12.10.14

Επιστολή των Παμμακεδονικών Οργανώσεων στην κ. Α. Μέρκελ

Εξοχότατη κ. Καγκελάριε,

Εμείς, οι περίπου 3,5 εκατομμύρια Μακεδόνες Έλληνες που καταγόμαστε από τη Μακεδονία (βόρεια περιοχή της Ελλάδας) και ζούμε ανά τον κόσμο, θα θέλαμε να αναφερθούμε στις δηλώσεις που κάνατε κατά την πρόσφατη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο στις 28 Αυγούστου, 2014. Συμφωνoύμε με την ενσωμάτωση των ανεξαρτήτων πλέον χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές οργανώσεις, είμαστε όμως προβληματισμένοι με την δήλωσή σας ότι η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ. Πρόσφατα επίσης έχετε δηλώσει ότι το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα πρέπει να επιλυθεί «επειγόντως» και ότι και οι δύο χώρες πρέπει να δείξουν «βούληση για συμφιλίωση», και ότι αυτός ο συμβιβασμός θα είναι αποτελεσματικός όταν και οι δύο πλευρές είναι «εξίσου δυσαρεστημένες». Κατά τη γνώμη μας, ενώ αυτό μπορεί να είναι κατανοητό στη Γερμανία, δεν είναι όμως ρεαλιστικό γιατί αυτό δεν λύνει τίποτα. Το πιο σημαντικό είναι πως αυτό το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από το θέμα του ονόματος. Είναι ένα θέμα που αφορά την πολιτιστική και ιστορική ακεραιότητα, την εθνική ασφάλεια και τα πνευματικά οικονομικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Όπως καλά γνωρίζετε, η Ελλάδα - είναι μέλος της Ευρωζώνης και εταίρος στην ΕΕ – έχει προσεγγίσει ουσιαστικά την ΠΓΔΜ για τουλάχιστον 2 δεκαετίες τώρα. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση από τα Σκόπια και δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συμβιβασμός εκ μέρους της Ελλάδας. Για να παραφράσουμε την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, το κλειδί της επιτυχίας για το ζήτημα της ονομασίας δεν επαναπαύεται με την Αθήνα, αλλά μάλλον με τη βόρεια γείτονά της, δεδομένου ότι είναι θέμα σεβασμού γειτνίασης και του διεθνούς δικαίου εκ μέρους των Σκοπίων.
Κάθε χώρα για να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει διαπιστωθεί διάβρωση της δημοκρατίας από την κυβέρνηση των Σκοπίων. Ο Έρβαν Φουέρε, βετεράνος εκπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια δήλωσε στο περιοδικό Balkan Insight του Απριλίου ότι η γειτονική χώρα είναι «μια χώρα που μόνο η κυβέρνηση ελέγχει όλους τους μοχλούς εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού συστήματος και της εκλογικής διαδικασίας, δεν ανέχεται καμία μειοψηφία, ούτε διισταμένες απόψεις, και χρησιμοποιεί εκφοβισμό για να επιβληθεί στην κοινωνία». Ο όρος «ανελεύθερη δημοκρατία» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την ΠΓΔΜ, και φοβόμαστε ότι η ΕΕ θα κληρονομήσει τα προβλήματα των Σκοπίων, εάν η διεθνής πίεση δεν μπορέσει να αλλάξει τα Σκόπια εσωτερικά.
Ενώ η Ελλάδα έχει προσφέρει κλαδί ελιάς και έχει υποστηρίξει οικονομικά τα Σκόπια, ο κόσμος έχει διαπιστώσει πως η ΠΓΔΜ έχει κατ' επανάληψη παραβιάσει τις υποχρεώσεις της προς την Ενδιάμεση Συμφωνία, περιφρονώντας τις αποφάσεις 817/1993 και 845/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει αγνοήσει τις αποφάσεις που πήρε η ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16/12/1991, στο Γκιμαράες στις 3/5/1992, στην Λισσαβόνα στις 27/6/1992 και στο Εδιμβούργο στις 12/12/1992. Επίσης αδιαφορεί για τις εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Τίποτα δεν είναι πιο προφανές από τα τεράστια κατασκευάσματα ‘Σκόπια 2014’ που ο πρωθυπουργός Γκρουέφσκι έχει επιβλέψει προσωπικά - ένα έργο που σφετερίζεται την ελληνική και βουλγαρική ιστορία, σχεδόν αγνοώντας τις συνεισφορές των Αλβανών προς τη χώρα, την αύξηση του εθνικού χρέους πάνω από 40% του ΑΕΠ, ενώ οι εθνοτικές εντάσεις με τους Αλβανούς, και η ανεργία, καθώς και η φτώχεια ανεβαίνουν με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς. Ενέργειες όπως η τοποθέτηση αγαλμάτων Ελλήνων ηρώων, ονομάζοντας αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους χρησιμοποιώντας το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προκαλώντας τον ελληνικό λαό δεν είναι παραδείγματα καλής γειτονίας. Επιπλέον η ανοχή και η ασύστολη υποστήριξη επεκτατικής και υπερεθνικιστής ρητορικής για ‘Ενωμένη Μακεδονία’ (στην ΠΓΔΜ και την διασποράς της) είναι ανησυχητική. Δυστυχώς, η κυβέρνηση των Σκοπίων διατηρεί και επιδιώκει εχθρική προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας και αυτό είναι ενσωματωμένο στα σχολικά εγχειρίδια σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού της συστήματος. Ενώ ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κίρο Γκλιγκόροφ είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν είχαν καμία απολύτως αρχαία σύνδεση, τώρα η νυν επίσημη στάση της χώρας είναι η αρχαιοποίηση ενός φανταστικού ένδοξου αρχαίου παρελθόντος, με αποκορύφωμα τη δημιουργία μιας εθνότητας που δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία.
Κυρία Καγκελάριε, αναρωτιόμαστε πώς θα αισθανόταν ο γερμανικός λαός αν σε ένα θεωρητικό κόσμο, μια επαρχία της Τσεχικής Δημοκρατίας, κάτω από διάφορες πολιτικές συνθήκες, αυτοαποκαλείτο ‘Βαυαρία’, δήλωνε ανεξαρτησία και προωθείτο ως ‘η πραγματική Βαυαρία’; Μια ολόκληρη γενιά στη γειτονική χώρα έχει δηλητηριαστεί με καθημερινές ιδέες πως η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα είναι επέκταση της ΠΓΔΜ. Αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον από τον ελληνικό λαό και όχι από το γερμανικό.
Τέλος, στην Ευρώπη υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με θέμα ονομασίας: Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σύμμαχοι, ανησυχώντας ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην περιοχή, επέβαλαν στην "Deutschosterreich" (Γερμανική Αυστρία) να μετονομαστεί σε "Osterreich (Αυστρία)". Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί την ιστορία, τον πολιτισμό, τα στρατηγικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλειά της, όχι μόνο τώρα, αλλά ειδικά σε ένα αβέβαιο μέλλον. Κυρία Καγκελάριε, η λύση του προβλήματος με τα Σκόπια απαιτεί διπλωματική λεπτότητα και όχι βιαστικές κινήσεις. Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ανατολική Ευρώπη, και θα θέλαμε να δούμε το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωατλαντική οικογένεια και την επίτευξη της σταθερότητας. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί μόνο και μόνο (αγνοώντας τις ανησυχίες της Ελλάδος) για την αποδοχή μιας χώρας που δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ ακόμα.
Ελπίζουμε πως έχουμε μεταφέρει τις ανησυχίες μας κ Καγκελάριε, και σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε την επιστολή μας.

Με εκτίμηση,
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπηςεδρος 
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής

3 Σεπτεμβρίου 2014


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 755



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ