12.11.14

πΓΔΜ: Αντιδράσεις για δηλώσεις Σαμαρά περί μακεδονικής γλώσσας

Έντονες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στην πΓΔΜ -όπως αναφέρει το Βήμα και αναμεταδίδει το ΑΠΕ- προκάλεσε δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα και ότι αυτή αποτελεί «επινόηση των κομμουνιστών». Τις δηλώσεις έκανε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι (προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, VMRO-DPMNE) ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς, με την αναφορά του αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει την διαφορά» μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, «αλλά ως δημιουργός ο ίδιος του προβλήματος αυτού θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί λύση».
»Η δήλωση του κ. Σαμαρά μοιάζει με δήλωση πολιτικού του 19ου αιώνα που δεν μπορεί να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων... Σχετικά με τα περί μη ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας, τον προτρέπουμε, εφόσον έχει χρόνο στη διάθεση του, να επισκεφθεί για μία εβδομάδα τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τα χωριά της Καστοριάς για να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα διατηρείται και ομιλείται από την μακεδονική μειονότητα η μακεδονική γλώσσα» συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς σχετικά με τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας, δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο της πΓΔΜ, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου Τόνι Γκλατσέφσκι αφορούσε στο γεγονός ότι επί ελληνικής προεδρίας προχώρησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και την Αλβανία, επιτυχίες στις οποίες έκανε αναφορά στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, αλλά όχι και με τα Σκόπια, με τον Αντώνη Σαμαρά να απαντά πως η ενταξιακή διαδικασία δεν καθοδηγείται από το χρονοδιάγραμμα, αλλά κινείται βάσει αξιών, και τα Σκόπια δεν πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια.
“Όταν η αδιαλλαξία αντικαθιστά τον διάλογο, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δυσεπίλυτα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για “ακραία αδιαλλαξία” από την πλευρά των Σκοπίων, που αποτελεί μία πολύ αρνητική ένδειξη, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς όλο τον κόσμο.

Ο δημοσιογράφος παρουσιάστηκε ως «ανταποκριτής διάφορων μέσων ενημέρωσης στην μακεδονική γλώσσα».
«Δεν ήξερα, πρώτα απ΄ όλα, ότι η "μακεδονική" γλώσσα υπήρχε», σημείωσε αρχικά ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο δημοσιογράφος αντέδρασε λέγοντας: «Συγγνώμη, επιτρέψτε μου να πω ότι η μακεδονική γλώσσα υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων. Δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος, ένα "ντοκουμέντο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωμωσαϊκό (Euro-mosaique), το επιβεβαιώνει επίσης, το οποίο είχε συνταχθεί τη δεκαετία 1990».
Ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι' αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη».


  • Δήλωση της Σ.Βούλτεψη


Για ακραίες, ανιστόρητες, απαράδεκτες και λαϊκίστικες κορώνες, που κρατούν άλλωστε τα Σκόπια εκτός Ευρώπης και εκτός ΝΑΤΟ, μίλησε η Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας δηλώσεις σκοπιανού αξιωματούχου.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι μια σλαβικής προέλευσης και κατασκευής γλώσσα δεν μπορεί ποτέ να αποκαλείται «μακεδονική» και ανέφερε ότι οι δηλώσεις τού αντιπροέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ και πρώην υπουργού των Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, σχετικά με το σχόλιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της Προεδρίας στο Στρασβούργο, περί ανυπαρξίας λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύτηκαν από μια επιπλέον πρόκληση.

Η κ. Βούλτεψη ανέφερε επ' αυτού ότι ο κ. Μιλοσόσκι όχι μόνον επέμεινε ότι υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» αλλά έφθασε στο σημείο να... προτρέψει τον έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις περιοχές της Φλώρινας, της Έδεσσας και της Καστοριάς, «για να διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα διατηρείται και ομιλείται από τη μακεδονική μειονότητα η μακεδονική γλώσσα».
«Επομένως κατά τον κ. Μιλοσόσκι εκτός από "μακεδονική γλώσσα" υπάρχει και ..."μακεδονική μειονότητα". Και αυτό καθιστά τη θέση της χώρας του ακόμη πιο δυσχερή» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.


  • Ανταπόκριση


Ανταπόκριση του δημοσιογράφου Τόνι Γκλάμτσεβσκι από το Στρασβούργο για τον κρατικό τ/σ MTV, η οποία φέρει τον τίτλο «Ο Σαμαράς δεν έχει ακούσει για 'μακεδονική' γλώσσα;!» επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας για τη διεύρυνση «δεν έκανε καμία αναφορά στην 'Μακεδονία' ενώ δεν παρέλειψε να προκαλέσει όσον αφορά στην ύπαρξη της 'μακεδονικής' γλώσσας, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει πως υπάρχει 'μακεδονική' γλώσσα». Στη συνέχεια, ο ανταποκριτής σημειώνει: «Μην τηρώντας την συνήθη αυτοσυγκράτηση της διπλωματικής και θεσμικής δημοσιογραφίας, επεσήμανα στον έλληνα πρωθυπουργό ότι η 'μακεδονική' γλώσσα υπάρχει, πως είναι αναγνωρισμένη από τους γλωσσολόγους, ότι η γλώσσα δεν είναι επινοημένη και ότι αυτή η γλώσσα ομιλείται επίσης από την 'μακεδονική μειονότητα' στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος». Μετά από αυτό το σχόλιο, ο Τόνι Γκλάμτσεβσκι μετέδωσε κατά λέξη ολόκληρο το διάλογό του με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Τέλος, σε ρεπορτάζ του αλβανόφωνου τ/σ Alsat-M με τίτλο «Ο Σαμαράς αρνήθηκε να αποδεχτεί την ύπαρξη της 'μακεδονικής' γλώσσας» σχολιάζεται ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. με οξεία ρητορική προς την πΓΔΜ και σημειώνεται: «Η Ελλάδα αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν ορίζουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της 'Μακεδονίας' με την Ε.Ε.».


  • Briefing Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Ερώτηση για θέση της Επιτροπής 
ως προς την επίσημη γλώσσα της πΓΔΜ

Κατά τη καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεβλήθη ερώτηση από τον ανταποκριτή του (σκοπιανού) ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙΑ, ο οποίος ρώτησε:
«Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι η Ευρώπη ως σύνολο δεν αναγνωρίζει τη 'μακεδονική' γλώσσα, την επίσημη γλώσσα που ομιλείται στη 'Μακεδονία'. 
»Ποια είναι η θέση της Επιτροπής ως προς την επίσημη γλώσσα της 'Μακεδονίας', πως αναφέρεστε σε αυτή, ποιον όρο χρησιμοποιεί η Επιτροπή όταν αναφέρεται στη γλώσσα της υποψήφιας χώρας 'Δημοκρατία της Μακεδονίας';»

Ο Peter Stano, εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Stefan Fule, απάντησε σχετικά:
«Δεν υπάρχει τίποτα νέο να πω επ' αυτού, η θέση της Επιτροπής δεν έχει αλλάξει και η θέση αυτή είναι ξεκάθαρα προσδιορισμένη στις εκθέσεις προόδου που δημοσιοποιούμε κάθε χρόνο τον Οκτώβριο. Εκεί βρίσκεται, διαθέσιμη για τον καθένα να τη διαβάσει».

Σε δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε:
«Μπορείτε να το διευκρινίσετε; Πρόκειται για τη 'μακεδονική γλώσσα' ή όχι, γιατί δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στην τελευταία έκθεση προόδου σχετικά με την επίσημη γλώσσα. Γίνεται χρήση του επιθέτου 'μακεδονικός' μια δυο φορές, όχι όμως σε αναφορά στην επίσημη γλώσσα της χώρας», ο Peter Stano απάντησε:
«Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να επεκταθώ, η θέση της Επιτροπής στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει. Δεν έχω τίποτα νέο να προσθέσω». Απαντήσεις που προκάλεσαν δυσάρετση εντύπωση, απαγοήτευση και πικρία στα Σκόπια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 750


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ