22.12.14

Λόγος & αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Παίρνοντας αφορμή από τις δημοσιεύσεις των κ.κ. Πρώιου, Νικηφορίδη, Παπατέρπου κ.ά, θα πρότεινα να αναλάβουμε, όλοι να συντάξουμε το Καστοριανό γλωσσάριο διότι, αν θυμάμαι, τμήματα αυτού έγραψαν οι αείμνηστοι Μπακάλης και Παπαδίσκος, αλλά χάθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκε το έργο αυτό.
Όταν λέμε στην Καστοριά την λέξη «μπέτσκα» δεν εννοούμε μόνο το αρνί, αλλά χαϊδευτικά και το αγαπημένο μας πρόσωπο. Τέτοια υπάρχουν πάρα πολλά, ίσως χιλιάδες και το λεξικό αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη της καστοριανής γλώσσας.
Εννοείται ότι κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή (Νικηφορίδης, Πρώιος, Παπατέρπου, Μαυροβίτη κ.ά.) ή άλλος κατάλληλος για το έργο αυτό.
Περιμένω (αν έρθει) τη γνώμη και θέση και άλλων Καστοριανών και της ΟΔΟΥ που πάντα πρωτοστατεί σε τέτοιες εκδηλώσεις που ανεβάζουν το επίπεδο της Καστοριάς.

Με τιμή, 
Αναστάσιος Β. Κοβάτσης
Καθηγητής πανεπιστημίων (ΑΠΘ, Γάνδης, Τριπόλεως και Νίχον Τόκυο Ιαπωνίας



* Η ΟΔΟΣ υπενθυμίζει την έκδοση του λεξικού «Καστοριανό Γλωσσάρι» του Αποστόλου Δούκα Σαχίνη από τις εκδόσεις «Καστοριανή Εστία» του αείμνηστου Παντελή Ζάττα το 1996.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 754


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος22/12/14

    Τι το ιδιαίτερο έχει το "γλωσσάρι" του κ Πρώιου περικαλώ;
    Kαι ως τι θα συντονίσει; Είναι μήπως γλωσσολόγος, φιλόλογος, συγγραφεύς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ