28.10.14

ΟΔΟΣ: Υψηλές τάσεις


ΟΔΟΣ 10.7.2014  | 748

Αν και δεν άρχισε τυπικά (ούτε ουσιαστικά) η νέα δημοτική περίοδος, δηλαδή η θητεία του νεοεκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς και την περασμένη εβδομάδα ο δημοτικός συνδυασμός «Εν.Δημο.» αιφνιδίασε. Αυτή την φορά, όχι ευχάριστα. Και συγκεκριμένα για τα αντανακλαστικά του και την αξιοσημείωτη κινητικότητα-ετοιμότητα που επέδειξε με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ.

Με απόφαση που λήφθηκε αστραπιαία, ο εκλογικός συνδυασμός πραγματοποίησε στην πόλη της Καστοριάς «συμβολική» κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ. Διαδηλώνοντας την διαφωνία του για την προγραμματιζόμενη μερική ιδιωτικοποίηση τμήματος της τεράστιας κρατικής επιχείρησης. Είχαν προηγηθεί αποφάσεις των αιρετών παραγόντων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ότι τάσσονται κατά (!) της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων, που έδωσε μια ιδέα για το σοβαρό τοπικό πρόβλημα. Που ίσως και να εξηγεί σε ένα βαθμό την κατάστασή του.

Δυστυχώς για την ανθρωπότητα, ούτε οι μεν, ούτε οι δε, πρόλαβαν να ταχθούν και κατά της αγωνιστικής αξιολόγησης του Mundial, ιδίως όταν στους ημιτελικούς συμμετέχει η ομάδα της Γερμανίας, και έτσι δεν πρόλαβαν να αποτρέψουν την βαριά ήττα της ομάδας της Βραζιλίας από τους δυνάστες.

Σε συνδυασμό με την διπλά ανεξήγητη, απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς αποχής των μελών του για την ΔΕΗ από τα ακροατήρια στις 3 Ιουλίου (χωρίς την ημέρα εκείνη να υπάρχουν δίκες), που μοιάζει να ευθυγραμμίζεται σε ένα πλέγμα αυθόρμητων κατά βάση (ή και όχι) κινητοποιήσεων που παρατηρήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, με ουσιαστικό στόχο την ανατροπή των κυβερνητικών αποφάσεων μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, στις οποίες ισχυρές πιθανότητες επικράτησης ως πρώτου κόμματος συγκεντρώνει ο ΣυΡιζΑ, δηλαδή σε κάτι απολύτως πολιτικό–κομματικό, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ακόμη και στην Καστοριά.

Το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί να θέσει υπό την ηγεμονία του ως τις επόμενες εκλογές όλες τις λοιπές «δυνάμεις» δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρο ή ανεξήγητο. Το παράδοξο είναι ότι συντάσσονται σ’ αυτή την προφανή τακτική, με αφορμή την ΔΕΗ –και κάθε άλλη πρόσφορη– παράγοντες που δεν έχουν αυτή την αποστολή.

Ταυτόχρονα προκαλούνται ερωτήματα: είναι δυνατόν να δαιμονοποιείται η ιδιωτική οικονομία και μάλιστα προκαταβολικά με τις αιτιολογίες που επικαλέστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι σε μια πόλη σαν την Καστοριά; Χωρίς να εξηγείται για ποιο λόγο αντιστρατεύεται και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον η ιδιωτική επιχειρηματικότητα; Και χωρίς να εξηγούν τέλος πάντων ως ποιο σημείο θα την επέτρεπαν και θα την ανέχονταν; Και όμως είναι.

Όχι μόνο διότι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται γύρω από την υπόθεση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος απλά επαναφέρει μνήμες του κρατικισμού, που επικράτησε στην Ελλάδα αρκετές δεκαετίες πριν, με αρχική ευθύνη της τότε λαϊκής δεξιάς παράταξης, ή πιο πρόσφατα του θρήνου για την Ολυμπιακή, τις αστικές συγκοινωνίες, τις τηλεπικοινωνίες, τις εθνικές ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και άλλα τέτοια δημόσια «αγαθά».

Αλλά και επειδή οι απαντήσεις για το πού τέλος πάντων βρίσκεται το κακό στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών μονοπωλίων, δεν είναι επαρκείς ή πειστικές. Και είναι πολύ πιθανό ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται, δεν οφείλονται μόνο στο ότι κάποιοι επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτε, αλλά στο ότι πραγματικός στόχος είναι να μην χάσουν τα «προνόμιά» τους όσοι, παράγοντες, ή συνδικαλιστές απομυζούν παρασιτικά την Ελλάδα.

Για ποιο λόγο είναι εθνικό «έγκλημα» η ανάθεση ενός τμήματος της παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες, και δεν είναι πια έγκλημα οι ιδιωτικές κλινικές (αφού και η Υγεία αποτελεί δημόσιο αγαθό), η Παιδεία, οι τηλεπικοινωνίες τις οποίες παρέχουν πλέον αποκλειστικά ιδιώτες, ιδίως αφ’ ότου η ιδιωτικοποίηση και η κατάργηση του μονοπωλίου του κάποτε κρατικού ΟΤΕ, ή της κάποτε κρατικής Ολυμπιακής, είχε σαν συνέπεια όχι μόνο την βελτίωση των υπηρεσιών αλλά και την θεαματική μείωση των τιμών.

Για ποιο λόγο δεν κατέλαβαν τα γραφεία της πάλαι ποτέ ΕΤ3 και δεν απείχαν για την διάλυση της ΕΡΤ και προτίμησαν την ΔΕΗ; Θα ενεργήσουν αντίστοιχα και για την απόφαση της λειτουργίας καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου όπως προωθεί την εφαρμογή του μέτρου η Κυβέρνηση – αφού διακυβεύονται εμμέσως τα εργασιακά δικαιώματα (κ.ο.κ.), ή οι εργατοϋπάλληλοι του εμπορικού κόσμου, δεν έχουν την ίδια «απαξία» σε Καστοριά και πέριξ, με αυτή των συνδικαλιστών της ΔΕΗ;

Και εάν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις κάτι το τόσο κακό, και η ιδιωτική επιχειρηματικότητα ο δαίμων που απειλεί το εθνικό συμφέρον, τότε για ποιο λόγο και πάλι στην Καστοριά, είναι καλό να πληρώνει το κράτος, το ελληνικό δημόσιο δηλαδή, με τις εγγυήσεις του, αμύθητα ποσά, αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ σε ελάχιστους γουνεμπόρους, χωρίς καταλήψεις και χωρίς αποχές;
Και μάλιστα ειδικά σ’ αυτούς που κατέχουν για τον εαυτό τους ή τα αφεντικά τους «δεσπόζουσα» θέση στο παγκόσμιο γουνεμπόριο, ενώ για να πετύχουν τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε αναρίθμητες περιπτώσεις, κοινό μυστικό είναι ότι παρουσίασαν επίπλαστα στοιχεία βιωσιμότητας, ή άλλες γκρίζες περιοχές των οφειλών, πραγματικών ή τεχνητών, που δημιούργησαν προς τις Τράπεζες ακόμη και ελάχιστες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξής τους.

Μέτρα στήριξης ολίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών, γουνεργατών και μικρών επιχειρήσεων, που έχασαν τα πάντα και δεν έχουν μέλλον. Και χωρίς να εισρεύσει στην Καστοριά το παραμικρό αντιστάθμισμα ή όφελος; Μήπως η «γούνα» δεν είναι ως υπόθεση με μια πολύ ουσιαστική έννοια, κάτι που ανήκει σε όλους στην Καστοριά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία; Ή μήπως δεν προκαλεί αδικία και πόνο η εκμετάλλευση των αδύναμων κρίκων σ’ αυτή την περίπτωση;

Και όμως, κανείς δημοτικός συνδυασμός, προοδευτικός ή όχι, και κανείς Δικηγορικός σύλλογος, δεν άρθρωσαν ούτε μια λέξη για τα σκάνδαλα με τις «ρυθμίσεις» και προπαντός για τους χιλιάδες ανέργους γουνεργάτες ή αυτούς που υπομένουν συνθήκες ανασφά- λιστης, ή ακόμη και μη αμειβόμενης εργασίας.

Ούτε απαντήθηκε εάν απ’ αυτή την υπόθεση, της ΔΕΗ δηλαδή, η Καστοριά αποκομίζει πράγματι κάποιο όφελος από γειτονικές περιοχές – νομούς, που με συνέπεια τώρα όχι απλώς μονοπωλούν τα οφέλη της ΔΕΗ, αλλά και τα προστατεύουν αποκλειστικά για τους κατοίκους των περιφερειών τους. Όχι μόνο δεν έχουν επεκτείνει οτιδήποτε θετικό στην Καστοριά, αλλά προσθέτουν στα προνόμιά τους και άλλα, τα οποία αντλούν ακόμη και σε βάρος των δικαίων της Καστοριάς. Όπως για παράδειγμα στην γούνα, στην υπόθεση της αρχιτεκτονικής σχολής, των άλλων σχολών ακόμη και των αεροπορικών συγκοινωνιών. Για να αναφερθούν ελάχιστα μόνο παραδείγματα.

Πώς είναι δυνατόν, ένας δημοτικός προεκλογικός συνδυασμός, που τυπικά τουλάχιστον το βράδυ των εκλογών ολοκλήρωσε τον σκοπό του, και τον οποίο η Καστοριά πράγματι έχει ανάγκη, ίσως όσο κανένα άλλο για να συμβάλλει δημιουργικά στον εκσυγχρονισμό, σε προοδευτική κατεύθυνση στα του Δήμου Καστοριάς, και στον δημόσιο δημοτικό λόγο, δείχνει επί του παρόντος τουλάχιστον να περιορίζει την πρότασή του σε συμβολικές ενέργειες;

Όπως των ποδηλατοδρομιών και της κατάληψης των γραφείων της ΔΕΗ, ενώ δεν έχει ακουστεί αρκετά να τοποθετείται και πάντως δεν έχει επιδείξει μέχρις στιγμής τουλάχιστον την ίδια μαχητικότητα για τα ανοικτά, τα ζέοντα προβλήματα καθημερινότητας και την προοπτική της Καστοριάς.


ΟΔΟΣ 10.7.2014  | 748 | σελ. 4

Ωστόσο διαθέτει χρόνο και ενέργεια, δηλαδή πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο, σε ένα θέμα όπως η ΔΕΗ. Που όσο σοβαρό κι’ αν υποτεθεί, όχι μόνο επιδέχεται αντίλογο, ή δεν είναι αρκετά τοπικό, αλλά αν μη τι άλλο διαθέτει κόμματα, οργανώσεις πανελλήνιας κλίμακας καθώς και… δικηγορικούς συλλόγους να έχουν ταχθεί για να προασπίσουν τον «δημόσιο» χαρακτήρα της επιχείρησης. Η οποία ωστόσο είναι ακατανόητο πώς σήμερα μπορεί, εκτός από «δημόσια» να είναι ταυτόχρονα, εμπορική «επιχείρηση» και μάλιστα εισηγμένη σε χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου.

Αλλά και πανάκριβη για τις τσέπες του καταναλωτή. Πώς μπορεί να είναι «δημόσια», με τα προκλητικά προνόμια των συνδικαλιστών της, οι οποίοι βεβαίως έχουν χαμηλώσει ανεπαίσθητα μεν, χαρακτηριστικά δε, την ένταση των απειλών και διαμαρτυριών τους, από τότε που ανακοινώθηκε ότι ενεργείται έρευνα για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, κατάχρησης και άλλα του «ιδρώτα» του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Από τους ίδιους. Πώς είναι δημόσια η ΔΕΗ, όταν το πάλαι ποτέ διαφημιστικό ερώτημα «είδες η ΔΕΗ;», ούτε ως σύντομο ανέκδοτο μπορεί να λειτουργήσει;

Είναι πολύ θεμιτό και φυσικά επιβεβλημένο να διαδέχονται στις κυβερνήσεις το ένα κόμμα το άλλο, ή ακόμη και στην πρωτιά σε εθνικές εκλογές. Αλλά το να εξαντλούν δημοτικοί συνδυασμοί, τοπικοί παράγοντες και δημοτικές ηγεσίες την προοδευτικότητα τους σε αντιλήψεις που στοχεύουν στο να μην αλλάξει τίποτε, ούτε γενικά (ΔΕΗ κλπ) ούτε τοπικά, στα αληθινά σοβαρά δημοτικά και κοινωνικά ζητήματα για τα οποία δεν αφιερώθηκε ούτε λέξη, σίγουρα δεν είναι καλός οιωνός. Και τον λογαριασμό της ΔΕΗ, θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενώ σε τοπικό επίπεδο η Καστοριά θα αναλωθεί σε εσωστρέφειες και ηττοπάθειες του είδους των «αντιδράσεων» και των καταλήψεων αυτών. Και ως συνήθως, θα ξεφύγει το δάσος. Είδες η ΔΕΗ;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 748

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ