6.12.14

ΟΔΟΣ: υπερσυντηρητικά πρότυπα | 11/9


ΟΔΟΣ 11.9.2014 | 755

Η συμπλήρωση σήμερα 13 ετών από την επίθεση της Αλ Κάϊντα στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλώντας τεράστιες απώλειες σε χιλιάδες ζωές αθώων ανθρώπων από τις επιθέσεις, με πιο χαρακτηριστικές αυτές στους διδύμους πύργους στην Νέα Υόρκη, συμπίπτει με μια ακόμη κακή περίοδο στις σχέσεις Δύσης και Ισλαμιστών.

Για μια ακόμη φορά το τυφλό θρησκευτικό μίσος και ο φονταμενταλισμός μερίδας φανατικών ισλαμιστών που κατόρθωσαν να ιδρύσουν ακόμη και Ισλαμικό Κράτος για να υπηρετήσει τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) καθιστούν δυσοίωνες τις προβλέψεις για το μέλλον. Όχι μόνο για την ασφάλεια και τις σχέσεις του δυτικού με τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και για την γενικότερη συνέπεια στην ποιότητα της δημοκρατίας και των ελευθεριών που προκαλείται ως αναπόφευκτη αντίδραση στην ανάγκη προστασίας της ασφάλειας των δυτικών κρατών. Χαρακτηριστική, αλλά όχι χειρότερη επίπτωση που παρατηρείται είναι η ανασφάλεια στα αεροπορικά ταξίδια και η πολυπλοκότητα των ελέγχων. Οι παρακολουθήσεις και άλλες περισσότερο ή λιγότερο γνωστές ενέργειες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής.

Η Καστοριά, η οποία μέσω της μετανάστευσης, των παροικιών και της γουνεμπορίας στις περασμένες πολλές δεκαετίες σφυρηλάτησε ισχυρούς και ακατάλυτους δεσμούς και σχέσεις με την δυτική Ευρώπη αλλά προπαντός με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ιδίως στην Νέα Υόρκη όπου υπάρχει μια δεύτερη Καστοριά, σχέσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν χωρίς άρνηση της ιστορίας της πόλης και της γούνας, εξ αιτίας της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο τόπος τα τελευταία είκοσι χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο επέλασης αντιδυτικής προπαγάνδας.

Με ρηχά προσχήματα και φθηνά στερεότυπα, υπηρετούμενη ακόμη και από θεσμικούς φορείς «υπεράνω» κάθε υποψίας, η πόλη οδηγείται σε υπερσυντηρητικά πρότυπα παλαιοημερολογίτικης ρωσορθόδοξης αισθητικής επίδρασης που είναι απολύτως αντιδυτικά και ενάντια στην ιστορία της Καστοριάς και τα πραγματικά της συμφέροντα.

Διάχυτη είναι συχνά η εντύπωση ότι όπως και αλλού, η κοινωνία συντάσσεται με οποιονδήποτε, αρκεί να είναι αντιαμερικανός και αντιδυτικός. Η ροπή αυτή, με τις παρούσες συνθήκες και προοπτικές υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την Καστοριά και επιβραδύνει κάθε ελπίδα ανάκαμψης αφού τροφοδοτεί την εσωστρέφεια και την εχθρότητα.

Δηλαδή καταστάσεις ακριβώς αντίθετες από τις αντίστοιχες που συνόδεψαν, αν δεν προκάλεσαν απλά, το κάποτε κοινωνικό, πνευματικό και οικονομικό θαύμα της Καστοριάς και της γούνας. Ως συνήθως, μάλλον αργά θα γίνει αντιληπτό στο μέλλον, ο χρόνος και οι ευκαιρίες που χάθηκαν. Έως τότε οι κάθε είδους τζιχαντιστές, εντός και εκτός Ισλάμ, θα τρίβουν τα χέρια τους στα φέουδά τους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 755



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ