3.12.14

ΟΔΟΣ: Επιστροφή της δημοτικής ζωής;


ΟΔΟΣ 4.9.2014 | 754


στην παραγωγή πραγματικού δημόσιου λόγου και έργου;


Φειδωλός ήταν και λίγο μίλησε προεκλογικά ο νέος δήμαρχος Καστοριάς. Αν μάλιστα κάποιος προσέθετε ότι ο ίδιος, ως υποψήφιος δήμαρχος διακρίθηκε για την λακωνικότητά του όσο ποτέ κανείς άλλος στο προεκλογικό παρελθόν, προφανώς καμιά υπερβολή δεν θα υπήρχε σ’ αυτό.

Αν δεν μεσολαβούσαν οι εικόνες από την πρόσφατη «συνεστίαση» της ομάδας της πλειοψηφίας σε ατμόσφαιρα ευδιαθεσίας και χαλαρότητας, τότε θα ήταν πιο λογικό να υποτεθεί ότι ο Δήμος της Καστοριάς, βρίσκεται αντιμέτωπος απέναντι σε μια ομάδα εργασίας που προετοιμάζεται σκληρά για τις πρώτες δυναμικές ενέργειες.

Ωστόσο η αναζήτηση εξήγησης της λακωνικότητας αλλά και της φειδούς του στις υποσχέσεις, δεν προβλημάτισε όσο έπρεπε στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν απασχόλησε ούτε μετά τις εκλογές, αλλά δεν φαίνεται να εστιάζεται η ανάλυση, ούτε και μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου και την ανάληψη των καθηκόντων τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ακόμη νωρίς.

Άλλοι πάλι, απέδιδαν την λακωνικότητα του νέου δημάρχου, στον ισχυρισμό ότι από την εποχή που ο κ. Ανέστης Αγγελής ήταν βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία, είχαν περάσει πια αρκετά χρόνια, στα οποία ο ίδιος είχε επιλέξει ως στάση ζωής την διακριτικότητα κάτι που συνδέεται και με άλλους παράγοντες.

Υπήρξαν όμως και όσοι, απέδωσαν την λακωνικότητα του κ. Ανέστη Αγγελή σε συνειδητή πολιτική επιλογή ή και σε στοιχείο της προσωπικότητάς του, να μην ομιλεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται να ακουστεί σε μια έμπρακτη πολιτική εκδοχή του «φιλοσοφείν» επιπλέον της γνωστής προτίμησης του νέου δημάρχου στην ποίηση.

Οι αντίπαλοί του στην διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου, με επικεφαλής τον απελθόντα δήμαρχο Καστοριάς κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη ο οποίος στα τρία (3) χρόνια της καθαρής θητείας του δεν έπεισε τους πολίτες όσο χρειάζονταν για να του ανανεώσουν την εντολή και έχασε έτσι την ευκαιρία να είναι ο μακροβιότερος της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Δήμου Καστοριάς, απέδιδαν την λακωνικότητα του νέου δημάρχου, περισσότερο σε έλλειψη γνώσης για τα προβλήματα. Για τις λεπτομέρειες, τις ειδικές συνθήκες, τα τοπικά χαρακτηριστικά αλλά ακόμη και τις γενικότητες των δημοτικών προβλημάτων. Δεν έλειψαν και οι ειρωνείες μερικές φορές χωρίς όλες αυτές οι αντιδράσεις να οδηγήσουν τον νέο δήμαρχο σε αλλαγή στάσης. Και χωρίς να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Έμειναν τώρα μετά την πικρή ετυμηγορία να προσδοκούν σε μια πολιτική Δευτέρα Παρουσία μέσω φημών ότι «πάλι με χρόνια και καιρούς» θα επιστρέψει…

Οποιαδήποτε και να είναι η εξήγηση, - κανείς δεν αποκλείει η λακωνικότητα του κ. Ανέστη Αγγελή, να οφείλεται σε ένα συνδυασμό περισσότερων λόγων και παραγόντων- γεγονός είναι ότι τόσο ο νέος δήμαρχος, όσο και ο συνδυασμός, εκφράστηκαν όσο έπρεπε δεσμευτικά, ίσως και λίγο περισσότερο απ’ όσο η πραγματικότητα και η κακή συγκυρία επιτρέπουν, τουλάχιστον σε δύο επίπεδα:

Το ένα είναι αναμφίβολα ο προεκλογικός τίτλος του συνδυασμού, «Εν-τιμη πρόταση». Που σημαίνει προπαντός το «έντιμη», αλλά και μια εν τιμή πολιτική συμφωνία με τους δημότες, και μάλιστα ως πρόταση. Με ένα τίτλο, που έστω και εάν κανείς δεν το ισχυρίσθηκε προεκλογικά ευθέως συνειρμικά εννοεί, ότι αυτό που ήταν έως τώρα, ήταν κάτι διαφορετικό. Έτσι με δυο-τρεις λέξεις, ο νέος δήμαρχος και η ομάδα του, παρουσίασαν ένα πλήρες (δεσμευτικό) μανιφέστο αρχών που αφορά τους ίδιους και το μέλλον που ξεκινά να αποδεικνύεται από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο, είναι η προεκλογική διαβεβαίωση – δέσμευση, ότι της ουσιαστικής ανάληψης της ευθύνης του Δήμου, θα προηγηθεί ένας πλήρης διαχειριστικός έλεγχος με ορκωτούς λογιστές. Τελεία και παύλα.

Και όλα αυτά με λίγα λόγια, πλην όμως εξαιρετικά βαριά και ασήκωτα. Χωρίς «ίσως», «όρους» «εφ’ όσον» ή «εάν».

Έτσι δεσμεύτηκαν οι νέοι διοικητές του Δήμου Καστοριάς. Και μάλιστα με ένα τρόπο, που όπως δείχνουν τα αντικειμενικά στοιχεία γοήτευσε και έπεισε τους δημότες να υπερψηφίσουν τον συνδυασμό που σε εποχές μνημονίου, επικεφαλής του είχε όχι μόνο ένα τέως βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας επιπλέον όμως υποστηριζόταν περίπου ανοικτά από το ίδιο κόμμα, το βασικό της Κυβέρνησης. Την Νέα Δημοκρατία η οποία, την ίδια ημέρα, στον ίδιο Δήμο – για να αποφευχθούν αναγωγές και αναλύσεις άλλου επιπέδου- για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη, έστειλε ένα καθαρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην Νέα Δημοκρατία, προφανώς για τα 2-3 γνωστά ζητήματα (τιμή καυσίμων, ανεργία, σχολές).

Ωστόσο για τα του Δήμου, προτίμησε την σιγουριά που εμπνέει η λακωνικότητα, τα λίγα αλλά καθαρά λόγια και οι δεσμεύσεις.

Συνεπώς ο νέος δήμαρχος (και οι συνεργάτες του βεβαίως), ξεκαθάρισαν με τον τρόπο τους και μάλιστα προκαταβολικά, ότι για το παρελθόν και το μέλλον, θα βάλουν τάξη. Με όρους διαφάνειας, δικαιοσύνης, διάκρισης, η νέα δημοτική αρχή όχι μόνο θα διαχειριστεί την «εν-τιμή» πρόταση με υπευθυνότητα και συνέπεια, αλλά και ότι θα πληροφορήσει τον κόσμο, για το τι συνέβη – εάν συνέβη κάτι μεμπτό- στο παρελθόν.

Ενώ απομένουν ελάχιστες ημέρες –ίσως μέχρι την εκτύπωση και κυκλοφορία της ΟΔΟΥ να έχουν γίνει κιόλας– για να αρχίσουν να αποκτούν όλα αυτά, συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα, σάρκα και οστά, χωρίς αμφιβολία οι δημότες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην νέα δημοτική αρχή. Που ανέλαβε να αποκαταστήσει ένα επίπεδο δημοτικής ζωής που να μην διευρύνει τις διαφορές, να μη μεγαλώνει τις αποστάσεις ή να προκαλεί χάσματα στους δημότες. Αλλά να ενθαρρύνει και να σφυρηλατεί δημοτικούς δεσμούς στο ενιαίο και την ενότητα του Δήμου, τομέας στον οποίο η απελθούσα δημοτική αρχή δεν τα κατάφερε – αν δεν προκάλεσε κιόλας τα αντίθετα.

Μόνο που θα πρέπει ακόμη να καταστεί σαφής ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Ανέστης Αγγελής ως δήμαρχος πλέον θα τακτοποιήσει όσα τον υποχρέωσαν να αναγγείλει ορκωτούς λογιστές. Και ο τρόπος που θα γίνει αυτό, διαδικαστικά, όπως και το τι θα πράξει με το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου, είτε αυτό είναι απολύτως απαλλακτικό για κάθε υπόνοια ή σκιά που μπορεί να προκλήθηκε όλα αυτά τα λίγα χρόνια, είτε βεβαίως είναι ανησυχητικό και χρήζει περαιτέρω έρευνα.

Πρέπει ακόμη, όχι αύριο αλλά τώρα, που η μια πλευρά του φάσματος των «στενών» σχέσεων ορισμένων –ίσως και πολλών– ΜΜΕ, των κλασσικών: εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα ή και των πιο προωθημένων όπως των blogs, άρχισε να αναδιπλώνεται και να επιχειρεί να αναπτύξει δεσμούς με την νέα δημοτική αρχή εν όψει και του ανηλεούς πολέμου «εποικοδομητικής κριτικής» που δέχθηκε ο ίδιος προεκλογικά, να αποδείξει το πώς θα εξυγιανθούν αυτές οι σχέσεις.

Με ποιο τρόπο θα σταματήσουν να ενδίδουν, σε πιέσεις ή και ωμούς εκβιασμούς κάποιων με αντάλλαγμα ένα καλό λόγο ή τα στραβά μάτια. Πώς θα σταματήσουν, δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και στελέχη να αφιερώνουν την παραγωγικότητά τους όλη την ημέρα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, «συνεντευξιαζόμενοι» καθημερινά με αμέτρητες εργατοώρες, πώς θα επιστρέψει το δημοτικό συμβούλιο σε εργασίες χωρίς τηλεοπτικές πόζες και στιγμιότυπα και χωρίς το σκηνικό των συνεδριάσεων, των συμφωνιών ή των αντεγκλίσεων να προσαρμόζεταται από την παρουσία των τηλεφακών, των μικροφώνων, των φωτογράφων που συμπεριφέρονται σαν να παρευρίσκονται σε κοινωνική – εθιμοτυπική εκδήλωση και με την ανοχή, αν όχι την συνεργασία ή και την παρότρυνση πιάνουν πρώτο τραπέζι «πίστα», μετατρέποντας τις συνεδριάσεις σε show biz.

Πώς θα σταματήσει να χαλιναγωγείται ο τύπος με δείπνα, γεύματα, μπουφέδες, ταξιδάκια, με αντάλλαγμα τον πολυπόθητο καλό λόγο. Πώς επιτέλους θα μπεί μια τάξη στα του Δήμου και με ποιο τρόπο θα επιστρέψει η δημοτική ζωή στην παραγωγή, πραγματικού δημόσιου λόγου και έργου. Πότε θα μπορεί η δημοτική ζωή να καυχηθεί ότι εκτός από «εν-τιμη» πρόταση του κ. Ανέστη Αγγελή, θα είναι και «εν-τάξει».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 754


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/12/14

    Τους ορκωτούς λογιστές φαίνεται ξέχασε ο κ. Αγγελής, και συνεχίζει το έργο του κ. Χατζησυμεωνίδη-Πολυγιάννη-Μισκία-Θεοδοσόπουλο. Και δεν πέρασαν παρά 3 μήνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ