοιξαν οι πόρτες του κτηρίου για να δει και να γνωρίσει από κοντά ο ελληνισμός το αξιόλογο αυτό έργο.

Εκτός από τους επισήμους ήταν καλεσμένος χωρίς εξαίρεση όλος ο ελληνισμός, να δει (ιδίοις όμμασι) το έργο που για ένα ολόκληρο χρόνο περίμενε να το θαυμάσει να δει και να βεβαιωθεί ότι ήταν πραγματικότητα.

Οι Μελβουρνιώτες Έλληνες (που γιορτάζουν τα 117 χρόνια ιστορίας της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης) από πολύ νωρίς άρχισαν να παίρνουν την πρώτη θέση για να θαυμάσουν το έργο που οι Καστοριανοί δυστυχώς αρνήθηκαν να πάρουν μέρος όταν ακόμα το έργο ήταν στα σπάργανά του, χάνοντας τη μοναδική ευκαιρία να διαιωνίσουν τον σύλλογο «Η Καστοριά» μέσα στο δεκαπέντε ορόφων αρχιτεκτονικό σύμβολο της Ομογένειας.

Ο αγιασμός έγινε από τον επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιηλ. Περιστοιχισμένος ο πρόεδρος Β. Παπαστεργιάδης από τους επισήμους, τον πρωθυπουργό της πολιτείας μας Βικτόρια, κ. Ντένις Ναπθάιν, ο οποίος έκανε και τα επίσημα εγκαίνια του κτηρίου, τον πρέσβη της Ελλάδος κ. Χ. Δαφαράνου, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Ντάνιελ Άντριους, και πολλούς άλλους. Oι συμπατριώτες επίσημοι και μη ήταν αμέτρητοι.

Η Μελβούρνη μας έχει γίνει τόπος εκδηλώσεων. Όπως προ πολλού είχα γράψει ότι σύντομα το μουσείο Μπενάκη θα μας στείλει εκθέματα στο δικό μας εδώ ελληνικό μουσείο Nafsika Stamoulis «Hellenic Museum» το oποίο βρίσκεται στο Williams και Latrobe streets. Τα εκθέματα του μουσείου Μπενάκη «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί» είναι εδώ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 έγιναν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό της πολιτείας μας Ντένις Ναπθάιν. Την έκθεση την επισκέφτηκα, θαυμάζοντας τα εκθέματα, τα οποία είναι ένας πραγματικός θησαυρός.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 758


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ