1.12.14

ΟΔΟΣ: Πινακίδων συνέχεια




ΚΙ ΟΜΩΣ, η παρουσίαση της παραδοξολογίας πολλών από τις «πληροφοριακές», ή ακόμη και τις ρυθμιστικές πινακίδες που υπάρχουν στην Καστοριά, μπορεί να είναι ατέλειωτη.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ότι η Καστοριά, μοιάζει με «πινακιδούπολη» μια πόλη ταμπέλα (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Αλλά και ότι οι πινακίδες της Καστοριάς, έχουν την δική τους... ιστορία.

ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ υπαρκτών ή ανύπαρκτων δημόσιων και δημοτικών έργων. Είτε ως πειστήρια της κατάρρευσης της τοπικής οικονομίας. Αλλά και των αντιλήψεων που επικρατούν, χαρακτηρίζουν την εποχή ή και σφυρηλατούν την νέα «Καστοριά».

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ, το θέμα εστιάζεται στην κεντρική πλατεία Δαβάκη. Εκεί, ακριβώς μπροστά από την είσοδο του δικαστικού μεγάρου, σε ύψος σοβαρού ατυχήματος (τραυματισμού από πτώση) διερχόμενου μέσου αναστήματος, τοποθετήθηκε χάρη στην… ευφυή έμπνευση κάποιου αρμοδίου (αν και καθόλου δεν αποκλείεται να το έκανε αυθαίρετα ο οποιοσδήποτε), ρυθμιστική (με βάση τα χρώματα) πινακίδα, η οποία πληροφορεί, ότι αν έχει για προορισμό του την «παραλία» ή την «έξοδο» (μόνο) αριστερά μπορεί κανείς να κατευθυνθεί σε «έξοδο» της πόλης και σε «παραλία» (προφανώς μόνο στην βόρεια).

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ η λέξη πόλη, αναγράφεται με «Π» κεφαλαίο, όπως… Κωνσταντινούπολη. Τέτοια βυζαντινά μεγαλεία.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, στα 5 μέτρα δεξιά και περίπου απέναντι από την πινακίδα, η οδός Διοικητηρίου σε 100 μέτρα οδηγεί όχι μόνο στην άλλη παραλία, αλλά και σε μια (και μάλιστα την κύρια) είσοδο – έξοδο της πόλης.

ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ «μπουμ» της Καστοριάς όχι μόνο γράφει ιστορία, αλλά και προκαλεί τρικυμία. Ανεπανάληπτοι.

ΩΣΤΟΣΟ το πρόβλημα δεν σταματάει μόνο σ’ αυτή την ανοησία, την γκάφα, τον αποπροσανατολισμό.

ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ «ΠΑΡΑΛΙΑ» της Καστοριάς μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί, όχι μόνο από αριστερά, όπως παραπληροφορεί η πινακίδα-έργο τέχνης, ούτε και από τα δεξιά: Αλλά ειδικά στην Καστοριά, μπορεί κάποιος να φθάσει στην παραλία από παντού!

ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΠΟ την οδό  Μητροπόλεως, Κελέτρου, Αγίου Αθανασίου, Αγίων Θεολόγων ακόμη και από την Καλλιθέα. Από παντού κυριολεκτικά, μιας και η Καστοριά περιβάλλεται από την λίμνη και έχει πολλές παραλίες. Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά πολλές.

ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ τόσο αδιανόητο, ή απλά ανεπιθύμητο -τους αρμοδίους εννοείται- ότι μπορούν να προσανατολίσουν τον διερχόμενο, επισκέπτη, τον περίεργο τέλος πάντων, προς το έρημο κέντρο της Καστοριάς και την παλιά πόλη, ώστε αν δεν προσπαθούν συνειδητά να καταστρέψουν ότι απέμεινε από τα παλιά… «μεγαλεία» αν μη τι άλλο, ούτε καν το φαντάζονται.

ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ μια πληροφοριακή πινακίδα με πολλά βέλη, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Μήπως και χαθεί κανείς επισκέπτης ή… αρμόδιος και ανηφορίσει κατά λάθος, προς την «άνω αγορά», όπως αποκαλούσαν κάποτε την περιοχή οι άλλοι.

ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ φαντασθούν οι αρμόδιοι; Έχουν τόσες έγνοιες και τόσες φροντίδες.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 754

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ